Kategoriarkiv: Öl

Kolsvart öl i Kolskjulet

En iskall vinterkväll i november. Samling vid Ångbåtsbryggan på Strandvägen där ångslupen S/S Frithiof väntande ligger förtöjd. Ombord sprider den öppna, gamla ångmaskinen (anno 1897) både värme och trivsel. I glaset Mariestads alkoholfria Julebrygd, på gaffeln sotad öringsbuk. Vi stävar ut mot Saltsjön för en liten tur utefter Skeppsholmen, Gamla Stan och Söder innan vi når vårt mål och stiger i land på bryggan vid Kolskjulet på Kastellholmen…

Under tre somrar har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson givit sig iväg på en inspirationsresa, Den stora smakresan kallad. Denna upplevelse har härpå mynnat ut i en limiterad specialutgåva av Mariestads öl. De första expeditionerna gick till sjöss, längs Göta Kanal och västkusten och resulterade bland annat i Ekfatslagrad Imperial respektive Rökig Kustlager. Årets utflykt tog landvägen genom norrländska skogar, närmare bestämt på Inlandsbanan, härtill med ett av Sveriges äldsta (fungerande) ånglok (och vagnar). Med ånga, kol, den storslagna naturen och tidsepoken kring den forna rallarkulturen som inspirationskällor skapade Bengtsson där sin nya brygd: Mariestads Svart Inlandspilsner.

Mariestads Svart Inlandspilsner

Mariestads Svart Inlandspilsner heter den alltså, Richard Bengtssons version av Schwarzbier. Fast att kalla den pilsner är väl att tänja på nomenklaturen. En pilsner är ett ljust och humlekarakteristiskt lageröl. Denna underjästa, kolsvarta lageröl, får sin svärta – och brända toner – av den hårt rostade malten. Pilsner-, Münchner- och blackmalt. Humlesorterna är Magnum, Perle och Tettnanger. Det är ett gott öl med en ren och torr smakprofil.

I kväll lanserades således Mariestads Svart Inlandspilsner och det med en Beermaker’s Dinner. Vid de fyra tidigare Smakrese-lanseringarna var det krögaren Björn Frantzén som var Bengtssons samarbetspartner och ansvarig för matmatchningen till ölen. Denna gång är det Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 tillika själv norrlänning, som gjorde bryggmästaren sällskap på tåget. Och följaktligen ansvarig för den förträffliga femrättersmeny – självfallet med samma geografiska ursprung – som beledsagade aftonens giv av Mariestads-öl.

Thomas Sjögrens meny till Mariestads Svart Inlandspilsner

Dukat som i en restaurangvagn

Måltiden inleddes med syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg. Till detta serverades ett syrligt veteöl med markanta toner av skumbanan. Godare med maten än utan. / Andra rätten bestod av gulbetor med lagrad matjessill, rostade vallmofrön och smör som matchades väl tillsammans med den smakrika Export – denna gång ofiltrerad, direkt från lagertankarna. Ett omedelbart tycke uppstod mellan dess markerade beska och matens sälta. / Råbiffen på älg med rostat bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast – en mycket lyckad smakkombo av sött/syrligt! I glaset en fruktig Steambier (varmrökt lager på Summit-humle, utvecklingsbrygd). / Till huvudrätten, helstekt fjällripa med stekt jordärtskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits  serverades aftonens huvudattraktion: den aromatiska Svarta Inlandspilsnern. Förvånansvärt lätt och frisk, de brända tonerna till trots. / Middagen avrundades stilenligt med mjuk mandelkubb på smält choklad med varma hjortron och färskost. Sällskapet utgjordes av den smakrika (läs spritiga) Ostindien Strong Ale.

Att Thomas Sjögren såväl lagar god mat som att förmår att sätta goda smaker var denna måltid ett utomordentligt bevis på – Richard Bengtssons serie Mariestads-öl kunde inte ha matchats på ett bättre vis. Tack!

Inte bara öl & mat utan även kunskap vederfors under sittningen. Henrik Reuterdahl, trafikchef vid Sveriges Järnvägsmuseum, bjöd på en lärorik och spirituell historik om järnvägens genesis i Sverige.

P.S. Mat, människor och öl med rödstick… Mariestads vurm för röd belysning må vara stämningsskapande, men gör sig tyvärr inte alls på bild…

2 000 trinda flaskor à 75 cl produceras av Mariestads Svart Inlandspilsner, den femte utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. 195 kr får man betala för en butelj inkluderande den trälåda den kommer förpackad i. Säljstart på Systembolaget den 1 december (beställningssortimentet)

 

Tidigare Mariestads-lanseringar inom serien Den stora smakresan här och här

Nu är det julöl igen

Julen kommer som vanligt tidigt när det gäller lanseringen av ölen som ska göra sillarna, skinkan, det småvarma och godiset sällskap. Först ut är Spendrups, som denna gång förlagt sin provsmakning till (det blivande) Scenkonstmuseet. På innergården togs vi emot med nytappad Melleruds Pilsner och brända mandlar. En nöjsam start!

Spendrups Julöl 2016

Spendrups båda bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri), hälsade oss välkomna in till bords. Ett bord där inte färre än åtta (av bryggeriets totalt tolv) julöl stod uppradade för att korkas upp och smakas av. Allt från den alkoholfria Mariestads Julebrygd Alkoholfri till den desto alkostinnare Wisby Barley Blot samt Julakvaviten. Ölen beledsagades av en handfull smårätter signerade Klas Lindberg, Årets kock 2012 och krögare på Portal – en av 2016:s bästa, nyetablerade Stockholmsrestauranger.

 

Mina favoriter bland Spendrups Julöl 2016

Av de provade ölen tyckte jag bäst om denna kvartett: den medelfylliga, inte alltför söta lagern Melleruds Prima Julöl (5%) som också gott kompletterade anklevern; den milt rökigt maltiga och passionsfruktiga Wisby Julbrygd (6%) matchade även den lilla renskivan på tallriken; den välhumlade, rostat smakrika Wisby Sleepy Bulldog Ale (6,2%), med toner av tropisk frukt och svart vinbär, som var lite väl kraftig för terrinen men mycket god; samt den muskulösa Wisby Barley Blot (11,8%) som var en värdig partner till den mäktiga chokladdesserten!

Färdigprovat!

Julsånger för fyra stämmor bjöds det också på. Jo, då är det väl snart jul igen!

 

Så här provades Spendrups julöl 2015

Öl i finkan

Inramningen: En av de mörka fängelsehålorna i källaren i det som tidigare var Långholmens centralfängelse. Ett obduktionsbord får tjänstgöra som serveringsbord för oss församlade törstande för denna förhandslansering och provsmakning av tvenne nyheter från Brutal Brewing, som producerar sina öl i begränsade volymer och som fungerar som något av Spendrupskoncernens experimentbryggeri.

Calle Berndtsson & Mikael Mossvall vid lanseringen av Brutal Brewings The Raw Law på Långholmen fängelse
Calle Berndtsson & Mikael Mossvall inför uppkapsylningen

bbrutal_brewing_1 | © LEX 2016

The Raw Law kallar Brutal Brewing sin nya serie av smakrika öl, vars två första brygder bär namnen Chococolate respektive Ginger Stout. Den förra är en röd, torrhumlad lager, kryddad med rostad kokos. Den senare är svart till färgen och har smaksatts med färsk ingefära. Kokosaromen var mindre framträdande – åtminstone vid denna kalla servering. Chococolate påminde i stället om en god porter med sin kaffe/chokladkaraktär. Stouten var å sin sida ingalunda diskret i sin oblyga ingefärighet, med en doft av kvitten. En dryck jag gärna skulle tänka mig prova till sushi och sashimi!

Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare
Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare

Brutal Brewing Raw Law är en slags replik till 500-årsjubileet av Reinheitsgebot, den bayerska renhetslag som 1516 stadfäste att råvarorna vid ölbryggning skulle vara humle, malt, jäst och vatten och inget annat. I denna ”brutala” version får nya ingredienser adderas till listan av tillåtna råvaror, så länge de är hämtade direkt från naturen: frukt, örter, kryddor… Som färsk kokos och ingefära.

brutal_brewing_5 | © LEX 2016

Säljstart på Systembolaget för Brutal Brewing Chococolate (6%) & Ginger Stout (5,4%) den 21 okt. Begränsad till 3000 flaskor av vardera, à 28 respektive 27 kr (BS, minimibest. 12 flaskor)

 

Efter-ölkorv!
Efter-ölkorv!

Massor av mäsk på stan

Black Chocolate Stout, Sorachi Ace, Greenmarket Wheat, Improved Old Fashioned, K is for Kriek, Scorcher IPA, Local 2, Ghost Bottle… Ett gäng av de (special)öl som kommer att hällas upp när Brooklyn Brewery Mash för tredje året i rad återvänder till Stockholm till helgen med en aktivitetsfylld tredagarsfestival med fokus på det populära New York-byggeriets många produkter.

Ikväll, fredag, kan man för en kuvertavgift om 600 kr, delta vid en finmiddag med experimentbrygder på systerbryggeriet i Hammarby Sjöstad, Nya Carnegie. I morgon är det Mariatorget som är händelsernas centrum, då ett antal krogar och affärer bjuder på såväl smakprover som rabatterade priser. Senare bjuds det gratismusik hela kvällen lång på Debaser Medis. På söndag avrundas det hela med en ölmatchande matlagningskurs/middag på Nya Carnegiebryggeriet med Brooklyn Brewerys egen kock Andrew Gerson. 285 kr kostar detta nöje.

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-2 | © LEX 2016

Fast redan igår ställdes det till med en inledande, mer privat kickoff i Skyddsrummet på Söder Mälarstrand, som kvällen till ära hade förvandlats till ett skumt, skummande Beer Mansion!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-4 | © LEX 2016Brooklyn_Brewery_Mash_2016-5 | © LEX 2016

Många öl på fat och flaska att bekanta sig med, flertalet tämligen alkostinna. Inte enkom från Brooklyn Brewery utan även från PangPang, Stockholm Brewing Company och Fjäderholmarna. Cocktails med – och i! – öl och ölglass. Tilltuggen bestod av en liten räkrätt, serverad i den egna handflatan, kubansk (skink/ost)sandwich samt takkorvar. Förvisso en välmäskad tillställning!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-3 | © LEX 2016

Öl nära Hjertat

Plzen Plats

Luften är ljum. Solen skiner. Den marina miljön med den glittrande fjärden mot Strandvägen och Djurgården utgör en härligt somrig fond. Förutsättningarna för premiären av Plzen Plats denna tidiga måndagskväll kunde inte vara bättre!

Plzen_Plats-9 | © LEX 2016

 

Pilsner Urquell Tankovna

Plzen Plats kallas Pilsner Urquells specialbyggda, mobila Tankovna – ett 250 liters kopparfat fyllt med purfärsk, opastöriserad pilsner (nybryggd i Plzen i Tjeckien, så sent som dagen före). Denna välputsade och synliga tank med sitt utmärkt goda innehåll ska under sommaren turnera runt i Sverige.

Plzen_Plats-11 | © LEX 2016

Först ut var alltså huvudstaden och Restaurang Hjertas uteservering på Skeppsholmen. Boban Rubinski, från Bar Central, hällde upp svalkande pilsner för allt vad tygen höll och enligt de tre olika metoderna: den lena Hladinka, den mjölkiga Mliko respektive den krispiga Na Dvakrát.

Plzen_Plats-10 | © LEX 2016

 

Inte bara öl på Plzen Plats…

Tilltuggen till ölen var signerade hiphopparen och amatörkocken Mange Schmidt och hämtade ur hans gatukäksbok Street Food.

Plzen_Plats-3 | © LEX 2016
Plzen_Plats-4 | © LEX 2016
Plzen_Plats-5 | © LEX 2016

Strömmingsmackan var inte alls dum!

Plzen_Plats-2 | © LEX 2016
Plzen_Plats-6 | © LEX 2016

Plzen_Plats-12 | © LEX 2016

Skönt väder och dito stämning, förträfflig öl, goda tilltugg och schyst livejazz med kvartetten Tres Hombres… Sommaren kunde knappast inledas på bättre vis!

Plzen_Plats-8 | © LEX 2016

 

Läs mer om Pilsner Urquell Tankovna tanköl på Bar Central här!

 

Plzen_Plats-7 | © LEX 2016

 

Ölet är rökt

Den stora smakresan kallas Spendrups bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsexpedition efter doft- och smakkombinationer att göra nya öl av. Sommaren ifjol gick färden längs Göta Kanal och den resulterade bland annat i Mariestads Ekfatslagrad Imperial. Denna sommar mönstrade Bengtsson på det praktfulla segelskeppet Ostindiefararen Götheborg och seglade längs västkusten. Den kommersiella behållningen av denna seglats blev en… rököl: Mariestads Rökig Kustlager! En udda öltyp som stammar från Bamberg, Bayern. Dess särprägel kommer sig av att man där bryggde öl med malt som torkats i rökgaserna från trä. Richard Bengtsson fick inspirationen till sin – rätt otippade får man väl säga – nyhet av den rökiga tjärdoften på Götheborg, som är helt byggd i trä. Skeppet är nämligen täckt av tjära för att skydda trä och tågvirke från det saltstänkta havet och den starka solen.

Richard Bengtsson & Björn Frantzén

Lanseringen av denna Mariestads-nyhet var förlagd till Bobergs Matsal högst upp i varuhuset NK, Björn Frantzéns senaste – och redan hyllade – krogsatsning. Stjärnkrögaren är Richard Bengtssons samarbetspartner i Den stora smakresan. Vanligtvis brukar drycken anpassas till maten, fast denna premiär till ära hade naturligtvis dryckerna företräde. Frantzén tog fasta på de nya smakerna och utformade kvällens meny efter ölen – ett halvdussin av Mariestads brygder.

Björn Frantzéns meny till Mariestads Rökig Kustlager

Många glas blev det

 

Rököl

Rököl är, i ärlighetens namn, inte riktigt min grej. Visst kan den dock samsas med fetare, smakrik mat, som charkuterier och rätter ur det sydtyska/centraleuropeiska köket. Eller varför inte korka upp en flaska till det småvarma på julbordet? Jämfört med en äkttysk Rauchbier, som kan ha en nog så markant karaktär av rökighet, är Mariestads Rökig Kustlager ”snällare”, mjukare och med en mer avvägt rökig ton. Receptet är 70% rökmalt (på bok), 20% mörk karamellmalt och 10% pilsnermalt. Humlen är tysk Magnum och alkoholhalten 6%.

Totalt 1 500 välskapta flaskor à 75 cl produceras av Rökig Kustlager, den tredje utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. Ingalunda ett lågprisöl – en flaska kostar 169 kr, fast då har den också buteljerats, etiketterats och signerats för hand samt kommer förpackad i en trälåda.

Försäljningsstart på Systemet är 1 dec. (i beställningssortimentet)

 

 

Lanseringen av Mariestads Ekfatslagrad Imperial finns här

Juldricka II

Presentationen av Spendrups julöl på hösten brukar locka många representanter för media. En trivsam tillställning som inte enbart innebär provsmakning av de nya ölen utan även bjuder matiga och underhållande inslag. I år ägde lanseringen rum på hemmaplan i Vårby, numera enbart koncernens experimentbryggeri (och huvudkontor).

Eftermiddagens värdar var Spendrups två bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri) samt den senares farbror, Ulf Spendrup, företagets vice VD, som hade många anekdoter att berätta om familjeföretagets mer än hundraåriga historia.

Johan Spendrup i topp, syster Anna och farbror Ulf nedanför samt vokalensemblen Erato

 

Spendrups Julöl – Matbitarna till

Väl till bords – i bryggeriets för dagen julpyntade garage! – fick vi prova de nya julölen tillsammans med matchande munsbitar framtagna av Stefan Eriksson, Årets kock 2005.

 

Julölsdivertissement

Inte bara på Spendrups Julöl och mat utan det bjöds även underhållning, som sagt. Stämsång (utan kesoburkar) av vokalensemblen Erato, Amanda Wikström, Ebba Lovisa Andersson och Petra Brohäll, samt stå-upp-muntrationer av komikern Jonas Glans.

Spendruparna Ulf & Johan, Richard Bengtsson, Annika Molander; dagens kock Stefan Eriksson samt dito underhållare Johan Glans

 

Öl på ekfat för livsnjutare

Tänk på en svensk öl och många tänker kanske Mariestads Export? En ljus lager som är en av Sveriges bäst säljande öl, år efter år. Länge var Export den enda som bar denna etikett, men under de senaste åren har Spendrups låtit sitt varumärke Mariestads få tillökning och idag finns Continental, Old Ox och Dunkel. Snart lanseras ännu en ny produkt i Mariestads-familjen…

Mariestads Ekfatslagrad Imperial

Öl som fått ligga till sig på ekfat för att få den typiska vaniljiga karaktären är en pågående bryggeritrend sedan några år. Nu hoppar Mariestads på tåget och lanserar Ekfatslagrad Imperial. Bryggd på pilsner-, melanoid- och karamellmalt och humlesorterna Fuggles, Perle och Saaz, som efter jäsning (till 8 %) och kort stopp i tankar lagrats 21 dagar på hårdrostade fat av svensk ek. Dessa tre veckor präglar (inte överraskande) resultatet på Mariestads Ekfatslagrad Imperial: en behaglig smak med mycket av ekfatstoner, avrundad med och en god beska.

Denna Ekfatslagrade Imperial är den andra given i Mariestads serie av limiterade ölsorter; den första utgåvan, Mariestads Kanalporter, släpptes i vintras. Totalt 1 800 flaskor om 75 cl produceras. Priset landar på 169 kr inklusive emballage i trä. Försäljningsstart på Systembolaget är 1 maj (i beställningssortimentet).

Fröet till Mariestads-nymodigheterna Porter och Imperial såddes när Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson och krögaren Björn Frantzén genomförde en gemensam inspirationsexpedition längs Göta Kanal förra sommaren, Den stora smakresan, kallad. Det var också denna duo som stod som värdar när Mariestads Ekfatslagrad Imperial presenterades vid en middag på Frantzén-krogen The Flying Elks dunkla källarpub.

Björn Frantzéns meny till Mariestads Ekfatslagrad Imperial

Bryggmäster Bengtsson satt vid långbordets ända

Ostronet smakade inte mycket till ostron, vilket var helt i sin ordning emedan stjärnkocken faktiskt ogillar dess smak! Råbiffen var en njutning! Rossinin var en bastant historia, medan den avrundande glassportionen var av modell minimal. Fyra Bengtsson-bryggda öl som Frantzén, tillika Mariestads reklamprofil, matmatchat.

Till bords hade jag för övrigt exministern Leif Pagrotsky – måhända en blivande ”livsnjutare”, som Spendrups kallar sina ambassadörer för ölmärket Mariestad? Bland de tidigare finns Peter Stormare, Ernst Billgren, Per Morberg samt Titiyo, som även hon var en av gästerna vid denna angenäma lanseringstilldragelse.

 

Kommande lanseringar i Den stora smakresan här och här

 

Mer av ekfatslagrad öl

 

Krispig, len eller mjölkig?

Ta ett 40-centilitersglas, fyll det till bredden med öl. Häll upp det utefter glasets sida för undvikande av skumbildning: gästen har betalt för öl, inte för skummet… Typisk fatölsutskänkning på krogen, där traditionen bjuder att fylla glaset hela vägen upp för mesta möjliga volym och valuta för pengarna. Mycket mättande kolsyra får man också och skumkronan, ja den är ju bara en onödig dekoration, eller hur? En stor stark, ska vara stor och stark, mindre smak och ge mer berusning… Och gärna så billig som alkoholskatten bara tillåter.

I länder med lång och stoltare öltraditioner än vår häller man inte bara upp sin öl ur faten i ett svep, utan ger den tid att landa i glaset för att släppa loss smakämnena i ölet, vilket ger en avsevärt generösare dryckesupplevelse. Samt en fast, härlig skumkrona att tugga i sig. En (rätt upphälld) Guinness Stout får man vackert vänta på, likaså en belgisk specialöl. För att inte tala om en tysk eller tjeckisk välhumlad pils.

 

Invigning av nya Bar Central i City

Någon som till fullo behärskar tekniken att korrekt hälla upp en (tjeckisk) öl är RobertBoban Rudinski, krögare på Bar Central, den populära krogen vid Nytorget. Restaurangen har i dagarna tagit sitt centraleuropeiska kök och förökat sig till city, närmare bestämt till Birger Jarlsg. 41 och f.d. Museets lokaler, som helt har ritats om av inredningsbyrån Uglycute. Inbjudande! Hundra sittplatser finns i den luftiga matsalen och i dess mitt tronar en bar eller snarare en skänk där ölhantverket står i fokus.

Boban och Janko – två tjeckölsauktoriteter vid tankovnan

Här kan man få sin Pilsner Urquell upphälld på inte färre än tre olika vis, för olika smaker och tillfällen:

  • Na Dvakrát (krispig). Det vanligaste sättet att servera pilsner i Tjeckien. Först hälls kroppen (själva ölen). 3,5 cm skumkrona adderas på slutet och hjälper till att hålla ölen krispigt.
  • Hladinka (len). Det traditionella sättet, där skumkronan hälls först och sedan fylls glaset gradvis från botten. Liknar till utseende Na Dvakrát, men är mjukare och rundare i smaken.
  • Mliko (mjölkig). Ett radikalt annorlunda sätt att servera pilsner; skumbaserad som ger en rund och krämig sötma och traditionellt avnjuts mot slutet av kvällen.

Pilsnern hälls i glas som håller fyra graders temperatur, precis som ölet. Och när glaset är tömt diskas och spolas det manuellt för att sedan ligga i en vask med fyragradigt vatten, i väntan på nästa påfyllning.

Sverigepremiär för Pilsner Urquell Tankovna

På Bar Central serveras Sveriges färskaste pilsner! Under bardisken döljer sig vårt lands första tankovna, en 500 liter stor tank fylld med opastöriserad Pilsner Urquell. Det nybryggda ölet från Plzen når sin slutdestination inom ett dygn och måste förbrukas inom tre veckor efter leverans och inom fem dagar efter första hällningen. Det är nog ingen större risk för att ölet åldras med tanke på hur god den är; fräscht, fylligt maltig med väl avrundade humletoner. En pilsälskares våta dröm!

Centraleuropeiska delikatesser till pilsnern


Blandade charkuterier, kolbász – ungerska korvar, rökt ankbröst, lufttorkad och lättrökt skinka, lángos, stekt kalvbräss, långbakad osttunga, bläckfisksallad; friterat: blomkål, strimlade, grisöron, hobotnica –  minibläckfiskar och småfiskar; ostbricka…

 

Igår bjöd Bar Central på invigning för fulla fat och öppna kranar!

Bar Centrals delägare Jakub Vávra bjuder på partnerns Robert Rudinskis fruktdestillat. Observera flaskans handknypplade omhölje.

Tack och Na zdraví!

 

 

Mina intryck från utomhuspremiären av den mobila Pilsner Urquell Tankovna på Restaurang Hjerta finns här!

Revolutionen i ett ölglas

”Att brygga öl hemma är den nya surdegen, alla gör det”, säger ölnörden Victor Dahlberg (bryggare på All In Brewing) i boken Mikrorebeller – Den svenska ölrevolutionen. Njae, än är vi väl inte riktigt där, men visst sprider sig hembryggandet i stugorna. Startpaketen med ölsatser blir allt fler, böcker skrivs och specialsajterna sväller av nybörjarfrågor & svar.

Några uttryck för de senaste årens exploderande öltrend, där i första hand mikrobryggerierna har vuxit fram som (jäst)svampar ur jorden. I USA, där den moderna ”ölrevolutionen” startade, finns idag närmare 2 500 Craft Beer-bryggerier. I Sverige – där det för två decennier sedan bara fanns ett fåtal – är antalet småskaliga anläggningar där hantverkstillverkad öl framställs i detta nu runt 150. Och i fortsatt växande!

Eldsjälarna bakom några av dessa entusiastbryggerier, som Ocean, Pang Pang, Oppigårds, Poppels och Södra Maltfabriken samt några andra framträdande personligheter för den goda ölens främjande har fått besök av journalisten Jonas Henningsson och fotografen Hasse Lindén. Tillsammans som med redaktören Jenny Tenenbaum och art directorn Michael Wall har de förfärdigat reportageboken Mikrorebeller – Den svenska ölrevolutionen. Engagerad text, bilder med atmosfär, snygg layout. Inbunden ölkultur, helt rätt i tiden! Inte minst när den gavs ut för ett år sedan… En ny, uppdaterad/expanderad upplaga vore inte fel.

(140 sidor/ca-pris 150 kr)