Etikettarkiv: The Wineagency

Flamingobubbel

Med solen kommer vinet! Och inget vin utmärker sommarens festligheter likt ett sprudlande bubbel, gärna rosa. Pärlande, läskande, berusande och rosenrött! Ett vin som levererar på alla dessa punkter är Monte Rossa Flamingo Rosé Brut. Ett mousserande rosévin som kommer från Franciacorta i regionen Lombardiet, vid foten av Alperna och mot gränsen till Österrike. Fastän de bästa mousserande vinerna i Italien produceras här är vinerna långt ifrån lika välkända som de som har sitt ursprung i grannregionen Veneto, Prosecco.

Franciacorta

Franciacorta brukar, och inte utan orsak, kallas för Italiens svar på Champagne. Dess viner går att jämföra med det franska, mousserande majestätet i flera avseenden. Franciacorta är namnet på både det geografiska området och vinet. Vinerna produceras enligt den klassiska metoden (champagnemetoden), där en andra jäsning sker på flaska. Samma druvor som de i Champagne används: Chardonnay och Pinot Noir (Pinot Nero på italienska), samt en minskande andel Pinot Blanc/Pinot Bianco. Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman, från torraste Extra Brut till sötaste Demi-Sec. På en punkt skiljer sig dock de två bubbel-regionerna åt och det rejält: volymerna. Årsproduktionen i lilla Franciacorta är ca 13 miljoner flaskor, att jämföra med stora Champagnes mer än 300 miljoner flaskor. 1995 erhöll Franciacorta den eftertraktade Denominazione di Origine Controllata e Garantita – den högsta kvalitetsklassificeringen. Italiens första DOCG för mousserande viner framställda enligt den traditionella metoden.

Emanuele Rabotti / Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

Monte Rossa

Monte Rossa, som grundades av vinentreprenörerna Paola och Paolo Rovetta, anses idag vara en av de främsta producenten i Franciacorta. Man har erövrat titeln som landets bästa producent av mousserande vin och fått med sitt rosébubbel på listan över Italiens 50 bästa viner. Monte Rossas odlingar omfattar idag 70 hektar och den totala produktionen uppgår till en halv miljon buteljer per år. Emanuele Rabotti, son till grundarparet, leder idag vinföretaget. Igår var han i Stockholm för att presentera sin Monte Rossa Flamingo Rosé Brut vid en somrigt avspänd mingelprovning på Grand Hôtels soliga terrass.

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand HôtelMonte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel
Tilltugg till en Flamingo

 

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut är ett alldeles förträffligt rosébubbel! Torr med en frisk elegans och aromer av sommarens röda bär. Härlig som apéritif och moatjé till somriga desserter. Eller blott och bart i sitt eget goda sällskap. Bättre – och mer prisvärd – rosa sommarbubbel får man leta efter!

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut på Grand Hôtel

 

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, 189 kr

Chardonnay/Pinot Noir (60%/40%)/12% alk./4 g/l socker. Den blekt flamingorosa färgen emanerar ur pressningen av Pinot Noir-druvorna (Saignée-metoden). Vinet har därefter lagrats (på flaska) i minst 24 månader.

 

Allt om rosévin – utan bubblor! – i artikeln nedan

 

Sommartider – in the box

Hårdrockarna Motörhead, Kiss och AC/DC har gjort det. Likaså Pink Floyd och Rolling Stones. Liksom svenska Kent. Lasse Berghagen gjorde det men det blev inte så lyckat. Folkkära Barbro Svensson, Lill-Babs, har just gjort det, lagom till sin 75-årsdag. För att inte nämna Thomas Ledin, Lasse Stefantz, Robert Gustafsson och Per Morberg. Exemplen blir alltfler på de popartister, rockgrupper, dansband och skådespelande kockar som pressat druvor och framställt sitt eget vin. Eller mer korrekt, som satt sitt namn på vinflaskor. När skivförsäljningen dalar eller karriären har gått i stå så måste väl artisterna ta till nya knep i sitt desperata behov av både uppmärksamhet och pengar, kan tänka…

Kändisvinerna är en av de starkaste trenderna på Systembolagets hyllor på senare år. Det finns väl snart inte ett enda rockband eller kändis som inte har ett eget vin. I USA finns t.o.m. vinproducenter som helt ägnar sig åt Celebrity Wines, dvs. åt att kränga samma eller likartat innehåll om än med olika etiketter. Det stora flertalet av dessa kändisviner kan i princip avfärdas med att antingen vara undermåliga eller överprisade. Eller både och!

PG i vin(d)fånget

Men det finns undantag och ett av dem lanserades i veckan: Per Gessles Sommartider. Tvenne boxviner, ett vitt och en rosé, bägge med namn efter den 20 år gamla Gyllene Tider-sommarplågan. Redan tidigare har den mycket vinintresserade och dito samlande Roxette-musikern, släppt de italienska röda (flask)vinerna Furet och Kurt och Lisa. Framtagna som husvin på det av Gessle delägda Hotell Tylösand. Så det är väl inte så förvånande att även de två nya vinerna i The Per Gessle Selection håller vad de lovar, i pris/prestanda. Av fransk härkomst, producerade av Bordeauxbaserade François Lurton, uppfyller de, i sammanhanget, de tre goda F:en: friska, fruktiga och fräscha! Samt torra, och därmed utmärkta till picknicken eller sommarbuffén.

Den vita Sommartider är en 50/50-blandning av Sauvignon Blanc och Gros Manseng, medan rosén består av 100% Syrah. Förutom att bära popartistens namn är Sommatider-boxarna dekorerade med Per Gessles egna teckningar av blommor och annat ”klotter”. Samt, själva ursprunget: sången, i text och med gitarrackord.

Om Per Gessle själv får råda – och varför skulle han inte få det? – blir nästa Selection-vin en champagne. Eller allra helst två! En standard och en riktig blanc de blancs-préstige.

Till vin äter man med fördel och på Gondolen Gastronomi denna underbara försommareftermiddag stod mumsigheterna stiligt uppdukade…

Sommartider finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 199 kr (3 l).

 

Epipix. Det långt ifrån ovanliga narcissistiska behovet av att lägga ut bilder på sig själv lyser vanligtvis med sin frånvaro på denna blogg. Vanligtvis alltså, hej hej 🙂