Kategoriarkiv: Akvavit/Vodka

Midsommarnubbarna till gubbarna

Julbord, påskbord, midsommarbord – same same but different

Midsommar – den kanske viktigaste högtiden i Sverige – står för dörren och till firandet hör inte bara ostadigt väder utan givetvis även festlig mat, dans runt stången samt berusande drycker i glasen. Därmed är det också dags att tänka på vad som ska ställas fram på det lövade bordet… Sill, sill, sill och potatis, knäckebröd och hårdost, gravad lax, prinskorv, köttbullar, salladsröror… Samt i bästa fall, Jansson. Det vill säga i stort sett samma rätter som dukades fram i påskas. Liksom i julas! Det svenska smörgåsbordet återkommer ju i varierande helgskepnader – samma mat om än med vissa säsongliga kompletteringar: skinka och gröt till jul, ägg och lamm till påsk medan färskpotatisen och jordgubbar hör midsommaren till. Det gamla bondesamhällets kosthållning och sedvanor lever kvar i vår tid. Ett kulturarv som vi ogärna avviker ifrån, även om det modernare påfundet med grillande till midsommar brer ut sig alltmer.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Midsommartid = tid för det kryddade brännvinet

Traditionerna gäller även de smakförhöjande dryckerna som av hävd gör helgmaten sällskap. Under midsommarveckan handlar vi ca 150 000 liter kryddat brännvin på Systembolaget. Det är mer än sju gånger så mycket som under en vanlig medelvecka. Även om vindrickandet framgångsrikt har vunnit insteg – under sommaren gärna av rosa typ och i box – håller öl och nubben ställningarna. I synnerhet till sillinläggningarna som kan vara knepiga att vinmatcha.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på TennstopetMidsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Några säsongsbetonade/-benämnda brygder och destillat som dem som framförallt saluförs till julbordet produceras inte till midsommarbuffén, utan det är det ordinarie sortimenten av öl och sprit som gäller.

 

Midsommarsnaps

Midsommarsnapsar på Tennstopet

Inför stundande helg var jag härförleden bjuden till Tennstopet för en snapsprovning till smörgåsbord i midsommarens tecken. Dussinet olika skandinaviska akvaviter och snapsar stod uppradade på Tennbarens zinkdisk. En trio danska akvaviter, en trippel norska dito samt trenne svenska snapsar. Flertalet av dem är gamla bekanta som jag har provat många gånger tidigare, senast i påskas respektive julas. De klassiska kryddspritsvarumärkena, som Aalborg, Lysholm, Gammel Opland och Løitens bär alla på en lång och anrik tradition. Skånska Snälleröds är en relativ nykomling i sammanhanget och har bara bränt brännvin sedan 1991. Förpackningen med Snälleröds ekologiska snapsar: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk bjuder på en stimulerande variation av smaker och dofter (5×5 cl, 130 kr. Alla fem levereras också i halvlitersbuteljer à 219 kr). Jungfruns med sin mjuka citruskaraktär är en angenäm överraskning, fast min favorit bland dessa fem är den kumminkryddade Brännmästaren.

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Snälleröds ekologiska snapsar

Jag gillar kummin! Både som bröd- och matkrydda – samt som huvudingrediensen i akvavit. Mindre förtjust är jag i den (alltför!) dilliga varianten, som Aalborg Dild (359 kr). Anis, koriander, fänkål samt fatkaraktär är andra komponenter i en akvavit i min smak. Aalborg:arna Jubilæums (249 kr) och Taffel (259 kr) är aldrig fel till midsommarbuffén, men för dagen tilltalas jag ändå allra mest av de norska, fatlagrade akvaviterna: Lysholm Linie (265 kr) och Gammel Opland (315 kr) samt alldeles särskilt – den kumminstinna! – Løitens Export (195 kr/50 cl). En midsommarsnaps som även funkar till jordgubbarna!

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens ExportMidsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens Export

 

Ord och inga (midsommar)visor

Drick inte din midsommarsnaps för kall. Och på inga villkor fryst! Utan gärna källarsval. Eller, för maximala aromer och smak, rumstempererad. Kyla dräper komplexiteten och framhäver endast alkoholen i det kryddade brännvinet. Och då kan du lika gärna dricka Explorer!

Midsommarsnaps på Tennstopet: Dild Collins på Aalborg Dild Akvavit
En longdrink på årets (snudd på) längsta dag? Inte Tom men väl en Dill Collins! (Dild Akvavit, citron, sockerlag och sodavatten)

 

Gutår och god midsommar!

Lysholm Linie Aquavit bland Midsommarsnapsar på Tennstopet
Litet glas, större flaska

 

Mer detaljerad snapsig info finner du i dessa tidigare inlägg: här och här

 




 

Påsksnapsar och Julsnapsar

 

Påsksnapsande med smørrebrød

Näst efter julen är påsken årets största mathelg. Fem dagar (om man räknar med Skärtorsdagen) av målade, omålade och förlorade ägg, sillar och laxar, lammstek och -fiol samt, inte minst, godis. För att skölja ned allt detta krävs det (traditionella) drycker, som exempelvis must och öl. Samt snaps förstås, som liksom musten och ölen, byter prefixet jul mot påsk i dessa tider. Någon påskglögg har dock, mig veterligen, ännu inte lanserats.

Påsksnaps

Nyligen bjöds jag in till att prova en trio skandinaviska påsksnapsar tillsammans med olika smörrebröd: nyheten Snälleröds Lundasnaps jämte akvavitklassikerna Aalborg Taffel och Gammel Opland.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland Aquavit

Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet till sin ekologiska Lundasnaps, kryddad med humle, fläder, citrus och havtorn. Ett milt somrigt och hyfsat lättdrucket brännvin med relativt låg alkoholhalt, 35%. En påsksnaps för den som inte är så begeistrad i en tung akvavit, möjligen ett alternativ till den som uppskattar Hallands Fläder. (199 kr/50 cl)

Aalborg Taffel Akvavit, röd Aalborg kallad efter sin kända etikett, är med sin omisskännligt kummindominanta särdrag Danmarks mest populära akvavit. 45%. Avnjutes med fördel till sillbordet och varför inte till lammsteken med potatisgratängen. En personlig favorit på alla snapsbrickor! (259 kr)

Gammel Opland Aquavit är som alla norska akvaviter tillverkad på potatissprit och fatlagrad. Den får sin gyllene färgton jämte fylligt runda eftersmak av mer än två år på gamla sherryfat. Karaktären är kryddig med inslag av kummin, citrus och anis. 41,5%. Den lär trivas bra med laxen på påskbordet. (315 kr)

Och som alltid: För bästa smakupplevelse ska all påsksnaps drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran, alkoholen, i det kryddade brännvinet.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland AquavitAalborg Taffel/Nybroe Smørrebrød

 

Smørrebrød

Till snapsarna serverades det således alldeles nygjorda, goda smörrebröd från Nybroe Smørrebrød (Östermalms Saluhall):

  • Räkor och Skagensnitt toppad med Kalixlöjrom
  • Currysillsnitt
  • Drottning Margrethe: gravad lax, sparris, hackad röd lök, crème fraîche och Kalixlöjrom
  • HC Andersen: leverpastej, skygelé, pressgurka och hackad bacon
  • Rostbiffsnitt: remoulade, pressgurka, färskriven pepparrot och rostad lök
  • Ostsnitt: brie, fikonmarmelad och pecannöt

Fundamentet för alla smörrebröden är ett lätt smörat osötat danskt rågbröd.

Nybroe Smørrebrød

 

Fler provade snapsar hittar du här (jul) och här (midsommar)

 

Vin till påsk i stället för snaps?

 

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Aalborg + Sturehof = sant!

Att krogar håller sig med sin egen hemkryddade snaps är inte helt ovanligt. Att man gör det i form av ett samarbete med en kommersiell spritproducent är desto sällsyntare, eller kanske unikt rent av? Det har emellertid Sturehof gjort med sin nya akvavit, som tagits fram tillsammans med anrika Aalborg, världens största producent av akvavit.

Aalborg Sturehof Akvavit

Projektet med Aalborg Sturehof Akvavit spritsattes i april vid De Danske Spiritus Kompagni på Jylland med ambitionen att ta fram en akvavit i klassisk dansk stil, d.v.s. ett klart brännvin med tydliga kummintoner. Utgångspunkten var Aalborg Taffel – vars etikettformgivning den också liknar – fast med mer av dill och citrus(skal), samt aningens alkoholsvagare (40%).

Kombination med mat, i synnerhet med Sturehofs sill/strömming/lax-assietter, har varit ledande för den nya husakvavitens önskvärda smakprofil. Vid lanseringslunchen kunde konstateras att man har lyckats väl i den föresatsen…

Sturehofs sommelier John Eriksson fyller på glasen vars arom lockar näsan till sniff

Frisk, ren och mjukt harmonisk är Aalborg Sturehof Akvavit. Perfekt Toast Skagen-match! Inte heller bara till att snapsa utan även med fördel att smutta på. Serveras gärna danskt källartempererad, d.v.s. 4-8°.

Sturehofs barchef Kalle Strid håller sina nya flaskor högt

3 cl av den nya drycken kostar 60 kr på Sturehof. Och bara där – den finns (ännu) inte på Systembolaget.

Aalborg Sturehof Akvavit är första lanseringen i Aalborg Ambassador Range vars syfte är att uppmärksamma restauranger av stor betydelse för det nordiska mat- och dryckesarvet.

Juldricka I

Julen står, om inte för dörren, så åtminstone i farstun. Advent stundar och med den, festdryckerna till vinterns förestående högtider – ett återspeglande av vår nordiska dryckeskultur. Utbudet av glöggar, snapsar och öl växer för varje år och de återkommande favoriterna utmanas av uppstickare. Dessa säsongsbetonade produkter bringar nya alternativa, mer eller mindre påhittiga/tokiga kryddningar och smaksättningar.

Nyligen var jag bjuden att prova på några av de nya lanseringarna: Spendrups julöl – som jag delar i nästa inlägg samt en trio akvaviter jämte en glöggduo som det handlar om här.

Glögg

Skånska Snälleröds presenterade två vita glöggnyheter: en Vitvinsglögg och en Starkvinsglögg (12,5% resp. 15%). Samma kryddning av bland annat citrus, ingefära och kardemumma i bägge, fast mer av vin, honung och socker i den starkare. Båda kan förstås drickas på traditionellt uppvärmt vis med russin och mandel, men en alls inte dum variant är att avnjuta dem kalla, ”on the rocks”, med ett citron- eller apelsinskal. Snälleröd Vitvinsglögg 75 kr / Starkvinsglögg 85 kr

Snälleröds glöggar är ekologiska vilket också gäller för samma producents nya brännvin, Brännmästarens Julakvavit. Den bär smak av sina tre månader på nya franska ekfat och är en riktigt mjuk snaps med komplexitet, en behaglig sherrysötma och bra längd. Frågan är om den ändå inte gör sig allra bäst till gottebordet eller som avec! (40%, 199 kr/50 cl)

 

Julsnaps

Norska Lysholm Linie Christmas Edition är en given akvavit på mitt dryckesbord i juletid, år efter år. Långlagringen på Olorosofat ger tydliga fattoner till den kummin/anis/citrus-kryddiga, örtiga spriten som mynnar ut i en elegant finish. Avnjutes med fördel rumstempererad, varför inte med en skiva gås- eller anklever! (41,5%, 219 kr/50 cl, 10363)

Till skillnad från norska akvaviter ligger de danska inte till sig på fat och är till följd därav burdusare till sin karaktär. Ett typiskt exempel på detta är Aalborg Jule Akvavit 2015, som för året fått ny utformning av konstnären Peter Max Jacobsen. Det riviga, kummindominanta innehållet är dock alltid densamma i denna danskarnas egen julefavorit. (47%, 299 kr/70 cl, 10201 BS)

 

Julsnaps-cocktails med Charlotta Berggren

Att akvaviter inte bara kan snapsas eller sippas utan även utgör en utmärkt grund för drinkar visade Charlotta Berggren, bartender på Svartengrens och vinnare i Linie Award 2015, genom att skaka fram denna cocktailtrio…

LINIE IN SIGHT
5 cl Lysholm Linie Aquavit, 1 cl punsch,
 3 cl morotsjuice, 
3 cl citron, 
15 ml socker
SAFFRANSFLIP
5 cl Snälleröds Brännmästarens Akvavit, 3 cl grädde,
 1 ägg, 
2 cl saffranssocker
ÄPPLE
Muddla ett halvt äpple,
 4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit,
 2 cl sockerlag,
 3 cl citron. 
Toppas med champagne, om så önskas

 

Gastrologiska Julsnapstilltugg

Tilltuggen till denna förjuliga provning var anrättade av Jacob Holmström, Gastrologik.

Bakad kungsflundra med krondill, kräftsås, stekt svamp och spritärtor / Sashimi gjord på svensk vildlax från Junkön med sojaemulsion, ingefära och örter / Plommonkaka (sockerkaka med rostad mandelmassa, vaniljkräm och syltade plommon)

 

Ovanstående juldrycker börjar säljas 2 nov.

Klassiska dillsnapsar i samtiden

Akvaviten, det dill- och kumminkryddade brännvinet, vår dryckeskulturs klassiska signum. En omistlighet tätt förbunden med den skandinaviska gastronomin. Lika självskriven på julbordet som till påskmaten och kräftskivan. För att inte tala om till den förestående midsommarhelgens traditionsburna meny.

En liten försmak av denna bjöds det på i samband med lanseringen av tvenne nya akvaviter tillika varumärkesnyheter från Den ny Spritfabrik i Danmark: D Argentum och D Aurum (båda 40%). Världens första patenterade akvaviter, sägs de dessutom vara, och är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt, där man utvecklat en ny metod för maceration och destillering.

Den gemensamma nämnaren för dessa snapsnyheter är dillen, som bägge har som primärkrydda (ett hekto ekologisk krondill för en liter färdig akvavit). Den klara, vita D Argentum (silver på latin) är till sin karaktär oblygt dillig, ren och mild och gör sig utmärkt till sillar och laxen (samt i höst, till kräftorna, förstås). Den gyllene D Aurum (guld på latin) är samma destillat i grunden som har tillbringat sju månader på ekfat, vilket resulterat i mindre dillprägel och mer av typisk fatlagringskaraktär, som vaniljsötma. En smakrik akvavit som bör stå sig gott med bordets rökta och grillade rätter, men som ändå kanske bäst kommer till sin rätt som digéstif.

Lanseringslunchen med (pre)midsommartema ägde rum på Pontus!, som även komponerat den tänkt matchande menyn.

Kyld avokadosoppa med dillmarinerat krabbkött och chili
Matjessill med brynt smör, smaksatt med dill, hackat ägg, kokt färskpotatis samt dillfröbakad rågbrödskrutong

Förrättskombon var inte lyckad – dill i kubik! Alldeles för mycket och som helt förtog soppans övriga smaker. Silltallriken var bättre, god också med båda akvaviterna. Det dukade bordets dekorativa papperskreationer bar Bea Szenfelds kännetecken.

Mer av det estetiska: Snyggt formtänk också, såväl flaskorna som de underfundiga och även typografiskt ystra etiketterna.

Både D Argentum & D Aurum från Den ny Spritfabrik kostar 269 kr för 50 cl (finns i beställningssortimentet).

Julsnapsande

Snapsen hör julbordet till. Eller kanske dryckesbordet vid sidan av, om du behöver mer plats för alla de goda drycker som hör helgen till: öl, akvavit, must och mumma. För att inte nämna ojuligheter som vin, port och kanske en avec eller tre. Sill(ar) och snaps är snudd på oskiljaktiga, men nubben är även utmärkt beledsagare till en hel del annat av all den feta, salta och rökta maten. Serveras kylskåpskall!

Ett tjogtal säsongskryddade brännvinssorter finns i år att välja på på Systembolaget. Jag har bara provat några, bland dem Prima Julsnaps 2013.

Årets första julsnaps smakade jag på redan i början av oktober då (den svenskägda) norska vin/sprittillverkaren Arcus bjöd till provning. Inte bara Aalborg Jule Akvavit utan även tre andra akvaviter: Aalborg Jubilæum, Lysholm Linie samt den alldeles nya produkten, Linie Aquavit Double Cask.

Aalborg

Danmarks julfavorit, Aalborg Jule Akvavit, kommer i år i sin 32:a upplaga och som vanligt i sin karakteristiska droppformade flaska, denna gång grön med röd etikett. Kumminsmaken dominerar bland toner av lite dill och pomerans. En överraskande mjuk profil för en kryddsprit med alkoholhalt på hela 47%.

Aalborg Jubilæum är en klassisk akvavit, jul eller ej. Kryddad med dill och koriander och med en nätt avrundad sötma. Den är likt sin svenska kusinfavorit, O. P. Andersson, allround nog att passa till det mesta på julbordet, inte minst till sillinläggningar, lax och skaldjur.

Linie Aquavit

Från Danmarks bästa till Norges: Lysholm Linie Aquavit! Som inte bara är Nordens äldsta akvavitmärke utan ett brännvin med en unik 200 år fin, gammal tradition. Spriten, i 500-liters Olorosofat, skickas nämligen på en fyra månader lång seglats över ekvatorn t.o.r. Australien, innan den tappas på butelj. Av fatrullningen får den också sin typiska ek- och sherrykaraktär på kummin/fänkålsgrunden. God till julbordets chark och småvarma, men även till det rökta ur havet.

Sist men inte minst, utan tvärtom mest – den största smakupplevelsen vid denna provning av  julsnaps bjöd faktiskt färskingen i sällskapet: Linie Aquavit Double Cask. En helt ny och annorlunda linje-akvavit som till en början är lagrad på samma vis som klassikern, men som sedan får ligga till sig ytterligare sex månader på portvinsfat på Madeira. Vilket resulterat i en mjukt, rund och fyllig fatkaraktär med vanilj, karamell och torkad frukt. Deilig! Inte bara till maten, gärna efterrätterna, utan med fördel även efter… Akvavit som digestif alltså, en ny favorit på (jul)bordet!

Middag med julsnaps på Nytorget 6

Till denna akvavitprovning om fyra serverades en välkomponerad sexrättersmiddag, tillagad av köket på den hyfsat nyöppnade restaurangen Nytorget 6 på Söder där det hela ägde rum…

Gravad laxtartar, stjärnanis och sillkaviar / Varmrökt älginnanlår med rårörda svartvinbär och pepparrot / Husets sillar med västerbottenpaj och brännvinsost / Vin- och Linjeakvavitkokt oxtunga med picklat grönt / Crème Brulée med vanilj, apelsin och kanel / Ostkaka med hallonsylt och lättvispad grädde

Snapsdrinkar

Denna spritigt goda kväll avrundades av två goda julcocktails…

Jubilee Sour & Norwegian Martini

Här är recepten:
Jubilee Sour
5 cl Jubilæums Akvavit/1 cl Laird’s Old Apple Brandy eller calvados/3 cl färskpressad citron/1,5 cl sockerlag/5 korianderblad/1 gnutta äggvita

Norwegian Martini
3 cl Linie Aquavit/2 cl Cointreau/2 cl kanelsocker/3 cl citronjuice/2-3 stänk Angostura bitter.

Blanda alla ingredienser i en shaker med is, sila.

 

Norsk aquavit

Och medan du smakar av dina välskakade cocktails bjuder jag på nyttig(?) bonusinformation om norsk akvavit, som efter olja, trä och fisk är Norges fjärde största näring. Den norska akvaviten skiljer sig från de övriga nordiska ländernas då den genomgår en mognadslagring på gamla sherryfat. Härtill tillverkas den (och även all norsk vodka) av potatis och inte av säd. Vilket gör den glutenfri, till glädje för de överkänsliga.

Aalborg Jule Akvavit (0,7 L) 299 kr (BS)
Aalborg Jubilæums Akvavit (0,7 L) 254 kr
Lysholm Linie (0,7 L) 259 kr
Linie Aquavit Double Cask (0,7 L) 299 kr (BS)

Different different but same

Häromkvällen bjöd The Absolut Company till spritfest på Ljunggrens! Detta med anledning av att den senaste nyheten, Absolut Unique, som efter att tidigare i höst lanserats på världens flygplatser nu också tar hyllplats på vårt inhemska Systembolag, där den under en månad ersätter den vanliga Absolut-vodkan.

Och det unika med denna produkt är således inte innehållet – samma gamla okryddade brännvin – utan den framgångsrika vodkans hölje, dvs. buteljen. Ingen flaska är nämligen den andra lik, utan varje flaska är numrerad och har ett unikt utseende som är framtaget genom en manuell och mekaniskt styrd process som bland annat involverar färgpistoler. Inalles fyra miljoner flaskor(!) har sprejmålats vid bandet, som enligt ryktena kom att likna mer en konstateljé än en fabrik.

Ingen dum idé, inte minst i beaktande av hur många kända konstnärer som genom åren satt sin prägel på Absolutflaskan. Men denna gång är det alltså Absolut själv som är konstnären!

Bartenders in the mix

Absolut Punch var drinken för kvällen på Ljungans. Vodka, Cederlunds Caloric punsch, lime- & grapejuice och honungssockerlag.

Taking it isi

Och om du skakar fler än du hinner dricka för stunden så häll överflödet över ett isblock tills du hinner ifatt!

Didrik Willes fyller glaset