Etikettarkiv: A.W.B / A World Beneath

Massor av mäsk på stan

Black Chocolate Stout, Sorachi Ace, Greenmarket Wheat, Improved Old Fashioned, K is for Kriek, Scorcher IPA, Local 2, Ghost Bottle… Ett gäng av de (special)öl som kommer att hällas upp när Brooklyn Brewery Mash för tredje året i rad återvänder till Stockholm till helgen med en aktivitetsfylld tredagarsfestival med fokus på det populära New York-byggeriets många produkter.

Ikväll, fredag, kan man för en kuvertavgift om 600 kr, delta vid en finmiddag med experimentbrygder på systerbryggeriet i Hammarby Sjöstad, Nya Carnegie. I morgon är det Mariatorget som är händelsernas centrum, då ett antal krogar och affärer bjuder på såväl smakprover som rabatterade priser. Senare bjuds det gratismusik hela kvällen lång på Debaser Medis. På söndag avrundas det hela med en ölmatchande matlagningskurs/middag på Nya Carnegiebryggeriet med Brooklyn Brewerys egen kock Andrew Gerson. 285 kr kostar detta nöje.

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-2 | © LEX 2016

Fast redan igår ställdes det till med en inledande, mer privat kickoff i Skyddsrummet på Söder Mälarstrand, som kvällen till ära hade förvandlats till ett skumt, skummande Beer Mansion!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-4 | © LEX 2016Brooklyn_Brewery_Mash_2016-5 | © LEX 2016

Många öl på fat och flaska att bekanta sig med, flertalet tämligen alkostinna. Inte enkom från Brooklyn Brewery utan även från PangPang, Stockholm Brewing Company och Fjäderholmarna. Cocktails med – och i! – öl och ölglass. Tilltuggen bestod av en liten räkrätt, serverad i den egna handflatan, kubansk (skink/ost)sandwich samt takkorvar. Förvisso en välmäskad tillställning!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-3 | © LEX 2016

Nylagat på Nalen Restaurang

Gata Regerings 74 är en klassisk adress för de som har åldern inne, dvs. de nöjeslystna som var ute i svängen mellan 1930 och -60-talen, då Nalen var stans hetaste nöjesetablissemang. Men det är länge sedan. Senare tiders klubbkids har dansat och festat i andra lokaler, medan Nalens forna glans sedan länge har bleknat, den inbjudande kolonnentrén, den fina sekelskiftesfasaden och den pampiga stora salen till trots. Idag är Nalen ett musikens och konferensernas hus, lite grann i skymundan.

Med egen ingång på hörnet mot David Bagares gata ligger den ambitiösa kvarterskrogen Nalen Restaurang. Sedan något år tillbaka drivs den av Petter Eriksson, med ett förflutet på antroposofernas restauranger i Järna. De erfarenheterna har han med sig till Nalen där fokus ligger på det svenska; närodlat och ekologiskt samt i säsong. Här serveras klassiska svenska rätter som löjrom, rimmad lax, Biff Rydberg och hemstoppad korv. Dessutom finns alltid en meny komponerad av säsongens råvaror och som byts efter årstid.

För att visa upp sitt (hyfsat) nya ”jag” bjöd Nalen Restaurang in till en trerätters presslunch. Denna inleddes vackert med Gravad hälleflundra, rökt forellrom, dillpesto & picklad citron.

På det följde varmrätten, en Variation på kyckling från Movitz gård, en korv, en rulle och en krokett, vilka serverades med rödvinskokta murklor, persiljebakad shalottenlök & gruyèregratinerad potatispuré (195 kr). Gott, men något tillkrånglat.

Lunchen avrundades med en härligt knäckig Crème brûlée smaksatt med hjortron, lingon- & vaniljmylta (65 kr).

Det hembakta brödet och vinerna

Nalen har två prisvärda menyer: en klassisk med löjrom, renkalv och hjortron för 495 kr (tillhörande vinpaket 240 kr) och en fyrarätters för 400 kr (vinpaket 185 kr). Bra vinmeny, flertalet viner kan fås på glas – både hela och halva (20/10 cl). Sympatiskt! Ett mindre ölurval, Spendrups i kranarna.