Jubileumsutställningen "Beckers konstnärsstipendium 30 år" på Färgfabriken

Beckers konstnärsstipendium 30 år

I år firar Beckers konstnärsstipendium 30 år. Detta manifesteras med en jubileumsutställning på Färgfabriken, där samtliga stipendiater ställer ut valfritt verk. Eloge till juryn för fingertoppskänslan i att identifiera unga talanger på gränsen till genombrott. Flertalet av de tidigare stipendiaterna är idag erkända namn på den svenska och i några fall även på den internationella konstscenen. Det tål även att beaktas att priset i sig (i form av äran och pengarna) förhoppningsvis ger konstnärskarriären en liten skjuts. Detta är även ett symptom på konstvärldens slutna kretslopp.

Här några exempel på de tidigare stipendiaternas utställda verk… På bilden ovan: Annette Sennebys Fall

 

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Dan Wolgers plywoodlådor
Dan Wolgers lådor i plywood
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Linn Fernströms teckningar ”The Family” och ”The Sword”
Linn Fernströms teckningar The Family och The Sword
 Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Karin Wikströms målningar
Karin Wikströms målningar
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn och Christian Partos ”Svärm”
Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn / Christian Partos Svärm av kretsmaterial
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Jockum Nordströms collage
Jockum Nordströms collage och akvareller
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Anders Widoffs målningar ”Marzano Appio”
Anders Widoffs målningar Marzano Appio
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Maria Nordins akvareller
Maria Nordins fina akvareller

 

Jubileumsutställningen för Beckers konstnärsstipendium utgör något av ett koncentrat av den svensk konsthistorien under de senaste tre decennierna. Den innefattar en mångfald av konstnärliga uttryck och medier. Årets stipendiat, Anna Camner, visas i en sluten oval i centrum av rummet. Hennes presentation omgärdas av de tidigare stipendiaterna. Utställningsytan är snyggt och funktionellt iscensatt av ÅWL Arkitekter, som fäster avseende vid att genrehierarkierna har rivits ned och att alla verken givits en likvärdig exponering.

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Sara Möllers keramikskulptur ”Ben Blå” / Ulf Rollofs ”Dokumentation Abondanado” / Mikael Ericssons målning ”Heldscalla”
Sara Möllers keramikskulptur Ben Blå / Ulf Rollofs Dokumentation Abondanado / Mikael Ericssons målning Heldscalla

 

Jubileumsutställning för Beckers konstnärsstipendium på Färgfabriken Liljeholmen varar, liksom Anna Camners, t.o.m. 12 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *