Kategoriarkiv: Restaurang

Hei skrei!

Den ser ut som en torsk, anrättas som en torsk, smakar som en torsk och är mycket riktigt också en torsk. Fast ändå inte… Det är en skrei! Hur? Jo, all skrei är torsk, men inte all torsk är skrei. Så viss begreppsförvirring råder onekligen om denna förträffliga matfisk, Gadus morhua. Skrei är kort och gott torsk som fångas mellan januari-april utanför den nordnorska kusten och Lofoten. Till skillnad från den vanliga kusttorsken är skreien en vandrande population; världens största torskbestånd på en halv miljard individer, som vandrat från Barents Hav för att leka vid nordnorska kusten. När den lekmogna torsken når kusten kallas den skrei. Skrei betyder skrida, vandra på gammelnorska. Efter fyra månader av lek – och fiske – är säsongen över. Stimmen av skrei vänder ånyo norrut och försvinner även från fiskdiskar och krogarnas menyer. Det kommer att dröja nio månader innan den är tillbaka.

Skrei på Wedholms Fisk

Skreifestivalen

Skrei är således såväl ett varumärke som benämning på torsk. Den långa vandringen genom tusen kilometer av strömma och kalla vatten gör fisken muskulös och köttet fast, välsmakande och pärlemorskimrande vitt. Denna råvaras kulinariska kvaliteter har upptäckts av många professionella kockar. Så här års är den oftare förekommande på många restaurangmenyer än torsk från andra vatten. Ifjol lanserade Norges sjømatråd, den norska fiskeindustrins marknadsorganisation, en Skreifestival i Stockholm som föll så väl ut att man upprepar den även i år. Sju restauranger tillhörande krogkoncernen Melanders/Stockholms Restauranger & Wärdshus erbjuder skreiga två- och trerättersmenyer à 350 respektive 425 kr 15–25 februari. Nose-to-tail på 30 olika sätt utlovas; följaktligen inte bara ryggfilén, utan kinder, tunga, lever, friterat skinn… Skrei i säsong hittar man även på andra av stadens bättre krogar. Jag har själv nyligen avnjutit den såväl kokt med smörstekta champinjoner och champagnegräddsås på Wedholms Fisk (ovan), som bakad med råräkor, räkjuice och dill på Markus Aujalays nya Restaurang Tegelbacken (nedan).

Skrei på Restaurang Tegelbacken

Skreilunch på Ulla Winbladh

En lunchinbjudan till att smaka av denna fina fisken fick mig igår att trotsa inomhusvädret och pulsa ut genom snöslasket till Djurgården och Ulla Winbladh, en av de medverkande restaurangerna i Skreifestivalen. På det dukade bordet i festvåningen serverades den ena rätten efter den andra, allt på dagens tema.

Skreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla WinbladhSkreifestivalen på Ulla Winbladh

Jordärtskockssoppa med lättrökt skreislag, picklad rödlök och krasse / Gubbröra på kavring med skreirom och brynt smör / Smörstekt skreirygg och friterad tunga med rosmarinsky, svartrot och potatispuré / Frikassé på skreirygg och kind med västerbottensås, fänkålscrudité och krispigt skreiskinn / Citron- och marängpaj med rårörda bär

 

Förrätterna var goda. Varmrätterna, som serverades samtidigt och blev stående, gjorde dock ingalunda fisken som kallas för ”vinterhavets mest efterlängtade delikatess” rättvisa. Tyvärr. Fast det är ju inte skreiens fel.

Skreifestivalen på Ulla Winbladh
Inte bara i munnen utan skrei även i ögat

 

 

Smaka på annan norsk god firre

 

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Delikonst

Konst på krogen är ett koncept som blir allt vanligare. Inte som en del av de permanenta inventarierna, utan där krogen upplåter sina väggar för tillfälliga utställningar. Konsten når en ny publik, konstnärerna får ett utrymme att ställa ut på och sälja, medan krogen förnyar sin inredning samt får en estetisk cred. Alla inblandade är glada!

Flertalet av bilderna av Camilla Wessman
Flertalet av bilderna av Camilla Wessman

Det senaste näringsstället att bjuda in konsten till mat och dryck är Urban Deli på Sveavägen. Under parollen We Are Urban Deli har ett dussin konstnärer valts ut för att under våren få visa sina verk på väggarna, golvet och i fönstren i den spatiösa lokalen. Om man har ögonen med sig kan man få syn på skulpturer, måleri, fotografi och prints i matsalen, saluhallen, baren och loungen. Somt är fritt exponerade på en framträdande plats, annat har fått en mer undanskymd placering och får snudd på trängas med matgästerna.

Sara Lailasdotters (färdiga) målningar ovan t.v
Sara Lailasdotters (färdiga) målningar ovan t.v

Den gemensamma nämnaren för de tolv utställarna är att de alla har anknytning till Urban Deli; flertalet är stamgäster, några är personal. Uttrycken liksom kvaliteten skiftar.

We_Are_Urban_Deli-1 | © LEX 2016We_Are_Urban_Deli-2 | © LEX 2016We_Are_Urban_Deli-8 | © LEX 2016

Igår var det vernissage för Urban Delis nya konstupplägg. Förutom minglande med tilltugg skapades det även i stunden: Sara Lailasdotter målade live,

Sara Lailasdotter in action
Sara Lailasdotter in action

medan tårtkonstnären Thora L. Norgård skapade ett för dagen specialdesignat bakverk inspirerad av bardiskens mönster.

Thora L. Norgård har tårtan i sina händer
Thora L. Norgård har tårtan i sina händer

Utställningen We Are Urban Deli pågår t.o.m. 31 maj. All konst är till salu.

Hjärta & svärta

Gelé-, vanilj- och chokladhjärtana exponeras flitigt i handeln dessa dagar – på söndag infaller nämligen Alla hjärtans dag/St. Valentine’s Day, då kärleken och kommersen knyter hymens band och verkar i Cupidos anda.

Allegro_Primitivo-1 | © LEX 2016

Inför den annalkande kärleksdagen bjöds jag på en välfunnen (vin)lunch i amours tecken på den italienska kvarterskrogen Piatti på Nybrogatan. Hjärtat var vad som stod på menyn – och på faten:

Allegro_Primitivo-2 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-7 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-3 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-4 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-8 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-5 | © LEX 2016Allegro_Primitivo-6 | © LEX 2016

Carpaccio con parmigiano / Pizzetta toppad med salviablad / Salsiccia med ugnsbakad potatis och chili och peperoncino-kryddad tomatsås / Pannacotta – romantiskt presenterad!

Genomgående vin under måltiden var Allegro Primitivo (2014), som lägligt inför Alla Hjärtans fått ny design, med en etikett som påminner om en tatuering…

Allegro_Primitivo-9 / © LEX 2016

The Tattoo Blend kallas detta vin också av vinmakarna själva, fastän det egentligen inte är någon blandning utan 100% primitivo från Apulien i Syditalien, där druvan är en av de vanligaste. Till sin karaktär är Allegro Primitivo fruktigt, soligt smakrikt och alkoholstarkt (14%), med viss strävhet. Ekologiskt. Ett robust vin som fungerar bäst till dito kötträtter, gärna med tomatbaserade såser. Eller pizza! (74 kr, 32412)

Sådant vin, sådan man – Jukka Rohkea, Stockholm Ink Bash
Sådant vin, sådan man – Jukka Rohkea, Stockholm Ink Bash

Ridån upp för matteater

Om det finns något område i Stockholm som knappast behöver flera matställen så är det väl Söder. Uppenbarligen finns dock både utrymme för och behov av fler nya kulinariska upplevelser där. Ringen centrum vid Skanstull har nämligen blivit med TEATERN! Inte en vanlig sådan, utan en teater, där maten står på scen! I den runda lokalen är köket utformat som en scen med tillhörande 250 sittplatser på tre läktare. Gästerna får slå sig ner vid bänkar och bord under nakna glödtrådslampor.

Några av landets namnkunnigaste kockar och en renommerad konditor har slagit samman sina konster under ett gemensamt tak på Teatern Ringen Skanstull. Lagar maten och bakar gör de fortfarande separat i varsitt kök. Borden och de hungriga besökarna delar de däremot på.

Konceptet är lika enkelt som sofistikerat. Tio kända matprofiler förverkligar sina djärva spisidéer i ett helt nytt format och serverar på ett enklare fat. Kanske väl enkla! Papperstallrikar och plastbestick förhöjer aldrig matupplevelsen… Det ska hursomhelst vara snabbt, enkelt och opretentiöst. Och plånboksvänligt – inte att förglömma! Är det en för hög tröskel hos Operakällaren eller jobbigt med en utflykt till Fäviken Magasinet i Jämtland är det bara att sadla sin hoj eller hoppa på bussen med destinationen Skanstull. Där kan man bänka sig på Teatern och njuta alternativt frossa Stefano Catenaccis lena 63-graders ägg med karamelliserad grädde, svamp och krispig potatis eller Magnus Nilssons Kioskvältare till varmkorv med extra allt. Caos kallar Catennaci sitt hak medan Nilssons deskriptivt är vad den heter, Korvkiosk!

Stefano Catenacci sjuder bla. ägg på sitt Caos
Ju fler kockar… Den klart stiligaste uppställningen i vitt fanns i Magnus Nilssons Korvkiosk

Eller varför inte tugga i sig Claes Grännsjös & Alexander Bäckmans möra, köttiga mackor. Deras Nook Market – en filial till den populära Söderkrogen – tar sin inspiration från sydostasiatisk street food och serverar bland annat den vietnamesiska baguetten Bánh mì med terrine på kycklinglår och -lever samt Steam buns, ångade bröd med lågtemp-tillagade sidfläsk (à 95 kr). Samt kimchi. Gott! Egen – välhumlad – öl på fat finns också (producerad av Umebryggarna Beer Studio).

Goda inlägg hos Claes Grännsjös & Alexander Bäckmans Nook Market. Samt egen öl!
Kött på roterande spett hos Marco Baudones Mama

Slow cooked fast food i form av saftigt kött i bröd är också Le Rouge-krögaren Marco Baudones koncept på Mama: rôti-rostad kyckling, högrev och smaskig porchetta med tillbehör (ca 100 kr).

Nudlar är grejen hos Adam Dahlbergs & Albin Wessmans Raamen. Lockar även kollegan Magnus Nilsson till att tömma en skål!

Kockarna Adam Dahlberg & Albin Wessman tar den snabbaste av alla billiga bukfyllor, nudelsoppan, till en högre ambitionsnivå på sin Raamen (med två aa). Här kombineras de japanska nudlarnas buljong med bland annat fläsk, skaldjur och vegetabilier (för drygt en hundralapp). Värmande och mättande i vinterkylan.

I Mikael Gröndals & Linus Ahlstedts Snack Bar serveras kebab bland annat

De tre återstående serveringarna i Ringens nya food court är Snack Bar, Chez Betty-krögarna Mikael Gröndals & Linus Ahlstedts tolkning av sydfransk snabbmat: kalvköttskebab (95-), Croque Monsieur (120-) samt le Cheese Burger… Avec pommes frites, bien sûr.

Maximillian Lundins The Plant erbjuder en köttfri växtzon

Vegokocken Maximillian Lundin säger sig med The Plant ha öppnat landets första ekologiska/veganska snabbmatsställe. Den finner säkert sin publik.

Söta sötsaker signerade Daniel Roos på K-märkt Patisserie

Avslutningsvis konditorn bland alla kockarna: Daniel Roos, som tagit sina bröd och bakelser från K-märkt på Östermalm. Han tillhandahåller också frukost och kaffe.

Vill ha!

Nio kockar och en konditor – alla män! – sålunda i Teatern Ringen. Två platser gapade tomma, men ska inom kort fyllas, meddelades det. Den framgångsrike krogkonceptentreprenören Ricard Constantinou (Panini, K25, K-märkt, Printz) är idékläckaren bakom denna nya och spännande snabbmatssatsning som fått sin rumsliga utformning av arkitekten Therese Granlund, BAS.

Kockarna, konditorn, idékläckaren och fastighetsägaren

Frukost, lunch, middag och fika, på plats eller som take away. Högsta kvalitet, rikt utbud och vänlig prissättning! Pressvisningens avsmakning satte ribban högt och löftena är många. Infrias de över tid lär köerna av hungriga och mätta kunder aldrig sina på Teatern Ringen. Satsningen ger även ett välbehövligt lyft för den rätt nedgångna gallerian vid Skanstull.

jo, ännu en bild på stans mest fotograferade korvar

 

Teatern Ringen – Invigningsfesten

Senare samma kväll ägde invigningsfesten rum. Ringens entré hade klätts om till en nattklubb och kidsen åt, drack och dansade sig mätta…

Nattiné på Teatern

 

OBS! Portionerna på bilderna är smakprov – de är större ”på riktigt”.

 

Aalborg + Sturehof = sant!

Att krogar håller sig med sin egen hemkryddade snaps är inte helt ovanligt. Att man gör det i form av ett samarbete med en kommersiell spritproducent är desto sällsyntare, eller kanske unikt rent av? Det har emellertid Sturehof gjort med sin nya akvavit, som tagits fram tillsammans med anrika Aalborg, världens största producent av akvavit.

Aalborg Sturehof Akvavit

Projektet med Aalborg Sturehof Akvavit spritsattes i april vid De Danske Spiritus Kompagni på Jylland med ambitionen att ta fram en akvavit i klassisk dansk stil, d.v.s. ett klart brännvin med tydliga kummintoner. Utgångspunkten var Aalborg Taffel – vars etikettformgivning den också liknar – fast med mer av dill och citrus(skal), samt aningens alkoholsvagare (40%).

Kombination med mat, i synnerhet med Sturehofs sill/strömming/lax-assietter, har varit ledande för den nya husakvavitens önskvärda smakprofil. Vid lanseringslunchen kunde konstateras att man har lyckats väl i den föresatsen…

Sturehofs sommelier John Eriksson fyller på glasen vars arom lockar näsan till sniff

Frisk, ren och mjukt harmonisk är Aalborg Sturehof Akvavit. Perfekt Toast Skagen-match! Inte heller bara till att snapsa utan även med fördel att smutta på. Serveras gärna danskt källartempererad, d.v.s. 4-8°.

Sturehofs barchef Kalle Strid håller sina nya flaskor högt

3 cl av den nya drycken kostar 60 kr på Sturehof. Och bara där – den finns (ännu) inte på Systembolaget.

Aalborg Sturehof Akvavit är första lanseringen i Aalborg Ambassador Range vars syfte är att uppmärksamma restauranger av stor betydelse för det nordiska mat- och dryckesarvet.

Toscanskt gästspel på Taverna Brillo

Toscana är för mången Italienresenär själva sinnebilden för landet; ett romantiskt vykortslandskap med idylliska kullar, pittoreska bergsstäder och ett lapptäcke av olivlundar och vinodlingar. I Toscanas hjärta ligger Chianti-regionen, känd för sina röda viner, där druvan Sangiovese dominerar. Dessa viner utmärker sig med en kryddig fruktighet och hög syra, något som lämpar sig väl till regionens gastronomi.

Om vinerna från Chianti är omtyckta och populära, så är maten emellertid inte lika välbekant eller spridd över världen. Vad äter man egentligen i Toscanas mitt? Denna fråga ämnar Taverna Brillo besvara under de närmaste dagarna, då man bjuder på ett kort gästspel med kocken Sauro Gori som driver restaurangen Villa San Michele i Greve in Chianti, huvudorten i vindistriktet, halvvägs emellan Florens/Firenze och Siena.

På Tavernans tillfälliga meny står rustik, regionstypisk husmanskost och toscanska specialiteter. Eftersom Chianti ligger långt in i landet är mycket av köket växt- och djurbaserad medan mindre hämtas ur havet. Bland förrätterna, som serveras på Brillo, hittar man Papa col pomodoro, en mild tomatsoppa/gryta där (gårdagens) bröd sugit upp vätskan eller Bruschetta con fegato di pollo, grillat bröd med hackad kycklinglever. Bland pastarätterna finns kaninvarianten Linguini al ragù di coniglio.

Den grillade klassikern, t-bensteken Bistecca Fiorentina, serveras uppskuren på en bädd av spenat och med citron som enda sällskap. Köttets ursprung är den toscanska, vita korasen Chianina – 100 kg har specialimporterats enkom för detta gästspel.

Tiramisù är ju en italiensk dessertklassiker, kaffe och efterrätt i harmonisk förening. Tiramisùn som Signore Sauro Gori har komponerat innehåller dock ingen espresso utan i stället jordgubbar bland mascarponen och savoiardikexen. Spetsat med Vin Santo. Annorlunda och dolce!

Fyra Chiantiviner (på glas) att matcha maten med finns också. Samt focaccia!

Ingen italiensk måltid blir sämre av focaccia! Denna är bakad av Tavernas Brillos egen världsmästarbagare, Håkan Johansson.

Ovanstående avsmakningsmeny kostar 750 kr (fyra rätter – bruschettan ingår ej).

Kocken Sauro Gori vid bordet tillsammans med sin hustru, Sandra Maffeis, hjälpkockan Elena Veltro och gode vän, Claudio Carboni

Sauro Goris toscanska gästspel Taverna Brillo 10-12 nov.

I en smaklig vrå på Söder

Vinimportören Stockwine Group fyller fem år och firar med att bjuda till en informell sortimentsprovning under trivsamma former. I deras välförsedda portfölj finns mycket att njuta av, från goda champagner som Pommery och André Jacquart till förstklassiga Bourgogner och ett intressant urval av österrikare. Bland annat. Men även öl, från det kreativa Köpenhamnsbryggeriet Nørrebro Bryghus finns i sortimentet. Det mesta säljs till restauranger, bara en mindre mängd finns på Systembolaget. Något som tråkigt nog även gäller för min mest glädjande och njutningsfulla bekantskap bland dagens alla buteljer: spanska Ximénez-Spínola. Ur denna familjeägda bodegas begränsade produktion utmärker sig Pedro Ximénez Muy Viejo, en sherry med häpnadsväckande, koncentrerad sötma och komplexitet! Och dels samma andalusiska vinhus (Liquor de) Brandy, med en sällsynt läcker finess och balans. Får du syn på någon av dessa på krogen så tveka icke!

 

Goda snacks à la Nook

Stockwine hade förlagt sitt jubileumsfirande till den populära restaurangen Nook på Söder. Som bjöd på ett mumsigt urval av sin snacksmeny som tilltugg till alla glas.

Ssäm med regnbåge, picklad lök, forellrom, crème på rökt avokado, wasabi och sojatapioka / Sojabönor med flingsalt / Pankofriterad softshellkrabba med grillad citron / Rostad jordärtskocka, sesammajonnäs, rostade sesamfrön och gräslök / Porkbun med sidfläsk, hoisinsås, sticklök och picklad gurka

 

Traingone-lunch

Spritmuseums restaurang har ambitioner till kreativ matlagning och tilltalande uppläggningar. Knappa portioner, ofta gott, inte billigt. Bra (hantverks)ölsortiment, dogmatisk (natur)vinsdito.

På min tallrik denna gång: Bakad torsk, pumpapuré, sauterad spenat, pil-pil-sås (reducerad fiskfond, olivolja, citron) följt av Apelsin- och mandelkaka, themaräng.

 

Spritmuseums utställning Frank Bowling – Traingone som föregick lunchen

 

Åländsk stjärnkock mönstrar på

Rederiet Viking Line har skaffat sig en ny skipper! Denne står dock inte på bryggan och navigerar mellan grynnorna utan står i fartygets kök och rör om i grytorna. Hans namn är Michael Björklund och han är kock. Årets Kock härtill och inte mindre än två gånger dessutom, såväl i Finland (1997) som i Sverige (2000). Sedan tre år tillbaka driver denne 39-åring sin egen krog, Smakbyn, vid Kastelholms Slott på Åland. Inte bara en restaurang förresten, utan ett stort mat-, design- och hotellprojekt inkluderande en teater och ett snigelhus. Samt ett brännvinsbränneri, där bland annat äppliga fruktdestillat tillverkas.

Michael Björklund presenterar sin matfilosofi: relativt få rätter, renodlade smaker utan krångel, medvetna val av säsongens råvaror, de flesta hämtade från Ålands vatten, skogar och trädgårdar. Samt mycket grädde och smör. ”Det är det som byggt upp denna kropp”, som stjärnkocken muntert själv konstaterar.

Nu under våren tar stjärnkocken sin Smakbyn och flyttar ombord på Viking Lines fartyg. ”Rena nordiska smaker” och närproducerade råvaror är vad som står i centrum för Michael Björklunds gästspel: rotfrukter, sötvattensfiskar och vilt, allt från Åland förstås. För de stora Vikingfärjorna har han komponerat den specialmeny som jag nyligen hade nöjet att få smaka av.

En aptitretande, ”kramgod”, hummersoppa serverad i kaffekopp inledde måltiden…

Förrätten Inkokt sik med picklad rödlök, sikrom, dillmajonnäs och krutonger är en vacker komposition. Serveras med Smakbyns eget äppelvin.

Tvenne huvudrätter att välja på: Smörstekt abborre med friterad havskräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse eller Örtstekt älgfilé med smörmixad timjanbuljong, rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré. Mörare älg får man leta efter, abborren äter jag gärna varje dag! Vinerna till: Sauvignon Blanc resp. Rioja.

Riojan hade vunnit på att dekanteras…

Att avrunda en god måltid med Crème brûlée är aldrig fel. Denna serveras med en glasburk Apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet. Bra partner i glaset, ett (fusk)Eiswein från Israel.

386 kr för trerättersmenyn är mycket och god mat för pengarna. Vinpaketet kostar 185 kr. Menyn serveras i Viking Lines à la carte-­restauranger till april månads slut. I maj byts menyn till en Bubbelmeny, som även den bär Michael Björklunds signum, och där mousserande viner av olika ursprung ska matchas.