Även i år välkomnar Galleri Andersson/Sandström sommaren med ett mingel på Rosendals Trädgård. I likhet med i fjol timas detta med invigningen av en skulpturutställning på Djurgården, arrangerad av galleriet. Efter den berömliga Sir Tony Cragg-utställningen förra sommaren är det nu sex storskaliga skulpturer av Eva Hild som uppmärksammas på ömse sidor av Djurgårdsbrunnsviken. Ännu en Hild-skapelse, den något mindre omfångsrika Flux, visas parallellt i Rosendals utställningsrum.
Omgiven av avenbokshäckar och mot en blommande äng av klöver, vajande lin och klematis tronar Flux, i aluminium. De övriga av Eva Hilds utställda verk i Djurgårdens natur denna sommar promenerar jag förbi i ett kommande inlägg.
Denna tidiga afton på Rosendal inleddes med att konstnärinnan Eva Hild uttryckte sin glädje över att få sätta denna unika utställning i verket. Galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson gladdes likaså. Sedan bjöds det på krispigt torrt bubbel (Cave de la Reine Jeanne Crémant du Jura Blanc Extra Brut – finns ej på Systembolaget) och smaskig, nygräddad ekologisk tarte flambée på surdeg. Anders Nystedts saxofonerande bidrog till trevnaden.
Till skillnad från fjolårets trädgårdsmingel, som välsignades av strålande sol och skön försommarvärme, rönte årets tyvärr regn så tillställningen glasades in i ett av Rosendals blommande växthus.
Adam/Albin, Portal, 800 grader, Yuc! och Mellqvist är namnen att lägga på minnet för de bästa uteätar- & drickarupplevelserna. Dessa Stockholmska näringsställen belönades igår när DN delade ut sitt krogpris Gulddraken för årets bästa huvudstadskrogar.
Elin Peters, DN:s mat- & krogredaktör, iklädd glittrade aftonklänning, presenterade de fem kategorivinnarna:
Årets kafé: Mellqvist Caffè Bar (Rörstrandsg.) Motivering: ”Här blir man välkomnad som en stammis direkt samtidigt som man får dricka sitt kaffe ifred om det är det man längtar efter. Lokalen är lugn och varm, tulpanerna på bordet precis lagom överblommade, kaffet perfekt och äggmackan ljuvlig. Mellqvist Caffè Bar följer med i utvecklingen utan att förlora sin själ – och nu är de bättre än någonsin.”
…
Årets bar: Yuc! (Norrtullsg.) Motivering: ”I glasen balanseras hetta och fräschör, från högtalarna dundrar flirtig hiphop – och varje beställning i baren får lika omfattande omtanke. Skicklig kunskap kring hantverket ligger som en självklarhet i bakgrunden, men här kommuniceras mer fest än nörderi – mer smak än styrka. Må det bli en vägvisare för Stockholms barscen 2017.”
…
Årets Krog Budget: 800 grader (Sigtunag.) Motivering: ”Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umami-maffiga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.”
…
Årets Krog Mellan: Portal (S:t Eriksplan) Motivering: ”Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.”
…
Årets Krog Lyx: Adam/Albin (Rådmansg.) Motivering: ”Det perfekta mötet mellan lyx och kvarterskrog. Den fasta menyn bjuder på stora upplevelser i litet format, överraskningar kombinerade med välbekanta smaker. I den ombonade lokalen känner man sig som hemma, och i kombination med uppmärksam service och utmärkt vinlista får vi ett krogbesök som är övertygande helt igenom.”
…
Vidare vederfors SturehofGulddrakens hederspris med följande motivering: ”Krog-Stockholm befinner sig i ständig förändring. Krögare kommer och går. Mattrender sprids som löpeld mellan malmarna och slocknar. Inredningskoncept byts ut. Ställen läggs ned. Kvar finns ändå PG Nilssons välskötta imperium. En växande samling systerkrogar med hög kvalitet som ledstjärna för både matlagning, bemötande och formspråk. Omsorgen kan studeras på dem alla, men allra tydligast är den på Sturehof. Här serveras varje dag och året runt förstklassig svensk-fransk brasseriemat i en exceptionellt atmosfärrik matsal. Konsten, den voluminösa vinlistan, skaldjursplatåerna, Jonas Bohlins kongeniala design, stjärnkockarna vid Gästvagnen, jul-, midsommar- och luciatraditionerna, konserterna i Obaren, uteserveringens utsikt och torsdagarnas Flamberingsvagn är andra skäl att boka bord. En helgjuten restaurangupplevelse utlovas.”
(Nästan) alla vinnare samlade på Gulddraken 2017
Årets Gulddraken ägde, precis som de senaste upplagorna, rum på Restaurang K-märkt. Stimmigt, högt tryck och tätt med krogfolk – det fanns ju totalt 15 nominerade i de olika kategorierna. Det serverades poké bowls med god misomarinerad lax respektive pocherade ägg. Drycken var det sämre bevänt med: ingen champagne i år, varken som tornbygge eller serverat i glas. Inte heller något vin eller öl. Den enda (alkoholhaltiga) drycken som bjöds var likören Jägermeister. Antingen som ingefärssmakande grogg med Ginger Beer eller i form av Jägerbombs/Turbojäger, dvs. ett shotglas med Jägermeister nedsänkt i ett glas Red Bull. En rätt äcklig Alp-cocktail! Fast kanske mer av den rock ’n’ roll-känsla som årets gala hade ambitionen att förmedla.
Nyponrosorna och syrenerna rivaliserar med sina parfymer när Galleri Andersson/Sandström bjuder in till mingel på Rosendals Trädgård på Djurgården. Sommaren står i sin fagraste blom och från den heta vedugnen sprids än mer goda aromer.
Köksträdgårdsmästaren Niklas Karlsson bjöd på en vackert blomgarnerad tarte flambée: en flatbread på surdeg på lantvete, crème fraîche, getost från Sörbro, bakade färska lökar som mixats med lökblasten och olja. Askan från blasten strösslades över tillsammans med blommor av gräslök, luddvicker och ängssyra.
Allt det gröna kommer från Rosendals Trädgård, ekologiskt odlat förstås.
I glasen, en knastertorr crémant från Limoux: Domaine Les Hautes Terres(chenin blanc/chardonnay/mauzac).
Värdparet, galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson, tillsammans med musikerna Andreas Gidlund (sax) och Martin Sjösted (kb) som bidrog till den sköna stämningen
Skulpturen Red Figure av Tony Cragg
Sir Tony Craggs ”Red Figure”
I ett av de gröna rummen i Rosendals Trädgård, omgiven av höga avenbokshäckar, kan man beskåda skulpturen Red Figure av den nyadlade engelske konstnären Sir Tony Cragg – ett av hans fem grandiosa verk som under sommaren finns utställda på Djurgården. Väl värda sin promenad runt Djurgårdsbrunnsviken.
Ännu en av Sir Tonys utställda skulpturer på Djurgården glänser i nästa inlägg!
Black Chocolate Stout, Sorachi Ace, Greenmarket Wheat, Improved Old Fashioned, K is for Kriek, Scorcher IPA, Local 2, Ghost Bottle… Ett gäng av de (special)öl som kommer att hällas upp när Brooklyn Brewery Mash för tredje året i rad återvänder till Stockholm till helgen med en aktivitetsfylld tredagarsfestival med fokus på det populära New York-byggeriets många produkter.
Ikväll, fredag, kan man för en kuvertavgift om 600 kr, delta vid en finmiddag med experimentbrygder på systerbryggeriet i Hammarby Sjöstad, Nya Carnegie. I morgon är det Mariatorget som är händelsernas centrum, då ett antal krogar och affärer bjuder på såväl smakprover som rabatterade priser. Senare bjuds det gratismusik hela kvällen lång på Debaser Medis. På söndag avrundas det hela med en ölmatchande matlagningskurs/middag på Nya Carnegiebryggeriet med Brooklyn Brewerys egen kock Andrew Gerson. 285 kr kostar detta nöje.
Fast redan igår ställdes det till med en inledande, mer privat kickoff i Skyddsrummet på Söder Mälarstrand, som kvällen till ära hade förvandlats till ett skumt, skummande Beer Mansion!
Många öl på fat och flaska att bekanta sig med, flertalet tämligen alkostinna. Inte enkom från Brooklyn Brewery utan även från PangPang, Stockholm Brewing Company och Fjäderholmarna. Cocktails med – och i! – öl och ölglass. Tilltuggen bestod av en liten räkrätt, serverad i den egna handflatan, kubansk (skink/ost)sandwich samt takkorvar. Förvisso en välmäskad tillställning!
Luften är ljum. Solen skiner. Den marina miljön med den glittrande fjärden mot Strandvägen och Djurgården utgör en härligt somrig fond. Förutsättningarna för premiären av Plzen Plats denna tidiga måndagskväll kunde inte vara bättre!
Pilsner Urquell Tankovna
Plzen Plats kallas Pilsner Urquells specialbyggda, mobila Tankovna – ett 250 liters kopparfat fyllt med purfärsk, opastöriserad pilsner (nybryggd i Plzen i Tjeckien, så sent som dagen före). Denna välputsade och synliga tank med sitt utmärkt goda innehåll ska under sommaren turnera runt i Sverige.
Först ut var alltså huvudstaden och Restaurang Hjertas uteservering på Skeppsholmen. Boban Rubinski, från Bar Central, hällde upp svalkande pilsner för allt vad tygen höll och enligt de tre olika metoderna: den lena Hladinka, den mjölkiga Mliko respektive den krispiga Na Dvakrát.
Inte bara öl på Plzen Plats…
Tilltuggen till ölen var signerade hiphopparen och amatörkocken Mange Schmidt och hämtade ur hans gatukäksbok Street Food.
Strömmingsmackan var inte alls dum!
Skönt väder och dito stämning, förträfflig öl, goda tilltugg och schyst livejazz med kvartetten Tres Hombres… Sommaren kunde knappast inledas på bättre vis!
Läs mer om Pilsner Urquell Tankovna tanköl på Bar Central här!
I Stockholm råder schlageryra… Tillresta fans från 42 länder jämte inhemska besökande samt intet ont anande vanliga turister samlas i Kungsträdgården, som har förvandlats till Eurovision Village. Här på den officiella festivalplatsen för Eurovision Song Contest har ett 81 meter hög utsiktstorn rests (att åka upp kostar en hundring) och både semifinalerna och lördagsfinalen visas på storbildskärm.
En påkostad och iögonenfallande tvåvåningsbyggnad, EuroClub, har byggts nedanför slottet på Skeppsbron – det officiella feststället för tillresta delegationer, press och 3 000 ackrediterade fans. På stan ses såväl SL-bussarna som taxibilar flagga med tävlingslogotypen, Come Together och vid övergångsställen spelas de tidigare blågula vinnarna Euphoria & Heroes. De regnbågsfärgade brevlådorna har dock ingenting med Eurovision Song Contest att göra utan är en (vältajmad!) reklamkampanj för ett nytt Pride-frimärke. Storsatsande Stockholms stad bjöd även in till invigningsfest i Blå hallen, som en del av de 100 miljoner skattemedel man investerar/förslösar i denna megafest. Att SVT mjölkar ut varje sändningsdroppe ur detta – sponsrade – spektakel, med (kvälls)tidningarna i släptåg är knappast överraskande.
Även jag, som förvisso inte tillhör de mellofrälstas entusiastiskas skara har fått en släng av hysterin kring detta musikaliskt innehållslösa men ack så upptrissade evenemang, inte minst här i Sverige. Något otippat har även en del av de, i liknande nöjessammanhang, vanligtvis rätt återhållsamma ambassadörerna tagit tillfället att främja/sola sig i glansen av sin nations respektive tävlingsrepresentanter.
Den enda som glömde att fotografera Michał Szpak var nog jag… så jag får låna hans namne Piotrowksis bild för att ändå visa att jag faktiskt var där. Dzięki Michał!
I söndags var jag bjuden till den polske ambassadören Wiesław Tarkas residens där Michał Szpak visade upp sig och sin Michael Jackson-liknande look. Sjöng gjorde han dock inte, men lät sig gärna fotograferas med de inbjudna gästerna.
Igår var jag inviterad hem till det schweiziska ambassadörsparet Christian & Barbara Schoenenberger i Djursholm, där landets ESC-representant, den blåhåriga Rykka jämte ett entourage om dussinet personer (musiker, körsångare, frisör, sminkör, stylist, fotograf, management och pojkvän) deltog. Det bjöds på terrassmingel och middag.
Lax till förrätt, lammytterfilé med rostad blomkål och rösti till varmrätt. Tillagade av kvällens kock: Raymond Almert.
Och så sjöng Rykka ett par låtar till allas glädje!
När skymningen hade lagt sig över Stora Värtan liftade jag tillbaka mot stan med den schweiziska delegationens buss till ett packat EuroClub, där Israel bjöd på ett hejdundrande party, med sin artist Hovi Star i spetsen för ett gäng Eurovision Song Contest-tävlande. Douze points!
Mucker – så kallas en kompis irländare emellan. Mucker är också namnet för ett nytt skomärke som lanserades i går. En trio mockasneakers med rågummisula och som först släpps i färgerna svart, vitt respektive rosa.
Designern bakom Mucker är Robban Berggren, grundare av det svenska modemärket Pour, ett av flera som har försvunnit från marknaden de senaste åren. Nu gör han sålunda comeback med skor och en streetwear-kollektion med t- och sweatshirts samt knästrumpor, allt med markant logotyp.
Vid gårdagens lanseringsevent, i butiken JUS, kunde man både doppa jordgubbar i choklad och gulla med frallor.
Ett par Mucker Rubber Sole Sneakers kostar 2 000 kr, så när som på en femma. Säljs på JUS samt i webbshopen.
Även Brand-Fyrs bondageflirtande skinnaccessoarer premiärvisades på JUS
Konst på krogen är ett koncept som blir allt vanligare. Inte som en del av de permanenta inventarierna, utan där krogen upplåter sina väggar för tillfälliga utställningar. Konsten når en ny publik, konstnärerna får ett utrymme att ställa ut på och sälja, medan krogen förnyar sin inredning samt får en estetisk cred. Alla inblandade är glada!
Flertalet av bilderna av Camilla Wessman
Det senaste näringsstället att bjuda in konsten till mat och dryck är Urban Deli på Sveavägen. Under parollen We Are Urban Deli har ett dussin konstnärer valts ut för att under våren få visa sina verk på väggarna, golvet och i fönstren i den spatiösa lokalen. Om man har ögonen med sig kan man få syn på skulpturer, måleri, fotografi och prints i matsalen, saluhallen, baren och loungen. Somt är fritt exponerade på en framträdande plats, annat har fått en mer undanskymd placering och får snudd på trängas med matgästerna.
Sara Lailasdotters (färdiga) målningar ovan t.v
Den gemensamma nämnaren för de tolv utställarna är att de alla har anknytning till Urban Deli; flertalet är stamgäster, några är personal. Uttrycken liksom kvaliteten skiftar.
Igår var det vernissage för Urban Delis nya konstupplägg. Förutom minglande med tilltugg skapades det även i stunden: Sara Lailasdotter målade live,
Sara Lailasdotter in action
medan tårtkonstnären Thora L. Norgård skapade ett för dagen specialdesignat bakverk inspirerad av bardiskens mönster.
Thora L. Norgård har tårtan i sina händer
Utställningen We Are Urban Deli pågår t.o.m. 31 maj. All konst är till salu.
Om det finns något område i Stockholm som knappast behöver flera matställen så är det väl Söder. Uppenbarligen finns dock både utrymme för och behov av fler nya kulinariska upplevelser där. Ringen centrum vid Skanstull har nämligen blivit med TEATERN! Inte en vanlig sådan, utan en teater, där maten står på scen! I den runda lokalen är köket utformat som en scen med tillhörande 250 sittplatser på tre läktare. Gästerna får slå sig ner vid bänkar och bord under nakna glödtrådslampor.
Några av landets namnkunnigaste kockar och en renommerad konditor har slagit samman sina konster under ett gemensamt tak på Teatern Ringen Skanstull. Lagar maten och bakar gör de fortfarande separat i varsitt kök. Borden och de hungriga besökarna delar de däremot på.
Konceptet är lika enkelt som sofistikerat. Tio kända matprofiler förverkligar sina djärva spisidéer i ett helt nytt format och serverar på ett enklare fat. Kanske väl enkla! Papperstallrikar och plastbestick förhöjer aldrig matupplevelsen… Det ska hursomhelst vara snabbt, enkelt och opretentiöst. Och plånboksvänligt – inte att förglömma! Är det en för hög tröskel hos Operakällaren eller jobbigt med en utflykt till Fäviken Magasinet i Jämtland är det bara att sadla sin hoj eller hoppa på bussen med destinationen Skanstull. Där kan man bänka sig på Teatern och njuta alternativt frossa Stefano Catenaccis lena 63-graders ägg med karamelliserad grädde, svamp och krispig potatis eller Magnus Nilssons Kioskvältare till varmkorv med extra allt. Caos kallar Catennaci sitt hak medan Nilssons deskriptivt är vad den heter, Korvkiosk!
Stefano Catenacci sjuder bla. ägg på sitt CaosJu fler kockar… Den klart stiligaste uppställningen i vitt fanns i Magnus Nilssons Korvkiosk
Eller varför inte tugga i sig Claes Grännsjös & Alexander Bäckmans möra, köttiga mackor. Deras Nook Market – en filial till den populära Söderkrogen – tar sin inspiration från sydostasiatisk street food och serverar bland annat den vietnamesiska baguetten Bánh mì med terrine på kycklinglår och -lever samt Steam buns, ångade bröd med lågtemp-tillagade sidfläsk (à 95 kr). Samt kimchi. Gott! Egen – välhumlad – öl på fat finns också (producerad av Umebryggarna Beer Studio).
Goda inlägg hos Claes Grännsjös & Alexander Bäckmans Nook Market. Samt egen öl!Kött på roterande spett hos Marco Baudones Mama
Slow cooked fast food i form av saftigt kött i bröd är också Le Rouge-krögaren Marco Baudones koncept på Mama: rôti-rostad kyckling, högrev och smaskig porchetta med tillbehör (ca 100 kr).
Nudlar är grejen hos Adam Dahlbergs & Albin Wessmans Raamen. Lockar även kollegan Magnus Nilsson till att tömma en skål!
Kockarna Adam Dahlberg & Albin Wessman tar den snabbaste av alla billiga bukfyllor, nudelsoppan, till en högre ambitionsnivå på sin Raamen (med två aa). Här kombineras de japanska nudlarnas buljong med bland annat fläsk, skaldjur och vegetabilier (för drygt en hundralapp). Värmande och mättande i vinterkylan.
I Mikael Gröndals & Linus Ahlstedts Snack Bar serveras kebab bland annat
De tre återstående serveringarna i Ringens nya food court är Snack Bar, Chez Betty-krögarna Mikael Gröndals & Linus Ahlstedts tolkning av sydfransk snabbmat: kalvköttskebab (95-), Croque Monsieur (120-) samt le Cheese Burger… Avec pommes frites, bien sûr.
Maximillian Lundins The Plant erbjuder en köttfri växtzon
Vegokocken Maximillian Lundin säger sig med The Plant ha öppnat landets första ekologiska/veganska snabbmatsställe. Den finner säkert sin publik.
Söta sötsaker signerade Daniel Roos på K-märkt Patisserie
Avslutningsvis konditorn bland alla kockarna: Daniel Roos, som tagit sina bröd och bakelser från K-märkt på Östermalm. Han tillhandahåller också frukost och kaffe.
Vill ha!
Nio kockar och en konditor – alla män! – sålunda i Teatern Ringen. Två platser gapade tomma, men ska inom kort fyllas, meddelades det. Den framgångsrike krogkonceptentreprenören Ricard Constantinou (Panini, K25, K-märkt, Printz) är idékläckaren bakom denna nya och spännande snabbmatssatsning som fått sin rumsliga utformning av arkitekten Therese Granlund, BAS.
Kockarna, konditorn, idékläckaren och fastighetsägaren
Frukost, lunch, middag och fika, på plats eller som take away. Högsta kvalitet, rikt utbud och vänlig prissättning! Pressvisningens avsmakning satte ribban högt och löftena är många. Infrias de över tid lär köerna av hungriga och mätta kunder aldrig sina på Teatern Ringen. Satsningen ger även ett välbehövligt lyft för den rätt nedgångna gallerian vid Skanstull.
jo, ännu en bild på stans mest fotograferade korvar
Teatern Ringen – Invigningsfesten
Senare samma kväll ägde invigningsfesten rum. Ringens entré hade klätts om till en nattklubb och kidsen åt, drack och dansade sig mätta…
Nattiné på Teatern
OBS! Portionerna på bilderna är smakprov – de är större ”på riktigt”.
Första måndagen i november är en speciell måndag. Då sätter sig nämligen landets hela restaurangtoppskikt till rätta på Cirkus parkett i Stockholm för att delta vid ett av årets största branschevenemang: Restauranggalan.
Under en tretimmars middagssittning utses 15 vinnare i olika kategorier och aspekter av restauration, från Årets Klassiker (Kometen i Göteborg) resp. Framtidslöfte (Fabian Kalf Hansen) till Årets Krog (Bloom in the park, Malmö) resp. Krögare (28+, Gbg)… En ny kategori är Årets Kulturrestaurang, som vanns av Lanthandelns Espresso (som driver serveringarna på bland annat Millesgården, Bonniers Konsthall och Konstakademien).
RS:s chefredaktris, den paranta Lisbeth Rauden, hälsade alla 450 gäster välkomna. Därpå startade priskavalkaden… Ovan t.h. får Björn Kjellberg från PM & Vänner i Växjö priset för Årets Hållbara Krog medan Thomas Deijing tar emot RS Hederspris (bilden nedan).Spritmuseum vann inte i kategorin Kulturrestaurang, men tog hem utmärkelsen som Årets Ölutvecklare (t.v.) Dubbelvinnaren Daniel Crespi fick följaktligen två drinkar i scenbaren.
Två av galans vinnare fick även privilegiet att bana sig fram till scenen inte bara en gång utan två: Fotografiskas restaurang, som juryn utsåg till både Årets Hälsokoncept och Årets Smaksättare, medan Gamla Stan-krögaren Daniel Crespi (Leijontornet, Djuret, Pubologi, Omakase Köttslöjd, Tweed…) hyllades som Årets Innovatör & dito Sommelier.
Årets Krögare: Ulf Johansson (t.v.) Årets Matsalsteam: Vollmers, Malmö (ovan t.h.) Årets Barkoncept: Bottles (nedan t.h.)Två unga vinnare! Årets Framtidslöfte: Fabian Kalf Hansen (t.v.) och Niklas Ekholm, mottagare av Svenska Kockars Förenings Stipendium.Igy Vidal, ägare till Årets krog: Bloom in the Park (ovan t.v.) och chefredaktören Lisbeth Rauden i helfigur.
Varje pristagare serverades en drink på scen av bartendern Dosa Ivanov, tvåfaldig svensk mästare och vinnare i World Cocktail Championships 2015.
Restauranggalan – middagsmenyn
Aftonens meny var signerad Svenska Kocklandslaget. Den inleddes med ”korv med bröd”: fläskkorv smaksatt med citron och svartpeppar som serverades med räksallad på skånsk jätteräka, pepparrotsmajonnäs, ärtkräm, kålrot, senapskräm och surkål. Drycken som ackompanjerade var Jacobsen Extra Pilsner.
Andra serveringen var en lättrökt röding och rostad blomkål, höstens syrade rotfrukter samt smörsås med forellrom och gräslök. Till detta Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2014.
Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljusJo, det serverades en whiskysnaps också!
Till dessert bjöds det mjölkchokladbavaroise med Zacapa-rom och Madeleine, med smaker av gräddfil, kola, havtorn och hasselnöt. I glaset: Guinness West Indies Porter.
Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljus…Jens Dolk i händelsernas centrum… Kocklandslagets konditor Frida Bäcke berättade om aftonens meny.
Årets konferencier, Jens Dolk, gjorde ett bra jobb på scen; underhållande och rapp, även om pristagarnas respons stökades väl raskt undan. Noterbart var att några av de vinnande traktörerna (Lanthandelns Espresso, Fotografiska) inte fanns på plats utan att priserna togs emot av (några anonyma ur) personalen. Kanske var de för upptagna, för det kan väl inte vara så att de inte bryr sig om denna hedersbetygelse?
För den musikaliska inramningen svarade saxofonisten Michael Feiner, slagverkaren David Eldh samt Matt Joko, dj.David Eldh slår sig genom publikhavetGlädje!
Eljest var Restauranggalan 2015 en rejäl förbättring mot föregående års galor. Godare mat, roligare och raskare presentation samt som extra bonus denna berusande, bubblande bravad till byggnadsverk…
Champagnetorn
Lite spill får man räkna med, tänkte nog Björnstierne Antonsson, och moppade på!
650 glas fördelade på 12 våningar och en totalvikt om 98 kg. En och en halv timme tog glastornet att bygga upp och sedan ytterligare två timmar för att fylla coupeglasen till brädden med innehållet ur 113 buteljer, det vill säga allt som allt 85 liter champagne (Champagne Pannier Brut Tradition).
Arkitekterna bakom och hands-on-byggarna/hällarna av denna berusande pyramid är krögaren Erik Videgård och sommelieren Björnstierne Antonsson som därmed slog sitt egna tidigare (inofficiella) svenska rekord i champagnetorn! 🙌
Vinkällansyskonen Maya & Filip Samuelsson tackade inte nej till champagne
Riv pyramiden! Att jämna den med marken gick avsevärt snabbare än att uppföra den! Restauranggalan arrangeras, för åttonde året i rad, av tidningen RS. (Restauranger & Storkök) i samarbete med Svenska Kockars Förening, Chaîne de Rôtisseurs, Sommelierföreningen, Sveriges Bartenders Gille, Sveriges Bästa Bord, Grythytte Akademi och Restaurangakademien.
Alla vinnare på samma bild! (någon kanske dold men ändå)
Själv var jag för övrigt inte enkom där som glad galagäst utan även på uppdrag av arrangerande RS. för att bevaka tävlingen Årets Servitör som föregick.
Årets servitör, Jeanette Linder (Råkultur), hyllades än en gång på själva Restauranggalan