Kategoriarkiv: Likör

Världens bästa likör(?)

Likörer med whisky som bas finns det flera av: den välkända skotten Drambuie, irländaren Irish Mist, kanadicken Fireball Cinnamon Whisky, amerikanerna Jack Daniel’s och Jim Beams honungssmaksatta. För att inte tala om alla de gräddiga Irish Cream-varianterna som exempelvis Baileys och Carolans.

Glayva

En av de mest kända och bäst säljande har dock saknats på den svenska marknaden tills helt nyligen då den skotska whiskylikören Glayva lanserades på Systembolaget av Whyte & Mackay. Detta destilleri producerar också blends under eget namn samt single malts som Dalmore och Jura. Maltwhiskies är även basen för Glayva vilken blandats med clementinsläktingen tangerin, mandel, en kryddblandning där kanel och kardemumma ingår, samt, inte minst, whiskylikörsmaksättaren nr ett: honung.

Receptet till Glayva skapades av whiskyhandelsmannen Ronald Morrison i Edinburgh 1947 och har varit oförändrat sedan dess. Glayva (eg. Gle Mhath) är gaeliska och betyder ”mycket god” (med modern brittisk stavning). Det sägs att Morrisons lagerarbetare utbrast dessa ord av gillande när de provsmakade den för första gången.

Tonic och fläder delar glas med Glayva / Nedkellys Ylva Isaksson håller i poängtavlan
James Steiner, Whyte & Mackays Nordenansvarige, lät bl.a. whiskylikören stiga sig åt huvudet

Vid den gemytliga provsmakningen, som jag bjudits till i samband med Sverigelanseringen, serverades Glayvan såväl ren som i cocktails samt i sorbetform. Som tilltugg serverades en ”streetfood”-meny, komponerad av Axel Ohlson från Kungsholmskrogen Sixten & Frans.

Vegetariska vårrullar med koriander och chilisoja / Mangosorbet med en skvätt Glayva / Bahn Mi, vietnamesisk ”baguette” fylld med marinerad fläskkarré, picklade grönsaker, koriander och chilimayo / Kaffe med en fudgepaj med Glayva ”on the rocks”

Hur smakar den då, Glayvan? Jo, simmigt söt med inslag av honung och citrus. Inte alls svårdrucken (32%).

Glayva on the Rocks

Världens bästa likör(?)… står det ju i rubriken. Det är nämligen så som Glayva marknadsförs efter att ha vunnit den årliga tävlingen The International Wine & Spirit Competition, IWSC, hela fem gånger, vilket är rekord. Well, fast det är nog trots allt en fråga om tycke och smak.


Glayva kostar 279 kr för 70 cl.

Lanseringen av en annan whiskylikör här!

Spritvisit på svartkrog

Ett besök på den lilla, intima Melt Bar på Söder är som att förflytta sig tillbaka till förbudstidens lönnkrog (speakeasy) i 20-talets New York. Inredning i svart (sammet), röda medaljongtapeter, guldspeglar, flappers på väggarna, vintagearmaturer med fransskärmar och annat som hör den romantiserade, dekadenta tiden till.

En idealisk miljö för en Black Magic Night – en (lanserings)tillställning för den kanadensiska whiskylikören…

Black Velvet Toasted Caramel

Black Velvet Toasted Caramel är sålunda en smaksatt whiskylikör. Till skillnad från sin namne och originalet (utan den rostade karamellen) vilken är en ren (om än blended) whisky. BVTC är simmigt söt och smakar smörkola och rostade fat. För söt för min smak att dricka som avec, men en god drinkingrediens, visade det sig.

Oscar Bekric in action

Sofia Sohlberg & Oscar Bekric

Melts Madame, den tjusiga Sofia Sohlberg i bobfrisyr och gnistrande silverklänning och bartendern Oscar Bekric tillhandahöll aftonens tre cocktailvarianter, som bland annat serverades i tidstypiska, vackra pressglas och tekoppar i tunt porslin. Fint. Caramel Airmail med citron, honung och champagne var förförande god (och lättdrucken)…

Whiskyn flödade ymnigt över de företrädesvis kvinnliga livsstilsbloggarna, som även fick sig till del en smula svart magi, genom det framtidssiande mediet Ashok Saighal.

Ashok Saighal spår inte i kaffesump utan i whiskylikör!
Dominika Peczynski, Mafioso PR, håller inte bara i koppen utan höll även i aftonens lyckade event!

Black Velvet Toasted Caramel (35%, 239 kr/70 cl, BS)
Melt Bar, Hökens Gata 3 (mellan Götgatsbacken och Mosebacke)

Mandelmixtur

Disaronno Mixing Star

Flambera en uppskuren ananas i 3 cl Disaronno. Muddla. Fyll på med 3 cl Ron Zacapa och 2 cl lime juice samt 1,5 tesked riven muskotnöt. Skakas kraftfullt, silas och serveras i ett isat glas. Dekorera med ananasblast.

Receptet på drinken som vann årets upplaga av tävlingen Disaronno Mixing Star, vars svenska final avgjordes på BarAkademin igår. The D is silent har Jonas Cofield, bartender på Grand Hôtel, kallat sin vinnande originalcocktail, inspirerad av Quentin Tarantinos senaste film Django Unchained. Reglerna föreskriver de tävlande till att låta sig inspireras av en film till sin signaturdrink.

Det var förstås inte bara receptet som vann juryns gillande. Jonas imponerade även i sitt avancerade tillredande, säkra serverande jämte den avspända presentationen av sin cocktail. En drink med smak av amerikanska Södern (där Django Unchained utspelar sig); och där de söta, tropiska frukttonerna i amaretton och den lagrade, smakrika romen balanseras av den färska ananasens syra och det aromatiska i muskoten. Finns inom kort att beställa på jobbet hans, Cadierbaren, lovar Jonas.

Helt otippad segrare är Jonas Cofield inte, han vann nämligen denna tävling även i fjol! Nu får han resa till Amsterdam och tävla vidare mot ett gäng andra nationsvinnande finalister för att eventuellt som totalchampion få fara till Venedig, som deltagare vid Filmfestivalen senare i år.

Bakom den internationella bartendertävlingen The Mixing Star står amaretto(/mandel)likören Disaronno.