Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Flamingobubbel

Med solen kommer vinet! Och inget vin utmärker sommarens festligheter likt ett sprudlande bubbel, gärna rosa. Pärlande, läskande, berusande och rosenrött! Ett vin som levererar på alla dessa punkter är Monte Rossa Flamingo Rosé Brut. Ett mousserande rosévin som kommer från Franciacorta i regionen Lombardiet, vid foten av Alperna och mot gränsen till Österrike. Fastän de bästa mousserande vinerna i Italien produceras här är vinerna långt ifrån lika välkända som de som har sitt ursprung i grannregionen Veneto, Prosecco.

Franciacorta

Franciacorta brukar, och inte utan orsak, kallas för Italiens svar på Champagne. Dess viner går att jämföra med det franska, mousserande majestätet i flera avseenden. Franciacorta är namnet på både det geografiska området och vinet. Vinerna produceras enligt den klassiska metoden (champagnemetoden), där en andra jäsning sker på flaska. Samma druvor som de i Champagne används: Chardonnay och Pinot Noir (Pinot Nero på italienska), samt en minskande andel Pinot Blanc/Pinot Bianco. Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman, från torraste Extra Brut till sötaste Demi-Sec. På en punkt skiljer sig dock de två bubbel-regionerna åt och det rejält: volymerna. Årsproduktionen i lilla Franciacorta är ca 13 miljoner flaskor, att jämföra med stora Champagnes mer än 300 miljoner flaskor. 1995 erhöll Franciacorta den eftertraktade Denominazione di Origine Controllata e Garantita – den högsta kvalitetsklassificeringen. Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden.

Emanuele Rabotti / Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Monte Rossa

Monte Rossa, som grundades av vinentreprenörerna Paola och Paolo Rovetta, anses idag vara en av de främsta producenten i Franciacorta. Man har erövrat titeln som landets bästa producent av mousserande vin och fått med sitt rosébubbel på listan över Italiens 50 bästa viner. Monte Rossas odlingar omfattar idag 70 hektar och den totala produktionen uppgår till en halv miljon buteljer per år. Emanuele Rabotti, son till grundarparet, leder idag vinföretaget. Igår var han i Stockholm för att presentera sin Monte Rossa Flamingo Rosé Brut vid en somrigt avspänd mingelprovning på Grand Hôtels soliga terrass.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel
Tilltugg till en Flamingo

 

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut är ett alldeles förträffligt rosébubbel! Torr med en frisk elegans och aromer av sommarens röda bär. Härlig som apéritif och moatjé till somriga desserter. Eller blott och bart i sitt eget goda sällskap. Bättre – och mer prisvärd – rosa sommarbubbel får man leta efter!

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel

 

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, 189 kr

Chardonnay/Pinot Noir (60%/40%)/12% alk./4 g/l socker. Den blekt flamingorosa färgen emanerar ur pressningen av Pinot Noir-druvorna (Saignée-metoden). Vinet har därefter lagrats (på flaska) i minst 24 månader.

 

Allt om rosévin – utan bubblor! – i artikeln nedan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *