Fredrik Jonsson kockar vid lanseringslunchen för Raccolto Nero d’Avola BiB

Drömmen om Sicilien

Det är en varm sommardag och vi glider in med den italienska yachten i en vacker siciliansk bukt med turkost, klart vatten. Kolgrillen är igång på bryggan, matroserna dukar upp en italiensk måltid under soltaket…

Så var de tänkta yttre betingelserna för den lanseringslunch som jag var bjuden till härförleden. Dessvärre stämde verkligheten inte riktigt med den skissade, paradisiska visionen – februari i Stockholm har få likheter med den sicilianska sommaren. Något soltak behövdes förvisso inte i det kulna vintergrå. Medelhavets solglittrande blå böljor var ersatta av Strandvägskajens snöslask. Den italienska lustjakten fanns emellertid faktiskt på plats, likaså den tända kolgrillen. Vid den stod kocken Fredrik Jonsson, deltagare i Sveriges Mästerkock 2015, redo med ljuvligt doftande porchetta…

Raccolto Nero d’Avola BiB

Föremålet för uppmärksamheten var den nya årgången, 2015, av det sicilianska, ekologiska boxvinet Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon. Följaktligen en cuvée av öns endemiska, robusta blå druva, Nero d’Avola, som lagrats i ståltank, och Cabernet Sauvignon, som till del vilat på ek. Ett smakrikt, kryddigt vin med fatkaraktär och hög fruktsötma (8 gram) – jo, att solen skiner het på Siciliens vinsluttningar märks. 14,5%. En idealisk partner till italiensk husman, som pasta, (grillat) kött och grytor.

Raccolto-9 | © LEX 2016

Efter att ha rensat skorna från grus och annat som kunde repa det känsliga teakdäcket välkomnades vi ombord på den italienska yachten M/Y Merceditas. En Benetti 76, byggd 1966 för Prins Rainier III av Monaco. Efter ombyggnad har fartyget funnit sin nya permanenta kajplats vid Strandvägen varifrån hon går i chartertrafik i Stockholms skärgård.

 

Fredrik Jonssons sicilianska vinlunch

Raccolto-2 | © LEX 2016Raccolto-3 | © LEX 2016

Dags att njuta Raccolto Nero d’Avola tillsammans med lunchen, signerad Fredrik Jonsson. Prosciutto, salami och oliver är alltid en god början. Som följdes av den sicilianska klassikern Pasta alla Norma med aubergine, tomater, ricotta och rikligt med färska örter. Fredriks variant innehöll även mynta.

Raccolto-4 | © LEX 2016

Häll över boxvinet på karaff – det vinner den på. Alltid!
Häll över boxvinet på karaff – det vinner den på. Alltid!

Raccolto-5 | © LEX 2016

Den örtfyllda karrérullen, porchettan, serverades med en annan traditionell klassiker från Medelhavsön: Melanzane alla Parmigiana, auberginegratäng – här med russin och rostade fänkålsfrön.

Tyvärr försvann en del av matupplevelsen då maten serverades på iskalla tallrikar – synd på så goda smaker och ambitioner.

Raccolto-6 | © LEX 2016

Denna inspirerande sicilianska vinlunch avrundades med regionens typiska ricottafyllda bakverk cannoli. Och då, finalmente!, visade sig även il sole, vilket för ett ögonblick fick oss att tro att yachten verkligen hade lagt till utanför Taormina. Åtminstone till man klafsade ut i den nollgradiga verkligheten. Drömmen om Sicilien får tyvärr anstå tillsvidare.

Raccolto-8 | © LEX 2016

 

Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon Appassimento 2015 BiB kostar 239 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *