Kategoriarkiv: Museum/Konsthall

Porslinsbakelse

Efter ögonfägnaden och undfägnaden var dags att avrunda dagens besök på Artipelag med en fika i stolen ute i solen vid skogen mot Baggensfjärden.

Fika med de Waal-bakelsen på Artipelag i samband med utställningen Morandi / Edmund de WaalFika med de Waal-bakelsen på Artipelag i samband med utställningen Morandi / Edmund de Waal

Till kaffet, de Waal-bakelsen, en snyggt formgiven och smarrig bavaroise, vars diskreta yttre av matcha-te ingenting röjer av sitt livliga inre av citrusmousse och körsbär (85 kr). Bakelsen, som naturligtvis är inspirerad av den pågående sommarutställningen Morandi / Edmund de Waal, är skapad av Artipelags chefskonditor Fredrik Otterberg.

I Artipelags natur i samband med utställningen Morandi / Edmund de Waal

 

Tycke för keramik

En är keramiker, den andre avbildade keramik. Den yngre arrangerar sina drejade porslinsföremål i formsköna tredimensionella installationer. Den äldre målade närmast maniskt av sina krukor och bägare i stilleben efter stilleben i skenet av en glödlampa. På Artipelag möts nu deras verk för första gången; nyskapade cylinderformer, grupperade innanför glas och gamla oljemålningar av hushållskärl i återhållen mild kolorit.

Giorgio Morandi / Edmund de Waal

Utställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, Artipelag

Den engelske författaren och keramikern Edmund de Waal föddes samma år som den italienske konstnären Giorgio Morandi avled, 1964 och den äldre mästaren är en av de Waals största inspirationskällor. Morandis omisskännliga konstnärskap grundar sig på ett ständigt upprepande och ändå varierad återgivning av enkla vardagsföremål i keramik.

Morandi

Utställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, Artipelag

de Waal

De Waals sparsmakade estetik i gränslandet mellan konsthantverk, design och den moderna konstens formspråk är av ett annat slag: minimalistiskt stramt, keramik i vitt och svart visas mot en fond av marmor eller alabaster. Både Morandi och de Waal inbjuder till eftertanke. Båda skapar konst som är stillsam, meditativ och lämpar sig för långsamt betraktande.

Utställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, ArtipelagUtställningen Morandi / Edmund de Waal, Artipelag

Det finns en tredje variabel som utöver utställningens huvudaktörer de Waal och Morandi bör nämnas: Johan Nyréns arkitektur, som borgar för ljusets överflöd på strategiska platser i Artipelags spatiösa salar. De generösa fönsterpartierna låter skärgårdsnaturen kliva in innanför murarna och samspela med konsten. Så uppstår ännu en sällsynt vacker presentation.

Utställningen Morandi / Edmund de Waal, Artipelag Utställningen Morandi / Edmund de Waal, Artipelag

 

Morandi / Edmund de Waal, Artipelag t.o.m. 1 oktober (entréavgift 150 kr)

 

I nästa inlägg: sopplunch och de Waal – bakelsen!

 

Några tidigare Artipelagbesök…

 

Stockholm Art Week: Biotop

För tre år sedan, under Stockholms konstvecka 2014, visades en grupputställning betitlad BiotopBiologiska Museet. I och utanför de tre dioramornas halvdunkel och bland uppstoppade, nötta fåglar och djur flyttade samtidskonsten in under några dagar. En intressant idé som tyvärr varken gjorde konsten synligare eller fick den att interagera med museets unika miljö.

Christo / Biotop 2017

Nu återkommer Biotop, arrangerad av gallerierna Belenius och Elastic samt Stockholms Auktionsverk. Ännu en gång visas således konst i denna illa medfarna och stängningshotade stavkyrkliknande byggnad från förra sekelskiftet på Djurgården. Varför kan man fråga sig?

Biotop 2017 / Biologiska Museet

Redan 2011 under Möbelmässan/Stockholm Furniture Fair användes Biologiska Museet som fond för utställningen Internationell design i den svenska naturen. Inte heller då uppstod det något direkt tycke mellan de utställda designföremålen och museets interiör, fastän idén var avsevärd mer genomtänkt och objekten utplacerade med mer av estetisk känsla än de efterapade Biotop-utställningarna.

Biotop 2017 / Biologiska Museet
Kärleken till konsten tar sig olika uttryck

 

Biotop, Biologiska Museet, t.o.m. söndag

Besöken på Market Art Fair respektive Supermarket under Stockholm Art Week 2017

 

Stockholm Art Week: Market Art Fair

Den femte upplagan av Stockholm Art Week är igång. Programmet är digert för alla konstintresserade. Konsten kan som brukligt besökas på de vanliga platserna: gallerier, museer, konsthallar. Det finns dock gott om andra konstrelaterade evenemang. Man får exempelvis kolla (i strumplästen) på en privatsamling i en bostad och för sista gången på länge besöka det minst sagt slitna Biologiska Museet som står inför en stor renovering och en osäker framtid. Veckans höjdpunkter och de flitigast besökta evenemangen är otvivelaktigt och precis som det brukar de stora konstmässorna Market Art Fair och Supermarket.

Market Art Fair

Mari Sunna / Galerie Anhava (SF) / Market Art Fair
Mari Sunna, Galerie Anhava (SF)
Zoe Barcza, Loyal / Market Art Fair
Zoe Barcza, Loyal
Sigrid Sandström / Galleri Gunnar Olsson / Asmund Havsteen-Mikkelsen / KANT / Market Art Fair
Sigrid Sandström, Galleri Gunnar Olsson / Asmund Havsteen-Mikkelsen, KANT (DK)
Sophie Tottie / Erik Nordenhake / Market Art Fair
Sophie Totties seismiska kurvlinjer fascinerar, Erik Nordenhake
Fredrik Söderberg / Galleri Riis / Market Art Fair
Imponerande! Fredrik Söderbergs fängslande parafras på det romanska illuminerade manuskriptet Apocalypse de Saint-Sever, Galleri Riis (N). Konstnären själv ovan t.h.

Fredrik Söderberg / Galleri Riis / Market Art Fair

Finnbogi Pétursson / BERG Contemporary / Market Art Fair
Finnbogi Pétursson, BERG Contemporary (IS)

Market Art Fair samlar ”de ledande” gallerierna i Norden, d.v.s. de (trettio) mest prestigefyllda gallerierna med den dyraste konsten. I år håller mässan till på Färgfabriken vid Liljeholmen. Det är en riktigt lyckad lokalisering, visar det sig. Det magnifika, katedralliknande rummet har gott om plats för att rymma de trettio utställarnas montrar. Vanligtvis brukar det vara mörklagt här. För konstmässans skull har man dock förändrat den stora salen både genom insläpp av dagsljus och genom installationen av extra belysning vilket medfört en atmosfär av luftig överskådlighet.

Frank Stella / Wetterling Gallery / Market Art Fair
Frank Stella, Wetterling Gallery
Hanna Ljungh / AnnaElleGallery / Market Art Fair
Hanna Ljungh, AnnaElleGallery

Jenni Hiltunen / Galerie Forsblom / Market Art Fair

Jenni Hiltunen / Galerie Forsblom Jenni Hiltunen, Galerie Forsblom / Market Art Fair
Jenni Hiltunens målade kvinnoporträtt i storformat slår inte ner blicken, Galerie Forsblom
Runo Lagomarsino / Nils Stærk / Market Art Fair
Runo Lagomarsinos Medelhavssolblekta teckningar med slagord täcker hela väggen, Nils Stærk (DK)
Yuken Teruya / Grundemark Nilsson Gallery / Market Art Fair
Från träd till papper och åter till träd – Yuken Teruyas sinnrika påskonst, Grundemark Nilsson Gallery
Ylva Carlgren / Gallery Steinsland Berliner / Market Art Fair
Ylva Carlgrens kultiverade ”eklips”akvareller / Gallery Steinsland Berliner
NUG / Gallery Steinsland Berliner / Market Art Fair
NUG (Magnus Gustafsson), Gallery Steinsland Berliner
Idun Baltzersen / Galleri Magnus Karlsson / Market Art Fair
Idun Baltzersen, konstnären själv och ett av hennes svärtade träsnitt, Galleri Magnus Karlsson
Miikka Vaskola / Helsinki Contemporary / Market Art Fair
Abstrakta landskap och figurativt måleri – Miikka Vaskolas stora målningar är både och, Helsinki Contemporary (SF)
Ruth Campau / Gether Contemporary (DK) / Georg Baselitz / Galleri Bo Bjerggaard / Market Art Fair 2017
Ruth Campau, Gether Contemporary (DK) / Georg Baselitz, Galleri Bo Bjerggaard (DK)
Esko Männikkö / Galerie Nordenhake / Market Art Fair
Tät hängning av Esko Männikkös bilder från den finska vildmarken, Galerie Nordenhake

Esko Männikkö / Galerie Nordenhake / Market Art Fair

Rose Eken / V1 / Market Art Fair
Bordet är dukat med Rose Ekens porslin, V1 (DK)

Market Art Fair

Market Art Fair är en god möjlighet att som besökare vidga perspektivet från det (bekanta?) stockholmska galleriutbudet till att kolla in något av den mest betydande samtidskonsten i de andra nordiska huvudstäderna. På Färgfabriken t.o.m. söndag.

Bilderna är hämtade från gårdagens förhandsvisning.

 

Market Art Fair 2017 @ Färgfabriken

 

I kommande Stockholm Art Week-inlägg: Supermarket respektive Biotop

 

Beckers konstnärsstipendium 30 år

I år firar Beckers konstnärsstipendium 30 år. Detta manifesteras med en jubileumsutställning på Färgfabriken, där samtliga stipendiater ställer ut valfritt verk. Eloge till juryn för fingertoppskänslan i att identifiera unga talanger på gränsen till genombrott. Flertalet av de tidigare stipendiaterna är idag erkända namn på den svenska och i några fall även på den internationella konstscenen. Det tål även att beaktas att priset i sig (i form av äran och pengarna) förhoppningsvis ger konstnärskarriären en liten skjuts. Detta är även ett symptom på konstvärldens slutna kretslopp.

Här några exempel på de tidigare stipendiaternas utställda verk… På bilden ovan: Annette Sennebys Fall

 

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Dan Wolgers plywoodlådor
Dan Wolgers lådor i plywood
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Linn Fernströms teckningar ”The Family” och ”The Sword”
Linn Fernströms teckningar The Family och The Sword
 Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Karin Wikströms målningar
Karin Wikströms målningar
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn och Christian Partos ”Svärm”
Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn / Christian Partos Svärm av kretsmaterial
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Jockum Nordströms collage
Jockum Nordströms collage och akvareller
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Anders Widoffs målningar ”Marzano Appio”
Anders Widoffs målningar Marzano Appio
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Maria Nordins akvareller
Maria Nordins fina akvareller

 

Jubileumsutställningen för Beckers konstnärsstipendium utgör något av ett koncentrat av den svensk konsthistorien under de senaste tre decennierna. Den innefattar en mångfald av konstnärliga uttryck och medier. Årets stipendiat, Anna Camner, visas i en sluten oval i centrum av rummet. Hennes presentation omgärdas av de tidigare stipendiaterna. Utställningsytan är snyggt och funktionellt iscensatt av ÅWL Arkitekter, som fäster avseende vid att genrehierarkierna har rivits ned och att alla verken givits en likvärdig exponering.

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Sara Möllers keramikskulptur ”Ben Blå” / Ulf Rollofs ”Dokumentation Abondanado” / Mikael Ericssons målning ”Heldscalla”
Sara Möllers keramikskulptur Ben Blå / Ulf Rollofs Dokumentation Abondanado / Mikael Ericssons målning Heldscalla

 

Jubileumsutställning för Beckers konstnärsstipendium på Färgfabriken Liljeholmen varar, liksom Anna Camners, t.o.m. 12 mars.

Beckers konstnärsstipendium 2017

Anna Camner målar betagande vackert. Hennes detaljerade naturmålningar fångade min uppmärksamhet för ett år sedan när hon ställde ut på Christian Larsen Gallery. Återseendet kommer i samband med en omfattande och elegant utställning på Färgfabriken föranlett av att Camner tilldelats Beckers konstnärsstipendium 2017.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenKonst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner fortsätter skapa i samma karaktäristiska bildspråk. Hennes hyperrealistiska oljemålningar binder samman den nederländska traditionen med vanitasmåleriet, som påminner om förgängligheten, med surrealistiska visioner. Ljusa motiv lyser skarpt mot svarta, alltid svarta, bakgrunder. Gåtfulla former gäckar fantasin. Levande organismer eller ruttnade kvarlevor? Florstunna blad eller slemmiga hinnor? I Camners stilleben ryms såväl kondomer som toppmurklor. Alla detaljer är precist utförda oavsett målningens format, som skiftar från små till riktigt stora. Floran och faunan, organiska och artificiella material möts på dukarna. Varje bild påminner om något, men ger ändå inga tydliga svar. Den dramatiska mörkläggningen av hela utställningsrummet förstärker den mystiska stämningen som Camner skapar i sin konst. Sällan har Beckersstipendiet varit så välförtjänt som den här gången!

Konst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner, 30, är således årets Beckersstipendiat och får förutom äran jämte 200 000 kronor även exponera sin konst i Färgfabrikens jubileumsutställnings centrum t.o.m. 12 mars.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

”…för att hon uppvisar en lika sällsynt som sällsam konsekvens med ett hantverk som tar spjärn i det utsökta men som bär på gift i sin klangbotten”, som juryns ordförande Mårten Castenfors i motiveringen till att Anna Camner ges Beckers konstnärsstipendium 2017. Till höger om stipendiaten, Jenny Lindén Urnes, måleriföretaget Beckers ägare.

Anna Camner tar emot Beckers konstnärsstipendium 2017 av Mårten Castenfors och Jenny Lindén Urnes på Färgfabriken 

 

2015-års stipendiatutställning med Julia Bondesson såg ut så här
2014-års stipendiatutställning med David Molander såg ut så här
2013-års stipendiatutställning med Sara Möller såg ut så här

Under 30 år har även Beckers konstnärsstipendium delats ut och detta firas med en jubileumsutställning på Färgfabriken Liljeholmen. Samtliga belönade stipendiater representeras med ett verk vardera. Några av dem kan ses i nästa inlägg.

 

Ett familjealbum i tusch

Gunnel Wåhlstrand på Magasin III

Som rejält uppförstorade fotografier ur ett gammalt fotoalbum hänger de där. Ombonade interiörer från förr. Matta skärgårdslandskap. Vardagliga porträtt på familjemedlemmar. Mjuka, närmast kontrastlösa bilder med mer av grå schatteringar än svart och vitt, en del med ett bedagat sepiastick, någon enstaka med bleka färger.

Vid närmare påseende visar sig de gamla fotografierna faktiskt inte alls vara fotografier. Allesammans är tuschlaveringar. Vattenfast tusch har lagts på med pensel i skikt på skikt i en jämn yta och utan spår av penseldrag. Bruno Liljefors, Carl Larsson och Jenny Nyström finns bland dem som använde sig av denna teknik. I vår tid är det särskilt en konstnär som gjort detta arbetssätt till sitt som ingen annan: Gunnel Wåhlstrand.

Tuschlaveringen är en process som Gunnel Wåhlstrand själv liknar vid att långsamt framkalla ett fotografi. Det är som om pappret låg i ett stort framkallningsbad och som om bilden redan fanns bestämd därinne, menar hon på. Det är en långsam, tids- och tålamodskrävande teknik som inte blir mindre utmanande av storskaligheten, pappersarken mäter upp till 150 x 200 cm.

Alla Gunnel Wåhlstrands målningar (utom de allra senaste) har sin utgångspunkt i de svartvita familjefotografier från 40-50-talen som fadern lämnade efter sig vid sin hastiga död, då Gunnel själv var blott ett år. Dessa foton blev för Wåhlstrand ett sätt närma sig sin egen förlidna familjehistoria och blev samtidigt fundamentet för hennes högst signifikanta konstnärskap.

23 av Gunnel Wåhlstrands minutiöst detaljrika målningar täcker väggarna på Magasin III:s undervåning. Verken är tillkomna under halvtannat decennium av rigoröst, mödosamt skapande utan några kompromisser. Varje enskilt penseldrag har laddats med betydelse. Tillsammans har de lett till förbluffande måleriska resultat.

 

Gunnel Wåhlstrand Magasin III t.o.m. 11 juni

 

Vårsalongen 2017

Våren är avgjort inte här om man tittar ut genom fönstret. Konstens vårsäsong har däremot inletts rekordtidigt med den årliga besöksmagneten – Vårsalongen. Reglerna är desamma som varje år: All konst är till salu, prissatta av konstnärerna själva. Många tar bra betalat för sina alster, kan konstateras… I år sökte 2505 förhoppningsfulla och av dessa antogs 127. Inramningen för årets salong – medan Liljevalchs konsthall fortfarande bygger om – är avsevärt mindre lockande, mörkare och trängre än fjolårets luftiga lokaler, fastän adressen är snudd på densamma vid Brunkebergstorg. Förra årets utsikt är det bara att glömma, men det är ju ändå inomhus som det väsentliga utspelar sig.

Germund Lindungers tvärrandiga tröjor visade sig vara i plywood! ”Saknad” (à 5 900)
Angelica Kristensson Aurelius två målningar kostar 35 000/st.
Tre akvareller, ”Allt jag minns är glömda regn”, ”Söndagspoet” och ”Flickan och svanen” signerade Morgan Stenman (20’/35’/20’)
Blyerts är Fredrik Forslinds medium på fem bilder (30’ för den stora/8 500 för de små)
Jimmy Lundin har med blyertspennan i hand tecknat ”Stilleben med dockor, stövel och humla” och ”Game” (15’ resp. 9 500)
Klyvda ben äppelträ, täljda fötter av päronträ – spana in ”Brallan” av Marie Eklund (30’)
Staffan Westerlunds stora olja bär titeln ”Tacksam” (52’)
”Jul”, en av Eva Lindgrens två Stockholmsmålningar i äggoljetempera

 

 Konsten fyller alla vrår och vinklar på de två våningsplanen utan att bjuda på några oförglömliga överraskningar. ”Lågmält” är ordet som Liljevalchs chef Mårten Castenfors (tillika juryns ordförande) använde under förhandsvisningen. Och det är svårt att säga emot honom i detta avseende. Fotografin är förbluffande frånvarande, animationerna är få. En och annan skulptur har överlevt juryns (Ernst Billgrens, Charlotte Gyllenhammars och Magnus Ugglas) granskning. Måleriet (såväl på duk som på papper) dominerar. Ett och annat namn och deras stilar känner man igen från tidigare Liljevalchska salonger.
Ylva Nissens målning ”Jukebox” i fonden, i förgrunden konstnären själv (14 500)
Fadric Ruiz-Lindbergs intarsiacykel ”Närhet” (25’) t.v. / Simon Dahlgren Strååts målning ”Bathers at Asnières” t.h. (27 500)
Två målningar med olika temperament: ”Färgens musik” heter Fredrik Sundquists olja (38’) / ”Mindmap I” kallar Susanne Bonja sin i akryl (35’)
”Backanal” kallar Susanne Larsson sin grupp i glaserad keramik – fritt efter Tizian (50’)
Stefan Larsson AUJIKs dronevideo från Osaka ”Spatial Bodies” drog många blickar till sig, även de smås (30’)
”En bild om public service” resp. ”En bild om samhällsbildens oönskade element” kallar Joel Edlund sina digitala illustrationer (à 4 500)
Ett feministiskt manifest har Ulla Andersson handbroderat (150’)
Maria Skärlund manifesterar sin egen menopaus med livmödrar och äggstockar i glaserad stengods… (2 500-3 500)
Iryna Hauska har virkat ”Den varma världen” (45’). Den vill hon gärna skala upp och ställa ut i stadsbilden.

 

Generellt sett handlar det rätt mycket om igenkänning från andra, redan högst etablerade konstnärskap som nu finner sina efterföljare. Eller är det bara jag och min blick som uppfattar tydligt att bilder föds ur bilder som föds ur bilder…

Knutpunkt – Vinícius dos Santos stora akvarell heter ”Juncture” (40’)
Salongens nakenchock: Julia Sandberg Hanssons fotografier ”Moving” (à 15’)
Josefin Lindskogs självporträtt i blyerts är ett återkommande inslag på Vårsalongen. I år har hon med två: ”150518” och ”Leila” (36’ resp. 38’). Gillar. / Therese Olsson är det som vittjat kylen/skafferiet på inspiration för sina roliga (maskin)stickade tröjor (à 14’)
Avskalad enkelhet – Lars Nybergs torrnålsgravyrer (1 200/st.)
Fint! Hale Güngör Oppenheimers tre tecknade akvareller med collage: ”Tipping point”, ”A room to wash” och ”Underwater” (18’/16’/16’)
Siri Elfhag är konstnären bakom oljorna ”När elmasten föll” 1&2 (à 20’)
”Första Gradens Intentionalitet” heter Erik Sigeruds stora oljemålning (82’)
Konsthumor! Alexander Erixsons fyndiga ”Rättad Magritte”, ”Lagad Fontana” och ”Egen Klein” (5800/4900/5200)

 

Ovan ett urval av Vårsalongens 295 verk som jag och andra tidiga besökare kastade ett öga på.

 

Vårsalongen, Malmskillnadsgatan 32, t.o.m. 5 mars.

Vårsalongen 2016, 2015 resp. 2014

 

Insomnia / Sömnig konst

Förväntningarna var på intet vis små, när Bonniers Konsthall aviserade sin grupputställning om sömnlöshet, Insomnia. Ämnet är i stort sett gränslöst och på ett eller annat sätt berör oss alla. Var och en har någon gång i livet varit ett offer för det ofrivilliga tillståndet när sömnen inte vill infinna sig. Överraskningen är egentligen hur man kan misslyckas med ett så intressant uppslag. Resultatet av den i förväg haussade presentationen blev dock paradoxalt nog… sömnigt. Förvånande få verk med förvånande tunn beröringskapacitet är det första intrycket. Och det andra. Och det sista.

Kate Coopers jättelika animationsinstallation ”Rigged” höll en i alla fall vaken
Del av Julia Feyrers & Tamara Hendersons installation ”The Old Hag”
Julia Feyrers & Tamara Hendersons ”The Secretary”
Leif Elggren själv betraktar sitt foto ”Under the Couch”

Verken i Insomnia spretar åt olika håll. Enorma projektioner, (avsiktligt?) dåliga fotobilder, märkliga installationer, roliga men i förhållande till ämnet mycket långsökta skulpturer. Samt sängar som rör sig och lämnar pennavtryck efter sig på golvet. Nåja… kanske det bästa botemedlet mot sömnlösheten! Gäsp, gäsp…

Carsten Höllers ”Two Roaming Beds” samlade pressen
Sänghäng – Carsten Höllers ”Two Roaming Beds”

 

Insomnia, Bonniers Konsthall t.o.m. 22 jan. 2017