Kategoriarkiv: Kök

Söndagsmiddag

Söndagen är av tradition dagen för vila och familjeumgänge. För inte så länge sedan var affärerna stängda, endast kyrkan höll öppet, ty denna tradition är historiskt starkt förknippad med kristendomen. Söndagssamvaron inbegrep också att familjen samlades och åt tillsammans. En sedvänja som här i vårt modernt sekulariserade och av ensamhushåll täta land försvunnit till förmån för exempelvis thai-take-out eller dagen-efter-pizzan. Utomlands håller man desto bättre på (måltids)traditionerna. I anglosaxiska kulturer talar man ofta om Sunday Roast (söndagsstek), i Argentina och andra latinamerikanska länder samlas man kring grillen, asadon. I Italien är traditionen med söndagsmiddag med flera generationer av släkten fortsatt stark.

Om detta berättade måltidshistorikern Edward Blom underhållande när den tyska vitvarutillverkaren Neff slog ett slag för den bortglömda söndagen som den ultimata umgängesdagen och bjöd till söndagsmiddag (i onsdags!) i köket i en privatbostad i Vasastan.

Bland de sobert designade och tekniskt smarta varmluftsugnarna och induktionshällarna mötte den ansvariga för såväl kvällens meny som dess tillagning, kokboksförfattaren Johanna Westman, med spisrosor på kinderna. Hon hade förberett en söndagsmiddag med italiensk prägel, om än med ett burgundiskt inslag. Buon appetito!

Pinzimonio all’olio / Parmigiana di melanzane (Auberginegratäng) / Bœuf bourguignon (inspirerad av Carl Butler) / Saladièren Anette Rosvall / Tiramisù med körsbärskompott i botten.
Bra vinmatchning med det fylligt kryddiga Lirac 2012 (Côtes du Rhône – 60% Grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre)

Det smakade förträffligt! Gemytligt var det också. Ett gott initiativ av Neff helt visst – mer söndagsgemenskap vid matbordet!

Bland grönsaker, rött silikon & blå pannor

ICA tillhandahåller inte bara maten för dagen utan även alltmer av associerad kringutrustning, som köksutensilier och inredningsdetaljer. I veckan visade ICA Maxi sina kommande höstnyheter för pressen, på temat att med de mörkare kvällarnas återkomst i familjens hägn rå om varandra och våra hem. Vi fortsätter att baka, vi syltar och saftar – rawfood är det nya gröna! Ett rejält frukostbord står man sig länge på, inte minst om man är bakis. Tillsammans ägnar vi oss också åt diverse pysslande. Allt detta omgivna av ett blandat bohag, där nordafrikansk trasmattskolorit möter den bleka, flätade näverkorgen, stickat blandas med glitter och där det svartvita samsas med pasteller.

Tvenne ICA Maxi-nyheter att notera: silikonformarna för bullbaket blir alltmer detaljerade medan stekpannorna lämnar T-Ford-stadiet och får färg. På insidan! Teflon låter sig nämligen numera infärgas. Bara att hoppas att stekytan inte torrfäller.

Popcorn i panna!

Att dela med oss av vårt eget hemma-hos till vänner och bekanta på sociala medier är en också en trend som ICA Maxi observerar. Och följde sitt eget exempel på pressvisningen med en tävling, där ”den mest kreativa” utställningsbilden – Instagrammerad – vinner en mixer. Jo, den blev min! 🙂