Etikettarkiv: Anna Camner

Beckers konstnärsstipendium 30 år

I år firar Beckers konstnärsstipendium 30 år. Detta manifesteras med en jubileumsutställning på Färgfabriken, där samtliga stipendiater ställer ut valfritt verk. Eloge till juryn för fingertoppskänslan i att identifiera unga talanger på gränsen till genombrott. Flertalet av de tidigare stipendiaterna är idag erkända namn på den svenska och i några fall även på den internationella konstscenen. Det tål även att beaktas att priset i sig (i form av äran och pengarna) förhoppningsvis ger konstnärskarriären en liten skjuts. Detta är även ett symptom på konstvärldens slutna kretslopp.

Här några exempel på de tidigare stipendiaternas utställda verk… På bilden ovan: Annette Sennebys Fall

 

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Dan Wolgers plywoodlådor
Dan Wolgers lådor i plywood
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Linn Fernströms teckningar ”The Family” och ”The Sword”
Linn Fernströms teckningar The Family och The Sword
 Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Karin Wikströms målningar
Karin Wikströms målningar
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn och Christian Partos ”Svärm”
Kent Karlssons objekt i glas, sko och rullvagn / Christian Partos Svärm av kretsmaterial
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Jockum Nordströms collage
Jockum Nordströms collage och akvareller
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Anders Widoffs målningar ”Marzano Appio”
Anders Widoffs målningar Marzano Appio
Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Maria Nordins akvareller
Maria Nordins fina akvareller

 

Jubileumsutställningen för Beckers konstnärsstipendium utgör något av ett koncentrat av den svensk konsthistorien under de senaste tre decennierna. Den innefattar en mångfald av konstnärliga uttryck och medier. Årets stipendiat, Anna Camner, visas i en sluten oval i centrum av rummet. Hennes presentation omgärdas av de tidigare stipendiaterna. Utställningsytan är snyggt och funktionellt iscensatt av ÅWL Arkitekter, som fäster avseende vid att genrehierarkierna har rivits ned och att alla verken givits en likvärdig exponering.

Vernissage för Beckers konstnärsstipendiums 30-årsjubileumsutställning på Färgfabriken: Sara Möllers keramikskulptur ”Ben Blå” / Ulf Rollofs ”Dokumentation Abondanado” / Mikael Ericssons målning ”Heldscalla”
Sara Möllers keramikskulptur Ben Blå / Ulf Rollofs Dokumentation Abondanado / Mikael Ericssons målning Heldscalla

 

Jubileumsutställning för Beckers konstnärsstipendium på Färgfabriken Liljeholmen varar, liksom Anna Camners, t.o.m. 12 mars.

Beckers konstnärsstipendium 2017

Anna Camner målar betagande vackert. Hennes detaljerade naturmålningar fångade min uppmärksamhet för ett år sedan när hon ställde ut på Christian Larsen Gallery. Återseendet kommer i samband med en omfattande och elegant utställning på Färgfabriken föranlett av att Camner tilldelats Beckers konstnärsstipendium 2017.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenKonst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner fortsätter skapa i samma karaktäristiska bildspråk. Hennes hyperrealistiska oljemålningar binder samman den nederländska traditionen med vanitasmåleriet, som påminner om förgängligheten, med surrealistiska visioner. Ljusa motiv lyser skarpt mot svarta, alltid svarta, bakgrunder. Gåtfulla former gäckar fantasin. Levande organismer eller ruttnade kvarlevor? Florstunna blad eller slemmiga hinnor? I Camners stilleben ryms såväl kondomer som toppmurklor. Alla detaljer är precist utförda oavsett målningens format, som skiftar från små till riktigt stora. Floran och faunan, organiska och artificiella material möts på dukarna. Varje bild påminner om något, men ger ändå inga tydliga svar. Den dramatiska mörkläggningen av hela utställningsrummet förstärker den mystiska stämningen som Camner skapar i sin konst. Sällan har Beckersstipendiet varit så välförtjänt som den här gången!

Konst av Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på FärgfabrikenVernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

Anna Camner, 30, är således årets Beckersstipendiat och får förutom äran jämte 200 000 kronor även exponera sin konst i Färgfabrikens jubileumsutställnings centrum t.o.m. 12 mars.

Vernissage för Anna Camner, mottagare av Beckers konstnärsstipendium 2017, utställning på Färgfabriken

”…för att hon uppvisar en lika sällsynt som sällsam konsekvens med ett hantverk som tar spjärn i det utsökta men som bär på gift i sin klangbotten”, som juryns ordförande Mårten Castenfors i motiveringen till att Anna Camner ges Beckers konstnärsstipendium 2017. Till höger om stipendiaten, Jenny Lindén Urnes, måleriföretaget Beckers ägare.

Anna Camner tar emot Beckers konstnärsstipendium 2017 av Mårten Castenfors och Jenny Lindén Urnes på Färgfabriken 

 

2015-års stipendiatutställning med Julia Bondesson såg ut så här
2014-års stipendiatutställning med David Molander såg ut så här
2013-års stipendiatutställning med Sara Möller såg ut så här

Under 30 år har även Beckers konstnärsstipendium delats ut och detta firas med en jubileumsutställning på Färgfabriken Liljeholmen. Samtliga belönade stipendiater representeras med ett verk vardera. Några av dem kan ses i nästa inlägg.