Med solen kommer vinet! Och inget vin utmärker sommarens festligheter likt ett sprudlande bubbel, gärna rosa. Pärlande, läskande, berusande och rosenrött! Ett vin som levererar på alla dessa punkter är Monte Rossa Flamingo Rosé Brut. Ett mousserande rosévin som kommer från Franciacorta i regionen Lombardiet, vid foten av Alperna och mot gränsen till Österrike. Fastän de bästa mousserande vinerna i Italien produceras här är vinerna långt ifrån lika välkända som de som har sitt ursprung i grannregionen Veneto, Prosecco.
Franciacorta
Franciacorta brukar, och inte utan orsak, kallas för Italiens svar på Champagne. Dess viner går att jämföra med det franska, mousserande majestätet i flera avseenden. Franciacorta är namnet på både det geografiska området och vinet. Vinerna produceras enligt den klassiska metoden (champagnemetoden), där en andra jäsning sker på flaska. Samma druvor som de i Champagne används: Chardonnay och Pinot Noir (Pinot Nero på italienska), samt en minskande andel Pinot Blanc/Pinot Bianco. Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman, från torraste Extra Brut till sötaste Demi-Sec. På en punkt skiljer sig dock de två bubbel-regionerna åt och det rejält: volymerna. Årsproduktionen i lilla Franciacorta är ca 13 miljoner flaskor, att jämföra med stora Champagnes mer än 300 miljoner flaskor. 1995 erhöll Franciacorta den eftertraktade Denominazione di Origine Controllata e Garantita – den högsta kvalitetsklassificeringen. Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden.
Monte Rossa
Monte Rossa, som grundades av vinentreprenörerna Paola och Paolo Rovetta, anses idag vara en av de främsta producenten i Franciacorta. Man har erövrat titeln som landets bästa producent av mousserande vin och fått med sitt rosébubbel på listan över Italiens 50 bästa viner. Monte Rossas odlingar omfattar idag 70 hektar och den totala produktionen uppgår till en halv miljon buteljer per år. Emanuele Rabotti, son till grundarparet, leder idag vinföretaget. Igår var han i Stockholm för att presentera sin Monte Rossa Flamingo Rosé Brut vid en somrigt avspänd mingelprovning på Grand Hôtels soliga terrass.
Monte Rossa Flamingo Rosé Brut är ett alldeles förträffligt rosébubbel! Torr med en frisk elegans och aromer av sommarens röda bär. Härlig som apéritif och moatjé till somriga desserter. Eller blott och bart i sitt eget goda sällskap. Bättre – och mer prisvärd – rosa sommarbubbel får man leta efter!
Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, 189 kr
Chardonnay/Pinot Noir (60%/40%)/12% alk./4 g/l socker. Den blekt flamingorosa färgen emanerar ur pressningen av Pinot Noir-druvorna (Saignée-metoden). Vinet har därefter lagrats (på flaska) i minst 24 månader.
Allt om rosévin – utan bubblor! – i artikeln nedan
Pan con tomate, Patatas bravas, Manchego, Gazpacho, Pimientos de padrón, Gambas al ajillo, Calamares a la Romana, Chipirones, Boquerones en vinagre, Jamón Ibercio, Tortilla de patatas, Albóndigas… * Bekanta restaurangglosor som får det att vattnas i munnen på oss som någon gång besökt en bar i Spanien. Tapas alltså, samlingsnamnet för en mängd smårätter som drinktilltugg eller plockmat, och som har kommit att bli synonymt med den spanska gastronomin. Tapaskulturen har spritt sig långt utanför sin hemnation och trendiga tapasbarer finns numera i storstäder över hela världen.
Tapas – sägen och tradition
Tapas har sitt ursprung i Andalusien där det sägs att soldater en gång i tiden tvingades att lägga ett litet fat som lock (tapas betyder lock på spanska) på sina glas inne på barerna och bodegorna, för att inte dricka för mycket – på fastande mage. Ovanpå detta lock lades sedan en godbit som soldaterna måste äta innan de fick ta den första klunken. Enligt en alternativ förklaring till fenomenet täcktes glaset med en brödskiva för att undvika flugor i drycken. Helt säkert hur det egentligen begav sig är väl inte belagt, men sedvänjan med tapas fick hursomhelst rejält fäste. Att tapear, att ta en barrunda med olika tapas, är en viktig del av Spaniens sociala kultur. I Spanien samlas man på en bar efter jobbet eller före middagen och dricker ett glas vin eller sherry tillsammans med sina vänner. Eftersom spanjorer äter sin middag sent på kvällen, passar många på att stilla hungern med några tapas. Ett glas eller två och en bit ost, något kallskuret och någonting marinerat eller friterat – opretentiöst och gott! Ett dryck-med-lättare-mat-koncept besläktat med aperitivon i Italien.
Tapasdagen
Spanjorerna är stolta över sina tapas, så stolta att de ifjol anhöll om att matbitarna skulle upptas på UNESCO:s immateriella kulturarvslista, en lista där även mattraditioner kan ingå. I väntan på denna ovedersägliga ära har Spanska turistbyrån, Turespaña, sedan några år instiftat Internationella Tapasdagen (World Tapas Day/Dia Mundial de la Tapa), en dag då man lyfter fram den spanska gastronomin världen över. Den firas den tredje torsdagen i juni, som i år således infaller idag.
En försmak av Tapasdagen fick jag redan i förrgår när jag gästade Prins Carls palats på Kgl. Djurgården, som sedan 1928 varit Spanska ambassadörens residens. Husets värd, Spaniens nuvarande ambassadör, D. Gabriel Busquets Aparicio (i mitten) inledde tilldragelsen med att hälsa ¡Bienvenidos! Spanska Turistbyråns direktör Octavio González berättade sedan om idén med Tapasdagen, varpå kocken Carlos Andrinos (Avequia) presenterade aftonens clou, den ambitiösa tapasmenyn.
Tapas deluxe
Denna elaborerade samling tapas finner man knappast i den genomsnittliga tapasbaren eller bodegan utan är förstås kokkonst på en högre (ambitions)nivå. Notera att den inledande tapasens tomat inte är någon äkta tomat utan en trompe l’œil-skapelse!
Spansk lufttorkad skinka är aldrig fel! Som dessa fat med handskuren 12-månaders jamón serrano.
Något förvånande erbjöds tyvärr ingen fino eller manzanilla sherry till maten. Viña Somozas Neno 2015 (Valdeorras, Galicien) visade sig vara emellertid ett utmärkt sällskap till tapasserveringarna. Frisk och aromatisk, med arom av gula äpplen och viss blommighet samt fina syror. Godello-druvan påminner något om chenin blanc eller oekad chardonnay.
¡Muchas gracias por la deliciosa comida!
Internationella Tapasdagen – som faktiskt pågår en hel vecka! – engagerar flertalet spanska barer och restauranger i Stockholm, vilka bland annat erbjuder en speciell tapasmeny. I Spanien är självfallet varje dag tapasdag!
* Tapasvokabulär
Nämnda tapas i ingressen, på svenska: tomatbröd, friterade potatisbitar med het dippsås, fårmjölkshårdosten Manchego, kall tomat/grönsakssoppa, små ugnsstekta gröna paprikor, vitlöksfrästa tigerräkor, fylld bläckfisk, friterade bläckfiskringar med aioli, marinerad ansjovis, lufttorkad Ibéricoskinka, potatisomelett, köttbullar i tomatsås.
Sent omsider är den efterlängtade våren äntligen här och med den följer förstås rosévinssäsongen. Det har väl knappast undgått någon att rosévin är en trend i kraftigt stigande, såväl ute i världen som här hemma. Både stilla roséviner och mousserande (champagne och övriga) säljer som aldrig förr. Från att ha varit en ganska slarvigt framställd och missaktad vintyp har den genomgått en metamorfos som heter duga och möter nu respekt som aldrig förr, inte bara bland konsumenter utan även hos (många, men inte alla) vinkonnässörer. Systembolagets sortimentet växer år för år och restauranger och barer hänger förstås på. Inte minst så här års då ett livande rosévin är ett populärt val på uteserveringar såväl som till picknickkorgen i det gröna och grillen. Eller med medelhavsmat som fågel, fisk och skaldjur. Sallader, kallskuret, sommarbufféer… Matrekommendationerna till det rosa vinet skiljer sig åt beroende på vinets stil. Rosévinet är en även utmärkt partner till mer kryddstarka rätter, som asiatisk och nordafrikansk mat. Samt givetvis, som apéritif och sällskapsvin.
Rosévin tillverkas i alla vinproducerande länder men det i särklass mest kända rosa territoriet i världen är den sydfranska regionen Provence, där rosén sedan länge har haft en framträdande, för att inte säga en dominerande roll. Lagom till rosésäsongens upptakt deltog jag vid en Master Class/provning arrangerad av Centre du Rosé, ett internationellt forskningscentrum där man studerar urlakningsmetoder, jäsningar, druvkombinationer och annat som påverkar vinet. Centret har till uppgift att bidra till en bättre rosévinskultur och öka kunskapen om rosé.
Provence och rosé
Lavendel, Medelhavet, Rivieran, pétanque, bouillabaisse och ratatouille… samt vin… närmare bestämt rosévin. Ett vackert, ljust rosa vin med frisk fruktighet och nyanserad mineralitet. Ett vin som idag präglar rosévinsproduktionen – och konsumtionen – i världen. Provence är den mest rosa regionen i Frankrike och den enda regionen i världen som specialiserar sig på denna vintyp. Roséviner utgör hela 88 procent av regionens vinproduktion. Man brukar säga att Provence är lika med rosé och rosé är lika med Provence, som en integrerad del av den provençalska livsstilen.
Kombinationen Provence och rosévin går långt tillbaka i tiden. Provence är den äldsta vinregionen i Frankrike och dess anor sträcker sig ända från antiken på 600-talet f.Kr. då grekerna anlade kolonin Massalia vid nuvarande Marseille och grundlade den vinodling utmed kusten som romarna sedan tog över. Rosévin är också en av de äldsta vintyperna. Under antiken framställdes det röda vinet ofta som ett rosé, druvmustens kontakt med skalen var kortare och vinet blev därför ljusare i färgen.
Förutsättningar
Soligt, torrt och hett – och blåsigt! Provence har ett utpräglat medelhavsklimat med milda vintrar och vårar, varma somrar och långa, soliga höstar. 300 soldagar och över 3 000 timmar solsken om året ger förträffliga förutsättningar för vinodling. Omständigheter som kompliceras av Mistralen, den hårda och torra föhnvinden, som ständigt strömmar ner från Alperna längs Rhônedalen och som förmår förstöra plantorna. Av den anledningen återfinns Provences bästa odlingslägen på sydsluttningar, väl skyddade från vinden. Mistralen är dock inte bara av ondo, utan den för även bort skadeinsekter och skyddar vinrankorna mot röta genom att torka upp odlingarna efter kraftiga regn. Vinodling i Provence innebär stora variationer i jordmån/terroir och altitud.
Rosévin – hur gör man?
Rosé kan enkelt beskrivas som ett vin som har fått lite färg från blå druvors skal. Rosévin är följaktligen inte resultatet av någon blandning av rött och vitt vin. Att, som med rosé-champagne, blanda in lite rött vin i den vita musten är olagligt i EU. Med ett undantag: vindistriktet Champagne, som har dispens. Inte heller finns några särskilda rosédruvor – klonen sauvignon gris har dock en rosa färgton – även om vissa druvor är vanligare vid rosévinsframställning, utan man utgår alltid från samma blå druvor som man använder till rött vin. Lite förenklat skulle man kunna säga att rosévin är ett lätt färgat, rött vin.
De vanligaste blå druvorna i Provence är grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, carignan, tibouren och cabernet sauvignon. Beroende på hur man pressar och jäser druvorna blir det till olika typer av rosévin. Hur mycket färg de får beror på skalkontaktens längd under urlakningsprocessen, macereringstiden kallad. Färgen i druvan sitter i skalen, saften som kommer från fruktköttet saknar färg. De bleka rosévinerna från Provence får exempelvis mycket kort skalkontakt. Temperaturen hålls låg så att jäsningen inte sätter igång.
De vanligaste metoderna att tillverka rosévin
Direktpressning: (Blå) druvor pressas och skalen avlägsnas sedan direkt. Musten blir bara lätt färgad av själva pressningen och resulterar i en blek rosé. En tillvägagångssätt som påminner om när man gör vitt vin. Direktpressade roséer kallas ofta för vin gris i Frankrike till följd av sin mycket ljusa nyans.
Rosé de macération – det vanligaste sättet: (De blå) nyskördade druvorna krossas lätt och pumpas över i jästtanken där druvskalen får ligga med i urlakningen under en kortare eller längre period, från ett par timmar till ett par dygn. En kort exponering ger vinet en blek rosa färg. Ju längre skalen ligger i desto mörkare rosa kulör får vinet. För starkare kulör och kraftfullare smak kan skalen också få jäsa med musten en kort stund. Skalen får emellertid inte vara med för länge, ty då blir vinet helt enkelt rött. Många vinmakare experimenterar med processen för att få fram sin egen unika färg och struktur. Slutligen avlägsnas skalen och musten pressas och får jäsa färdigt som ett vitt vin.
Rosé de saignée(vinet blöder): Här är rosévinet egentligen endast en biprodukt av att vinmakaren vill öka koncentrationen i sin röda slutprodukt. De pressade druvorna macereras med sina skal. Jäsningen börjar och efter en viss tid (några timmar till några dagar) tappar man av en del av musten. Den delen som tappas av blir till rosé medan återstoden av musten som är kvar i tanken, tillsammans med skalen, får jäsa ut till ”vanligt” rött vin.
Eftersom fruktig fräschör är vad som eftersträvas lagras rosévin vanligen på ståltank, mer sällan på ekfat.
Rosévinets särdrag och mångfald
Färg, sötma och alkoholhalt – rosévinets karaktär tar sig olika uttryck. Dess färg växlar i mängder av nyanser, från intensivt rubinrött och orange nyanser till chock- och laxrosa. Färgen avgörs som sagt av de druvor som används för att framställa vinet och hur länge vinmakaren låter musten vara i kontakt med druvskalen under jäsningsprocessen. Genom att variera och kombinera druvor och tillverkningsmetod man får fram nyansen man vill ha. Vinets färg ger inte sällan även en ledtråd om vilken karaktär det har, men att enbart döma vinets kvalitet utifrån färgen låter sig ingalunda göras, vilket många fortfarande tror. Ett ljust rosévin kan vara muskulöst med sträva inslag, medan ett med mörkare röd nyans kan vara mjukt och slankt. De mest mättade nyanserna av rosa/orange står för drygt hälften av världens produktion.
Skillnaderna i smak är stora rosévinerna emellan, från bäriga och söta hallon- och jordgubbssmaker till krispigare, torr, aromatisk elegans. De torrare vinerna (≤ 4g socker/liter), karakteristiska dem från Provence, vinner en allt större marknad på bekostnad av de sötare och fylligare varianterna.
Rosévinet är inte bara relativt svag till färgen, utan det är också en vintyp som saknar garvsyra/tannin, vilket gör att det sällan upplevs strävt. Härav följer att det inte lämpar sig särskilt bra för lagring, med undantag för ett fåtal roséviner. Generellt gäller att dricka rosén ung och av senaste möjliga årgång, eftersom hållbarheten är begränsad.
Rött, vitt eller rosé
Att rosévinet funkar till allt men inte passar till något har länge varit ett vanligt förekommande uttryck i vinkretsar liksom att rosévinsdrickaren ansågs som en som inte kunde bestämma sig. Varken rött eller vit, utan mittemellan. Det rosa vinet har länge tampats med ett tveksamt bemötande och många påstår att det aldrig skulle kunna mäta sig med ett bra vin av den röda eller vita kulören. Men rosékonsumtionen har på flera marknader, som exempelvis i Frankrike, passerat det vita vinet. Kärleken till drycken som tidigare avfärdats som ett billigt vin gjort på restprodukter är nu ett minne blott. Den ökade efterfrågan, ny teknik och kunskap hos producenterna får fram allt fler roséviner av hög kvalitet. Idag finns det ett stort utbud av roséviner på den svenska marknaden i olika stilar och typer. Slanka och friska, friska och fruktiga eller fruktiga och smakrika. Trenden går mot allt bättre, mer komplexa, mineralrika och eleganta viner, som gärna får vara matorienterade. Roséviner som tål att drickas även när den svenska sommaren har blivit höst och vinter. Drick gärna din rosé i ett vitvinsglas.
Roséstatistik
Produktion: Frankrike är världens största rosévinsproducent med 31% av marknaden, följt av Spanien (20%), USA (15%) och Italien (9%) – dessa fyra länder står för drygt tre fjärdedelar av den totala produktionen om 25 miljoner hektoliter rosé, vilket utgör 11% av världens totala vintillverkning, exklusive mousserande. Största exportör är Spanien, följt av Italien och Frankrike. Cirka 40% (10 MHl) av allt rosévin exporteras.
Roséer från Provence: Av de franska rosévinerna, som uppgår till 6% av världsproduktionen, produceras 42% i Provence, följt av Loire (19%) och Rhône (14%). Det alltmer stegrande intresset fick exporten av roséer från Provence att gå upp med 23% under åren 2015-16. Dominerande exportmarknad för de provençalska rosérna är USA (43%), UK (10%) och Belgien (8%). Sverige kvalar in som Provence-roséernas sjätte största importmarknad med 4,5%. Bara de senaste tre åren har importen av rosévinerna från Sydfrankrike ökat med nästan 70%.
Konsumtion: Frankrike leder, föga överraskande, även i rosévinskonsumtion med 34%, följt av USA (14%), Tyskland (8%) och Storbritannien (6%). Den globala konsumtionen av rosé har ökat med 30% sedan 2002. I Sverige har rosédrickandet exploderat med hela 750% under samma tid och roséviner utgör nu 8% av Systembolagets totala vinförsäljning (vilket motsvarar 2% av den globala roséimporten). Antalet roséer överstiger 500! (inkl. beställningssortimentet)! Under 2016 köpte vi svenskar mer än 15 miljoner liter av det rosa vinet, av vilka nio miljoner levereras i box.
Prisnivån på rosé skiftar; det finns roséviner för 69 kr och prestigeroséer som är tre gånger så dyra. I butelj. Och så har vi de boxade rosévinerna – storsäljarna på Systembolaget. Åtta av de mest sålda rosévinerna levereras i kartong (BiB/tetra); vi dricker 20% mer rosé på box än i flaska. 361 411 boxar (≈ 1,1 miljoner liter) av bästsäljaren sydafrikanska Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé bars hem ifjol (245 kr). Den bäst säljande flaskrosén återfinns på nionde plats: Black Tower Pink Bubbly, ett geléhallonvin av obekant europeiskt ursprung, för billiga 62 kr. Först på plats 13 i försäljningsstatistiken 2016 anträffas en flaska från rosévinets vagga: Domaine de Collavery, 84 kr. Vår konsumtion av rosévin från nya världen (USA, Sydafrika, Chile, Argentina, Australien) överstiger vida den från Provence. Vilket såväl har med priset att göra som det mycket ringa utbudet av provençalska lådviner. Föga förvånande dricks det mesta av rosévinet under sommarmånaderna, från maj till augusti.
Provence är som nämnt den äldsta vinregionen i Frankrike. Här finns en sammanlagd odlingsyta om 26 500 hektar spridd över de tre departementen Var, Bouches du Rhône och Alpes Maritimes samt fördelad på nio appelationer (AOP). Antalet vinproducenter är 600. Roséviner utgör hela 89 procent av regionens vinproduktion, motsvarande 146 miljoner flaskor/år. 20% är ekologiskt producerat.
För övrig kan noteras att det rosa vinet till och med har fått sin egen bemärkelsedag; den 13 juni firas nämligen den Internationella rosévindagen.
I kommande inlägg blir det tips på några nyligen provade och omtyckta roséviner från Provence.
Nu vet du det mesta om rosévin… Tips på sommarens solklara rosébubbel nedan…
Fredagsprovning med påskmat stod det på inbjudan från vinimportören Oenoforos. Nyheter och nya årgångar jämte tillfälliga exklusiva lanseringar stod på provningsbordet. Påskvin. Bland alla dessa flaskor fattade jag särskilt tycke för ett par röda från Mendoza respektive Toscana samt en, ja två, champagne.
Champagne är alltid champagne och Palmer-kooperativets är alltid ett av de mest prisvärda. Smakrik, med en harmonisk kombination av det citrus- och äppelfruktiga och av brödighet. Dessa 2005:or är, åldern till trots, ännu bara i början av sin utveckling. Torra och friska med fina bubblor. Den vanliga Brut:en är brödigare än den rena Chardonnay-varianten. Således tvenne tolvåringar till årgångsbubbel i optimal buteljstorlek, d.v.s. magnum, för 800 pix. Perfekt mängd påskvin för en långhelg!
Palmer & Co Vintage Brut 2005 829 kr (1 500 cl, 7867) / Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2005 799 kr (1 500 cl, 7553)
Clos de los Siete 2013 (Argentina). Ett Malbec-dominant rödvin (Merlot/Cabernet Sauvignon/Syrah/Petit Verdot) med väl avvägd struktur och parant fatkaraktär. Örtkryddig, med silkiga tanniner och inslag av mogna, mörka bär och lakrits. 189 kr (TSE, 2 400 flaskor, 99185)
Col d’Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva2008. Elegans, fylligt djup, mjuka tanniner och en eftersmak som varar… länge! Ett litet påskmirakel på flaska. Köp tre om du har råd och spara två till (näst)nästa påsk! 579 kr (TSE, 96 flaskor, 95526)
Påsklunch
Efter väl förrättad provning av allt påskvin bjöd Fredagskocken (Långfredagskocken?) Mattias Larsson på en god påsk(inspirerad) köksmåltid med yppiga, gröna smaker.
Lättgravad Fröyas-lax med rabarbervinägrett, dillcrème, krämigt 64-gradersägg toppad med ängssyra, citrusmarinerad spetskål och fänkål
Påskalammet: lammstek med kokta betor, dragoncrème, hyvlad parmesan kantad av bränt fänkålsfrö
Fågelkvitter i högtalarna och fågelholkar i mängd. Dessutom ett fyndigt fågelquiz (kolla dina egna fågelkunskaper längst ner på sidan👇) under ledning av en genuin fågelkännare. De bevingade associationerna saknas knappast när boxvinet Cacadu Ridge häckar, förlåt lanseras(!) med en lunchprovning på Taverna Brillo. Cacadu som i den australiensiska kakaduan. Ingen goja döljer sig dock i kartongen. Fantasinamnet syftar i stället på druvornas, Sémillon och Sauvignon Blanc, ursprung – Australiens sydostliga del.
Hur smakar då Cacadu Ridge?
Tja, inte fågel men väl friskt och fruktigt aromatiskt med fattoner. Bra syra och förvånansvärt torr (2,5% restsocker). Ett prisvärt lådvin. Vinet torde göra sig väl till fisk, skaldjur och sallader. Eller potatis! För det var nämligen det som det bjöds på till provningslunch: Gnocchi med brynt smör, citrontimjan, parmesan och broccoli. Smakligt (fast portionen kunde gott få varit något större).
Nå, hur står det till med dina fågelkunskaper egentligen? Med mina var det i ärlighetens namn inte så mycket bevänt – jag såg nog mest ut som en fågelholk… Må dina flyga högre!
Att vin kan vara berikande på en mängd olika vis är ett oomkullrunkeligt faktum. Ett är att vår vinkonsumtion även leder till stöd för nya kulturyttringar. Vinimportföretaget VinUnic delar med ojämna mellanrum ut ett konststipendium till bildkonstnärer i början av sin karriär som stöd för förkovran och utveckling. Som vanligt när det gäller stipendier är definitions- och kvalitetsfrågor delikata och överlämnas till den välmeriterade juryn: Johan Börjesson, direktör Trondheim kunstmuseum, Niclas Östlind, doktor i fotografi på Akademin Valand, konstnären Meta Isæus-Berlin och Magnus af Petersens, tillträdande chef för Bonniers Konsthall.
Stipendiet tilldelas vanligtvis en konstnär. Denna gång enades dock den eminenta juryn om tvenne utvalda som får dela på äran och stipendiebeloppet om 100 000 kr: Jakob Ojanen (f. 1980) och Alfred Boman (f. 1981).
Ojanen belönas bl.a. för ”en upptäckarglädje över den mångfald möjligheter som står till buds när det gäller att skapa en bild” och för ”undersökningarna av bildens materiella förutsättningar”. Boman har i sin tur fångat experternas tycke med ”ett halsbrytande utforskande av det abstrakta måleriets möjligheter och former på allra högsta nivå”.
Stipendieceremonin ägde rum igår på VinUnics kontor i Stockholm. Diplom, checkar och blomsterfång överlämnades av Vingruppens vd, Claes Lindquist och vice vd, Stefan Stjärnström (t.v). Utöver pengarna innebär stipendiet också att ett verk av respektive konstnär köps in för att pryda kontorets väggar; Ojanens iPadgenererade färglagerbild hänger på ekonomiavdelningen, medan Bomans koloristiska oljemålning lyser upp köket.
Igår samlades hela branschen av vinimportörer på The Winery Hotel i Solna för att, med en viss förväntan får man anta, fröjda sig åt Allt om Vins årliga prisutdelningsgala: Årets Vinare. Guld, silver och brons fördelades i ett dussin olika kategorier, från bästa Champagne till dito ekovin.
Guld bland Årets Vinare förärades:
ÅretsMousserande: Ferrari Brut (nr 7721/155 kr) * ÅretsChampagne: Louis Roederer Brut Premier (7602/409 kr) * ÅretsVita: 2015 Alvarinho Contacto (Mendes) (6707/119 kr) * ÅretsRöda: 2010 Brunello di Montalcino (Col d’Orcia) (12357/279 kr) ÅretsRosé: 2015 Les Lauzeraies Tavel (2724/109 kr)
ÅretsEko: 2014 Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes (73018/116 kr) ÅretsVita Beställningsvin: 2012 Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes (La Chablisienne) (84596/159 kr) ÅretsRöda Beställningsvin: 2014 Réserve de la Condamine (Mont Tauch) (12804/74 kr) Årets Vita Box: 2015 Brochet Facile Sauvignon Blanc (2267/229 kr) * Årets Röda Box: 2014 Periquita Reserva (2560/249 kr) Årets Vita Nykomling: 2015 Weingut Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner (2699/119 kr) Årets Röda Nykomling: 2013 Langhe Rosso (Marchesi di Barolo) (2399/99 kr)
Det är en varm sommardag och vi glider in med den italienska yachten i en vacker siciliansk bukt med turkost, klart vatten. Kolgrillen är igång på bryggan, matroserna dukar upp en italiensk måltid under soltaket…
Så var de tänkta yttre betingelserna för den lanseringslunch som jag var bjuden till härförleden. Dessvärre stämde verkligheten inte riktigt med den skissade, paradisiska visionen – februari i Stockholm har få likheter med den sicilianska sommaren. Något soltak behövdes förvisso inte i det kulna vintergrå. Medelhavets solglittrande blå böljor var ersatta av Strandvägskajens snöslask. Den italienska lustjakten fanns emellertid faktiskt på plats, likaså den tända kolgrillen. Vid den stod kocken Fredrik Jonsson, deltagare i Sveriges Mästerkock 2015, redo med ljuvligt doftande porchetta…
Raccolto Nero d’Avola BiB
Föremålet för uppmärksamheten var den nya årgången, 2015, av det sicilianska, ekologiska boxvinet Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon. Följaktligen en cuvée av öns endemiska, robusta blå druva, Nero d’Avola, som lagrats i ståltank, och Cabernet Sauvignon, som till del vilat på ek. Ett smakrikt, kryddigt vin med fatkaraktär och hög fruktsötma (8 gram) – jo, att solen skiner het på Siciliens vinsluttningar märks. 14,5%. En idealisk partner till italiensk husman, som pasta, (grillat) kött och grytor.
Efter att ha rensat skorna från grus och annat som kunde repa det känsliga teakdäcket välkomnades vi ombord på den italienska yachten M/Y Merceditas. En Benetti 76, byggd 1966 för Prins Rainier III av Monaco. Efter ombyggnad har fartyget funnit sin nya permanenta kajplats vid Strandvägen varifrån hon går i chartertrafik i Stockholms skärgård.
Fredrik Jonssons sicilianska vinlunch
Dags att njuta Raccolto Nero d’Avola tillsammans med lunchen, signerad Fredrik Jonsson. Prosciutto, salami och oliver är alltid en god början. Som följdes av den sicilianska klassikern Pasta alla Norma med aubergine, tomater, ricotta och rikligt med färska örter. Fredriks variant innehöll även mynta.
Den örtfyllda karrérullen, porchettan, serverades med en annan traditionell klassiker från Medelhavsön: Melanzane allaParmigiana, auberginegratäng – här med russin och rostade fänkålsfrön.
Tyvärr försvann en del av matupplevelsen då maten serverades på iskalla tallrikar – synd på så goda smaker och ambitioner.
Denna inspirerande sicilianska vinlunch avrundades med regionens typiska ricottafyllda bakverk cannoli. Och då, finalmente!, visade sig även il sole, vilket för ett ögonblick fick oss att tro att yachten verkligen hade lagt till utanför Taormina. Åtminstone till man klafsade ut i den nollgradiga verkligheten. Drömmen om Sicilien får tyvärr anstå tillsvidare.
Gelé-, vanilj- och chokladhjärtana exponeras flitigt i handeln dessa dagar – på söndag infaller nämligen Alla hjärtans dag/St. Valentine’s Day, då kärleken och kommersen knyter hymens band och verkar i Cupidos anda.
Inför den annalkande kärleksdagen bjöds jag på en välfunnen (vin)lunch i amours tecken på den italienska kvarterskrogen Piatti på Nybrogatan. Hjärtat var vad som stod på menyn – och på faten:
Carpaccio con parmigiano / Pizzetta toppad med salviablad / Salsiccia med ugnsbakad potatis och chili och peperoncino-kryddad tomatsås / Pannacotta – romantiskt presenterad!
Genomgående vin under måltiden var Allegro Primitivo (2014), som lägligt inför Alla Hjärtans fått ny design, med en etikett som påminner om en tatuering…
The Tattoo Blend kallas detta vin också av vinmakarna själva, fastän det egentligen inte är någon blandning utan 100% primitivo från Apulien i Syditalien, där druvan är en av de vanligaste. Till sin karaktär är Allegro Primitivo fruktigt, soligt smakrikt och alkoholstarkt (14%), med viss strävhet. Ekologiskt. Ett robust vin som fungerar bäst till dito kötträtter, gärna med tomatbaserade såser. Eller pizza! (74 kr, 32412)
En butelj med gott innehåll som gå-bort-present i jul är alltid uppskattad. Varför inte då välja en flaska vars yttre är minst lika uppseendeväckande som, i bästa fall, dess inre är välsmakande! Låt mig därför få tipsa om några drycker vilkas förpackningar utgör något av en attraktion i sig; designsamarbeten mellan vin- och spritproducenter och konstnärer, modeskapare och formgivare. Utgåvorna är – utom i ett fall – limiterade och finns endast att tillgå under en begränsad tid, vilket skänker dem en karaktär av exklusivitet. Sålunda inget man ställer längst in i barskåpet/vinkylen. Tvärtom är de en även dekorativ inredningsdetalj som inte skäms för sig!
Masi Costasera Amarone är ett av världens mest kända Amarone-viner tillika en stilbildare för denna av många avhållna vintyp från Valpolicella. I förfjol lanserade det italienska vinhuset konstprojektet Costasera Contemporary Art, som går ut på en konstnär från ett land med starka band till Masi vartannat år får skapa ett konstverk som blir etiketten till vinhusets ikonvin. Ernst Billgren var den förste utvalde (för årgång 1998). I år gick uppdraget till schweiziska 3D-animatören Maya von Moos, som fått pryda edition 2015 (årgång 1999) med sin konst: en bild av druvor under de fyra årstiderna.
Masi Costasera Amarone Classico Contemporary Art 1999 lanserades 1 dec i en begränsad upplaga i Systemets beställningssortiment. Den kommer i en trälåda och är ingalunda billig: 795 kr. Kanske är den ett framtida samlarobjekt? (art. nr 75319)
Visst, det är ju förvisso varken någon Kelly- eller Birkinväska. Den är dock ett överkomligare vinalternativ än ovanstående Amarone: Vernissage – den klart trendigaste handväskan du hittar på Systemet! 1,5 liter leopardboxad chardonnay- och viognier-blandning med mycken fruktighet. 149 kr (2387)
Champagne är ju en högst aktuell och efterfrågad dryck så här års. En flaska har tillfälligt bytt utseende från hals till botten…
Champagnekooperativet Beaumont des Crayères fyller 60 år. Det firar man med att klä sin Grande Réserve NV i en festlig skrud, i begränsad upplaga. Pusselbitarna illustrerar de olika markbitarna på Beaumonts ägor. Ett friskt äpple/persiko-fruktigt, torr och medelfylligt budgetbubbel (60% pinot meunier/25% chardonnay/15% pinot noir). En flaska Beaumont des Crayères Grande Réserve kostar 199 kr – högst överkomligt för en äkta champagne. (7891)
I en annan (pris)klass är Louis Roederers nya exklusivitet…
Champagne Brut Nature Millesimé elaboré en 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck står det på den sobert grå, minimalistiskt utsmyckade etiketten av japaninspirerat papper, där endast Starcks signum, det orangea t:et ger färg. Den världsledande franske designern är medskapare till denna nya champagne från Louis Roederer – den första nya cuvéen på hela 40 år! Vinbranschen skyndar långsamt ned nyheter… Detta är en årgångschampagne av typen brut nature, den produceras följaktligen utan dosage, d.v.s. utan något tillsatt socker. Druvorna (ca ⅔ pinot noir och ⅓ chardonnay) kommer uteslutande från Roederers biodynamiskt odlade, bästa vingårdar och skördades alla samtidigt.
Den nya champagnen är som sagt mycket torr med en distinkt syra och saltanstruken mineralitet. Toner av citrus och äpplen samt en finish som lockar en till ännu en klunk. Det är en stram champagne men alls inte otillgänglig. Den tål, eller kanske vinner på, att ligga till sig några år. Och den umgås gärna med mat.
695 kr får man ge för Louis Roederer Brut Nature 2006, i matchande stilig presentkartong. Om man fortfarande får fatt i en … 288 flaskor släpptes i Sverige vid lanseringen i aug. (99312)
Från bubblande vin till destillerat…
Den amerikanska konstnären Ryan McGinness är känd för sitt utmärkande sätt att använda sig av semiotik i sitt visuella språk; offentliga skyltar, logotyper, kalligrafi, graffitti och ikonografi. Med en bakgrund som designer var han ett högst givet val för 250-årsfirande Hennessy när cognacsproducenten skulle välja kreatör för sitt senaste av konstnärsdrivna samarbeten: att formge den nya VS Limited Edition. McGinnes har bland annat låtit flaskan prydas av sin designsignatur, Radiating Eye-symbolen samt givit etiketten drag av sina arabeskmönstrade Black Holes-konstverk i klara färger.
Bland ”de billigare” cognac:arna tycker jag Hennessy VS är en av de bästa; mjukt, druvig med vaniljtoner och en nötig avrundning. En god avec (och drinkmixer). Hennessy Very Special Limited Edition by Ryan McGinness kostar 369 kr (70 cl). Den kan privatimporteras via Systembolaget.
Den sista kluckande flaskan…
… har fått ny, tillfällig look signerad den italienske modeskaparen Roberto Cavalli som klätt den mandelsmakande likören Disaronno i sin typiska djurmönstrade outfit. Tidigare har Moschino och Versace fått dressa den karakteristiska flaskan, som faktiskt alls inte innehåller någon mandel. Likören tillverkas i stället av aprikoskärnor. Smuttas över is, som en digestivo, eller används som ”mandlig” smaksättare i efterrätter. 169 kr (50 cl/nr 712)