Restauranggalan 2015, Cirkus

Restauranggalan 2015

Första måndagen i november är en speciell måndag. Då sätter sig nämligen landets hela restaurangtoppskikt till rätta på Cirkus parkett i Stockholm för att delta vid ett av årets största branschevenemang: Restauranggalan.

Under en tretimmars middagssittning utses 15 vinnare i olika kategorier och aspekter av restauration, från Årets Klassiker (Kometen i Göteborg) resp. Framtidslöfte (Fabian Kalf Hansen) till Årets Krog (Bloom in the park, Malmö) resp. Krögare (28+, Gbg)… En ny kategori är Årets Kulturrestaurang, som vanns av Lanthandelns Espresso (som driver serveringarna på bland annat Millesgården, Bonniers Konsthall och Konstakademien).

RS:s chefredaktris, den paranta Lisbeth Rauden, hälsade alla 450 gäster välkomna. Därpå startade priskavalkaden…
Ovan t.h. får Björn Kjellberg från PM & Vänner i Växjö priset för Årets Hållbara Krog medan Thomas Deijing tar emot RS Hederspris (bilden nedan).
Spritmuseum vann inte i kategorin Kulturrestaurang, men tog hem utmärkelsen som Årets Ölutvecklare (t.v.) Dubbelvinnaren Daniel Crespi fick följaktligen två drinkar i scenbaren.

Två av galans vinnare fick även privilegiet att bana sig fram till scenen inte bara en gång utan två: Fotografiskas restaurang, som juryn utsåg till både Årets Hälsokoncept och Årets Smaksättare, medan Gamla Stan-krögaren Daniel Crespi (Leijontornet, Djuret, Pubologi, Omakase Köttslöjd, Tweed…) hyllades som Årets Innovatör & dito Sommelier.

Årets Krögare: Ulf Johansson (t.v.) Årets Matsalsteam: Vollmers, Malmö (ovan t.h.) Årets Barkoncept: Bottles (nedan t.h.)
Två unga vinnare! Årets Framtidslöfte: Fabian Kalf Hansen (t.v.) och Niklas Ekholm, mottagare av Svenska Kockars Förenings Stipendium.
Igy Vidal, ägare till Årets krog: Bloom in the Park (ovan t.v.) och chefredaktören Lisbeth Rauden i helfigur.

Varje pristagare serverades en drink på scen av bartendern Dosa Ivanov, tvåfaldig svensk mästare och vinnare i World Cocktail Championships 2015.

Restauranggalan – middagsmenyn

Aftonens meny var signerad Svenska Kocklandslaget. Den inleddes med ”korv med bröd”: fläskkorv smaksatt med citron och svartpeppar som serverades med räksallad på skånsk jätteräka, pepparrotsmajonnäs, ärtkräm, kålrot, senapskräm och surkål. Drycken som ackompanjerade var Jacobsen Extra Pilsner.

Andra serveringen var en lättrökt röding och rostad blomkål, höstens syrade rotfrukter samt smörsås med forellrom och gräslök. Till detta Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2014.

Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljus
Jo, det serverades en whiskysnaps också!

Till dessert bjöds det mjölkchokladbavaroise med Zacapa-rom och Madeleine, med smaker av gräddfil, kola, havtorn och hasselnöt. I glaset: Guinness West Indies Porter.

Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljus…
Jens Dolk i händelsernas centrum… Kocklandslagets konditor Frida Bäcke berättade om aftonens meny.

Årets konferencier, Jens Dolk, gjorde ett bra jobb på scen; underhållande och rapp, även om pristagarnas respons stökades väl raskt undan. Noterbart var att några av de vinnande traktörerna (Lanthandelns Espresso, Fotografiska) inte fanns på plats utan att priserna togs emot av (några anonyma ur) personalen. Kanske var de för upptagna, för det kan väl inte vara så att de inte bryr sig om denna hedersbetygelse?

För den musikaliska inramningen svarade saxofonisten Michael Feiner, slagverkaren David Eldh samt Matt Joko, dj.
David Eldh slår sig genom publikhavet
Glädje!

Eljest var Restauranggalan 2015 en rejäl förbättring mot föregående års galor. Godare mat, roligare och raskare presentation samt som extra bonus denna berusande, bubblande bravad till byggnadsverk…

Champagnetorn

Lite spill får man räkna med, tänkte nog Björnstierne Antonsson, och moppade på!

650 glas fördelade på 12 våningar och en totalvikt om 98 kg. En och en halv timme tog glastornet att bygga upp och sedan ytterligare två timmar för att fylla coupeglasen till brädden med innehållet ur 113 buteljer, det vill säga allt som allt 85 liter champagne (Champagne Pannier Brut Tradition).

Arkitekterna bakom och hands-on-byggarna/hällarna av denna berusande pyramid är krögaren Erik Videgård och sommelieren Björnstierne Antonsson som därmed slog sitt egna tidigare (inofficiella) svenska rekord i champagnetorn! 🙌

Vinkällansyskonen Maya & Filip Samuelsson tackade inte nej till champagne

Riv pyramiden! Att jämna den med marken gick avsevärt snabbare än att uppföra den! Restauranggalan arrangeras, för åttonde året i rad, av tidningen RS. (Restauranger & Storkök) i samarbete med Svenska Kockars Förening, Chaîne de Rôtisseurs, Sommelierföreningen, Sveriges Bartenders Gille, Sveriges Bästa Bord, Grythytte Akademi och Restaurangakademien.

Alla vinnare på samma bild! (någon kanske dold men ändå)

Själv var jag för övrigt inte enkom där som glad galagäst utan även på uppdrag av arrangerande RS. för att bevaka tävlingen Årets Servitör som föregick.

Årets servitör, Jeanette Linder (Råkultur), hyllades än en gång på själva Restauranggalan

Så här var Restauranggalan 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *