DN:s Gulddraken 2017 – Guddrakegalan på K-märkt

Gulddraken 2017

Adam/Albin, Portal, 800 grader, Yuc! och Mellqvist är namnen att lägga på minnet för de bästa uteätar- & drickarupplevelserna. Dessa Stockholmska näringsställen belönades igår när DN delade ut sitt krogpris Gulddraken för årets bästa huvudstadskrogar.

Elin Peters, DN:s mat- & krogredaktör, iklädd glittrade aftonklänning, presenterade de fem kategorivinnarna:

Årets kafé: Mellqvist Caffè Bar (Rörstrandsg.) Motivering: ”Här blir man välkomnad som en stammis direkt samtidigt som man får dricka sitt kaffe ifred om det är det man längtar efter. Lokalen är lugn och varm, tulpanerna på bordet precis lagom överblommade, kaffet perfekt och äggmackan ljuvlig. Mellqvist Caffè Bar följer med i utvecklingen utan att förlora sin själ – och nu är de bättre än någonsin.”

Årets bar: Yuc! (Norrtullsg.) Motivering: ”I glasen balanseras hetta och fräschör, från högtalarna dundrar flirtig hiphop – och varje beställning i baren får lika omfattande omtanke. Skicklig kunskap kring hantverket ligger som en självklarhet i bakgrunden, men här kommuniceras mer fest än nörderi – mer smak än styrka. Må det bli en vägvisare för Stockholms barscen 2017.”

Årets Krog Budget: 800 grader (Sigtunag.) Motivering: ”Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umami-maffiga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.”

Årets Krog Mellan: Portal (S:t Eriksplan) Motivering: ”Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.”

Årets Krog Lyx: Adam/Albin (Rådmansg.) Motivering: ”Det perfekta mötet mellan lyx och kvarterskrog. Den fasta menyn bjuder på stora upplevelser i litet format, överraskningar kombinerade med välbekanta smaker. I den ombonade lokalen känner man sig som hemma, och i kombination med uppmärksam service och utmärkt vinlista får vi ett krogbesök som är övertygande helt igenom.”

Vidare vederfors Sturehof Gulddrakens hederspris med följande motivering: ”Krog-Stockholm befinner sig i ständig förändring. Krögare kommer och går. Mattrender sprids som löpeld mellan malmarna och slocknar. Inredningskoncept byts ut. Ställen läggs ned. Kvar finns ändå PG Nilssons välskötta imperium. En växande samling systerkrogar med hög kvalitet som ledstjärna för både matlagning, bemötande och formspråk. Omsorgen kan studeras på dem alla, men allra tydligast är den på Sturehof. Här serveras varje dag och året runt förstklassig svensk-fransk brasseriemat i en exceptionellt atmosfärrik matsal. Konsten, den voluminösa vinlistan, skaldjursplatåerna, Jonas Bohlins kongeniala design, stjärnkockarna vid Gästvagnen, jul-, midsommar- och luciatraditionerna, konserterna i Obaren, uteserveringens utsikt och torsdagarnas Flamberingsvagn är andra skäl att boka bord. En helgjuten restaurangupplevelse utlovas.”

 

(Nästan) alla vinnare samlade på Gulddraken 2017

 

Årets Gulddraken ägde, precis som de senaste upplagorna, rum på Restaurang K-märkt. Stimmigt, högt tryck och tätt med krogfolk – det fanns ju totalt 15 nominerade i de olika kategorierna. Det serverades poké bowls med god misomarinerad lax respektive pocherade ägg. Drycken var det sämre bevänt med: ingen champagne i år, varken som tornbygge eller serverat i glas. Inte heller något vin eller öl. Den enda (alkoholhaltiga) drycken som bjöds var likören Jägermeister. Antingen som ingefärssmakande grogg med Ginger Beer eller i form av Jägerbombs/Turbojäger, dvs. ett shotglas med Jägermeister nedsänkt i ett glas Red Bull. En rätt äcklig Alp-cocktail! Fast kanske mer av den rock ’n’ roll-känsla som årets gala hade ambitionen att förmedla.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *