Hans Wigert (1932-2015) var något av en doldis i svensk konsthistoria. Hans konst är mer känd för dem som verkligen älskade den än genom stora utställningar eller auktionshusen. Trots att han regelbundet ställde ut, gjorde han inte mycket väsen av sig. Hans Wigert gick bort i somras, en kort tid efter sin älskade hustru Anne.
80 av Hans Wigerts verk – 60 målningar och 20 mindre akvarellerade torrnålsgravyrer – visas nu i en sympatisk hyllningsutställning som ska auktioneras bort på Bukowskis. I urvalet avspeglas det som var karaktäristiskt för Wigerts skapande: människans närhet till naturen, kärleken till det norrländska landskapet och gåtfulla (själv)porträtt där han och Anne återkommer som mystiska naturväsen. Bildspråket är expressivt och kärvt, mättat med melankoli och uppriktighet.
Utropspriserna är modesta, 5 000-20 000 kr.
Hans Wigert – Målarnas målare, livets berättare visas på Bukowskis 9-14 dec. Verken säljs online 14–15 dec.
Säsongen hos de två stora auktionshusen i Stockholm inleds sedan några år tillbaka med bättre begagnade kläder, vintage sålunda. Bukowskis, som har släppt diamanterna och numera heter DefineFashion, bjuder ut 400 objekt, medan Stockholms Auktionsverk, som kallar sin auktion för Fashion kort och gott, erbjuder 200 fler. Fast antalet utrop säger ju inte allt – kvaliteten är överlag högre hos auktionshuset vid Berzelii park. Detta förstärks också av Buckans hängning/visning som är så mycket mer tilldragande stylad och ljussatt än Verkets, som verkar rakt av ha kopierat vårens succé, fast i en budgetvariant. Det krävs mer än att skriva på väggarna…
Det obligatoriska bubblet på Auktionsverkets ”V.I.P.-visning” var utbytt mot ”husets” rosé, Château Vignelaure. Paret Bernt & Mette Sundström, som äger nätauktionshuset Lauritz.com och Stockholms Auktionsverk, äger också detta provençalska vinhus. Ett tillfälle att göra sig av med ett eftersäsongligt restparti…? Bukowskis bjöd på cava, Freixenet.
Annars är väl allt som vanligt, även om kläderna och accessoarerna är nya. Fast gamla. En del plagg och väskor tror jag mig faktiskt känna igen. Kanske bärs de bara en gång på en fest för att sedan lämnas in till försäljning igen?
Visningarna pågår t.o.m. 21 sep. (Auktionsverket) resp. 27 sep. (Bukowskis). Online-auktionerna inleds 22/ resp. 28/.
Hängande Hermès-sidensjalar som mobila konstverk. Rader av den lilla svarta, såväl av Chanel som med andra etiketter. Cocktailklänningar och hellånga varianter. Kavajer, kjolar, dräkter, toppar, kappor… Accessoarer, inklusive dem som visar tidens gång. Samt de glänsande till att smycka armar, fingrar, öron och hals med… Mängder av skor förstås: pumps och flats, sandaletter, stiletter och stövletter… Och väskor, väskor, väskor: hand-, afton-, kuvert-, Kelly-, axelband-, weekendbags, koffertar… Dyr, dyrare, dyrast!
Ja, våren är här och med den vintage-auktionerna. Bukowskis har drygt 700 objekt till salu på sin Fashion & Diamonds, Stockholms Auktionsverk har hundra färre på sin Fashion. Det mesta är sig likt från tidigare auktioner, exempelvis är herrplaggen få.
Något som emellertid är nytt är Auktionsverkets presentation. Världens äldsta auktionsföretag fick i höstas nya ägare i Nordens största nätauktionshus Lauritz.com. Den första synliga påföljden av denna förändring syns just nu i den rymliga visningslokalen vid Östermalmstorg. Den har givits en ny attityd i en lyckad makeover av stylisten Fredrik Robertsson, som engagerats som utställningscurator. Han har klätt de iögonenfallande skyltdockorna i entrén, skrivit klämmiga deviser (varför på engelska?) på väggarna och färgkoordinerat hängningen av plaggen. Snyggt!
Fredrik Robertsson har inte bara pimpat Fashion-utställningen utan hans byrå Pretto PR fick också uppdraget att administrera inbjudningarna till förhandsvisningsminglet… Det vanligen förekommande, typiska östermalmsklientelet hade ersatts till förmån för en avsevärt hippare och föryngrad gästlista. Mer glamour och mindre pengar typ. Fast det kanske ändå inte spelar så stor roll för försäljningen i slutändan?
Visningarna pågår t.o.m. 8 mars (Bukowskis) resp. 9 mars (Auktionsverket). Online-auktionerna inleds 9/ resp. 10/.
De två stora Stockholmska auktionshusen visar nu sina Moderna-utrop inför auktionerna i veckan. Med Moderna här menas konst, design och konsthantverk från 1900-talets första hälft. Plus något eller ett par decennier till – ingen riktigt bestämd tidsmarkör. Därefter definieras epoken som Samtida. Eller Nutida. Eller Contemporary, för att vara svengelskt internationell. Fast det är en annan, kommande auktionshändelse, härnäst i mitten av maj.
Vårens Moderna erbjuder bland väggprydnaderna det gamla vanliga svenska gänget, som utgör stommen i detta sammanhang: Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Leander Engström, Otto Carlslund, Gösta Adrian Nilsson (GAN), Evert Lundqvist, Lennart Jirlow, naivisterna Hilding Linnqvist och Eric Hallström, Halmstadsgruppare som Sven Jonsson, Göteborgskoloristen Ragnar Sandberg & Co…
Stockholms Auktionsverk toppar med Matisseeleven Einar Jolin resp. Nils Dardels (själv)ironiska akvarell äktenskapsskildring Familjeidyll (nedan, utrop 3-4 Mkr)
Bukowskis har en avsevärt starkare internationell spets, inte minst genom bidragen från läkemedels- resp. chokladförsäljningsgenererade överskott, Astra- resp. Marabou-samlingarna. Blott tvenne namn att nämna: den inte så ovanlige Marc Chagall resp. den sällan förekommande bildkonstnären Friedensreich Hundertwasser. Jo, han, arkitekten, som ritat det mest lekfulla, roliga huset i Wien. Lika originell och härligt yster är han på duk!
Efter Moderna var det så dags för Nutida eller Contemporary, beroende på om det är StockholmsAuktionsverks eller Bukowskis auktioner av samtidskonst, foto, design, möbler & smycken som det gäller. I veckan så klubbades det så det stod härliga till; Verkets 473 objekt sålde för 21 MKr, medan Buckans 832 utrop samlade 43 Mkr.
Exempelvis gick Cecilia Edefalks helfigursmålningar, CU & Untitled (Without), för 4.560.000 resp. 2.500.000 kr (Auktionsverket, ovan). (Kvalitets)fotografi säljer också bra, närmare bestämt för snudd på 9 Mkr hos Bukowskis, som bla. hade fått uppdraget att sälja Lars Halls, fotogalleriet CameraObscuras grundare, fina samling av svenskt fotografi.
Stockholms Auktionsverk håller pressvisning inför Moderna, utrop 51 Mkr. Förutom svensk (toppnummer: Otto G. Carlslunds tänkta parisiska biograffond, Aktörerna, 4 Mkr) och utländsk konst (toppnummer: en Chagall & en Poliakoff för 3 Mkr vardera) så finns en del snygga 30-talsmöbler samt en förnäm keramiksamling, om man nu gillar lera.
Att även konsten har en baksida visar Lisa Ivemark på högst upp. Denna är full av provenienser…