Det är post påsk, sommartid & vårsolen värmer… Snart sitter man där i bersån, på bryggan eller på uteserveringen med ett glas svalkande rosévin. Snart…
Rosén har ju på senare år blivit allt populärare i vårt land, liksom i många andra delar på kontinenten. På fem år, från 2008 till 2012, har den årliga försäljningen av rosévin på Systembolaget mer än dubblerats, från cirka fem miljoner liter till knappt tolv. Idag finns så många som 450 olika roséer att tillgå på monopolet, inklusive beställningssortimentet. 450!
Mulderbosch Rosé
Den mest säljande flaskan av dem alla på den svenska marknaden är sydafrikanska Mulderbosch Rosé, som det ifjol såldes 685 000 buteljer av. Just idag, lanseras den även boxifierad. Exakt samma vin som i flaskan dessutom, vilket faktiskt är ganska ovanligt, normalare är att ett buteljvin anpassas när det kommer på box. Ofta innebär det att man sparar in på kvaliteten för att kunna hålla ett lägre pris. Så dock inte för Mulderbosch Rosé, vars trelitersförpackning följaktligen är gjord på samma Cabernet Sauvignon-druvor, odlade i Kapprovinsens lerskifferjord. Som inte fatlagras, utan får mogna på jästfällningen i ståltankar till 12,5 %, för att sedan skeppas till Danmark, där flask/box-tappningen sker.
Rosévinsläckerheter på Adam & Albin Matstudio
För att fira denna in-the-box-tilldragelse bjöd importören till Bocuse d’Or-finalisten Adam Dahlbergs & hans kollega Albin Wessmans matstudio, att prova vinet tillsammans med ett urval läckert tillagade smårätter: Surdegsmacka på kycklingbröst med majonnäs och chilisås / Kokta svenska havskräftor, pepparrotsmajonnäs, tomat / Kolgrillad biffstek, pimientos de padrones / Färska bär, vaniljglass, maräng
En meny som gjorde sig kalas till det bäriga rosévinet för dagen. Och som med sin behagliga, torra karaktär med fördel låter sig drickas såväl med som utan mat. En härlig försmak av sommaren!
Mulderbosch Rosé BiB, 219 kr