Efter ögonfägnaden och undfägnaden var dags att avrunda dagens besök på Artipelag med en fika i stolen ute i solen vid skogen mot Baggensfjärden.
Till kaffet, de Waal-bakelsen, en snyggt formgiven och smarrig bavaroise, vars diskreta yttre av matcha-te ingenting röjer av sitt livliga inre av citrusmousse och körsbär (85 kr). Bakelsen, som naturligtvis är inspirerad av den pågående sommarutställningen Morandi / Edmund de Waal, är skapad av Artipelags chefskonditor Fredrik Otterberg.
I begynnelsen, 2005, publicerades Sverige-utgåvan, som under de senaste åren har ynglat av sig i såväl en dansk som en nordisk/baltisk jämte en skånsk edition. Härtill finns en Café-upplaga. Igår lanserades i sin tur den senaste i raden av restaurangguiderna i vitt: White Guide Stockholm 2016–17, som omfattar alla restaurangerna men bara de bästa caféerna samt, för första gången, även ett urval av huvudstadens mer profilerade hotell.
I samband med releasen av White Guide Stockholm 2016–17 delades också det nyinstiftade priset 100% cirkulärt ut till Restaurang Volt. Priset, som initierats av Stockholm Gas, ges till en restaurang som arbetar långsiktigt för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.
Under tillställningen, som ägde rum på A house (f.d. Arkitekturskolan), serverades läckra munsbitar signerade Sayan Isaksson, Esperanto: vaktelägg picklade i svart vinäger med svampmajonnäs i saltbakad lök, bovetecrisp, svamp och oxalis. Mjällt möter krispigt möter chardonnay = smaskens!
White Guide Stockholm 2016–17 (tvåspråkig, sv/eng) kostar 115 kr.
Efter Insomnia-utställningen höjde denna smarriga citrontartelett på Bonniers Konsthall Café insulinnivån vilket omvandlade tryptofanet till serotonin och snart tog sömnigheten över och bäddade ned hjärnan i ett marängfluffligt tillstånd.
Solen skiner från en molnfri himmel, naturen står i tjusigaste försommarflor… Betvingande skäl – även för ett asfaltsbarn! – att lämna stenstaden för en liten exkursion ut i det fria.
Nationalstadsparken, Ekoparken, Norra Djurgården, Stora Skuggan… Kärt område har många namn. De vackra körsbärsplommonen blommar yppigt på de stora grönytorna. Idylliskt. Om det inte vore för de vitkindade gässen – ett gissel som berörda myndigheter verkar oförmögna att göra något åt (läs: eliminera). Dessa veritabla träckfabrikanter har redan inrättat sig i Spegeldammen och är i full färd att förvandla omgivande gräsmattorna till äcklig moras.
En omistlig del av en lyckad utflykt är förstås fikat …
… och Skafferiet i Ekoparken levererar! Gott (om) hembakt och hyggligt kaffe. Uteserveringen under ekarna är mycket välbesökt, inte minst av barnfamiljer…
Efter lakritsmiddagen presenterades årets festivaltårta: ett ståtligt skådebröd – självfallet i lakrits – signerad Liv Sandberg, en av landets främsta tårtkreatörer. Liv kan titulera sig skandinavisk mästarinna i tårtdesign efter att i fjol ha segrat i Scandinavian Cake Show. Inte så pjåkig utveckling med tanke på att hon bakade sin allra första tårta för endast tre år sedan, till moderns 65-årsdag. En tårta som sedan dess har blivit åtskilliga för den självlärda tårtkonstnärinnan. Inspirationen till sina färgstarka bakverk med ovanliga smakkombinationer hämtar Liv, 32 år, från livet och naturen och de skapas i hennes ateljé/butik i söderförorten Hökarängen.
De verklighetstrogna blommorna som pryder denna lakritstårta är för övrigt förfärdigade i sockerkristaller och karamellfärg.
Sötebrödsdagarna är här! Det bakas i gård och stuva och doften av nygräddade pepparkakor och puttrande glögg sprider sig i midvinternatten, som ju är ack så lång. Det är advent och under denna årets mörkaste tid lyser vi upp tillvaron med stjärnor och ljus. Och saffran!
En som kan det där med lussekatter, peppakakor, saffranskorpor och annat sött är regerande världsmästaren i bakning, Håkan Johansson, som fick sin titel vid tävlingen Bakery Masters 2014 i just kategorin ”sötebröd” (Viennese Pastry). Han är bagarchef och ansvarig för allt bröd på Stockholmsrestaurangerna Taverna Brillo, Riche, Teatergrillen, Luzette och Sturehof. Hans arbetsplats är BrilloBox, bageriet i Tullhus 1 på Skeppsbron, där de juliga dofterna just nu är tydligt förnimbara.
En snöfri men ändå stämningsfull dag i advent bjöds vi, ett antal baksugna skribenter, för att som Håkan Johanssons tillfälliga lärlingar baka, knåda och rulla deg. De förberedda degarna, som vi fick gå loss på med kavel och kakmått, var i storlek XXL och i stället för vanliga köksredskap användes professionella måleriverktyg, som spackelskrapor.
Inget julbak utan värmande glögg – alla bak blir om inte bättre, så åtminstone gladare, med ett glas eller tre! Glöggen i grytan för dagen var Lucia Choklad, en från Italien invandrad starkvinsglögg (15%) med karaktär av traditionella glöggkryddor och choklad i god, fyllig balans. Om man dricker den kall framträder den mörka chokladen samt sötman tydligare. En spännande outsider på glöggbrickan. Ja, och inte bara där! Gör som mästerbagaren Håkan Johansson och pytsa i den i pepparkaksdegen!
Jo, den Lucia Choklad-infuserade pepparkaksdegen var verkligen i världsklass. Liksom saffransskorporna som fick gommen att sjunga… Håkan Johanssons recept nedan.
Söndag, solen skiner. Läge för en utflykt till konstnären Olle Nymans ateljéer och trädgård, på Strandpromenaden bland de fina villorna vid Duvnäsviken i Saltsjö-Duvnäs.
Lennart Mossbergs himmel och hav
I de två ateljéerna ställs svenska konstnärer ut under sommarhalvåret, från slutet av april till början av oktober. Just nu Lennart Mossbergs tilltalande måleri: ljust eteriska, ”meteorologiska”, abstrakta himmel- och havslandskap. (t.o.m. 16 aug)
Fika på Koloni
Efter konst – fika! Som med fördel intas i den lummiga trädgården, på matkaféet Koloni, vars frestande kak- och tårtfat (allt hembakt) är oemotståndliga. Prisnivån är dock något mindre inbjudande: en dryg hundring för en medioker espresso och en – förvisso god – kakbit…
En tur till Olle Nymans ateljéer och trädgård obetingat värd en retur!
I år fyller en av världens populäraste likörer 40 år: Baileys Original Irish Cream, den krämiga gräddlikören på whiskeybas. Det lyckade resultatet av föreningen av två annars oförenliga ingredienser: sprit+mjölk/grädde. Normalt koagulerar gräddproteinet när den möter en syra som alkohol/etanol, men med Baileys tillverkningsmetod håller de ihop, utan att klumpa sig och tål härtill att lagras i rumstemperatur. Att blanda sprit med mjölkprodukter är således inte utan komplikationer. Lättare är att blanda den redan färdigblandade Baileys med grädde, vispad och ovispad, det visade sig när konditorn Frida Bäcke från Kocklandslaget och bartendern Rikard Enell presenterade sina nya, liköranstrukna recept på Taverna Brillo.
Frida Bäcke bjöd på tre nya desserter: Munkar med salt Baileys-karamellfyllning, Crème brûlée med Baileysoch mjölkchoklad samt Baileys-glass med karamelliserade mandlar.
– Jag gillar att experimentera när jag bakar, och att blanda i en skvätt Baileys förhöjer ofta smaken ytterligare. Att blanda samman salt och sött skapar en kontrast som gör att det uppstår en harmoni med smakerna som ligger väldigt bra i munnen, och magen för den delen, säger Frida Bäcke.
Rikard Enell lekte med både kalla och varma element i sin trio Baileysdrinkar: en myntadoftande kaffedrink, The Spice Cooler, den Taliskerspetsade varma kaffedrinken The Smoke and Cream samt en svalkande isfrappé.
– Sommarhalvåret är de kalla kaffedrinkarnas högtid. Att tillsätta Baileys gör att en klassisk drink kan bli lite mer spännande och att den friska smaken av till exempel mynta eller bär kommer fram på ett nytt sätt. En klick grädde och Baileys är en solklar kombination – du kan inte misslyckas, menar Rikard Enell.
En berusande söt eftermiddag i gräddfilen kan man väl summera det hela som!
Senaste nytt från kaffe- och bakverksfronten: den är full av liv och framåtanda! Kaffet rinner inte bara ned i koppen utan även in i degen. Kaffebarer i framkant tar tillvara chaffet – de papperstunna innerskal som kaffebönorna släpper vid rostningen – som en ingrediens i olika bakverk. Det – trendiga! – bryggkaffet används även till att skålla rågen vid baket. Kaffet följer öl- och vinutvecklingen och blir alltmer lokalt: mikrorostat samt med större fokus på kaffebärens ursprung och säsong. Åtminstone bland de nördigaste hipsterbaristorna på de coolaste kaffebarerna. Att matcha kakorna, brödet och pålägget med kaffets smakprofil av sötma, syrlighet och beska ligger också i tiden. Kaffeläsk och kaffe i drinkar. Men det serveras inte bara kaffe, utan även te, som det trendiga, jästa, syrliga kombucha, med publikfriande fruktsmaker. Caféerna har också tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och serverar färskpressade juicer och smoothies samt hippa, alternativa läskmärken, i små flaskor.
Konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. Inspirationen hämtas med fördel från det franska patisseriet, med kändisarna pain-au-chocolat, croissant och brioche, doldisarna kouign-amann och financier samt framför allt: éclairerna, som tar sig olika form och fyllningar. Fler bagerier borgar också för bättre bröd, såväl söte~ som mat~.
Fikandet är ju något av den svenskaste av företeelser och det är ju i det närmaste självklart att vi därför behöver en guide till de bästa fiken. White Guide Café har tagit på sig den uppgiften och igår presenterades årets utgåva, den tredje i ordningen, i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Av närmare 400 testade caféer över hela Sverige rankas 317 i den vita guiden, varav 71 i Stockholm. De allra främsta inom de åtta olika kategorierna belönades också vid prisutdelningen, under konferencieren Johanna Westmans ledning.
Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo på Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Söder. Det främsta konditoriet är Östermalmsinstitutionen: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – BäckdalensCafé Orangeriet, väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Mathias Dahlgrens och Martin Bergs Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Tegnérg.
Fast, som någon påpekade, glöm inte att ”det bästa kaffet är det som serveras med ett leende”.
Kör från Stockholms Musikgymnasium sjöng in tillställningen och på, nåja, ”galan” fanns såväl kaffe som diverse bakverk att smaka på…
Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans gangsta-crew på pop up:en Pasteleria 413 bakar ihop hip-hop med sockerkonst!
Tills helt nyligen var en semla en semla: en rund bulle av kardemummakryddad vetedeg, fylld med mandelmassa och toppad med vispgrädde. Den kunde visserligen vara större eller mindre, ha en snyggare resning eller vara mer korpulent och den lilla brödhatten kunde ha litet olika form. Men den såg ändå ut och smakade som en semla av tradition gör.
Nu har emellertid semmelbastarden gjort entré på bred front! I början av året – försäsongligt alltså – lanserade Mattias Ljungberg på Tössebageriet sin semmelwrap, något som blev en omedelbar försäljningsframgång. Denna succé triggade andra bagare till nya, djärva semmelutvikningar och nu finns det semmelburgare, semmelpizza, croissantsemla, wienerbrödssemla, Elvissemla, semmeltårta och semmelmilkshake… Semlan tar sig snudd på vilka yttre former och innehåll som helst, bara fantasin hos bagaren sätter gränser.
Mitt val för fettisdagen blev en semla från K-märkt Garnisonen. En förhållandevis traditionell fastlagsbulle bakad av Martin Frankenberg. Konditorn Daniel Roos har vispat till inkråmet, en smakfull mandelmassa med rostad mandel, spetsad med mandellikören Amaretto. En förträffligt smakande semla! Den finns i två storlekar, modell mindre för 25 kr och nymodigheten, den mäktiga korvbrödsliknande för 35.