Etikettarkiv: glögg

Blossa & Prima

 Somliga jultraditioner är sig mer eller mindre lika från år till år, exempelvis det mesta i mat- och dryckesväg. Men det finns somt som ändå bjuder nyhetens behag bland allt det välbekanta. Som Hotel Birger Jarls designade julgranar. Eller Blossas årgångsglögg och Årets julsnaps från Prima (tidigare Reimersholms), som bägge byter smak varje år. Dessa decemberdrycker presenterades redan en riktigt varm dag i början av september, men först nu är de i säsong.

Årets årgångsglögg (starkvin, 15%) från Blossa, den elfte i ordningen, bär namnet Dalecarlia ­— smakinspirationen sägs ha hämtats från Dalarna. De geografiska koordinaterna till Mora, som ligger vid Siljans strand, är också angivna på den karakteristiska flaskan, som är en del av Blossas identitet. I år är den dessutom härligt, matt klarröd (faluröd?) som en dalahäst och dekorerad med stiliserat kurbitsmönster.

Och årets smak är… Nypon? Lingon? Ketchup? Falukorv? Raggsocka? Tja, säg det! Den stora nyheten med Blossa 13 är dock inte smaken utan hemlighetsmakeriet. Konsumenterna ska tolka, gissa samt berätta för varandra, och framför allt för Blossa, om sina smakintryck. Först på Luciadagen kommer hemligheten om innehållet nämligen att avslöjas. Onekligen ett nytt, konceptuellt marknadsföringsgrepp! Själv kan jag, ännu ovetande, bara konstatera att det faktiskt smakar mycket av… glögg! Nej, denna gång är flaskan godare än sitt innehåll. (Blossas japanska citrus-2012:a var förresten inte så lyckad den heller).

Julsnapsen 2013 från Prima, den 20:e i ordningen, är lättare att beskriva. Kryddmästaren Jonas Odland har i år spetsat en klassisk akvavit med tilltalande toner av citrus (pomerans/apelsinblommor) och harmoniskt avrundat med sherry och russin (38 %). Snapsen är tänkt att passa lika bra till julmaten som till desserterna och gotter. Gillar! Dessutom snygg flaska, även här för övrigt.

Både Blossa Dalecarlia 2013 och Prima Julsnaps 2013 finns i Systembolagets beställningssortiment: 95 kr (75 cl) resp. 206 kr (50 cl).

Japansk glögg

Tre månader kvar till första advent men julen är redan nu i antågande… I dag presenterades nämligen årets vintageglögg från Blossa. Den heter 12 och smakar… Fjärran Östern! Eller tar åtminstone sin inspiration därifrån, genom smaksättningen av den framförallt i Japan odlade, exklusiva citrusfrukten yuzu, i kombination med ingefära. Yuzun, liten som en golfboll och fylld av kärnor, har en smakkaraktärsblandning av grape och citron/lime – riktigt sur sålunda. Vilket resulterat i denna, hm… citrusglögg, typ. Blossa 12. Dricker japaner glögg?

Den 10-årsjubilerande karakteristiska flaskan är denna gång vit med röd kork och pryds av ett kalligrafiskt 12 jämte koordinaterna till staden Kochi på ön Shikoku i Nippon där yuzujuicen pressas. Alkoholhalten är 15 %. 乾杯/Kanpai!

Blossa 12 kostar 94 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment