Kategoriarkiv: Jul

Nu är det julöl igen

Julen kommer som vanligt tidigt när det gäller lanseringen av ölen som ska göra sillarna, skinkan, det småvarma och godiset sällskap. Först ut är Spendrups, som denna gång förlagt sin provsmakning till (det blivande) Scenkonstmuseet. På innergården togs vi emot med nytappad Melleruds Pilsner och brända mandlar. En nöjsam start!

Spendrups Julöl 2016

Spendrups båda bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri), hälsade oss välkomna in till bords. Ett bord där inte färre än åtta (av bryggeriets totalt tolv) julöl stod uppradade för att korkas upp och smakas av. Allt från den alkoholfria Mariestads Julebrygd Alkoholfri till den desto alkostinnare Wisby Barley Blot samt Julakvaviten. Ölen beledsagades av en handfull smårätter signerade Klas Lindberg, Årets kock 2012 och krögare på Portal – en av 2016:s bästa, nyetablerade Stockholmsrestauranger.

 

Mina favoriter bland Spendrups Julöl 2016

Av de provade ölen tyckte jag bäst om denna kvartett: den medelfylliga, inte alltför söta lagern Melleruds Prima Julöl (5%) som också gott kompletterade anklevern; den milt rökigt maltiga och passionsfruktiga Wisby Julbrygd (6%) matchade även den lilla renskivan på tallriken; den välhumlade, rostat smakrika Wisby Sleepy Bulldog Ale (6,2%), med toner av tropisk frukt och svart vinbär, som var lite väl kraftig för terrinen men mycket god; samt den muskulösa Wisby Barley Blot (11,8%) som var en värdig partner till den mäktiga chokladdesserten!

Färdigprovat!

Julsånger för fyra stämmor bjöds det också på. Jo, då är det väl snart jul igen!

 

Så här provades Spendrups julöl 2015

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Julbak deluxe – baka med glögg!

Sötebrödsdagarna är här! Det bakas i gård och stuva och doften av nygräddade pepparkakor och puttrande glögg sprider sig i midvinternatten, som ju är ack så lång. Det är advent och under denna årets mörkaste tid lyser vi upp tillvaron med stjärnor och ljus. Och saffran!

En som kan det där med lussekatter, peppakakor, saffranskorpor och annat sött är regerande världsmästaren i bakning, Håkan Johansson, som fick sin titel vid tävlingen Bakery Masters 2014 i just kategorin ”sötebröd” (Viennese Pastry). Han är bagarchef och ansvarig för allt bröd på Stockholmsrestaurangerna Taverna Brillo, Riche, Teatergrillen, Luzette och Sturehof. Hans arbetsplats är BrilloBox, bageriet i Tullhus 1 på Skeppsbron, där de juliga dofterna just nu är tydligt förnimbara.

En snöfri men ändå stämningsfull dag i advent bjöds vi, ett antal baksugna skribenter, för att som Håkan Johanssons tillfälliga lärlingar baka, knåda och rulla deg. De förberedda degarna, som vi fick gå loss på med kavel och kakmått, var i storlek XXL och i stället för vanliga köksredskap användes professionella måleriverktyg, som spackelskrapor.

Inget julbak utan värmande glögg – alla bak blir om inte bättre, så åtminstone gladare, med ett glas eller tre! Glöggen i grytan för dagen var Lucia Choklad, en från Italien invandrad starkvinsglögg (15%) med karaktär av traditionella glöggkryddor och choklad i god, fyllig balans. Om man dricker den kall framträder den mörka chokladen samt sötman tydligare. En spännande outsider på glöggbrickan. Ja, och inte bara där! Gör som mästerbagaren Håkan Johansson och pytsa i den i pepparkaksdegen!

Jo, den Lucia Choklad-infuserade pepparkaksdegen var verkligen i världsklass. Liksom saffransskorporna som fick gommen att sjunga… Håkan Johanssons recept nedan.

Lucia Choklad glögg kostar 71 kr för 50 cl (76504, beställningssortimentet)

Julbaka med Håkan Johanssons recept!

Juldricka II

Presentationen av Spendrups julöl på hösten brukar locka många representanter för media. En trivsam tillställning som inte enbart innebär provsmakning av de nya ölen utan även bjuder matiga och underhållande inslag. I år ägde lanseringen rum på hemmaplan i Vårby, numera enbart koncernens experimentbryggeri (och huvudkontor).

Eftermiddagens värdar var Spendrups två bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri) samt den senares farbror, Ulf Spendrup, företagets vice VD, som hade många anekdoter att berätta om familjeföretagets mer än hundraåriga historia.

Johan Spendrup i topp, syster Anna och farbror Ulf nedanför samt vokalensemblen Erato

 

Spendrups Julöl – Matbitarna till

Väl till bords – i bryggeriets för dagen julpyntade garage! – fick vi prova de nya julölen tillsammans med matchande munsbitar framtagna av Stefan Eriksson, Årets kock 2005.

 

Julölsdivertissement

Inte bara på Spendrups Julöl och mat utan det bjöds även underhållning, som sagt. Stämsång (utan kesoburkar) av vokalensemblen Erato, Amanda Wikström, Ebba Lovisa Andersson och Petra Brohäll, samt stå-upp-muntrationer av komikern Jonas Glans.

Spendruparna Ulf & Johan, Richard Bengtsson, Annika Molander; dagens kock Stefan Eriksson samt dito underhållare Johan Glans

 

Juldricka I

Julen står, om inte för dörren, så åtminstone i farstun. Advent stundar och med den, festdryckerna till vinterns förestående högtider – ett återspeglande av vår nordiska dryckeskultur. Utbudet av glöggar, snapsar och öl växer för varje år och de återkommande favoriterna utmanas av uppstickare. Dessa säsongsbetonade produkter bringar nya alternativa, mer eller mindre påhittiga/tokiga kryddningar och smaksättningar.

Nyligen var jag bjuden att prova på några av de nya lanseringarna: Spendrups julöl – som jag delar i nästa inlägg samt en trio akvaviter jämte en glöggduo som det handlar om här.

Glögg

Skånska Snälleröds presenterade två vita glöggnyheter: en Vitvinsglögg och en Starkvinsglögg (12,5% resp. 15%). Samma kryddning av bland annat citrus, ingefära och kardemumma i bägge, fast mer av vin, honung och socker i den starkare. Båda kan förstås drickas på traditionellt uppvärmt vis med russin och mandel, men en alls inte dum variant är att avnjuta dem kalla, ”on the rocks”, med ett citron- eller apelsinskal. Snälleröd Vitvinsglögg 75 kr / Starkvinsglögg 85 kr

Snälleröds glöggar är ekologiska vilket också gäller för samma producents nya brännvin, Brännmästarens Julakvavit. Den bär smak av sina tre månader på nya franska ekfat och är en riktigt mjuk snaps med komplexitet, en behaglig sherrysötma och bra längd. Frågan är om den ändå inte gör sig allra bäst till gottebordet eller som avec! (40%, 199 kr/50 cl)

 

Julsnaps

Norska Lysholm Linie Christmas Edition är en given akvavit på mitt dryckesbord i juletid, år efter år. Långlagringen på Olorosofat ger tydliga fattoner till den kummin/anis/citrus-kryddiga, örtiga spriten som mynnar ut i en elegant finish. Avnjutes med fördel rumstempererad, varför inte med en skiva gås- eller anklever! (41,5%, 219 kr/50 cl, 10363)

Till skillnad från norska akvaviter ligger de danska inte till sig på fat och är till följd därav burdusare till sin karaktär. Ett typiskt exempel på detta är Aalborg Jule Akvavit 2015, som för året fått ny utformning av konstnären Peter Max Jacobsen. Det riviga, kummindominanta innehållet är dock alltid densamma i denna danskarnas egen julefavorit. (47%, 299 kr/70 cl, 10201 BS)

 

Julsnaps-cocktails med Charlotta Berggren

Att akvaviter inte bara kan snapsas eller sippas utan även utgör en utmärkt grund för drinkar visade Charlotta Berggren, bartender på Svartengrens och vinnare i Linie Award 2015, genom att skaka fram denna cocktailtrio…

LINIE IN SIGHT
5 cl Lysholm Linie Aquavit, 1 cl punsch,
 3 cl morotsjuice, 
3 cl citron, 
15 ml socker
SAFFRANSFLIP
5 cl Snälleröds Brännmästarens Akvavit, 3 cl grädde,
 1 ägg, 
2 cl saffranssocker
ÄPPLE
Muddla ett halvt äpple,
 4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit,
 2 cl sockerlag,
 3 cl citron. 
Toppas med champagne, om så önskas

 

Gastrologiska Julsnapstilltugg

Tilltuggen till denna förjuliga provning var anrättade av Jacob Holmström, Gastrologik.

Bakad kungsflundra med krondill, kräftsås, stekt svamp och spritärtor / Sashimi gjord på svensk vildlax från Junkön med sojaemulsion, ingefära och örter / Plommonkaka (sockerkaka med rostad mandelmassa, vaniljkräm och syltade plommon)

 

Ovanstående juldrycker börjar säljas 2 nov.

Lavendel & Dadlar

Första advent – och julens ankomst kan börja räknas ned. Och glöggen värmas upp. Exempelvis årets årgångs-Blossa, en vit variant där vinbasen och glöggspriten har smaksatts med soltorkad lavendel. Smakinspirationen har hämtats från de violetta lavendelfälten i Provence, som stiliserat även går igen i den karakteristiska flaskans formgivning.

Blossa 14 Lavande

Till skillnad från hemlighetsmakeriet med fjolårets utgåva avslöjades smaksättningen på Blossa 14 Lavande denna gång redan vid lanseringen. Lavendel sålunda. Fast denna är verkligen inte påflugen, tvärtom, knappt förnimbar. Det smakar mest… glögg! En hundralapp för en glögg som inte smakar mycket mer än just glögg? Nä.

Ännu en Blossa-nyhet med violett etikett (4,7%, 49 kr)

Prima Julsnaps 2014

Samtidigt med Blossan presenterades årets Julsnaps från Prima. Precis som tidigare år, en klassisk ekfatslagrad akvavit, som denna gång fått sin finish av cognac, citrus samt den något ovanligare snapsingrediensen: dadlar. Jag är nog litet skeptisk till hur dadel/sherrysötman gör sig med sillarna på julbordet men den parar sig säkert utmärkt med det småvarma och desserterna.

Glögg/Julsnaps-tilltugg av Sébastian Boudet

Bagaren Sébastian Boudet hade för lanseringen av årets Blossa och Prima skapat dessa läckra tilltugg…

Både Blossa Lavande 2014 (15%) och Prima Julsnaps 2014 (38%) finns i Systembolagets beställningssortiment: 97 kr (75 cl) resp. 209 kr (50 cl).

Julsnapsande

Snapsen hör julbordet till. Eller kanske dryckesbordet vid sidan av, om du behöver mer plats för alla de goda drycker som hör helgen till: öl, akvavit, must och mumma. För att inte nämna ojuligheter som vin, port och kanske en avec eller tre. Sill(ar) och snaps är snudd på oskiljaktiga, men nubben är även utmärkt beledsagare till en hel del annat av all den feta, salta och rökta maten. Serveras kylskåpskall!

Ett tjogtal säsongskryddade brännvinssorter finns i år att välja på på Systembolaget. Jag har bara provat några, bland dem Prima Julsnaps 2013.

Årets första julsnaps smakade jag på redan i början av oktober då (den svenskägda) norska vin/sprittillverkaren Arcus bjöd till provning. Inte bara Aalborg Jule Akvavit utan även tre andra akvaviter: Aalborg Jubilæum, Lysholm Linie samt den alldeles nya produkten, Linie Aquavit Double Cask.

Aalborg

Danmarks julfavorit, Aalborg Jule Akvavit, kommer i år i sin 32:a upplaga och som vanligt i sin karakteristiska droppformade flaska, denna gång grön med röd etikett. Kumminsmaken dominerar bland toner av lite dill och pomerans. En överraskande mjuk profil för en kryddsprit med alkoholhalt på hela 47%.

Aalborg Jubilæum är en klassisk akvavit, jul eller ej. Kryddad med dill och koriander och med en nätt avrundad sötma. Den är likt sin svenska kusinfavorit, O. P. Andersson, allround nog att passa till det mesta på julbordet, inte minst till sillinläggningar, lax och skaldjur.

Linie Aquavit

Från Danmarks bästa till Norges: Lysholm Linie Aquavit! Som inte bara är Nordens äldsta akvavitmärke utan ett brännvin med en unik 200 år fin, gammal tradition. Spriten, i 500-liters Olorosofat, skickas nämligen på en fyra månader lång seglats över ekvatorn t.o.r. Australien, innan den tappas på butelj. Av fatrullningen får den också sin typiska ek- och sherrykaraktär på kummin/fänkålsgrunden. God till julbordets chark och småvarma, men även till det rökta ur havet.

Sist men inte minst, utan tvärtom mest – den största smakupplevelsen vid denna provning av  julsnaps bjöd faktiskt färskingen i sällskapet: Linie Aquavit Double Cask. En helt ny och annorlunda linje-akvavit som till en början är lagrad på samma vis som klassikern, men som sedan får ligga till sig ytterligare sex månader på portvinsfat på Madeira. Vilket resulterat i en mjukt, rund och fyllig fatkaraktär med vanilj, karamell och torkad frukt. Deilig! Inte bara till maten, gärna efterrätterna, utan med fördel även efter… Akvavit som digestif alltså, en ny favorit på (jul)bordet!

Middag med julsnaps på Nytorget 6

Till denna akvavitprovning om fyra serverades en välkomponerad sexrättersmiddag, tillagad av köket på den hyfsat nyöppnade restaurangen Nytorget 6 på Söder där det hela ägde rum…

Gravad laxtartar, stjärnanis och sillkaviar / Varmrökt älginnanlår med rårörda svartvinbär och pepparrot / Husets sillar med västerbottenpaj och brännvinsost / Vin- och Linjeakvavitkokt oxtunga med picklat grönt / Crème Brulée med vanilj, apelsin och kanel / Ostkaka med hallonsylt och lättvispad grädde

Snapsdrinkar

Denna spritigt goda kväll avrundades av två goda julcocktails…

Jubilee Sour & Norwegian Martini

Här är recepten:
Jubilee Sour
5 cl Jubilæums Akvavit/1 cl Laird’s Old Apple Brandy eller calvados/3 cl färskpressad citron/1,5 cl sockerlag/5 korianderblad/1 gnutta äggvita

Norwegian Martini
3 cl Linie Aquavit/2 cl Cointreau/2 cl kanelsocker/3 cl citronjuice/2-3 stänk Angostura bitter.

Blanda alla ingredienser i en shaker med is, sila.

 

Norsk aquavit

Och medan du smakar av dina välskakade cocktails bjuder jag på nyttig(?) bonusinformation om norsk akvavit, som efter olja, trä och fisk är Norges fjärde största näring. Den norska akvaviten skiljer sig från de övriga nordiska ländernas då den genomgår en mognadslagring på gamla sherryfat. Härtill tillverkas den (och även all norsk vodka) av potatis och inte av säd. Vilket gör den glutenfri, till glädje för de överkänsliga.

Aalborg Jule Akvavit (0,7 L) 299 kr (BS)
Aalborg Jubilæums Akvavit (0,7 L) 254 kr
Lysholm Linie (0,7 L) 259 kr
Linie Aquavit Double Cask (0,7 L) 299 kr (BS)

Blossa & Prima

 Somliga jultraditioner är sig mer eller mindre lika från år till år, exempelvis det mesta i mat- och dryckesväg. Men det finns somt som ändå bjuder nyhetens behag bland allt det välbekanta. Som Hotel Birger Jarls designade julgranar. Eller Blossas årgångsglögg och Årets julsnaps från Prima (tidigare Reimersholms), som bägge byter smak varje år. Dessa decemberdrycker presenterades redan en riktigt varm dag i början av september, men först nu är de i säsong.

Årets årgångsglögg (starkvin, 15%) från Blossa, den elfte i ordningen, bär namnet Dalecarlia ­— smakinspirationen sägs ha hämtats från Dalarna. De geografiska koordinaterna till Mora, som ligger vid Siljans strand, är också angivna på den karakteristiska flaskan, som är en del av Blossas identitet. I år är den dessutom härligt, matt klarröd (faluröd?) som en dalahäst och dekorerad med stiliserat kurbitsmönster.

Och årets smak är… Nypon? Lingon? Ketchup? Falukorv? Raggsocka? Tja, säg det! Den stora nyheten med Blossa 13 är dock inte smaken utan hemlighetsmakeriet. Konsumenterna ska tolka, gissa samt berätta för varandra, och framför allt för Blossa, om sina smakintryck. Först på Luciadagen kommer hemligheten om innehållet nämligen att avslöjas. Onekligen ett nytt, konceptuellt marknadsföringsgrepp! Själv kan jag, ännu ovetande, bara konstatera att det faktiskt smakar mycket av… glögg! Nej, denna gång är flaskan godare än sitt innehåll. (Blossas japanska citrus-2012:a var förresten inte så lyckad den heller).

Julsnapsen 2013 från Prima, den 20:e i ordningen, är lättare att beskriva. Kryddmästaren Jonas Odland har i år spetsat en klassisk akvavit med tilltalande toner av citrus (pomerans/apelsinblommor) och harmoniskt avrundat med sherry och russin (38 %). Snapsen är tänkt att passa lika bra till julmaten som till desserterna och gotter. Gillar! Dessutom snygg flaska, även här för övrigt.

Både Blossa Dalecarlia 2013 och Prima Julsnaps 2013 finns i Systembolagets beställningssortiment: 95 kr (75 cl) resp. 206 kr (50 cl).

Finklädda, fulklädda och oklädda granar

Första advent. Julen är i antågande och traditionsenligt har Hotel Birger Jarls öppna lobby förtätats av en liten granplantering, med ”modeprägel”. Denna fyndiga och uppskattade julgrans­utställning, som för många, inklusive mig, blivit en säsongs­traditionell självklarhet, fyller tio i år. Sedan 2003 har således 100 modeskapare, -stylister & -redaktörer fått sätta sin karaktär på lika många granar. På mer eller mindre originellt vis, får man säga.

Årets jubileumsupplaga tillhör inte till de mest kreativt spännande eller minnesvärda. Tyvärr. Måhända inte så lätt att finna nya begåvningar, när så många i modesvängen redan deltagit. Man kan emellertid åtminstone begära att de som blir utvalda för detta hedersuppdrag borde uppfatta att den bärande idén går ut på att klä en gran med sin design. Att bara visa upp ett klädesplagg ur sin kollektion utan en endaste grankvist som julig dekoration duger inte. En skyltdocka väcker inte några juliga känslor, klänningens röda färg till trots. Ida Lantos tjusiga bröllopstårta till klänning ”Vinterromans” saknar visserligen doften av kåda men har i alla fall formen av en gran. Att uppmuntra till utbildningsstöd för barn genom Unicef är ju en god tanke i juletid. En tanke mindre god utförd, av en (f.d.) stylist, är att blott förmå sig till att hänga upp vikta papperssvalor och pennor i granens grenar.

Rent genant dåligt är dock att bara lägga fram eller ställa upp helt oklädda granar i olika stadier av förbarrande, med anspråksfullt krystad motivering. Det är inte bara fantasilöst, utan borde vara skäl för diskvalificering. En smula får man allt anstränga sig! Utställningens absoluta bottennapp står, eller snarare, ligger mycket riktigt också i skamvrån vid fönstret.

Dessbättre finns det ju också några goda exempel på personligt, fantasifullt och kreativt uttryck i konsten att klä en julgran. Hovfloristen Claes Carlsson bländar med sin av silkespappers­rosor blommande skapelse. Extravagant romantisk!

Den begåvade modeskaparen och skräddaren Naim Josefis ”Bespoke”-gran är fiffigt pyntad av hans yrkesredskap och mycket dekorativ.

Annorlunda tänkt har smyckesdesignern Krista Kretzschmar, vars gran ”Grisfesten” glittrar så grannt och som vid närmare påseende visar sig vara garnerad med ett överflöd av julens mesta djur, grisen. I pepparkaks-, marsipan-, polkaform samt – korvar. Fyndigt!

Granutställningen i Hotel Birger Jarls reception står t.o.m. den 22 dec. Tuleg. 8.