Kategoriarkiv: Historia

En historisk dag

Idag, den 9 november, är det på dagen ett kvartssekel sedan Berlinmuren stormades av frihetslängtande östtyskar. Efter 28 år öppnades järnridån mellan öst och väst under fredliga former. Ingen hade förutsett händelsen och världen häpnade i kapp med tyskarna.

Ingen 9 november utan den 9 oktober! Berlinmuren hade aldrig fallit utan den modiga massdemonstrationen i Leipzig en månad tidigare, som samlade 70 000 människor med facklor i hand marscherande under parollerna ”Vi är folket” och ”Inget våld”.

Ljusmarschen i Leipzig 9 okt. 2014

Bakom muren och taggtråden hade över 17 miljoner tyskar varit fångar under den kommunistiska diktaturen. Minst 136 människor miste livet under sina flyktförsök längs Berlinmuren eller dog som en följd av den östtyska gränsregimen.

Muren, eller resterna av den, är idag en fredssymbol. Och en påminnelse om att inget ju är hugget i sten. Eller gjutet i betong…

Om dessa omvälvande historiska händelser i Leipzig och Berlin har jag gjort ett tre timmar långt musikprogram, som idag sänds i Sveriges Radio: Söndagsmorgon i P2 – 25 år efter murens fall. Programmet finns tillgängligt för (efter)lyssning tom. 8 dec.

East Side Gallery

6 juni

Idag firar Sverige sin av riksdagen påförda nationaldag. Flertalet medborgare har ingen aning om varför, men ännu en arbetsfri dag uppskattas förstås. Övriga Europa observerar samtidigt att det har 70 år sedan Dagen D, då amerikaner, britter, kanadensare och deras europeiska allierade landsteg på Normandies stränder. Innan dagen var till ända hade 10 000 soldaters liv offrats för att befria Europas västfront ur nazi-Tysklands grepp. Denna dyrköpta men framgångsrika militärinsats blev också en avgörande framgång i kriget mot Hitler och ondskans Tredje rike. Medan Europa brann, valde Sverige att stå utanför.

Den 6 juni 1944 är en dag är värd att beakta. Inte 1523. Inte 1809.

Bilder från American Cemetery, Colleville-sur-Mer