Josefin Lindskogs blyertsteckning på Young Art, Stockholm

Gallerirond februari I

En del gallerier inledde sin nya säsong något senare, närmare bestämt runt månadsskiftet januari/februari. Några vernissager hann jag förbi…

Josefin Lindskog / YA!

För att inleda i blyerts… På Young Art, som har flyttat från Hudik-distriktet till Karlavägen, visas ett halvdussin teckningar i stora format av Josefin Lindskog. Av i bokstavlig betydelse, eftersom Lindskog använder sin egen kropp som redskap och motiv för sina uttrycksfulla bilder.

Kroppens komplexitet, förmåga, oförmåga, skönhet och fulhet vill Josefin Lindskog förmedla med sina talande blyertsteckningar. Om du tycker känna igen hennes ansikte/kropp i grafit har du kanske, precis som jag, lagt märke till dem på de tre senaste Vårsalongerna. Detta är Josefins första separatutställning. Priser: 14 000-40 000 kr. (T.o.m. 25 feb.)

Konstnären själv i konsten och i verkligheten

Stephen Lichty / Erik Nordenhake

Mitt i det nedsläckta rummet står en stor skål på golvet, Bowl heter den, rakt på sak. En traditionell japansk skål i svart urushilack, fast i XXL-format. En skimrande vacker solitär. Vi besökare bildar ring runt den, studerar den, rör oss runt den, både ett och två varv. Vi ser våra egna och de andras konturer speglas i den. Eljest förblir den dock sig lik; en stor svart, högblank bunke som står mitt på golvet.

Stephen Lichty heter konstnären som skapat detta minimalistiska verk som är det enda som Erik Nordenhake visar i sitt nya galleri, på Lill-Jans plan. För 200 000 kr är den din. (T.o.m. 24 feb.)

Stephen Lichty / Erik Nordenhake

Erik Nordenhakes före detta partner Niklas Belenius (Nordenhake/Belenius) har även han gått vidare, eller kanske snarare, återgått till det egna galleriet, Belenius, på den gamla adressen, Ulrikagatan. För denna utställning framstår galleriet något mer som en konsthandel…

På uppdrag av Millesgården (som delfinansierar sin verksamhet med nya avgjutningar till försäljning) visar och säljer Belenius en handfull bronsskulpturer av Carl Milles (à 200 000 – 3 Mkr).

Torso (1916) / Europa och Tjuren (1926) – bekant för alla Halmstadianer / Venus (1919-26) / Serpentindansös (1901)

(T.o.m. 5 mars)

Martin Mlecko / Grundemark Nilsson

Fotografiska monokromer, sammanfogade bilder på överlastade bokhyllor, porträtt på en boxare, ett rutnät tecknat med kol samt en 40 minuter lång video med två papegojor… Det är vad som visas på Grundemark Nilsson Gallery.

On the Lookout for Beauty heter presentationen av den tyske konceptionskonstnären Martin Mlecko, som gick bort i fjol. Jo, skönheten får man leta efter.

Priser: 20-95 000 kr. (T.o.m. 11 mars)

Jonathan Lasker / Bohman-Knäpper

Galleri Forsblom har tagit över Galleri Lars Bohmans lokaler. Galleri Lars Bohman har döpt om sig till Bohman & Knäpper och flyttat några hundra meter österut till Sturegatan 36. Där visas den amerikanske konstnären Jonathan Laskers målningar.

Fantasifulla former, figurer och mönster i klara, rätt tjockt pålagda färger – Jonathan Laskers måleri har sin egen karaktär. På kontoret visas också några små studier till de stora verken. (T.o.m. 18 mars)

Timothy Greenfield-Sanders / Wetterling

Avslutningsvis till Wetterling Gallery som upplåter sina väggar till porträtt, fotografiska och tecknade. I de stora rummen visas den amerikanske fotografen Timothy Greenfield-Sanders porträtt (à $10 000) på elva amerikanska transpersoner, The Trans List.

Väggarna i det lilla inre utställningsrummet täcks av drygt 200 tecknade porträtt av människor som den amerikansk/svenska konstnären Amy Simon har mött. En del ansikten i den svenska konstbranschen känner man igen… (almost) Everybody I say Hello to.

Båda utställningarna på Wetterling t.o.m. 25 mars.

 

Följ med på januaris gallerironder, I resp. II

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *