Etikettarkiv: Mikael Mossvall

Kolsvart öl i Kolskjulet

En iskall vinterkväll i november. Samling vid Ångbåtsbryggan på Strandvägen där ångslupen S/S Frithiof väntande ligger förtöjd. Ombord sprider den öppna, gamla ångmaskinen (anno 1897) både värme och trivsel. I glaset Mariestads alkoholfria Julebrygd, på gaffeln sotad öringsbuk. Vi stävar ut mot Saltsjön för en liten tur utefter Skeppsholmen, Gamla Stan och Söder innan vi når vårt mål och stiger i land på bryggan vid Kolskjulet på Kastellholmen…

Under tre somrar har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson givit sig iväg på en inspirationsresa, Den stora smakresan kallad. Denna upplevelse har härpå mynnat ut i en limiterad specialutgåva av Mariestads öl. De första expeditionerna gick till sjöss, längs Göta Kanal och västkusten och resulterade bland annat i Ekfatslagrad Imperial respektive Rökig Kustlager. Årets utflykt tog landvägen genom norrländska skogar, närmare bestämt på Inlandsbanan, härtill med ett av Sveriges äldsta (fungerande) ånglok (och vagnar). Med ånga, kol, den storslagna naturen och tidsepoken kring den forna rallarkulturen som inspirationskällor skapade Bengtsson där sin nya brygd: Mariestads Svart Inlandspilsner.

Mariestads Svart Inlandspilsner

Mariestads Svart Inlandspilsner heter den alltså, Richard Bengtssons version av Schwarzbier. Fast att kalla den pilsner är väl att tänja på nomenklaturen. En pilsner är ett ljust och humlekarakteristiskt lageröl. Denna underjästa, kolsvarta lageröl, får sin svärta – och brända toner – av den hårt rostade malten. Pilsner-, Münchner- och blackmalt. Humlesorterna är Magnum, Perle och Tettnanger. Det är ett gott öl med en ren och torr smakprofil.

I kväll lanserades således Mariestads Svart Inlandspilsner och det med en Beermaker’s Dinner. Vid de fyra tidigare Smakrese-lanseringarna var det krögaren Björn Frantzén som var Bengtssons samarbetspartner och ansvarig för matmatchningen till ölen. Denna gång är det Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 tillika själv norrlänning, som gjorde bryggmästaren sällskap på tåget. Och följaktligen ansvarig för den förträffliga femrättersmeny – självfallet med samma geografiska ursprung – som beledsagade aftonens giv av Mariestads-öl.

Thomas Sjögrens meny till Mariestads Svart Inlandspilsner

Dukat som i en restaurangvagn

Måltiden inleddes med syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg. Till detta serverades ett syrligt veteöl med markanta toner av skumbanan. Godare med maten än utan. / Andra rätten bestod av gulbetor med lagrad matjessill, rostade vallmofrön och smör som matchades väl tillsammans med den smakrika Export – denna gång ofiltrerad, direkt från lagertankarna. Ett omedelbart tycke uppstod mellan dess markerade beska och matens sälta. / Råbiffen på älg med rostat bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast – en mycket lyckad smakkombo av sött/syrligt! I glaset en fruktig Steambier (varmrökt lager på Summit-humle, utvecklingsbrygd). / Till huvudrätten, helstekt fjällripa med stekt jordärtskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits  serverades aftonens huvudattraktion: den aromatiska Svarta Inlandspilsnern. Förvånansvärt lätt och frisk, de brända tonerna till trots. / Middagen avrundades stilenligt med mjuk mandelkubb på smält choklad med varma hjortron och färskost. Sällskapet utgjordes av den smakrika (läs spritiga) Ostindien Strong Ale.

Att Thomas Sjögren såväl lagar god mat som att förmår att sätta goda smaker var denna måltid ett utomordentligt bevis på – Richard Bengtssons serie Mariestads-öl kunde inte ha matchats på ett bättre vis. Tack!

Inte bara öl & mat utan även kunskap vederfors under sittningen. Henrik Reuterdahl, trafikchef vid Sveriges Järnvägsmuseum, bjöd på en lärorik och spirituell historik om järnvägens genesis i Sverige.

P.S. Mat, människor och öl med rödstick… Mariestads vurm för röd belysning må vara stämningsskapande, men gör sig tyvärr inte alls på bild…

2 000 trinda flaskor à 75 cl produceras av Mariestads Svart Inlandspilsner, den femte utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. 195 kr får man betala för en butelj inkluderande den trälåda den kommer förpackad i. Säljstart på Systembolaget den 1 december (beställningssortimentet)

 

Tidigare Mariestads-lanseringar inom serien Den stora smakresan här och här

Öl i finkan

Inramningen: En av de mörka fängelsehålorna i källaren i det som tidigare var Långholmens centralfängelse. Ett obduktionsbord får tjänstgöra som serveringsbord för oss församlade törstande för denna förhandslansering och provsmakning av tvenne nyheter från Brutal Brewing, som producerar sina öl i begränsade volymer och som fungerar som något av Spendrupskoncernens experimentbryggeri.

Calle Berndtsson & Mikael Mossvall vid lanseringen av Brutal Brewings The Raw Law på Långholmen fängelse
Calle Berndtsson & Mikael Mossvall inför uppkapsylningen

bbrutal_brewing_1 | © LEX 2016

The Raw Law kallar Brutal Brewing sin nya serie av smakrika öl, vars två första brygder bär namnen Chococolate respektive Ginger Stout. Den förra är en röd, torrhumlad lager, kryddad med rostad kokos. Den senare är svart till färgen och har smaksatts med färsk ingefära. Kokosaromen var mindre framträdande – åtminstone vid denna kalla servering. Chococolate påminde i stället om en god porter med sin kaffe/chokladkaraktär. Stouten var å sin sida ingalunda diskret i sin oblyga ingefärighet, med en doft av kvitten. En dryck jag gärna skulle tänka mig prova till sushi och sashimi!

Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare
Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare

Brutal Brewing Raw Law är en slags replik till 500-årsjubileet av Reinheitsgebot, den bayerska renhetslag som 1516 stadfäste att råvarorna vid ölbryggning skulle vara humle, malt, jäst och vatten och inget annat. I denna ”brutala” version får nya ingredienser adderas till listan av tillåtna råvaror, så länge de är hämtade direkt från naturen: frukt, örter, kryddor… Som färsk kokos och ingefära.

brutal_brewing_5 | © LEX 2016

Säljstart på Systembolaget för Brutal Brewing Chococolate (6%) & Ginger Stout (5,4%) den 21 okt. Begränsad till 3000 flaskor av vardera, à 28 respektive 27 kr (BS, minimibest. 12 flaskor)

 

Efter-ölkorv!
Efter-ölkorv!

Juldricka II

Presentationen av Spendrups julöl på hösten brukar locka många representanter för media. En trivsam tillställning som inte enbart innebär provsmakning av de nya ölen utan även bjuder matiga och underhållande inslag. I år ägde lanseringen rum på hemmaplan i Vårby, numera enbart koncernens experimentbryggeri (och huvudkontor).

Eftermiddagens värdar var Spendrups två bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri) samt den senares farbror, Ulf Spendrup, företagets vice VD, som hade många anekdoter att berätta om familjeföretagets mer än hundraåriga historia.

Johan Spendrup i topp, syster Anna och farbror Ulf nedanför samt vokalensemblen Erato

 

Spendrups Julöl – Matbitarna till

Väl till bords – i bryggeriets för dagen julpyntade garage! – fick vi prova de nya julölen tillsammans med matchande munsbitar framtagna av Stefan Eriksson, Årets kock 2005.

 

Julölsdivertissement

Inte bara på Spendrups Julöl och mat utan det bjöds även underhållning, som sagt. Stämsång (utan kesoburkar) av vokalensemblen Erato, Amanda Wikström, Ebba Lovisa Andersson och Petra Brohäll, samt stå-upp-muntrationer av komikern Jonas Glans.

Spendruparna Ulf & Johan, Richard Bengtsson, Annika Molander; dagens kock Stefan Eriksson samt dito underhållare Johan Glans