Kategoriarkiv: Champagne/Mousserande

Påsk i glasen och på faten

Fredagsprovning med påskmat stod det på inbjudan från vinimportören Oenoforos. Nyheter och nya årgångar jämte tillfälliga exklusiva lanseringar stod på provningsbordet. Påskvin. Bland alla dessa flaskor fattade jag särskilt tycke för ett par röda från Mendoza respektive Toscana samt en, ja två, champagne.

Champagne är alltid champagne och Palmer-kooperativets är alltid ett av de mest prisvärda. Smakrik, med en harmonisk kombination av det citrus- och äppelfruktiga och av brödighet. Dessa 2005:or är, åldern till trots, ännu bara i början av sin utveckling. Torra och friska med fina bubblor. Den vanliga Brut:en är brödigare än den rena Chardonnay-varianten. Således tvenne tolvåringar till årgångsbubbel i optimal buteljstorlek, d.v.s. magnum, för 800 pix. Perfekt mängd påskvin för en långhelg!

Palmer & Co Vintage Brut 2005 829 kr (1 500 cl, 7867) / Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2005 799 kr (1 500 cl, 7553)

Clos de los Siete 2013 (Påskvin)

Clos de los Siete 2013 (Argentina). Ett Malbec-dominant rödvin (Merlot/Cabernet Sauvignon/Syrah/Petit Verdot) med väl avvägd struktur och parant fatkaraktär. Örtkryddig, med silkiga tanniner och inslag av mogna, mörka bär och lakrits. 189 kr (TSE, 2 400 flaskor, 99185)

Col d'Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2008 

Col d’Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2008. Elegans, fylligt djup, mjuka tanniner och en eftersmak som varar… länge! Ett litet påskmirakel på flaska. Köp tre om du har råd och spara två till (näst)nästa påsk! 579 kr (TSE, 96 flaskor, 95526)

 

Påsklunch

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos Oenoforos

Efter väl förrättad provning av allt påskvin bjöd Fredagskocken (Långfredagskocken?) Mattias Larsson på en god påsk(inspirerad) köksmåltid med yppiga, gröna smaker.

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos OenoforosLättgravad Fröyas-lax med rabarbervinägrett, dillcrème, krämigt 64-gradersägg toppad med ängssyra, citrusmarinerad spetskål och fänkål

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos OenoforosPåskalammet: lammstek med kokta betor, dragoncrème, hyvlad parmesan kantad av bränt fänkålsfrö

Ostbricka till Oenoforos vinerBrillat-Savarin, Gruyère och Roquefort

 

Sugen på snaps till påsk? Se här!

 

Ädla bubblor i djupa klunkar

Louis Roederer har haft ett minst sagt framgångsrikt år i Sverige. Det familjeägda champagnehuset har fått Allt om Mats stora vinpris, Det Gyllene Glaset, och korats till Årets Vinhus av Allt om Vin. Samma magasin valde Roederer Brut Premier NV (399 kr) till Årets Champagne, medan konkurrenten Världens Viner utsåg den av många redan tidigare hyllade toppårgången Roederer Brut Vintage 2008 (549 kr) till bäst i test 2015…

Storslam sålunda för Louis Roederer! Och ingalunda oförtjänt – deras Pinot Noir-dominerade champagner håller en hög och jämn kvalitet; från nämnda utmärkta non-vintage till de årgångsspecifika som exempelvis den senaste 08:an. Härtill finns de exklusiva guldetiketterade prestigecuvéerna: Cristal – alla nyrika hip hop-stjärnors (f.d.?) favvo-bubbel!

Cristals historia sträcker sig faktiskt ända tillbaka till 1876. Tsar Alexander II av Ryssland, som förälskat sig i champagnen, yrkade på att vinet till en högtidlig bankett levererades i genomskinliga flaskor i stället för de typiskt mörkgröna. Orsaken till detta var att han fruktade för sitt liv i den rådande instabila politiska situationen. Varken bomb eller sprängmedel kunde döljas i det klara glaset. En flamländsk glaskonstnär fick uppdraget av Louis Roederer att skapa en klar champagneflaska i blyglas med platt botten. Vinets namn och flaskans utseende (men inte kristallen) finns alltjämt kvar i husets prestigevin, Cristal Brut. På Systembolaget finns årgången 2007 för 1 599 kr. Önskas en något större mängd finns en sexlitersflaska av 2004:an för facila 61 875 kr (i Restaurangsortimentet).

Hillenbergs sommelier Magnus Johansson håller och häller snyggt

I beaktande av alla utmärkelser och lovord för Louis Roederer så bjöd dess upprymda svenska importör in till ett bubbligt firande på nya Restaurang Hillenberg. De på is väntande flaskorna var just inga småbuteljer utan imposanta dubbelmagnum-pavor (à 3 liter). Korkarna smällde och champagnen njöts i djupa klunkar.

Stor flaska kräver dito bild!

Av Hillenbergs traktör Karl Ljungs utfästa läckra tilltugg syntes föga; ostron är emellertid alltid gott.

Även kollegerna gör, alltsomoftast, min styling till sin…

Bubbelns torn

650 glas fördelade på 12 våningar och en totalvikt om 98 kg. 113 buteljer, det vill säga 85 liter champagne gick åt för att fylla alla coupeglas. Arkitekterna bakom och hands-on-byggarna/hällarna av denna bubblande pyramid är krögaren Erik Videgård och sommeliern Björnstierne Antonsson som därmed slog sitt egna tidigare (inofficiella) svenska rekord i champagnetorn! Fyllnadsmaterialet är Champagne Pannier Brut Tradition och bravaden ägde rum i samband med Restauranggalan på Cirkus igår.

P.S. Bilden visar bara toppen av tornet – resten kan beskådas i detta kommande inlägg om Restauranggalan!

Elden är lös!

Det råder en atmosfär av skräckromantik när Brand-Fyr lanserar sin premiärkollektion av bondageflirtande skinnaccessoarer i butiken JUS. I det dunkla skenet av stearinljus klingar stämningsfull körsång à cappella. John Erik Elebys Kammarkör, iförd masker, mässar (nä, inte messar!) Veni, Veni Emmanuel och Deus in Absentia medan vi i publiken andlöst styrker oss med svart öl, champagne och oblater!

David Mortimer-Hawkins skålar med sitt och Frequencys svarta öl

Brand-Fyr (”eld” på tyska och skånska) heter alltså detta nya varumärke. Inalles nio accessoarer – väska, plånbok, bälte, armband och nyckelring – alla i garvat italienskt skinn med antikbehandlade mässingsdetaljer och tillverkade för hand i Vasastan. Inspirationen har hämtats från skandinaviska folksagor, från musikalisk romantik och magi.

Johan Renck i mitten

Bakom Brand-Fyr står bröderna Johan och Martin Renck. Lädret finns till försäljning på JUS och i webbshopen.

Eriks nya champagne

Det är inte varje dag man blir bjuden på en champagnepremiär. Häromdagen var det emellertid dags, då Champagne Cuvée Erik Lallerstedt lanserades med poppande korkar på krögarens egen Vinbar vid Slussen.

Cuvée Erik Lallerstedt är tillverkad av champagnehuset Henri Giraud. En non-vintage-blandning av 70% pinot noir och 30% chardonnay. 5% av vinet är s.k. ”reservvin” som har jäst i ekfat och där träet hämtats från Argonneskogen – något som är signifikativt för Henri Giraud. En mindre – och mindre känd – om än anrik champagneproducent, med en årsproduktion om 280 000 flaskor, fördelad på ett 10-tal cuvéer. Dessa har överlag fatlagrats för att ge vinerna mer tyngd och därmed med fördel även passa till mat och inte endast som aperitif. Champagne Henri Giraud är beläget i Aÿ, en av de 17 Grand Cru-byarna mitt i hjärtat av Champagne-distriktet.

Beatrice Becher häller upp
Frida Hansson kollar konditionen på dagens bubbel

Fräsch doft av mineral, med kritiga aromer, röda bär och honung i god balans med viss brödighet och krämig mousse är mina förstaintryck av den medelfylliga Champagne Cuvée Erik Lallerstedt. Smakrik och njutbar, inte minst utmärkt till kanapéerna, som raskt försvann från faten!

135 kr glaset eller högst rimliga 675 kr för en flaska Champagne Cuvée Erik Lallerstedt kostar den bubblande upplevelsen på Eriks Gondolen, Vinbar och Bakficka. På Systembolaget(s beställningssortiment) är priset 369 kr.

Opris nya champis

Efter att tidigare ha samarbetat med champagnemakaren Delamotte presenterar Operakällaren nu sin nya huschampagne, denna gång i samarbete med champagnehuset André Jacquart.

Operakällaren Premier Cru Blanc des Blancs Brut står det på den svarta etiketten på denna specialcuvée. Blanc de blancs betyder ”vitt från vitt”. Champagnen är således gjord enbart på de vita druvorna chardonnay. Non vintage, har ej genomgått malolaktisk jäsning, har lagrats i ca åtta månader i både tank och på ekfat – det senare (ännu) rätt ovanligt i Champagne (fast desto vanligare i Bourgogne). 60% av druvorna kommer från Vertus (Premier Cru-klassat) & 40% från Mesnil-sur-Oger (Grand Cru). Brut, torr således är den, med sex gram socker doserad.

Nog med teknikaliteter – hur smakar då den nya Cuvée Operakällaren? Jo, precis som den ska! Ren, frisk och mineralisk med en hög slutsyra. God, kort sagt! Och högst tjänlig till såväl mingel som mat, exempelvis till den till delikata sushitallriken och ägg med tryffel som serverades till vid provningen på Operakällarens veranda.

Upphovspersonerna bakom detta lyckade (och prisvärda) äkta bubbel har anledning att vara glada och stolta. Operakällarens chefsommelier Fredrik Horn och syskonen Marie & Benoît Doyard, som sedan 2004 driver det familjeägda, lilla (23 hektar / 100 000 buteljer/år) champagnehuset André Jacquart. (Den fjärde ansvarige, Operakällarens källarmästare Jean-Paul Bénèzeth, saknas på bilden.)

Operakällarens husbubbel finns dessbättre inte exklusivt för restaurangens (och Nobiskoncernens) gästers njutning, utan envar champagneälskare hittar den även i Systembolagets beställningssortiment (349 kr).

Sista droppen!

Danska mackor i Hallen

Nybroe Smørrebrød firade härom kvällen sina åtta år av verksamhet (brödföda?!) i Östermalms Saluhall med att bjuda på lockande läckra fat av sina danska rågbrödsmackor. Som för denna kväll kom i trenne varianter; med pålägg av färska räkor (självfallet handskalade), mjällaste rökta lax samt perfekt välhängd rostbiff.

Till dessa delikata munsbitar serverades förstås öl… inte! Nej, för Östermalmshallens fiina klientel duger naturligtvis inget annat än äkta champagne!

Och dess namn var Louis Massing Brut Réserve (80% Pinot Meunier, 20% Chardonnay), en nyhet för mig. Friskt äpplig med citrus/grapeinslag och bra syra/balans. Passande utmärkt såväl som apéritif som till smörrebröden, speciellt dem med havshärkomst. En riktigt bra champis, för sitt (Systembolags)pris, 199-!

Bubbel

Grand Hôtels pampiga Spegelsal är ännu en gång omdanad till en vinexpo, denna gång under rubriken Franska Vindagen. Tjoget utställare är representerade med alla sina Vins de Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Languedoc-Roussillon, Loire, Rhône
Mycket att prova, för mycket för ett par eftermiddagstimmar, så nöjde jag mig med de vita för dagen, framför allt då de där som jäser (en andra gång) i en bullig flaska och som oftast består av en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier.

Och tråkigare drycker än äkta champagne kan man ju fukta strupen med… Som ju Winston Churchill lär(?) ha sagt: ”Champagne ska vara torr, kall & gratis”. Vilket är en högst adekvat beskrivning på tingens tillstånd här bland alla uppkorkade Brutar & Roséer.

På tal om Sir Winston så har han även fått ge namnet åt en av mina absoluta favvo-champis-préstiger. Historien bakom denna hommage är värd att berätta: 1908 köpte Churchill, som då var Storbritanniens handelsminister, sin första flaska av märke Pol Roger. Denna champagne skulle följa honom genom livet och när han dog 1965 hedrades han av champagnehuset i fråga med en sorgkant på alla flaskor som såldes i UK. 30 år efter statsmannens (& citatmaskinens!) död lanserade det ännu familjeägda Pol Roger sin prestigechampagne Cuvée Sir Winston Churchill. (1090 kr för årgång 99)

”Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!” (Churchill, WWI)

Habillé en pourpre!
Ögonfägnad: Taittinger Nocturne har klätts om och ser from. nu/snart så här fräck ut! (359-)

Franska Vindagen avrundades med lite avec…

Tesserons prestigecognac kommer i fyra årgångar, varav den äldsta, Lot Nº29 XO Exception, innehåller druvsprit från 1906-29 (3 357 kr för 70 cl). I den yngsta, Lot Nº90, finns destillat från 80-talet (632-).
Dessbättre finns dessa fyra även samlade i en förpackning om 5 cl:s miniatyrer, perfekt för en provning för ett mindre sällskap (514 kr)

Santé!