Etikettarkiv: Adam & Albin Matstudio

Färdiginrett hem till salu

Det kostar att bo i vår huvudstad… Häromdagen såldes 31 kvm i Vasastan för 4,6 Mkr. 148 000/kvm gör denna minitvåa till årets dyraste försålda objekt i Stockholm. Näst dyrast i år är en lägenhet på 84 kvm på nedre Östermalm vilken nyligen gick för 12,3 Mkr eller 146’ kr/kvm… Sett i detta sammanhang är ju knappt 104’ kr kvadraten rena fyndpriset! Multiplicera med 222 och du har utropspriset för det högklassiga objekt som jag bjöds in till att se i morse. En nyrenoverad och ljus, representativ hörnvåning, fyra trappor upp i hörnet Grev/Riddargatorna, ett stenkast från Strandvägen. Sex rum, varav tre i fil inklusive öppet kök, dubbla balkonger, skjutdörrar, stavparkett, väggfält, burspråk och spröjsade fönster bidrar till den stiliga sekelskifteskaraktären.

Att (inrednings)media bjuds in till lägenhetsvisning hör inte till vanligheterna. Anledningen till dagens invitation är att det är Svenskt Tenns inredningsateljé som stylat våningen på Grevgatan 9 inför försäljningen. Och detta med en eklektisk blandning av modernt och klassiskt, med föremål från såväl det egna sortimentet som NoEarlyBirds/Per Söderberg, Modernity, Cardoro och Moderna Samlare.

Priset för denna tjusiga våning är 23 Mkr – innan eventuell budstrid. Lägg på ytterligare tre och du får den inredd och klar med möbler, textilier, konst samt sängkläder. Tandborste får du hålla med själv, annars är det bara att flytta in i morgondag! Mäkleriet står Lagerlings för som visar lägenheten söndag 29 ds. För så vitt den inte redan då är såld förstås…

Balkongutsikt över Riddargatan. Skelar man åt höger ser man en glimt av Strandvägen – Stockholms bostadshögsäte. T.h. den (än så länge) tomma klädkammaren/walk-in closet:en.

Senare på kvällen anordnades ett cocktailparty i bostaden till salu på Grevgatan 9. De inbjudna bjöds på läckra kanapéer och cocktails signerade Adam & Albin Matstudio respektive Erlands Kafé.

Ostron med råriven tomat, pepparrotsjuice, koriander, ostronmajonnäs / Friterade fläsksvålar med Ibericoskinka, karljohansvampscrème, fänkålspollen / Potatiscrème, löjrom, gräddfil, ramslök. Skapade av Adam & Albin Matstudio
Namnlös cocktail komponerad av Maximilian Karsbrink, Erlands Mat- & Cocktailbar: Två olika gin: Edinburgh Elderflower + Gunroom, Rooibos vanilj”te”, citronjuice, socker

Skulle 222 kvm för 23-26 miljoner ändå innebära en alltför spartansk bostad samtidigt som du har extra mycket cashflow liggande i madrassen i dessa minusräntetider finns möjligheten att shoppa loss på ett 485 kvm stort penthouse, under produktion på Linnégatan. Den tillhörande garageplatsen är rena klippet – den får du för 350 kr/månad. Lägg bara till 83 380 000 kr och kvarten är din!

Ett lyxnybygge i City för 30-miljoner

Mulderbox

Det är post påsk, sommartid & vårsolen värmer… Snart sitter man där i bersån, på bryggan eller på uteserveringen med ett glas svalkande rosévin. Snart…

Rosén har ju på senare år blivit allt populärare i vårt land, liksom i många andra delar på kontinenten. På fem år, från 2008 till 2012, har den årliga försäljningen av rosévin på Systembolaget mer än dubblerats, från cirka fem miljoner liter till knappt tolv. Idag finns så många som 450 olika roséer att tillgå på monopolet, inklusive beställningssortimentet. 450!

Mulderbosch Rosé

Den mest säljande flaskan av dem alla på den svenska marknaden är sydafrikanska Mulderbosch Rosé, som det ifjol såldes 685 000 buteljer av. Just idag, lanseras den även boxifierad. Exakt samma vin som i flaskan dessutom, vilket faktiskt är ganska ovanligt, normalare är att ett buteljvin anpassas när det kommer på box. Ofta innebär det att man sparar in på kvaliteten för att kunna hålla ett lägre pris. Så dock inte för Mulderbosch Rosé, vars trelitersförpackning följaktligen är gjord på samma Cabernet Sauvignon-druvor, odlade i Kapprovinsens lerskifferjord. Som inte fatlagras, utan får mogna på jästfällningen i ståltankar till 12,5 %, för att sedan skeppas till Danmark, där flask/box-tappningen sker.

 

Rosévinsläckerheter på Adam & Albin Matstudio

För att fira denna in-the-box-tilldragelse bjöd importören till Bocuse d’Or-finalisten Adam Dahlbergs & hans kollega Albin Wessmans matstudio, att prova vinet tillsammans med ett urval läckert tillagade smårätter: Surdegsmacka på kycklingbröst med majonnäs och chilisås / Kokta svenska havskräftor, pepparrotsmajonnäs, tomat / Kolgrillad biffstek, pimientos de padrones / Färska bär, vaniljglass, maräng

En meny som gjorde sig kalas till det bäriga rosévinet för dagen. Och som med sin behagliga, torra karaktär med fördel låter sig drickas såväl med som utan mat. En härlig försmak av sommaren!

 

Mulderbosch Rosé BiB, 219 kr

Shiraz

För någon vecka sedan doppade jag näsan och vätte strupen i en provning av det vita vinet Sauvignon Blanc (se nedan). Nu är det dags att göra detsamma med rödvinet Shiraz, när den australiensiska producenten Fox Creek Wines idag – vältajmat på självaste Australia Day! – gör ett nedslag på Adam & Albin Matstudio (som f.ö. är högaktuell i årets stundande ”kock-VM”, Bocuse d’Or).

Den mörkblå, i det närmaste svarta druvan Syrah ger eldiga och kraftfulla viner, med såväl höga halter av tannin som alkohol vilkas komplexa smakrikedom både utvecklas och mildras genom ett till två års lagring på ekfat. I Australien, där druvan kallas Shiraz, äger den bland rödvinsdruvorna; den täcker inte mindre än 40% av kontinentens vinodlade yta. Onekligen en enorm fullträff – även kommersiellt – sedan den invandrade 1788 med slavskepp från Sydafrika!

Så lång tid har inte makarna Jim och Helen Watts odlat sin shiraz, utan de slog sig ned i Fox Creek, i vindistriktet McLaren Vale, strax söder om Adelaide (South Australia), i början av 1980-talet. Och denna rävbäck har sedan fått ge namnet till deras viner, som vunnit framgång, inte minst i Sverige, som är en stor exportmarknad.

Högste räven själv, Paul Rogers
, gillar doften av sitt eget vin!

Trots att just ingen i omgivningen trodde att det gick att odla kvalitetsvin på deras egendom, som tidigare använts för majsodling och betesmark och vars jordmån var tjocklera, så visade det sig överraskande nog att paret råkat bygga sitt hus på en bit av den allra bästa vingårdsmarken. Vinrankorna som planterats vid deras boningshus hade kortare rader så vinet som kommer från dessa fick följaktligen namnet Short Row. En serie prestigevin som vunnit mången utmärkelse och utsetts till en av Australiens bästa shirazviner. Medan Fox Creek-etiketten Red Baron har mindre struktur, mer av bär, inget fat, ett lägre pris samt knappast vinner på att lagras till skillnad från Short Row.

Profilen på dessa bägge McLaren Vale-shirazer är som sagt mustigt rustika, alkoholrika (ca 14%, varmklimatsviner) med en kraftfull doft av mörka bär, med inslag av charkuterier, rök, kryddor och rostade fat. Smaken är fruktig och tät, med en kryddig komplexitet av tanniner som nästa biter dig fast i eftersmaken. Med naturlig årgångsvariation i beaktande av varierande väderbetingelser.

Vid dagens vertikalprovning provades fem årgångar, 2006-2010, av Short Row Shiraz och sex av Red Baron Shiraz, 2006-2011. På Systembolaget finns en av vardera av senaste årgång, 175 resp. 109 kr.

Och eftersom vin ju självfallet avnjutes bäst tillsammans med mat så serverades också en av Adam & Albin välkomponerad och dito -smakande meny till Fox Creek. Kraften i en rejäl shiraz kräver kraft och smakrikedom i maten, som kött och gärna vilt!

Grillad kyckling, chili, gurka majonäs och koriander / Sotat hjortinnanlår, picklad gulbeta och riven pepparrot / Brässerad älghögrev, pumpacrème och vattenkrasse / Lagrad prästost, honung och rostade nötter