En butelj med gott innehåll som gå-bort-present i jul är alltid uppskattad. Varför inte då välja en flaska vars yttre är minst lika uppseendeväckande som, i bästa fall, dess inre är välsmakande! Låt mig därför få tipsa om några drycker vilkas förpackningar utgör något av en attraktion i sig; designsamarbeten mellan vin- och spritproducenter och konstnärer, modeskapare och formgivare. Utgåvorna är – utom i ett fall – limiterade och finns endast att tillgå under en begränsad tid, vilket skänker dem en karaktär av exklusivitet. Sålunda inget man ställer längst in i barskåpet/vinkylen. Tvärtom är de en även dekorativ inredningsdetalj som inte skäms för sig!
Masi Costasera Amarone är ett av världens mest kända Amarone-viner tillika en stilbildare för denna av många avhållna vintyp från Valpolicella. I förfjol lanserade det italienska vinhuset konstprojektet Costasera Contemporary Art, som går ut på en konstnär från ett land med starka band till Masi vartannat år får skapa ett konstverk som blir etiketten till vinhusets ikonvin. Ernst Billgren var den förste utvalde (för årgång 1998). I år gick uppdraget till schweiziska 3D-animatören Maya von Moos, som fått pryda edition 2015 (årgång 1999) med sin konst: en bild av druvor under de fyra årstiderna.
Masi Costasera Amarone Classico Contemporary Art 1999 lanserades 1 dec i en begränsad upplaga i Systemets beställningssortiment. Den kommer i en trälåda och är ingalunda billig: 795 kr. Kanske är den ett framtida samlarobjekt? (art. nr 75319)
Visst, det är ju förvisso varken någon Kelly- eller Birkinväska. Den är dock ett överkomligare vinalternativ än ovanstående Amarone: Vernissage – den klart trendigaste handväskan du hittar på Systemet! 1,5 liter leopardboxad chardonnay- och viognier-blandning med mycken fruktighet. 149 kr (2387)
Champagne är ju en högst aktuell och efterfrågad dryck så här års. En flaska har tillfälligt bytt utseende från hals till botten…
Champagnekooperativet Beaumont des Crayères fyller 60 år. Det firar man med att klä sin Grande Réserve NV i en festlig skrud, i begränsad upplaga. Pusselbitarna illustrerar de olika markbitarna på Beaumonts ägor. Ett friskt äpple/persiko-fruktigt, torr och medelfylligt budgetbubbel (60% pinot meunier/25% chardonnay/15% pinot noir). En flaska Beaumont des Crayères Grande Réserve kostar 199 kr – högst överkomligt för en äkta champagne. (7891)
I en annan (pris)klass är Louis Roederers nya exklusivitet…
Champagne Brut Nature Millesimé elaboré en 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck står det på den sobert grå, minimalistiskt utsmyckade etiketten av japaninspirerat papper, där endast Starcks signum, det orangea t:et ger färg. Den världsledande franske designern är medskapare till denna nya champagne från Louis Roederer – den första nya cuvéen på hela 40 år! Vinbranschen skyndar långsamt ned nyheter… Detta är en årgångschampagne av typen brut nature, den produceras följaktligen utan dosage, d.v.s. utan något tillsatt socker. Druvorna (ca ⅔ pinot noir och ⅓ chardonnay) kommer uteslutande från Roederers biodynamiskt odlade, bästa vingårdar och skördades alla samtidigt.
Den nya champagnen är som sagt mycket torr med en distinkt syra och saltanstruken mineralitet. Toner av citrus och äpplen samt en finish som lockar en till ännu en klunk. Det är en stram champagne men alls inte otillgänglig. Den tål, eller kanske vinner på, att ligga till sig några år. Och den umgås gärna med mat.
695 kr får man ge för Louis Roederer Brut Nature 2006, i matchande stilig presentkartong. Om man fortfarande får fatt i en … 288 flaskor släpptes i Sverige vid lanseringen i aug. (99312)
Från bubblande vin till destillerat…
Den amerikanska konstnären Ryan McGinness är känd för sitt utmärkande sätt att använda sig av semiotik i sitt visuella språk; offentliga skyltar, logotyper, kalligrafi, graffitti och ikonografi. Med en bakgrund som designer var han ett högst givet val för 250-årsfirande Hennessy när cognacsproducenten skulle välja kreatör för sitt senaste av konstnärsdrivna samarbeten: att formge den nya VS Limited Edition. McGinnes har bland annat låtit flaskan prydas av sin designsignatur, Radiating Eye-symbolen samt givit etiketten drag av sina arabeskmönstrade Black Holes-konstverk i klara färger.
Bland ”de billigare” cognac:arna tycker jag Hennessy VS är en av de bästa; mjukt, druvig med vaniljtoner och en nötig avrundning. En god avec (och drinkmixer). Hennessy Very Special Limited Edition by Ryan McGinness kostar 369 kr (70 cl). Den kan privatimporteras via Systembolaget.
Den sista kluckande flaskan…
… har fått ny, tillfällig look signerad den italienske modeskaparen Roberto Cavalli som klätt den mandelsmakande likören Disaronno i sin typiska djurmönstrade outfit. Tidigare har Moschino och Versace fått dressa den karakteristiska flaskan, som faktiskt alls inte innehåller någon mandel. Likören tillverkas i stället av aprikoskärnor. Smuttas över is, som en digestivo, eller används som ”mandlig” smaksättare i efterrätter. 169 kr (50 cl/nr 712)
Apropå – här ett tidigare exempel på flaskkonst