Etikettarkiv: Arcus Sweden

Midsommarnubbarna till gubbarna

Julbord, påskbord, midsommarbord – same same but different

Midsommar – den kanske viktigaste högtiden i Sverige – står för dörren och till firandet hör inte bara ostadigt väder utan givetvis även festlig mat, dans runt stången samt berusande drycker i glasen. Därmed är det också dags att tänka på vad som ska ställas fram på det lövade bordet… Sill, sill, sill och potatis, knäckebröd och hårdost, gravad lax, prinskorv, köttbullar, salladsröror… Samt i bästa fall, Jansson. Det vill säga i stort sett samma rätter som dukades fram i påskas. Liksom i julas! Det svenska smörgåsbordet återkommer ju i varierande helgskepnader – samma mat om än med vissa säsongliga kompletteringar: skinka och gröt till jul, ägg och lamm till påsk medan färskpotatisen och jordgubbar hör midsommaren till. Det gamla bondesamhällets kosthållning och sedvanor lever kvar i vår tid. Ett kulturarv som vi ogärna avviker ifrån, även om det modernare påfundet med grillande till midsommar brer ut sig alltmer.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Midsommartid = tid för det kryddade brännvinet

Traditionerna gäller även de smakförhöjande dryckerna som av hävd gör helgmaten sällskap. Under midsommarveckan handlar vi ca 150 000 liter kryddat brännvin på Systembolaget. Det är mer än sju gånger så mycket som under en vanlig medelvecka. Även om vindrickandet framgångsrikt har vunnit insteg – under sommaren gärna av rosa typ och i box – håller öl och nubben ställningarna. I synnerhet till sillinläggningarna som kan vara knepiga att vinmatcha.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på TennstopetMidsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Några säsongsbetonade/-benämnda brygder och destillat som dem som framförallt saluförs till julbordet produceras inte till midsommarbuffén, utan det är det ordinarie sortimenten av öl och sprit som gäller.

 

Midsommarsnaps

Midsommarsnapsar på Tennstopet

Inför stundande helg var jag härförleden bjuden till Tennstopet för en snapsprovning till smörgåsbord i midsommarens tecken. Dussinet olika skandinaviska akvaviter och snapsar stod uppradade på Tennbarens zinkdisk. En trio danska akvaviter, en trippel norska dito samt trenne svenska snapsar. Flertalet av dem är gamla bekanta som jag har provat många gånger tidigare, senast i påskas respektive julas. De klassiska kryddspritsvarumärkena, som Aalborg, Lysholm, Gammel Opland och Løitens bär alla på en lång och anrik tradition. Skånska Snälleröds är en relativ nykomling i sammanhanget och har bara bränt brännvin sedan 1991. Förpackningen med Snälleröds ekologiska snapsar: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk bjuder på en stimulerande variation av smaker och dofter (5×5 cl, 130 kr. Alla fem levereras också i halvlitersbuteljer à 219 kr). Jungfruns med sin mjuka citruskaraktär är en angenäm överraskning, fast min favorit bland dessa fem är den kumminkryddade Brännmästaren.

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Snälleröds ekologiska snapsar

Jag gillar kummin! Både som bröd- och matkrydda – samt som huvudingrediensen i akvavit. Mindre förtjust är jag i den (alltför!) dilliga varianten, som Aalborg Dild (359 kr). Anis, koriander, fänkål samt fatkaraktär är andra komponenter i en akvavit i min smak. Aalborg:arna Jubilæums (249 kr) och Taffel (259 kr) är aldrig fel till midsommarbuffén, men för dagen tilltalas jag ändå allra mest av de norska, fatlagrade akvaviterna: Lysholm Linie (265 kr) och Gammel Opland (315 kr) samt alldeles särskilt – den kumminstinna! – Løitens Export (195 kr/50 cl). En midsommarsnaps som även funkar till jordgubbarna!

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens ExportMidsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens Export

 

Ord och inga (midsommar)visor

Drick inte din midsommarsnaps för kall. Och på inga villkor fryst! Utan gärna källarsval. Eller, för maximala aromer och smak, rumstempererad. Kyla dräper komplexiteten och framhäver endast alkoholen i det kryddade brännvinet. Och då kan du lika gärna dricka Explorer!

Midsommarsnaps på Tennstopet: Dild Collins på Aalborg Dild Akvavit
En longdrink på årets (snudd på) längsta dag? Inte Tom men väl en Dill Collins! (Dild Akvavit, citron, sockerlag och sodavatten)

 

Gutår och god midsommar!

Lysholm Linie Aquavit bland Midsommarsnapsar på Tennstopet
Litet glas, större flaska

 

Mer detaljerad snapsig info finner du i dessa tidigare inlägg: här och här

 

 

Påsksnapsar och Julsnapsar

 

Påsksnapsande med smørrebrød

Näst efter julen är påsken årets största mathelg. Fem dagar (om man räknar med Skärtorsdagen) av målade, omålade och förlorade ägg, sillar och laxar, lammstek och -fiol samt, inte minst, godis. För att skölja ned allt detta krävs det (traditionella) drycker, som exempelvis must och öl. Samt snaps förstås, som liksom musten och ölen, byter prefixet jul mot påsk i dessa tider. Någon påskglögg har dock, mig veterligen, ännu inte lanserats.

Påsksnaps

Nyligen bjöds jag in till att prova en trio skandinaviska påsksnapsar tillsammans med olika smörrebröd: nyheten Snälleröds Lundasnaps jämte akvavitklassikerna Aalborg Taffel och Gammel Opland.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland Aquavit

Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet till sin ekologiska Lundasnaps, kryddad med humle, fläder, citrus och havtorn. Ett milt somrigt och hyfsat lättdrucket brännvin med relativt låg alkoholhalt, 35%. En påsksnaps för den som inte är så begeistrad i en tung akvavit, möjligen ett alternativ till den som uppskattar Hallands Fläder. (199 kr/50 cl)

Aalborg Taffel Akvavit, röd Aalborg kallad efter sin kända etikett, är med sin omisskännligt kummindominanta särdrag Danmarks mest populära akvavit. 45%. Avnjutes med fördel till sillbordet och varför inte till lammsteken med potatisgratängen. En personlig favorit på alla snapsbrickor! (259 kr)

Gammel Opland Aquavit är som alla norska akvaviter tillverkad på potatissprit och fatlagrad. Den får sin gyllene färgton jämte fylligt runda eftersmak av mer än två år på gamla sherryfat. Karaktären är kryddig med inslag av kummin, citrus och anis. 41,5%. Den lär trivas bra med laxen på påskbordet. (315 kr)

Och som alltid: För bästa smakupplevelse ska all påsksnaps drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran, alkoholen, i det kryddade brännvinet.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland AquavitAalborg Taffel/Nybroe Smørrebrød

 

Smørrebrød

Till snapsarna serverades det således alldeles nygjorda, goda smörrebröd från Nybroe Smørrebrød (Östermalms Saluhall):

  • Räkor och Skagensnitt toppad med Kalixlöjrom
  • Currysillsnitt
  • Drottning Margrethe: gravad lax, sparris, hackad röd lök, crème fraîche och Kalixlöjrom
  • HC Andersen: leverpastej, skygelé, pressgurka och hackad bacon
  • Rostbiffsnitt: remoulade, pressgurka, färskriven pepparrot och rostad lök
  • Ostsnitt: brie, fikonmarmelad och pecannöt

Fundamentet för alla smörrebröden är ett lätt smörat osötat danskt rågbröd.

Nybroe Smørrebrød

 

Fler provade snapsar hittar du här (jul) och här (midsommar)

 

Vin till påsk i stället för snaps?

 

Norsk konjakk – hur cognac är den?

Norsk cognac, finns det? Jodå, precis som det finns svensk cognac. Eller konjak – som det ibland skrivs på svenska. Inte så att spritdrycken i fråga produceras i Norge. Cognac är en skyddad ursprungsbeteckning (som exempelvis Champagne) och får inte framställas någon annanstans än kring staden Cognac i sydvästra Frankrike. Däremot finns det flera norska cognacshus och störst av dem är Braastad.

Medan vi svenskar är storkonsumenter av (malt)whisky så älskar norrmännen å sin sida cognac. Marknaden för cognac är mer än fyra gånger så stor som den svenska, fastän Norges befolkning är till hälften så stor som Sveriges. Mer än två miljoner liter cognac säljs varje år på Vinmonopolet. Systembolaget listar 196 sorters cognac, medan antalet whiskyartiklar är närmare tio gånger så många (inklusive beställningssortimentet) och konsumtionen är proportionellt än större.

 

Cognacsfakta

Vad är då cognac? Jo, destillerat vitt vin som lagrats på ekfat. Druvbrännvin med andra ord. Den i särklass vanligaste druvan som används till cognac är Ugni Blanc, som trivs i områdets kritrika jordar. Denna gröna druva ger alkoholsvaga och syrliga viner som passar bra att destillera. Vinet destilleras två gånger till ca 72 volymprocent, eau de vie kallad. Destillatet lagras minst två år på ekfat, vilket rundar av smaken och tillför aromer. Nästan all cognac är en blandning från många fat med olika lagringstider. Cognac klassificeras efter den yngsta cognacen som ingår i blandningen och de olika beteckningarna VS, VSOP och XO anger hur länge spriten lagrats. För VS är det minst två år, för VSOP eller VO minst fyra år och för XO minst sex år. Den genomsnittliga lagringstiden är i praktiken betydligt längre. Före buteljeringen späds cognacen, till som lägst 40 procent.

Braastad Cognac

Braastad

Åter till norska Braastad. Namnet kommer från Sverre Braastad, som 1899 flyttade från Gjövik norr om Oslo till Cognac för att arbeta för cognacshuset Bisquit. Sverre gifte sig sedermera med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon, grundare av cognacshuset Tiffon. 1919 tar makarna Sverre och Edith över driften av Tiffon. Släkten Braastad är alltjämt dess ägare och den största familjeägda producenten i Cognac-distriktet. Sverre avlider 1979, 99 år gammal. Idag drivs cognacshuset Tiffon, där Braastad Cognac således framställs, av hans barnbarn Jan, Antoine och Richard Braastad. Den sistnämnde är Maître de Chai, d.v.s. ansvarig för att få till de rätta proportionerna av cognacens olika åldrar och kvaliteter. Tiffon använder såväl egenodlade – familjens vingårdar uppgår till ca 40 hektar – som, till större delen, köpta druvor som man destillerar, lagrar och buteljerar själv. Bortåt 6 miljoner liter vin destilleras årligen till 1,2 miljoner flaskor cognac på familjeslottet Château de Triac. I dess källare vilar alltid minst 15 000 fat cognac à 350 liter. Tre procent av cognacen dunstar för övrigt bort genom ekens porer varje år (”änglarnas andel”).

Braastad riktar framför allt in sig på den skandinaviska marknaden och i Sverige sålde man 77 000 liter ifjol. En bidragande orsak till framgångarna i närgeografin är sannolikt stilen på Braastads cognac, som går åt det något sötare hållet (ca 8 g/l). Det är tillåtet att bättra på druvornas egen sötma med socker, sirap och karamellfärg så länge det inte överskrider 2 procent av den totala volymen.

För att visa upp sin nya varumärkesdesign, där Frankrikes ikoniska nationalsymbol Marianne nu pryder flaskornas etiketter och förpackningar, bjöd Braastad under trivsamma former till provsmakning av en handfull cognacer ur sitt sortiment, från den unga VS till den åldriga XO Superior.

Braastad Cognac

Från VS till XO

Mina intryck: Braastad VS (4 år) är druvig, vaniljsöt och stickigt bitsk (279 kr). VSOP, med en genomsnittsålder på 8 år, är bättre integrerad med en rundare karaktär. Väl värd en 50-lapps-uppgradering från VS (329 kr). Den arom- och smakrika XO, en Fine Champagne på ca 15 år, är torrare och har en elegant komplexitet – min favorit i sällskapet (349 kr/50 cl). Specialutgåvan Contemporary, som jag skrev om när den lanserades 2014, är slutsåld. Avslutningsvis XO Supérieur, en assemblage av 20–25-åriga eau-de-vier; tung och blommigt kraftfull med en eftersmak som varar hela vägen till det uppdukade buffébordet! (901 kr, privatimport)

"Fredagskocken" Mattias Larsson lagar maten till provningen av Braastad Cognac

Mattias Larsson, Fredagskocken kallad, hade lagat maten som uppenbarligen uppskattades av cognacsprovarna – faten tömdes i ett nafs …

Braastad Pineau des Charentes

Som digéstif till mjölkchokladcheesecake med rostade hasselnötter, blåbärskompott och kola serverades Braastads egen Pineau des Charentes. Ett sött starkvin med smak av torkad frukt, nötter och honung. Det framställs genom att ojäst druvmust (från departementet Charente) spritas upp med eau-de-vie, som sedan får mogna på ekfat i minst ett år, helst längre. Alkoholhalten ligger på ca 17 procent (privatimport).

Braastad Pineau des CharentesBraastad Sidecar

Cognacscocktailsklassiker

En pågående trend i världen är att använda cognac i cocktails, vilket ju är glädjande för cognacsindustrin – envar gillar inte sin cognac som en avec till kaffet. Den kanske mest klassiska av alla cognacscocktails är den sötsura Sidecar, som med sin kombination av apelsinlikör, socker och citronsaft perfekt balanserar spriten: två delar cognac (här By Braastad Cocktail Edition) och en del av vardera Cointreau och citronjuice (samt sockerlag), skakas och silas i martiniglas. En god avrundning på kvällens trevliga tillställning med Braastad Cognac.

Braastad SidecarBraastad Sidecar

Aftonens värdtrio: Nathalie Dahlin Bengtsson, författare till boken Upptäck Cognac, kocken Mattias Larsson samt, inte minst, den högst cognac-ansvarige: Richard Braastad, Maître de Chai.

Nathalie Dahlin Bengtsson, kocken Mattias Larsson och Richard Braastad Cognac

 

Mitt första möte med Braastad Contemporary XO finns här

 

Braastad Cognac XO

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Färdknäpp för Willie Cochrane

Vad är väl en rimlig avtackning när man har jobbat snudd på fyra decennier på samma arbetsplats? En guldklocka? En plånbok med några extra månadslöner? Ett inramat diplom över en förtjänstfull livsgärning? Om arbetsplatsen har varit ett whiskydestilleri så torde väl en egen whiskyutgåva vara en bonus som heter duga, eller hur! Just den äran har vederfarits den nu avgående managern Willie Cochrane för sin långa och trogna tjänst på det berömda destilleriet på den lilla ön Jura utanför Skottlands västkust. En ö med endast 200 innevånare, en väg, en pub samt ett destilleri. 1977 anlände Cochrane till Jura som mekaniker med föga kunskap om whiskytillverkning. Sedan dess har han varit involverad i alla delar av företaget och tillgodogjort sig allt värt att veta om dess buteljerade produkter. De senaste nio åren har Willie Cochrane fungerat som Juras Distillery Manager jämte dess internationella varumärkesambassadör.

Jura One For The Road

One For The Road med Willie Cochrane
One For The Road med Willie Cochrane

Inför den förestående pensioneringen hyllas Cochrane således med en 22-årig 47-procentig Single Malt whisky, som bär namnet One For The Road (sv. Färdknäpp). Och som ovanligt nog har slutlagrats på Pinot Noir-fat. En begränsad upplaga om 5000 flaskor har producerats, varav 150 har tilldelats Sverige.

I samband med Jura One For The Roadlanseringen gör Willie Cochrane sin sista promotionturné. Igår besökte han Stockholm och Sjö & Land, festlokalen på ponton på Strandvägskajen. Förutom att få sig en dram av den exklusiva nyheten för dagen fick jag också prova några av de andra Jura-sorterna, såväl outspädda som mixade: den lite sötaktiga Diurachs’ Own och de rökiga Superstition & Prophecy.

jura_one_for_the_road-4 | © LEX 2016

Bland de cocktails som kvällens whiskybartender Johannes ”Flooshen” Englund tillhandahöll uppskattade jag särskilt denna:

5 cl Jura Prophecy
2,5 cl citron
2,5 cl mandel syrup/mandelmjölk
1,5 cl honung
Skakas med is

jura_one_for_the_road-5 | © LEX 2016

Värt att tänka på: ”Distilleries don’t make whisky, distilleries make spirits, maturation makes whisky”, som Willie Cochrane pregnant konstaterade. Och han borde ju veta.

jura_one_for_the_road-3 | © LEX 2016

 

Jura One For The Road kommer att kosta 1 595 kr när den webblanseras på Systembolaget 27 okt.

 

Mera av whisky i glasen

 

Aalborg + Sturehof = sant!

Att krogar håller sig med sin egen hemkryddade snaps är inte helt ovanligt. Att man gör det i form av ett samarbete med en kommersiell spritproducent är desto sällsyntare, eller kanske unikt rent av? Det har emellertid Sturehof gjort med sin nya akvavit, som tagits fram tillsammans med anrika Aalborg, världens största producent av akvavit.

Aalborg Sturehof Akvavit

Projektet med Aalborg Sturehof Akvavit spritsattes i april vid De Danske Spiritus Kompagni på Jylland med ambitionen att ta fram en akvavit i klassisk dansk stil, d.v.s. ett klart brännvin med tydliga kummintoner. Utgångspunkten var Aalborg Taffel – vars etikettformgivning den också liknar – fast med mer av dill och citrus(skal), samt aningens alkoholsvagare (40%).

Kombination med mat, i synnerhet med Sturehofs sill/strömming/lax-assietter, har varit ledande för den nya husakvavitens önskvärda smakprofil. Vid lanseringslunchen kunde konstateras att man har lyckats väl i den föresatsen…

Sturehofs sommelier John Eriksson fyller på glasen vars arom lockar näsan till sniff

Frisk, ren och mjukt harmonisk är Aalborg Sturehof Akvavit. Perfekt Toast Skagen-match! Inte heller bara till att snapsa utan även med fördel att smutta på. Serveras gärna danskt källartempererad, d.v.s. 4-8°.

Sturehofs barchef Kalle Strid håller sina nya flaskor högt

3 cl av den nya drycken kostar 60 kr på Sturehof. Och bara där – den finns (ännu) inte på Systembolaget.

Aalborg Sturehof Akvavit är första lanseringen i Aalborg Ambassador Range vars syfte är att uppmärksamma restauranger av stor betydelse för det nordiska mat- och dryckesarvet.

Juldricka I

Julen står, om inte för dörren, så åtminstone i farstun. Advent stundar och med den, festdryckerna till vinterns förestående högtider – ett återspeglande av vår nordiska dryckeskultur. Utbudet av glöggar, snapsar och öl växer för varje år och de återkommande favoriterna utmanas av uppstickare. Dessa säsongsbetonade produkter bringar nya alternativa, mer eller mindre påhittiga/tokiga kryddningar och smaksättningar.

Nyligen var jag bjuden att prova på några av de nya lanseringarna: Spendrups julöl – som jag delar i nästa inlägg samt en trio akvaviter jämte en glöggduo som det handlar om här.

Glögg

Skånska Snälleröds presenterade två vita glöggnyheter: en Vitvinsglögg och en Starkvinsglögg (12,5% resp. 15%). Samma kryddning av bland annat citrus, ingefära och kardemumma i bägge, fast mer av vin, honung och socker i den starkare. Båda kan förstås drickas på traditionellt uppvärmt vis med russin och mandel, men en alls inte dum variant är att avnjuta dem kalla, ”on the rocks”, med ett citron- eller apelsinskal. Snälleröd Vitvinsglögg 75 kr / Starkvinsglögg 85 kr

Snälleröds glöggar är ekologiska vilket också gäller för samma producents nya brännvin, Brännmästarens Julakvavit. Den bär smak av sina tre månader på nya franska ekfat och är en riktigt mjuk snaps med komplexitet, en behaglig sherrysötma och bra längd. Frågan är om den ändå inte gör sig allra bäst till gottebordet eller som avec! (40%, 199 kr/50 cl)

 

Julsnaps

Norska Lysholm Linie Christmas Edition är en given akvavit på mitt dryckesbord i juletid, år efter år. Långlagringen på Olorosofat ger tydliga fattoner till den kummin/anis/citrus-kryddiga, örtiga spriten som mynnar ut i en elegant finish. Avnjutes med fördel rumstempererad, varför inte med en skiva gås- eller anklever! (41,5%, 219 kr/50 cl, 10363)

Till skillnad från norska akvaviter ligger de danska inte till sig på fat och är till följd därav burdusare till sin karaktär. Ett typiskt exempel på detta är Aalborg Jule Akvavit 2015, som för året fått ny utformning av konstnären Peter Max Jacobsen. Det riviga, kummindominanta innehållet är dock alltid densamma i denna danskarnas egen julefavorit. (47%, 299 kr/70 cl, 10201 BS)

 

Julsnaps-cocktails med Charlotta Berggren

Att akvaviter inte bara kan snapsas eller sippas utan även utgör en utmärkt grund för drinkar visade Charlotta Berggren, bartender på Svartengrens och vinnare i Linie Award 2015, genom att skaka fram denna cocktailtrio…

LINIE IN SIGHT
5 cl Lysholm Linie Aquavit, 1 cl punsch,
 3 cl morotsjuice, 
3 cl citron, 
15 ml socker
SAFFRANSFLIP
5 cl Snälleröds Brännmästarens Akvavit, 3 cl grädde,
 1 ägg, 
2 cl saffranssocker
ÄPPLE
Muddla ett halvt äpple,
 4 cl Aalborg Jubilæums Akvavit,
 2 cl sockerlag,
 3 cl citron. 
Toppas med champagne, om så önskas

 

Gastrologiska Julsnapstilltugg

Tilltuggen till denna förjuliga provning var anrättade av Jacob Holmström, Gastrologik.

Bakad kungsflundra med krondill, kräftsås, stekt svamp och spritärtor / Sashimi gjord på svensk vildlax från Junkön med sojaemulsion, ingefära och örter / Plommonkaka (sockerkaka med rostad mandelmassa, vaniljkräm och syltade plommon)

 

Ovanstående juldrycker börjar säljas 2 nov.

Världens bästa likör(?)

Likörer med whisky som bas finns det flera av: den välkända skotten Drambuie, irländaren Irish Mist, kanadicken Fireball Cinnamon Whisky, amerikanerna Jack Daniel’s och Jim Beams honungssmaksatta. För att inte tala om alla de gräddiga Irish Cream-varianterna som exempelvis Baileys och Carolans.

Glayva

En av de mest kända och bäst säljande har dock saknats på den svenska marknaden tills helt nyligen då den skotska whiskylikören Glayva lanserades på Systembolaget av Whyte & Mackay. Detta destilleri producerar också blends under eget namn samt single malts som Dalmore och Jura. Maltwhiskies är även basen för Glayva vilken blandats med clementinsläktingen tangerin, mandel, en kryddblandning där kanel och kardemumma ingår, samt, inte minst, whiskylikörsmaksättaren nr ett: honung.

Receptet till Glayva skapades av whiskyhandelsmannen Ronald Morrison i Edinburgh 1947 och har varit oförändrat sedan dess. Glayva (eg. Gle Mhath) är gaeliska och betyder ”mycket god” (med modern brittisk stavning). Det sägs att Morrisons lagerarbetare utbrast dessa ord av gillande när de provsmakade den för första gången.

Tonic och fläder delar glas med Glayva / Nedkellys Ylva Isaksson håller i poängtavlan
James Steiner, Whyte & Mackays Nordenansvarige, lät bl.a. whiskylikören stiga sig åt huvudet

Vid den gemytliga provsmakningen, som jag bjudits till i samband med Sverigelanseringen, serverades Glayvan såväl ren som i cocktails samt i sorbetform. Som tilltugg serverades en ”streetfood”-meny, komponerad av Axel Ohlson från Kungsholmskrogen Sixten & Frans.

Vegetariska vårrullar med koriander och chilisoja / Mangosorbet med en skvätt Glayva / Bahn Mi, vietnamesisk ”baguette” fylld med marinerad fläskkarré, picklade grönsaker, koriander och chilimayo / Kaffe med en fudgepaj med Glayva ”on the rocks”

Hur smakar den då, Glayvan? Jo, simmigt söt med inslag av honung och citrus. Inte alls svårdrucken (32%).

Glayva on the Rocks

Världens bästa likör(?)… står det ju i rubriken. Det är nämligen så som Glayva marknadsförs efter att ha vunnit den årliga tävlingen The International Wine & Spirit Competition, IWSC, hela fem gånger, vilket är rekord. Well, fast det är nog trots allt en fråga om tycke och smak.


Glayva kostar 279 kr för 70 cl.

Lanseringen av en annan whiskylikör här!

Flaskkonst

Ovanstående cognacsbutelj är resultatet av designsamarbetet mellan konstnären Magne Furuholmen och arkitektbyrån Snøhetta. Den förre, även känd musiker och medlem i popgrupperna a-ha och Apparatjik, har skapat bokstavsformerna som det berömda arkitektkontoret (som bl.a. ritat operahuset i Oslo) sedan överfört till flaskan och presentkartongen den kommer i.

Ingen vanlig konjakspava således utan det här är den nya och limiterade Braastad Contemporary XO. Tanken är att matcha det kvalitativa innehållet med ett passande hölje genom att utmana nordiska konstnärer att skapa visuella uttryck utifrån vad som inspirerar dem från cognacsvärlden.

Två sidor av Magne Furuholmen och hans bokstavskonstliga konjak

Bakom projektet Braastad XO Contemporary Art ligger alltså det norska cognachuset Braastad. I samband med lanseringen i Sverige besökte Magne Furuholmen Stockholm för att visa upp sin flaskkonst och bjuda på ett glas av det goda. Till sin karaktär är denna cognac ganska söt med toner av torkad frukt, nötter och vanilj; mycket smak och påfallande lättillgänglig.

Idag, den 1 dec., börjar Braastad Contemporary XO säljas på Systembolaget. 250 flaskor finns och priset är 499 kr för 70 cl.