Konst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Beckers konstnärsstipendium 2017

Anna Camner målar betagande vackert. Hennes detaljerade naturmålningar fångade min uppmärksamhet för ett år sedan när hon ställde ut på Christian Larsen Gallery. Återseendet kommer i samband med en omfattande och elegant utställning på Färgfabriken föranlett av att Camner tilldelats Beckers konstnärsstipendium 2017.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenKonst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner fortsätter skapa i samma karaktäristiska bildspråk. Hennes hyperrealistiska oljemålningar binder samman den nederländska traditionen med vanitasmåleriet, som påminner om förgängligheten, med surrealistiska visioner. Ljusa motiv lyser skarpt mot svarta, alltid svarta, bakgrunder. Gåtfulla former gäckar fantasin. Levande organismer eller ruttnade kvarlevor? Florstunna blad eller slemmiga hinnor? I Camners stilleben ryms såväl kondomer som toppmurklor. Alla detaljer är precist utförda oavsett målningens format, som skiftar från små till riktigt stora. Floran och faunan, organiska och artificiella material möts på dukarna. Varje bild påminner om något, men ger ändå inga tydliga svar. Den dramatiska mörkläggningen av hela utställningsrummet förstärker den mystiska stämningen som Camner skapar i sin konst. Sällan har Beckersstipendiet varit så välförtjänt som den här gången!

Konst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner, 30, är således årets Beckersstipendiat och får förutom äran jämte 200 000 kronor även exponera sin konst i Färgfabrikens jubileumsutställnings centrum t.o.m. 12 mars.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

”…för att hon uppvisar en lika sällsynt som sällsam konsekvens med ett hantverk som tar spjärn i det utsökta men som bär på gift i sin klangbotten”, som juryns ordförande Mårten Castenfors i motiveringen till att Anna Camner ges Beckers konstnärsstipendium 2017. Till höger om stipendiaten, Jenny Lindén Urnes, måleriföretaget Beckers ägare.

Anna Camner tar emot Beckers konstnärsstipendium 2017 av Mårten Castenfors och Jenny Lindén Urnes på Färgfabriken 

 

2015-års stipendiatutställning med Julia Bondesson såg ut så här
2014-års stipendiatutställning med David Molander såg ut så här
2013-års stipendiatutställning med Sara Möller såg ut så här

Under 30 år har även Beckers konstnärsstipendium delats ut och detta firas med en jubileumsutställning på Färgfabriken Liljeholmen. Samtliga belönade stipendiater representeras med ett verk vardera. Några av dem kan ses i nästa inlägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *