Lansering av Spendrups Julöl 2016 på Scenkonstmuseet

Nu är det julöl igen

Julen kommer som vanligt tidigt när det gäller lanseringen av ölen som ska göra sillarna, skinkan, det småvarma och godiset sällskap. Först ut är Spendrups, som denna gång förlagt sin provsmakning till (det blivande) Scenkonstmuseet. På innergården togs vi emot med nytappad Melleruds Pilsner och brända mandlar. En nöjsam start!

Spendrups Julöl 2016

Spendrups båda bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri), hälsade oss välkomna in till bords. Ett bord där inte färre än åtta (av bryggeriets totalt tolv) julöl stod uppradade för att korkas upp och smakas av. Allt från den alkoholfria Mariestads Julebrygd Alkoholfri till den desto alkostinnare Wisby Barley Blot samt Julakvaviten. Ölen beledsagades av en handfull smårätter signerade Klas Lindberg, Årets kock 2012 och krögare på Portal – en av 2016:s bästa, nyetablerade Stockholmsrestauranger.

 

Mina favoriter bland Spendrups Julöl 2016

Av de provade ölen tyckte jag bäst om denna kvartett: den medelfylliga, inte alltför söta lagern Melleruds Prima Julöl (5%) som också gott kompletterade anklevern; den milt rökigt maltiga och passionsfruktiga Wisby Julbrygd (6%) matchade även den lilla renskivan på tallriken; den välhumlade, rostat smakrika Wisby Sleepy Bulldog Ale (6,2%), med toner av tropisk frukt och svart vinbär, som var lite väl kraftig för terrinen men mycket god; samt den muskulösa Wisby Barley Blot (11,8%) som var en värdig partner till den mäktiga chokladdesserten!

Färdigprovat!

Julsånger för fyra stämmor bjöds det också på. Jo, då är det väl snart jul igen!

 

Så här provades Spendrups julöl 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *