Jeanette Linder är Årets Servitör 2015, Restauranggalan

Jeanette Linder är Årets Servitör

– Kyparen, jag blev så trött efter maten. Kan du ge mig något så jag piggnar till?

– Javisst, ett ögonblick så kommer jag med notan…

Skämthistorier om servitörer är lika många som om andra yrkeskårer. Det allvarliga är att varje servitör är den viktigaste länken mellan gästen och ett restaurangkök. Att äta ute, som bekant, handlar om väsentligt mycket mer än om själva maten. Det handlar om en helhetsupplevelse, där bemötandet vi får som gäster är lika viktigt som det som serveras på tallriken och i glasen. Servitöryrket har gamla anor och kräver kunskaper, skicklighet och en serviceinriktad personlighet. Att bli Årets Servitör är en hedersbetygelse som knappast är lätt att vinna.

Den 2 november var det dags igen. Under Restauranggalan på Cirkus i Stockholm avgjordes tävlingen

Årets Servitör 2015

 

Semifinalister 2015 var: Jeanette Linder (Råkultur), Lukas Jaktlund (Operakällaren), Henrik Fredriksson (Saxå Bruk), Cecilia Forslund (Miss Voon), Linda Johansson (Tvåkanten) och Daniel Norlander (Grythyttan). De sex  ska strax bli två finalister.

Från början var de ett 50-tal som anmält sig till första delen, som bestod i att svara på teori- och essäfrågor via webben. Utifrån resultaten på webtesten utsågs ett halvdussin semifinalister som under en hel dag tävlade i såväl teoretiska kunskaper som praktiska handlag. De fick bland annat servera lunch för ”vanliga” gäster med skiftande krav, duka ett bord och finna fem fel på bordet. Att det knappast var enkelt visade sig när tävlingsarrangörerna själva inte lyckades upptäckta alla de planterade fällorna.

De sex tävlande decimerades sedan till två finalister: Jeanette Linder, 30, och Lukas Jaktlund, 22, från huvudstadsrestaurangerna Råkultur respektive Operakällarens Matsal. Den avslutande tvekampen utspelade sig inför påhejande kolleger och andra inbjudna på Cirkus.

Ett tiotal delmoment avverkades: Test i engelska och kontrollen av förtrogenhet med serviceyrkets olika aspekter, som stundom rentav framstår som yrkeshemligheter. Det krävdes gedigna kunskaper om öl, vin, cocktails och kaffe, om servetternas olika kvaliteter och matsalens kluriga utensilier – allt från fonduegafflar till druvsaxar. Det är sannerligen inte litet som en god servitör bör ha koll på! Dessutom gäller det att hitta en balans mellan att vara personlig och korrekt, tålmodig och snabb, trevlig och saklig.

I det avslutande momentet skulle finalisterna öppna en magnumflaska champagne och servera den jämnt fördelad på 14 glas.

Under den pirriga väntan på juryns beslut fanns dock ett tillfälle att samla några tankar kring tävlingen som sådan, som tyvärr var lite rörig både för deltagarna och publiken. De tävlande fick inte alltid tillräckligt tydliga instruktioner för hur de skulle redovisa sina svar. En del frågor hade karaktären av mer akademiskt vetande än teoretiskt och praktiskt kunnande på ett matsalsgolv. Lite mer stringens skulle gynna alla parter.

Vem o vem ska det bli? Finalisterna i nervös väntan på juryns utslag.

 

Jeanette Linder är Årets Servitör

Inget påverkade dock den glada stämningen när juryns beslut äntligen meddelades: Årets Servitör heter Jeanette Linder! Motiveringen lyder: ”Vinnaren tar matsalsarbetet och gästrelationen till mycket höga nivåer, när vi observerar henne i mötet med gästen. Hennes hantverk i matsalen, gör oss påmind om att det inte alltid är maten gästen kommer att komma ihåg, utan den totala upplevelsen. Med sin yrkesstolthet, sitt förhållande till matsalshantverket och sin servicekänsla får hon ihop ett medvetet värdskap med kunskap och kompetens.”

Jag hann i segervimlet byta ett par ord med en mycket lycklig vinnare.

Grattis Jeanette! Hur känns det?

– Jag är trött. Vi har tävlat hela dagen, men jag är otroligt glad och stolt över mig själv.

Vad var lättast och svårast under tävlingen?

– Lättast var teorin, jag har lätt för att läsa och plugga. Svårast var att andas och att tro på sig själv.

Som Årets Servitör blir du en förebild för din kår…

– Det är klart att jag vill lyfta branschen. Jag har valt den här karriären, det är ett yrke. Man pushar sig själv hela tiden för att lära sig mer om mat och dryck. Det är tråkigt att det av många uppfattas som ett tillfälligt arbete och inte ett riktigt yrke. Man kan lyckas bra om man tror på sig själv och man får ett kvitto på att man gör något bra.

Hur ska vinsten firas?

Jag jobbar visserligen lunch i morgon så det blir en tidig kväll, men ändå en rolig kväll… Med champagne!

Följaktligen (ännu) en god anledning att besöka Råkultur, där man med två smulor tur kan få stans bästa sushi serverad av landets bästa servitris!

 

 

Fakta om vinnaren av Årets Servitör 2015

Jeanette Linder är uppvuxen i Nyköping, där hon gick Restaurangskolan för att sedan ta sitt första serveringsjobb på Stjärnholms Slott. Via Sälen gick karriären till Stockholm och matsalarna på Nosh and Chow och Sturehof innan hon rekryterades till Råkultur. Årets vinst blev hennes efterlängtade revansch för fjolårets andra plats i samma tävling. Förutom den ovanskliga äran och ett stiligt diplom fick Årets nykorade Servitör hela famnen full av priser, bland annat vidareutbildningar på Restaurangakademien och Vinkällan, trancheringskurs i Grythyttan och kaffekurs hos Johan & Nyström. Utöver detta ingår även ett resestipendium om 10 000 kr och en magnumflaska champagne. Härtill finns segrarens namn numera ingraverat i vandringspriset Guldbrickan. Jeanette Linder kommer också att representera Sverige i Nordiska Mästerskapen för Servitörer, som äger rum i Herning, Danmark, i mars 2016.

Årets Servitör arrangeras av RS. (Restauranger & Storkök) i samarbete med Restaurangakademien, Sommelierföreningen, Sverige Bartenders Gille, Restaurang- och Hotellhögskolan Grythytte Akademi, Örebro Universitet.

Semifinalisterna 2015 var: Jeanette Linder (Råkultur), Lukas Jaktlund (Operakällaren), Henrik Fredriksson (Saxå Bruk), Cecilia Forslund (Miss Voon), Linda Johansson (Tvåkanten) och Daniel Norlander (Grythyttan).

……

 

Detta tävlingsreferat har jag skrivit på uppdrag för tidningen RS. (Restaurang & Storkök)

 

Själva Restauranggalan?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *