Första advent – och julens ankomst kan börja räknas ned. Och glöggen värmas upp. Exempelvis årets årgångs-Blossa, en vit variant där vinbasen och glöggspriten har smaksatts med soltorkad lavendel. Smakinspirationen har hämtats från de violetta lavendelfälten i Provence, som stiliserat även går igen i den karakteristiska flaskans formgivning.
Blossa 14 Lavande
Till skillnad från hemlighetsmakeriet med fjolårets utgåva avslöjades smaksättningen på Blossa 14 Lavande denna gång redan vid lanseringen. Lavendel sålunda. Fast denna är verkligen inte påflugen, tvärtom, knappt förnimbar. Det smakar mest… glögg! En hundralapp för en glögg som inte smakar mycket mer än just glögg? Nä.
Prima Julsnaps 2014
Samtidigt med Blossan presenterades årets Julsnaps från Prima. Precis som tidigare år, en klassisk ekfatslagrad akvavit, som denna gång fått sin finish av cognac, citrus samt den något ovanligare snapsingrediensen: dadlar. Jag är nog litet skeptisk till hur dadel/sherrysötman gör sig med sillarna på julbordet men den parar sig säkert utmärkt med det småvarma och desserterna.
Glögg/Julsnaps-tilltugg av Sébastian Boudet
Bagaren Sébastian Boudet hade för lanseringen av årets Blossa och Prima skapat dessa läckra tilltugg…
Både Blossa Lavande 2014 (15%) och Prima Julsnaps 2014 (38%) finns i Systembolagets beställningssortiment: 97 kr (75 cl) resp. 209 kr (50 cl).