Kategoriarkiv: Bag-in-Box

Kakadua i egen box

Fågelkvitter i högtalarna och fågelholkar i mängd. Dessutom ett fyndigt fågelquiz (kolla dina egna fågelkunskaper längst ner på sidan👇) under ledning av en genuin fågelkännare. De bevingade associationerna saknas knappast när boxvinet Cacadu Ridge häckar, förlåt lanseras(!) med en lunchprovning på Taverna Brillo. Cacadu som i den australiensiska kakaduan. Ingen goja döljer sig dock i kartongen. Fantasinamnet syftar i stället på druvornas, Sémillon och Sauvignon Blanc, ursprung – Australiens sydostliga del.

Lansering av vinboxen Cacadu Ridge Sémillon Sauvignon Blanc 2016 på Taverna Brillo

Hur smakar då Cacadu Ridge?

Tja, inte fågel men väl friskt och fruktigt aromatiskt med fattoner. Bra syra och förvånansvärt torr (2,5% restsocker). Ett prisvärt lådvin. Vinet torde göra sig väl till fisk, skaldjur och sallader. Eller potatis! För det var nämligen det som det bjöds på till provningslunch: Gnocchi med brynt smör, citrontimjan, parmesan och broccoli. Smakligt (fast portionen kunde gott få varit något större).

 

Gnocchi serverad vid lanseringen av vinboxen Cacadu Ridge Sémillon Sauvignon Blanc 2016 på Taverna Brillo

 

Cacadu Ridge Sémillon Sauvignon Blanc 2016, 203 kr (3 l)

Quiz

Nå, hur står det till med dina fågelkunskaper egentligen? Med mina var det i ärlighetens namn inte så mycket bevänt – jag såg nog mest ut som en fågelholk… Må dina flyga högre!

 

(1a 2b 3a 4a 5c 6b 7b 8a 9a 10b)

 

Några andra provade lådviner…

 

 

Drömmen om Sicilien

Det är en varm sommardag och vi glider in med den italienska yachten i en vacker siciliansk bukt med turkost, klart vatten. Kolgrillen är igång på bryggan, matroserna dukar upp en italiensk måltid under soltaket…

Så var de tänkta yttre betingelserna för den lanseringslunch som jag var bjuden till härförleden. Dessvärre stämde verkligheten inte riktigt med den skissade, paradisiska visionen – februari i Stockholm har få likheter med den sicilianska sommaren. Något soltak behövdes förvisso inte i det kulna vintergrå. Medelhavets solglittrande blå böljor var ersatta av Strandvägskajens snöslask. Den italienska lustjakten fanns emellertid faktiskt på plats, likaså den tända kolgrillen. Vid den stod kocken Fredrik Jonsson, deltagare i Sveriges Mästerkock 2015, redo med ljuvligt doftande porchetta…

Raccolto Nero d’Avola BiB

Föremålet för uppmärksamheten var den nya årgången, 2015, av det sicilianska, ekologiska boxvinet Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon. Följaktligen en cuvée av öns endemiska, robusta blå druva, Nero d’Avola, som lagrats i ståltank, och Cabernet Sauvignon, som till del vilat på ek. Ett smakrikt, kryddigt vin med fatkaraktär och hög fruktsötma (8 gram) – jo, att solen skiner het på Siciliens vinsluttningar märks. 14,5%. En idealisk partner till italiensk husman, som pasta, (grillat) kött och grytor.

Raccolto-9 | © LEX 2016

Efter att ha rensat skorna från grus och annat som kunde repa det känsliga teakdäcket välkomnades vi ombord på den italienska yachten M/Y Merceditas. En Benetti 76, byggd 1966 för Prins Rainier III av Monaco. Efter ombyggnad har fartyget funnit sin nya permanenta kajplats vid Strandvägen varifrån hon går i chartertrafik i Stockholms skärgård.

 

Fredrik Jonssons sicilianska vinlunch

Raccolto-2 | © LEX 2016Raccolto-3 | © LEX 2016

Dags att njuta Raccolto Nero d’Avola tillsammans med lunchen, signerad Fredrik Jonsson. Prosciutto, salami och oliver är alltid en god början. Som följdes av den sicilianska klassikern Pasta alla Norma med aubergine, tomater, ricotta och rikligt med färska örter. Fredriks variant innehöll även mynta.

Raccolto-4 | © LEX 2016

Häll över boxvinet på karaff – det vinner den på. Alltid!
Häll över boxvinet på karaff – det vinner den på. Alltid!

Raccolto-5 | © LEX 2016

Den örtfyllda karrérullen, porchettan, serverades med en annan traditionell klassiker från Medelhavsön: Melanzane alla Parmigiana, auberginegratäng – här med russin och rostade fänkålsfrön.

Tyvärr försvann en del av matupplevelsen då maten serverades på iskalla tallrikar – synd på så goda smaker och ambitioner.

Raccolto-6 | © LEX 2016

Denna inspirerande sicilianska vinlunch avrundades med regionens typiska ricottafyllda bakverk cannoli. Och då, finalmente!, visade sig även il sole, vilket för ett ögonblick fick oss att tro att yachten verkligen hade lagt till utanför Taormina. Åtminstone till man klafsade ut i den nollgradiga verkligheten. Drömmen om Sicilien får tyvärr anstå tillsvidare.

Raccolto-8 | © LEX 2016

 

Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Appassimento 2015 BiB kostar 239 kr

Receptbelagd vinbox

Tänk dig ett bag-in-box-vin. Lägg till två omslagsflikar med recept på ett par lättlagade rätter som passar till vinet i lådan och voilà: du har en Bag in Cook Book! Så kallas nämligen denna alldeles nya variant av boxvinsförpackning som började säljas på Systembolaget vid årsskiftet. Startskottet för det som är tänkt att bli en serie ”vinösa kokböcker” – olika druvor presenterade tillsammans med till vinet anpassade recept av framstående kockar.

Först ut är en italiensk Zinfandel (85% zin, 15 % negroamaro) jämte recept på en kyckling- resp. (vegetarisk) pastarätt, signerade Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus. Hans restaurang var även platsen för lanseringen medels provsmakning av såväl vinet som den tänkta maten till.

God vinlunch: Kyckling Rosmarino och Parmesanpasta. Viltterrine och oliver till förrätt samt tryffel till kaffet.

Hur smakar då vinet, vilket ju ändå är den avgörande frågan? Druvan är vald med omsorg; Zinfandeln är ju inte för inte ett bästsäljande ”rock’n’roll-vin”. Ungt och smakrikt kryddigt med mycket bär och frukt, bra syra och litet fat, 14% vol. Förvisso också ett nytt och fiffigt koncept att profilera sig bland alla de andra närmare 250 vinboxarna med ett (förpacknings)mervärde i form av speciellt framtagna matrecept av kockkändisar. De inalles 12 000 producerade lådorna av Bag in Cook Book kommer gissningsvis bland annat att gå hem som gå-bort-present och Fredrik Erikssons recept lär nog lagas till i månget kök.

Bag in Cook Book Zinfandel, 3 L, 249 kr.

Sommartider – in the box

Hårdrockarna Motörhead, Kiss och AC/DC har gjort det. Likaså Pink Floyd och Rolling Stones. Liksom svenska Kent. Lasse Berghagen gjorde det men det blev inte så lyckat. Folkkära Barbro Svensson, Lill-Babs, har just gjort det, lagom till sin 75-årsdag. För att inte nämna Thomas Ledin, Lasse Stefantz, Robert Gustafsson och Per Morberg. Exemplen blir alltfler på de popartister, rockgrupper, dansband och skådespelande kockar som pressat druvor och framställt sitt eget vin. Eller mer korrekt, som satt sitt namn på vinflaskor. När skivförsäljningen dalar eller karriären har gått i stå så måste väl artisterna ta till nya knep i sitt desperata behov av både uppmärksamhet och pengar, kan tänka…

Kändisvinerna är en av de starkaste trenderna på Systembolagets hyllor på senare år. Det finns väl snart inte ett enda rockband eller kändis som inte har ett eget vin. I USA finns t.o.m. vinproducenter som helt ägnar sig åt Celebrity Wines, dvs. åt att kränga samma eller likartat innehåll om än med olika etiketter. Det stora flertalet av dessa kändisviner kan i princip avfärdas med att antingen vara undermåliga eller överprisade. Eller både och!

PG i vin(d)fånget

Men det finns undantag och ett av dem lanserades i veckan: Per Gessles Sommartider. Tvenne boxviner, ett vitt och en rosé, bägge med namn efter den 20 år gamla Gyllene Tider-sommarplågan. Redan tidigare har den mycket vinintresserade och dito samlande Roxette-musikern, släppt de italienska röda (flask)vinerna Furet och Kurt och Lisa. Framtagna som husvin på det av Gessle delägda Hotell Tylösand. Så det är väl inte så förvånande att även de två nya vinerna i The Per Gessle Selection håller vad de lovar, i pris/prestanda. Av fransk härkomst, producerade av Bordeauxbaserade François Lurton, uppfyller de, i sammanhanget, de tre goda F:en: friska, fruktiga och fräscha! Samt torra, och därmed utmärkta till picknicken eller sommarbuffén.

Den vita Sommartider är en 50/50-blandning av Sauvignon Blanc och Gros Manseng, medan rosén består av 100% Syrah. Förutom att bära popartistens namn är Sommatider-boxarna dekorerade med Per Gessles egna teckningar av blommor och annat ”klotter”. Samt, själva ursprunget: sången, i text och med gitarrackord.

Om Per Gessle själv får råda – och varför skulle han inte få det? – blir nästa Selection-vin en champagne. Eller allra helst två! En standard och en riktig blanc de blancs-préstige.

Till vin äter man med fördel och på Gondolen Gastronomi denna underbara försommareftermiddag stod mumsigheterna stiligt uppdukade…

Sommartider finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 199 kr (3 l).

 

Epipix. Det långt ifrån ovanliga narcissistiska behovet av att lägga ut bilder på sig själv lyser vanligtvis med sin frånvaro på denna blogg. Vanligtvis alltså, hej hej 🙂

Mulderbox

Det är post påsk, sommartid & vårsolen värmer… Snart sitter man där i bersån, på bryggan eller på uteserveringen med ett glas svalkande rosévin. Snart…

Rosén har ju på senare år blivit allt populärare i vårt land, liksom i många andra delar på kontinenten. På fem år, från 2008 till 2012, har den årliga försäljningen av rosévin på Systembolaget mer än dubblerats, från cirka fem miljoner liter till knappt tolv. Idag finns så många som 450 olika roséer att tillgå på monopolet, inklusive beställningssortimentet. 450!

Mulderbosch Rosé

Den mest säljande flaskan av dem alla på den svenska marknaden är sydafrikanska Mulderbosch Rosé, som det ifjol såldes 685 000 buteljer av. Just idag, lanseras den även boxifierad. Exakt samma vin som i flaskan dessutom, vilket faktiskt är ganska ovanligt, normalare är att ett buteljvin anpassas när det kommer på box. Ofta innebär det att man sparar in på kvaliteten för att kunna hålla ett lägre pris. Så dock inte för Mulderbosch Rosé, vars trelitersförpackning följaktligen är gjord på samma Cabernet Sauvignon-druvor, odlade i Kapprovinsens lerskifferjord. Som inte fatlagras, utan får mogna på jästfällningen i ståltankar till 12,5 %, för att sedan skeppas till Danmark, där flask/box-tappningen sker.

 

Rosévinsläckerheter på Adam & Albin Matstudio

För att fira denna in-the-box-tilldragelse bjöd importören till Bocuse d’Or-finalisten Adam Dahlbergs & hans kollega Albin Wessmans matstudio, att prova vinet tillsammans med ett urval läckert tillagade smårätter: Surdegsmacka på kycklingbröst med majonnäs och chilisås / Kokta svenska havskräftor, pepparrotsmajonnäs, tomat / Kolgrillad biffstek, pimientos de padrones / Färska bär, vaniljglass, maräng

En meny som gjorde sig kalas till det bäriga rosévinet för dagen. Och som med sin behagliga, torra karaktär med fördel låter sig drickas såväl med som utan mat. En härlig försmak av sommaren!

 

Mulderbosch Rosé BiB, 219 kr

Franskt i glasen, franskt på faten

Vinimportören Arvid Nordquist bjuder på after work/suppé på Pontus nya vinbar – en lyckad omgörning från den tidigare cocktailbaren för övrigt.

Allyoucaneat-skaldjursplateau är svårt att säga nej nej nej till. I synnerhet till krämiga Fine de Claires. Men även Utah Beach-ostronen, de rökta Smögenräkorna och de danska musslorna gick ned. Inte dumt alls, om man säger! Fräscha skaldjur och krispig Sauvignon Blanc är som gjorda för varann, och La Galope bär smak för sägen. Härtill förpackad i en ovanligt snygg låda, som en tidningssida en français.

Tjoget ostron senare(!) serverades franska charkuterier tillsammans med den fruktigt kryddade Louis Bernard Châteauneuf-du-Pape 2010. Inte dumt det heller!

De bon goût!

La Galope (Côtes de Gascogne) 3 L, 189 kr – bra köp.
Bernard Châteauneuf-du-Pape 2010 169 kr (den billigaste C-d-P:en på Systemet)