Kategoriarkiv: Sötsaker

Insomniabotemedel

Efter Insomnia-utställningen höjde denna smarriga citrontartelett på Bonniers Konsthall Café insulinnivån vilket omvandlade tryptofanet till serotonin och snart tog sömnigheten över och bäddade ned hjärnan i ett marängfluffligt tillstånd.

Svart magi – Lakritsfestivalen 2016

Med våren kommer även svartsynen. Då menar jag inte den säsongsbundna melankolin som vissa drabbas av när det (o)barmhärtiga ljuset återkommer och ställer tillvaron i en mer kontrastrik dager. Nej, jag avser suget efter den där svarta roten Glycyrrhiza glabra som får tusentals människor att under ett par aprildagar vallfärda till Annexet vid Globen för att stilla sina glupande begär…

Jo, nu i helgen är det nämligen åter dags för Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest! Här finns lakritsprodukter für Alle att smaka eller frossa loss på. Man kan också själv skapa, smaksätta och dekorera sin egen lakritsfavorit. Eller varför inte matcha lakritsen med öl eller vin? Att laga mat med lakrits kan man också lära sig.

På pressvisningen stod inte bara lakritsbuffén uppdukad utan Jennie Pihl från Bistro Mammsen bjöd också på årets lakritsdrink, Mammsens Liquorazz.

Muddla hallon i en shaker och addera Bacardi, Licor 43, sockerlag, tranbärsjuice, en tesked lakritssirap, citron. Skaka kraftigt. Fyll upp glaset med ginger ale – läskande god!

Lakritsfestivalen 2016, 23-24 april. Entréavgiften är 145 kr/dag.

Tidigare års Lakritsfestivaler: här och här
Årets lakritsmeny: här

”Stop whining and find something to do!” – dags att ta farväl från Downton Abbey

Vad är det hemliga syftet med änkegrevinnans plötsliga resa? Hur går det för Mrs. Patmore med hennes nystartade B&B? Kommer den obevekliga Lady Mary att ge kärleken en chans igen? Blir Thomas Barrow gudfader till Anna och John Bates barn?

Det var den sortens frågor som Samantha Bond (= Lady Rosamund) och Allen Leech (= Tom Branson) inte fick svara på när de mötte en mindre skara inbjudna journalister under en tjusig ”Afternoon Tea” på ett exklusivt hotell (vars namn inte får nämnas i detta sammanhang) i Lärkstan. Deras ”överrock” satt bland oss och bevakade produktionsbolagets intressen. Violet Crawley, fenomenalt spelad av Maggie Smith och känd för sina vassa riposter, skulle nog ha kommenterat detta med en av sina syrligaste repliker: ”Principles are like prayers: Noble of course, but awkward at a party.”

My name is Bond – Samantha Bond. I take my tea stirred, not shaken.

Downton Abbey, den mest framgångsrika tv-serien någonsin, såld till över 100 länder, går mot sitt slut. Inte säsongavslutning, utan ett mer definitivt avsked. Ryktena om en långfilm har dock redan börjat cirkulära. För de trogna entusiasterna återstår endast ett avsnitt samt en julspecial som sänds på annandagen. De två besökande skådespelarna fick dock avslöja att upplösningen i alla avseenden blir ett slut på en epok. Inspelningen gjordes på det förnäma London-hotellet The Ritz. Vid sidan av de välkända, älskade karaktärerna får vi även se produktionsteamet agera som statister vid den sista måltiden. Under de sex åren som gått sedan seriens start har alla medverkande hunnit bli som en stor familj ­ – just detta betonar Allen Leech och Samantha Bond gång på gång.

Lady in Red Armchair: Samantha Bond a.k.a. Lady Rosamund

Att starka vänskapsband finns där står det också klart under den underhållande frågestunden. Med charm och espri berättar de om sina rollfigurer och berömmer den brittiska dramaseriens skapare Julian Fellowes bland annat för dennes förmåga att utveckla karaktärerna allteftersom han lär känna skådespelarna. Samantha Bond gjuter liv i den till synes torra, men samtidigt för sin tid moderna och själva verket kärleksfulla fastern. Allen Leech har blivit publikens ögon. Som irländaren Tom Branson gör han en formidabel klassresa och från en socialistisk chaufför klättrar han upp till att bli earlen av Granthams svärson. Branson är också den ende som obehindrat rör sig mellan tjänstefolket och herrskapet.

I samma fåtölj: Allen Leech a.k.a. Tom Branson

Under senaste säsongerna har tittarsiffrorna förvisso dalat något, men Downton Abbey har likafullt rönt en sagolik framgång. Inte utan anledning! “What is a weekend?”, förvånas änkegrevinnan av Grantham i ett tidigt avsnitt. Nu måste vi dessvärre ta reda på ”What is a weekend without a new episod of Downton Abbey?

Alla vill vi fotografera Lady Rosamund & Tom Branson! Gärna även fotograferas med…

Som tröst mot eventuell abstinens finns ändå alla sex säsongerna tillplattade. Den sista släpps på dvd 7 december.

Ett kakfat som lämnat avtryck

Have a look på ett tidigare Stockholms-besök från Downton Abbey!

Grädde & whiskey i berusande förening

I år fyller en av världens populäraste likörer 40 år: Baileys Original Irish Cream, den krämiga gräddlikören på whiskeybas. Det lyckade resultatet av föreningen av två annars oförenliga ingredienser: sprit+mjölk/grädde. Normalt koagulerar gräddproteinet när den möter en syra som alkohol/etanol, men med Baileys tillverkningsmetod håller de ihop, utan att klumpa sig och tål härtill att lagras i rumstemperatur. Att blanda sprit med mjölkprodukter är således inte utan komplikationer. Lättare är att blanda den redan färdigblandade Baileys med grädde, vispad och ovispad, det visade sig när konditorn Frida Bäcke från Kocklandslaget och bartendern Rikard Enell presenterade sina nya, liköranstrukna recept på Taverna Brillo.

Crème brûlée med Baileys och mjölkchoklad
6 portioner
375 g grädde/126 g mjölk/1 vaniljstång/6 äggulor
100 g socker/50 g mjölkchoklad/1½ kapsyl Baileys
Rörsocker till flambering
1/ Sätt ugnen på 100°. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Blanda under tiden ihop socker och äggula. Blandningen behöver inte vispas bara blandas ordentligt.
2/ När gräddmjölken kokar sila den över äggblandningen och tillsätt chokladen. Mixa slät och tillsätt Baileys.
3/ Häll sedan upp smeten i sex portionsformar och grädda i ugnen1 tim. Skaka lite på en av formarna för att se om den är färdig.
4/ Låt svalna innan du strör på ett lager med rårörsocker ovanpå. Värm sedan försiktigt på sockret med en brännare tills sockret får en fin färg. Servera gärna med en kompott på säsongens bär.
Donuts med salt Baileys-karamellfyllning
ca 15 stycken
50 g vatten/50 g grädde/50 g socker/300 g mjöl/50 g smör/15 g jäst/½ krm salt/ ½ krm hjorthornssalt/zest från 1 citron/1 ägg
1 l rapsolja till fritering
200 g socker att rulla i
Fyllning
150 g socker/150 g grädde/1 vaniljstång/30 g smör/1½ kapsyl Baileys
1/ Blanda alla ingredienser i en degbunke och knåda degen i maskin eller för hand i tio minuter.
2/ Degen ska gå ihop och bli klibbig och smidig. Gör sedan runda bollar utav degen i önskad storlek. Lägg bollarna på bakplåtspapper med ca, 3 cm avstånd ifrån varandra och låt jäsa under bakduk tills de har nått dubbel storlek.
3/ Värm oljan i en kastrull och börja fritera när oljan har en temperatur på 180 grader. Fritera bollarna gyllene på varje sida. Ta upp donutsen med hjälp utav hålslev och låt dem först rinna av på hushållspapper.
4/ Rulla dem sedan i socker.
5/ Till Fyllningen: Värm grädden, vaniljstången i en kastrull. Karamellisera sockret i en stor kastrull tills det blir gyllene, rör ej om i kastrullen. När sockret är gyllene häll på den varma grädden och koka tills allt socker har löst sig.
6/ Tag kastrullen åt sidan och häll upp i en bunke. Tillsätt smör och Baileys och blanda degen slät. Kyl sedan smeten.
7/ Fyll sedan donutsen genom att trycka ett hål i mitten med hjälp av en tyll eller baksidan av en sked, fyll med Baileys karamellsås och servera.

Frida Bäcke bjöd på tre nya desserter: Munkar med salt Baileys-karamellfyllning, Crème brûlée med Baileys och mjölkchoklad samt Baileys-glass med karamelliserade mandlar.

– Jag gillar att experimentera när jag bakar, och att blanda i en skvätt Baileys förhöjer ofta smaken ytterligare. Att blanda samman salt och sött skapar en kontrast som gör att det uppstår en harmoni med smakerna som ligger väldigt bra i munnen, och magen för den delen, säger Frida Bäcke.

Rikard Enell lekte med både kalla och varma element i sin trio Baileysdrinkar: en myntadoftande kaffedrink, The Spice Cooler, den Taliskerspetsade varma kaffedrinken The Smoke and Cream samt en svalkande isfrappé.

The Spice Cooler
60 ml Baileys
60 ml ”Spicy Cold Brew”-kaffe (kan köpas färdigt eller göras själv)
6 st. myntablad
Blanda kaffet och myntan i ett highballglas fyllt med is (slå gärna myntan i handflatan först så smakar den mer). Häll sedan över Baileys och blanda lätt. Garnera med en myntakvist.

– Sommarhalvåret är de kalla kaffedrinkarnas högtid. Att tillsätta Baileys gör att en klassisk drink kan bli lite mer spännande och att den friska smaken av till exempel mynta eller bär kommer fram på ett nytt sätt. En klick grädde och Baileys är en solklar kombination – du kan inte misslyckas, menar Rikard Enell.

Isfrappé
60 ml Baileys
1 enkel espresso
lättvispad grädde
riven mörk choklad
Baileys, espresso och krossad is skakas ordentligt i en shaker. Servera allt, inkl. isen, i ett highballglas, toppa med grädde och litet choklad.

En berusande söt eftermiddag i gräddfilen kan man väl summera det hela som!

Guide till bästa fikat

White Guide Café

Senaste nytt från kaffe- och bakverksfronten: den är full av liv och framåtanda! Kaffet rinner inte bara ned i koppen utan även in i degen. Kaffebarer i framkant tar tillvara chaffet – de papperstunna innerskal som kaffebönorna släpper vid rostningen – som en ingrediens i olika bakverk. Det – trendiga! – bryggkaffet används även till att skålla rågen vid baket. Kaffet följer öl- och vinutvecklingen och blir alltmer lokalt: mikrorostat samt med större fokus på kaffebärens ursprung och säsong. Åtminstone bland de nördigaste hipsterbaristorna på de coolaste kaffebarerna. Att matcha kakorna, brödet och pålägget med kaffets smakprofil av sötma, syrlighet och beska ligger också i tiden. Kaffeläsk och kaffe i drinkar. Men det serveras inte bara kaffe, utan även te, som det trendiga, jästa, syrliga kombucha, med publikfriande fruktsmaker. Caféerna har också tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och serverar färskpressade juicer och smoothies samt hippa, alternativa läskmärken, i små flaskor.

Ida Strid på Lavazza fixar min cappuccino

Konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. Inspirationen hämtas med fördel från det franska patisseriet, med kändisarna pain-au-chocolat, croissant och brioche, doldisarna kouign-amann och financier samt framför allt: éclairerna, som tar sig olika form och fyllningar. Fler bagerier borgar också för bättre bröd, såväl söte~ som mat~.

Dagens godaste gâteau: den (saltade)smörstinna och sockerkaramelliserade kouign-amann! Bördig från Bretagne men härbakad av Bageri Petrus.
Bageri Petrus (Mariatorget) bakverk var oemotståndliga. Inte ens sockerbagaren själv, Petrus Jakobsson, kunde stå emot!

Fikandet är ju något av den svenskaste av företeelser och det är ju i det närmaste självklart att vi därför behöver en guide till de bästa fiken. White Guide Café har tagit på sig den uppgiften och igår presenterades årets utgåva, den tredje i ordningen, i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Av närmare 400 testade caféer över hela Sverige rankas 317 i den vita guiden, varav 71 i Stockholm. De allra främsta inom de åtta olika kategorierna belönades också vid prisutdelningen, under konferencieren Johanna Westmans ledning.

Årets Bästa Café – det finaste priset: da Matteo, Gbg. ”För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller en extremt hög kvalitet”, skriver White Guide Café i sin motivering. Guidens chefredaktör Lena Ilkjær (t.h.) och Mia Örn delade ut diplomet till Matts Johansson & NN.
Årets Kaffebar: Drop Coffee, Sth. ”För att ständigt flytta fram gränserna för vad en kaffebar är och ska vara med stor känsla för service, nytänkande, produktutveckling och gästbemötande i varje led”. Chefan Joanna Alm är mottagaren.
Årets Konditori: Tössebageriet, Sth. ”För att ha lyckats med bedriften att utveckla en klassisk tradition genom nytänkande och innovation, utan att ge avkall på vare sig smak, hantverkskunskap eller gästbemötande”. 100 000 semmelwraps sålda!
Årets Stjärnskott: Uggla kaffebar & café, Mmö. ”För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor”
Årets Hållbara Café: Strandnära Ekocafé, Mörbylånga. ”För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat Ölandsvete”.
Sebastian Boudet gav vinnarna korgen!
Årets Värt en Resa: Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad. ”För att ha skapat ett unikt café bland gröna rum och växthus där lekfullhet och kreativitet gör varje besök till en lustfylld upplevelse”. Vinnartrion flankeras av Eva Nordlinder, chefred. på tidningen Hembakat.
Årets Fikaställe: Annas Hembageri, Mariefred. ”För att med entusiasm och stort hantverkskunnade ha skapat ett hemma-hos-café i den röda stugan där gott kaffe och egna bakverk lockar fikagäster från när och fjärran”
Årets Bageri: Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Sth. ”För att lyckas med konststycket att kombinera respekten för gamla, nästan bortglömda, spannmålssorter med sprudlande kreativitet och nyskaparanda när det gäller utvecklingen av nya bröd och bakverk”. Mästerbagare Jan Hedh var det som överlämnade diplomet till Martin Berg med personal.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo på Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Söder. Det främsta konditoriet är Östermalmsinstitutionen: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet, väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Mathias Dahlgrens och Martin Bergs Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Tegnérg.

Vinnargroupie!

Fast, som någon påpekade, glöm inte att ”det bästa kaffet är det som serveras med ett leende”.

Kör från Stockholms Musikgymnasium sjöng in tillställningen och på, nåja, ”galan” fanns såväl kaffe som diverse bakverk att smaka på…

”Be Healthy” kallar ”rebell”-pop up-bagarna Pasteleria 413 från Gbg sin bakelse i kvarg, honung, nötter, rabarber, ingefära, choklad och syra
Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans crew på pop up:en Pasteleria 413 kombinerar attityd, hiphop och rap med sockerkonst!

Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans gangsta-crew på pop up:en Pasteleria 413 bakar ihop hip-hop med sockerkonst!

Mr White Guide himself, Mikael Mölstad, håller ett vakande öga över sitt evenemang

White Guide Café kostar 149 kr.

Rapporten från årets ”stora” White Guide Gala här!

 

Fler White Guide-tilldragelser

 

Topp(ad) glass

Trots utebliven värme är Magnum Pleasure StoreNK något av ett försommartecken. Fjolårets populära pop-up-glassbar i Ljusgården repriseras och den kreativt lagda glassugne erbjuds att designa sin egen Magnum. En vaniljpinne doppas i endera smält vit-, mjölk- eller mörkchoklad och därefter är det bara att ohämmat gå loss på mer eller mindre genomtänkta kombinationer av söta, salta och syrliga toppings: rosa kristaller, svarta lakritsflakes, flingsalt, kaksmulor, chili, polkagris, rosenblad, nötter, bär… Valen styrs kanske oftare av ögat än av smaklökarna som måhända får sig en blandad upplevelse när den egna skapelsen väl inmundigas…

Vårens Magnumfärger går i svart och rosa, eller Black och Pink. Den förra med smak av hallon den senare av kaffe.

Lider man av en beslutsvånda eller på minsta sätt misstror sitt eget smakomdöme går det alltid att förlita sig på en auktoritet på sötsaker – konditorn Daniel Roos, som till vardags skapar desserter och bakverk på K-märkt i Garnisonen. Vid gårdagens invigning av Magnum Pleasure Store fick vi både se tillblivelsen av och smaka på de tre glasstolkningar som han kreerat:

Att forcera själva glassemballaget var en större utmaning för Daniel Roos än att ge dess innehåll smak(er)

Mjölkchoklad toppad med Oreokakor, cashews, kokos och flingsalt / Mörk choklad toppad med chili, pistasch, lakrits och spritsad mjölkchoklad / Vit choklad toppad med rosenblad, minimaränger, rosa kristallsocker, spritsad rosa choklad och polkagris

Alla är vi glassfotografer!

Även om den saknar den nyhetens behag som förgyllde förra årets storpremiär, så är min gissning att Magnum Pleasure Store ändå kommer locka en ansenlig skara glassugna att betala 50 kr för att få göra sin egen Magnum opus!

 

Magnum Pleasure Store på Nordiska Kompaniet, t.o.m. 14 juni

 

Så här såg det ut i glassbaren ifjol!

 

Smaka på lakritsfestivalens meny

Att lakrits inte bara är godis utan även en ingrediens till att använda i matlagning ska årets lakritsfestivalkockar, Gunnar Frykfors och Douglas Spiik (Rent a Chef), ge prov på dels genom att hålla matlagningskurs och dels med den trerättersmeny med lakritsfokus de skapat (à 235 kr). En lakritsmeny jag hade tillfälle av att få provsmaka vid en middag i deras matstudio Foodlab

Hummersoppa (med lakrits och krispig fänkål) / Citrongravad torsk (med komprimerad gurka och morot, skum på desamma, lakrits- och citrondressing, riven lakrits- och långpeppargelé och olika skott) / Chokladbakelse och lakritsmaräng, vit choklad- och kaffekrisp


 

Själva Lakritsfestivalen 2015 här

 

Lakritsfestival – nu med glass!

Nu i helgen fylkas lakritsentusiaster i Annexet vid Ericsson Globe. Det är dags för Lakritsfestivalen, som under sina sju år har vuxit till att bli världens största lakritsfest. 10 000 besökare lockade den ifjol. Minst femtio nyanser av smaker i svart erbjuds under dessa två dagar av ohämmat lakritsbejakande.

Saker man kan ta sig för med lakrits under festivalen är att exempelvis prova den med öl respektive choklad, lära sig använda den i matlagning, skapa konst av den, delta i en hattworkshop med lakritsmodisten Marika Smith, kombinera den med erotik och låta sig masseras med den (utan erotik). Samt smaka, äta, smaka, äta förstås.

Lakritskonst för ögonen bjuds det också på i det lilla formatet av matkonstnären Pia Sjöholm, som modellerar med godis.

Den irländska skulptrisen Alannah Robins i sin tur gör en fullskalig skulptur i lakrits av sin lekfulla, lilla bronsstaty Reflex: ett par dockben och en kantarell i symbios. Inte mindre än 36 kg lakritsråvara går åt till repliken, vilken stabiliseras av ett järnskelett.

Den stora festivalnyheten för i år är dock mindre svart och mer glassig så att säga: premiären av den parallella Glassfestivalen! Där kan man bland annat smaka hantverksglass tillverkad på getmjölk respektive kokosmjölk samt mochis: färgglada, knubbiga, mjuka bollar av klibbig, seg rispasta med glassfyllning – en favorit! Ursprungligen från Japan, även om just dessa har tagit vägen från Hawaii. En glassinnovation som jag vågar sia kommer att bli lika trendig och populär som macarons, cupcakes och caneléer!

Carl Cederström bjöd på sina jättegoda saltlakrits- och chokladsåser / Bubbies mochiglass är inte bara såå söta att se på utan lika goda att sätta tänderna i / Gettergod Gelatos getmjölksglass – en ny bekantskap från Gbg

Glass och lakrits – två goda festivaler under samma tak sålunda. På pressvisningen där ivriga bloggare utgjorde flertalet bjöds det på lakritsbuffé, glassvarianter, vinprovning samt exempel på festivalens aktiviteter.

 

Entréavgiften är 135 kr/dag och gäller till både Lakrits- och Glassfestivalerna.

Lakritsfestivalens trerättersmeny avsmakades här!

Tidigare års Lakritsfestivalen hittas här!
Mer lakrits här och här!