”Att brygga öl hemma är den nya surdegen, alla gör det”, säger ölnörden Victor Dahlberg (bryggare på All In Brewing) i boken Mikrorebeller – Den svenska ölrevolutionen. Njae, än är vi väl inte riktigt där, men visst sprider sig hembryggandet i stugorna. Startpaketen med ölsatser blir allt fler, böcker skrivs och specialsajterna sväller av nybörjarfrågor & svar.
Några uttryck för de senaste årens exploderande öltrend, där i första hand mikrobryggerierna har vuxit fram som (jäst)svampar ur jorden. I USA, där den moderna ”ölrevolutionen” startade, finns idag närmare 2 500 Craft Beer-bryggerier. I Sverige – där det för två decennier sedan bara fanns ett fåtal – är antalet småskaliga anläggningar där hantverkstillverkad öl framställs i detta nu runt 150. Och i fortsatt växande!
Eldsjälarna bakom några av dessa entusiastbryggerier, som Ocean, Pang Pang, Oppigårds, Poppels och Södra Maltfabriken samt några andra framträdande personligheter för den goda ölens främjande har fått besök av journalisten Jonas Henningsson och fotografen Hasse Lindén. Tillsammans som med redaktören Jenny Tenenbaum och art directorn Michael Wall har de förfärdigat reportageboken Mikrorebeller – Den svenska ölrevolutionen. Engagerad text, bilder med atmosfär, snygg layout. Inbunden ölkultur, helt rätt i tiden! Inte minst när den gavs ut för ett år sedan… En ny, uppdaterad/expanderad upplaga vore inte fel.
(140 sidor/ca-pris 150 kr)