Etikettarkiv: Johan Lidby Vinhandel

Allt om Mat-igheter

I måndags ägde årets Restauranggala rum. Igår delade tidningen Allt om Mat i sin tur ut sina årliga utmärkelser vid en mindre tillställning på Tändstickspalatset i Stockholm.

Allt om Mats Stora matpris

Allt om Mat:s Stora matpris gick till Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och lunchrestaurangen Asplund i Solna. Han belönas för sitt långvariga arbete för svensk gastronomi.

Gyllene Glaset

Andy och Ned från Seghesio tog emot ett av 2015:års Gyllene Glaset

Vinpriset Gyllene Glaset delas ut till en vinmakare eller ett vinhus som har utmärkt sig för hög kvalitet och egen stil. Det prestigefyllda priset fyller 20 år. Därför ärades inte bara en utan två mottagare: den kaliforniska zinfandel-producenten Seghesio och champagnehuset Louis Roederer – två familjeägda vinföretag med välförtjänt renommé.

Louis Roederers ägare Frédéric Rouzaud tog emot det andra av årets Gyllene Glaset av bland andra Jan Holmström, Allt om Mats vinprovargrupps ordförande.

Allt om maten och vinerna på Allt om Mat-pristudelningen

Ett oklanderligt val – bara att instämma i! Viner med glädje att ta i sin mun tillsammans med annat smått och gott som också serverades.

Koreansk krabbsallad med ris / Potatis och cheddarost Royal med varmrökt örret (norsk öring)

Värdinna för kvällen var chefredaktören för Allt om Mat, Mona Johansson. Hon presenterade aftonens pristagare och påminde dessutom om att Sveriges första och största mattidning firar 45 framgångsrika år. 1970, när idén att satsa på en tidskrift som uteslutande skulle handla om matkultur föddes, verkade den inte bara djärv utan rentav våghalsig. Husmanskost dominerade i de svenska köken. Vem skulle vilja läsa om vad som dagligen ställs på ett matbord? Behovet av inspiration och nya trender visade sig dock så stort, att Allt om Mat blev snart inte bara en stor succé utan även en stilbildare inom den snabbväxande nya genren som idag omfattar en mängd olika titlar.

Tidningsomslagen såg något annorlunda ut då jämfört med idag… Allt om Mats chefredaktör, Mona Johansson.

Laks för god att tillaga

Lax är gott. Och nyttigt. Inte särskilt dyrt heller. Åtminstone inte jämfört med förr, då (vildfångad) lax utgjorde en exklusiv finmåltid, medan exempelvis torsk var billig vardagsmat. Idag är det ju tvärtom. Tack vare den odlade laxen och på grund av utfiskning av torsken.

Salma lax

Den allra godaste laxen kommer från Bømlo i Norge och heter Salma (varumärket). En skinn- och benfri innerfilé av odlad lax, som vakuumförpackas senast fyra timmar från det att fisken fångats, vilket utgör en garanti för fiskens färskhet. Laxens avnjutes med fördel rå, utan infrysning eller tillagning. Exempelvis som sashimi, som måste vara något av det enklaste och godaste man kan servera. Det är bara att öppna förpackningen och skära upp den vackra filén i skivor samt eventuellt servera med wasabi & soja.

I samband med att Salma-laksen nu lanseras i en mindre förpackning om 140 g – lagom för en – så bjöds jag att provsmaka några nya recept signerade kocken Fredrik Eriksson på hans Långbro Värdshus

Allt smakade naturligtvis utmärkt, med god vinmatchning till! Allra bäst var likafullt det minst tillagade, carpaccion med beurre blanc – delikat!

Sötsakerna som avrundade långlunchen var laxbefriade…

Visst, SALMAn är en bra bit dyrare än annan färsk lax. Men det är den värd!

 

Smaka på annan norsk god firre