Kategoriarkiv: Kaffe & Te

Guide till bästa fikat

White Guide Café

Senaste nytt från kaffe- och bakverksfronten: den är full av liv och framåtanda! Kaffet rinner inte bara ned i koppen utan även in i degen. Kaffebarer i framkant tar tillvara chaffet – de papperstunna innerskal som kaffebönorna släpper vid rostningen – som en ingrediens i olika bakverk. Det – trendiga! – bryggkaffet används även till att skålla rågen vid baket. Kaffet följer öl- och vinutvecklingen och blir alltmer lokalt: mikrorostat samt med större fokus på kaffebärens ursprung och säsong. Åtminstone bland de nördigaste hipsterbaristorna på de coolaste kaffebarerna. Att matcha kakorna, brödet och pålägget med kaffets smakprofil av sötma, syrlighet och beska ligger också i tiden. Kaffeläsk och kaffe i drinkar. Men det serveras inte bara kaffe, utan även te, som det trendiga, jästa, syrliga kombucha, med publikfriande fruktsmaker. Caféerna har också tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och serverar färskpressade juicer och smoothies samt hippa, alternativa läskmärken, i små flaskor.

Ida Strid på Lavazza fixar min cappuccino

Konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. Inspirationen hämtas med fördel från det franska patisseriet, med kändisarna pain-au-chocolat, croissant och brioche, doldisarna kouign-amann och financier samt framför allt: éclairerna, som tar sig olika form och fyllningar. Fler bagerier borgar också för bättre bröd, såväl söte~ som mat~.

Dagens godaste gâteau: den (saltade)smörstinna och sockerkaramelliserade kouign-amann! Bördig från Bretagne men härbakad av Bageri Petrus.
Bageri Petrus (Mariatorget) bakverk var oemotståndliga. Inte ens sockerbagaren själv, Petrus Jakobsson, kunde stå emot!

Fikandet är ju något av den svenskaste av företeelser och det är ju i det närmaste självklart att vi därför behöver en guide till de bästa fiken. White Guide Café har tagit på sig den uppgiften och igår presenterades årets utgåva, den tredje i ordningen, i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Av närmare 400 testade caféer över hela Sverige rankas 317 i den vita guiden, varav 71 i Stockholm. De allra främsta inom de åtta olika kategorierna belönades också vid prisutdelningen, under konferencieren Johanna Westmans ledning.

Årets Bästa Café – det finaste priset: da Matteo, Gbg. ”För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller en extremt hög kvalitet”, skriver White Guide Café i sin motivering. Guidens chefredaktör Lena Ilkjær (t.h.) och Mia Örn delade ut diplomet till Matts Johansson & NN.
Årets Kaffebar: Drop Coffee, Sth. ”För att ständigt flytta fram gränserna för vad en kaffebar är och ska vara med stor känsla för service, nytänkande, produktutveckling och gästbemötande i varje led”. Chefan Joanna Alm är mottagaren.
Årets Konditori: Tössebageriet, Sth. ”För att ha lyckats med bedriften att utveckla en klassisk tradition genom nytänkande och innovation, utan att ge avkall på vare sig smak, hantverkskunskap eller gästbemötande”. 100 000 semmelwraps sålda!
Årets Stjärnskott: Uggla kaffebar & café, Mmö. ”För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor”
Årets Hållbara Café: Strandnära Ekocafé, Mörbylånga. ”För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat Ölandsvete”.
Sebastian Boudet gav vinnarna korgen!
Årets Värt en Resa: Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad. ”För att ha skapat ett unikt café bland gröna rum och växthus där lekfullhet och kreativitet gör varje besök till en lustfylld upplevelse”. Vinnartrion flankeras av Eva Nordlinder, chefred. på tidningen Hembakat.
Årets Fikaställe: Annas Hembageri, Mariefred. ”För att med entusiasm och stort hantverkskunnade ha skapat ett hemma-hos-café i den röda stugan där gott kaffe och egna bakverk lockar fikagäster från när och fjärran”
Årets Bageri: Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Sth. ”För att lyckas med konststycket att kombinera respekten för gamla, nästan bortglömda, spannmålssorter med sprudlande kreativitet och nyskaparanda när det gäller utvecklingen av nya bröd och bakverk”. Mästerbagare Jan Hedh var det som överlämnade diplomet till Martin Berg med personal.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo på Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Söder. Det främsta konditoriet är Östermalmsinstitutionen: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet, väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Mathias Dahlgrens och Martin Bergs Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Tegnérg.

Vinnargroupie!

Fast, som någon påpekade, glöm inte att ”det bästa kaffet är det som serveras med ett leende”.

Kör från Stockholms Musikgymnasium sjöng in tillställningen och på, nåja, ”galan” fanns såväl kaffe som diverse bakverk att smaka på…

”Be Healthy” kallar ”rebell”-pop up-bagarna Pasteleria 413 från Gbg sin bakelse i kvarg, honung, nötter, rabarber, ingefära, choklad och syra
Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans crew på pop up:en Pasteleria 413 kombinerar attityd, hiphop och rap med sockerkonst!

Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans gangsta-crew på pop up:en Pasteleria 413 bakar ihop hip-hop med sockerkonst!

Mr White Guide himself, Mikael Mölstad, håller ett vakande öga över sitt evenemang

White Guide Café kostar 149 kr.

Rapporten från årets ”stora” White Guide Gala här!

 

Fler White Guide-tilldragelser

 

Chokchock

Nog borde jag väl veta bättre än att ge mig ut till Chokladfestivalen på helgen! Så mycket folk, så mycket trängsel… Fyrdubbla led vid varje monter. Händerna gräver lystet i skålarna med alla smakproven, skålar som följaktligen mest gapar tomma. Ja, alla som älskar choklad, i alla dess former, tycks befinna sig på Stockholmsmässan i Älvsjö för att stilla sina begär bland de 50 utställarna. Vare sig man nu vill doppa sin marshmallow i chokladfontänen, botanisera bland alla de – även visuellt – läckra pralinerna eller fintrimma smaklökarna i chokladens och chokladbönornas olika kvaliteter: Trinitario, Forastero, Criollo… Med kakaohalter på 70%, 84%, 90%. De mörkaste, och bland konnässörer högst uppskattade, är som att suga på en barkbit, om du frågar mig (som gillar min choklad med mer mjölk i).

Italienska La Perlas chokladöverdragna nougat är inget för den diskrete smygsnaskaren. Medan de skimrande halvkloten med lakrits-, havtorn- resp. hallonkola är förfärdigade av Göteborgs-chocolatiern Sylvain Marron. Som även har något mindre vanliga smaker på sin meny…

Utöver all chokladkommers pågår här även tävlingar, från det statusfyllda Årets Konditor till Kladdkakeracet för barn. Man kan även delta i sinnesutvidgande seminarier, exempelvis på temat choklad och erotik…

Från Vietnam härstammar de prisbelönta mörka chokladkakorna från Marou. Snygga omslag har de också, inte minst det guldiga t. hö. som tagits fram i samarbete med designtidskriften Wallpaper och som fått pris för bästa förpackning i världen.

Den nya, gröna chokladen Matcha från det schweiziska familjeföretaget Beschle blev en omedelbar favorit! En mild, krämig choklad gjord på det japanska, gröna tepulvret och yoghurt.

À propos matcha så är det precis det som teimportören Yuko Ono här anrättar enligt den japanska tekonstens alla regler. Liksom vid festivalen ifjol är hennes fina teer – och kimono! – ett sympatiskt udda inslag bland alla chokladmontrar. Här kunde man också prova tetilltugg som matcharawbollar från Frontraw samt matchamacaroner bakade av konditorn Per Olsson (PO Choklad).

Praliner i cellofan från italienska Venchi

Att intresset för choklad är stort är Chokladfestivalen i sig ett bevis på. Till den första chokladmässan i Stockholm för elva år sedan kom 4 500 chokladälskare. Till årets mässa, som således nu flyttat från Nordiska Museet till den större Stockholmsmässan, förväntas upp till tio gånger så många besökare. Desto obegripligare är att man placerar den på en begränsad, mindre yta, invid den parallella Hem & Villa, i stället för att låta den få en egen mässhall. Kakaobönan må vara liten till storleken men stor är dess dragningskraft!

Barista Cup 2013

Sverige har fått en ny baristamästare och han heter Oskar Alvérus! Han vann välförtjänt titeln vid årets Svenska Espressomästerskap, som ägde rum igår på Fotografiska. Han var den av de fyra finalisterna som domarna – obestridligt! – ansåg fullgjorde de tre tävlingsgrenarna bäst; att under 15 minuter presentera, tillreda och servera en espresso, cappuccino samt en egenkomponerad signaturdrink, med kaffeinnehåll givetvis.

Kafferåvaran är förstås mycket viktig i sammanhanget. Vinnaren nöjde sig inte – som övriga tävlande – med att ha med sig en sort. Han ställde sig på scenen med två förberedda kvarnar med olika kaffe och lät domarna att välja vilken böna de ville döma! Följaktligen måste han ha övat in två olika rutiner. Stabilt!

Smakdomarna valde Cerro Azul, ett tvättat kaffe av den exklusiva underarten Geisha från Colombia. Och ur detta kaffe pressade baristan Oskar, enligt samma domare, ut landets godaste espresso och cappuccino.

En av årets kaffetrender(?): Smakdomarna anmodades (av flera av de tävlande) att lukta i tomma glas!

En av årets kaffetrender(?): Att smakdomarna anmodades (av flera av de tävlande) att lukta på/i tomma glas!
Oskar Alvérus egenkomponerade kaffedrink kräver en smärre labutrustning…
Cappuccini på g!

Till vardags fixar Oskar Alvérus, 30, kaffet på Drop Coffee, en kaffebar med eget kafferosteri vid Mariatorget i Stockholm, som han startade för snart fem år sedan. Mariatorget med omnejd, som väl måste vara något av kaffets epicentrum i stan med Johan & Nyström, Mellqvist, Kaffe med flera att välja på.

Genom sin seger i espresso-SM blir han nu Sveriges representant vid World Barista Cup i Melbourne i maj.

Barista Cup, är ett branschevenemang som SCAE, Svenska Specialkaffeföreningen står bakom. Sedan Svensk Mjölk(/Arla) drog sig ur tävlingen, inklusive Beige/Latte Art, och tog sin väl tilltagna (marknadsförings)budget med sig lockar denna årliga kaffehantverkstilldragelse föga medial uppmärksamhet utan angår mest baristor och de företag som har kaffe som verksamhetsområde.

 

THEodor

Franskt te (thé) dricker man just inte varje dag, inte ens i kaffelandet Frankrike, skulle jag tro… Men nu lanseras i alla fall det tio år gamla(?) franska exklusiva tefabrikatet Theodor här i Sverige. Exklusiv framförallt i bemärkelsen profilering & paketering. Serien omfattar fem huvudkategorier; svart resp. grönt (äkta) te, i huvudsak smaksatta men även rena. Samt ört”téer”, dvs. infusioner, exempelvis de röda rooibos och kamomill. Inte färre än hela 66 sorter, alla förpackade i handlackerade plåtburkar i korresponderande färgval till respektive tetyp. En konsekvent genomförd flott designlinje som signalerar att det här teet är minsann inget vanligt (engelskt) Lipton! Typ.

Monsieur Theodor, Guillaume Leleu, en action.

Vid presentationen så förklarade Theodors teblandare och grundare Guillaume Leleu skillnaden mellan ”engelskt te” och franskt med att britterna dricker sin brygd som en stärkande dryck och att deras teer generellt är av lägre kvalitet, eftersom de ändå har i mjölk, citron och socker. De mer finsmakande fransmännen kräver emellertid en avsevärt högre klass på sina teblad för att kunna njuta stimulantian i sin kopp…


Nå, vad kostar då detta mondäna Theodor thé français? Jo, 249 kr för 100 gr. Men då ingår förstås även burken. Samt den, likt en finare parfym, påkostade rosettprydda kartongen som ytteremballage.

Gottigott!

Så ringlar köerna utanför Nordiska Museet igen, som de väl bara gör en gång om året till detta, i sanningens namn, rätt dystra kulturhistoriska palats. Men då chokladen breder ut sig i all sina former & smaker längs sidorna av den 126 m långa, ekande hallen då kommer folket, med sötsugen blick.  Chokladfestivalen bevisar om inte annat att choklad uppenbarligen är populärkultur!

Frukten, fröerna, själva ursprunget
Macarons wannabes
Enklaste & bästa pralinreceptet: en fl. Single Islay Malt Scotch Whisky av bästa märke till ett kg choklad! Mmm, precis så gott som det låter. Fast från bilkörning avrådes, däremot gick cyklandet efteråt som en dans, typ som jig!

 

Chokladfestivalen alltså, som i år firar 10 år. I år även med te!

Ett udda okakaotisk inslag upptäckte jag till min glädje också: Importören Yuko Onos fina japanska teer, i stilrena förpackningar: det gröna Sencha, det ångade Gyokuro, det rostade Hojicha samt Genmaicha, grönt te & rostat råris.