Etikettarkiv: Fredrik Eriksson

Allt om Mat-igheter

I måndags ägde årets Restauranggala rum. Igår delade tidningen Allt om Mat i sin tur ut sina årliga utmärkelser vid en mindre tillställning på Tändstickspalatset i Stockholm.

Allt om Mats Stora matpris

Allt om Mat:s Stora matpris gick till Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och lunchrestaurangen Asplund i Solna. Han belönas för sitt långvariga arbete för svensk gastronomi.

Gyllene Glaset

Andy och Ned från Seghesio tog emot ett av 2015:års Gyllene Glaset

Vinpriset Gyllene Glaset delas ut till en vinmakare eller ett vinhus som har utmärkt sig för hög kvalitet och egen stil. Det prestigefyllda priset fyller 20 år. Därför ärades inte bara en utan två mottagare: den kaliforniska zinfandel-producenten Seghesio och champagnehuset Louis Roederer – två familjeägda vinföretag med välförtjänt renommé.

Louis Roederers ägare Frédéric Rouzaud tog emot det andra av årets Gyllene Glaset av bland andra Jan Holmström, Allt om Mats vinprovargrupps ordförande.

Allt om maten och vinerna på Allt om Mat-pristudelningen

Ett oklanderligt val – bara att instämma i! Viner med glädje att ta i sin mun tillsammans med annat smått och gott som också serverades.

Koreansk krabbsallad med ris / Potatis och cheddarost Royal med varmrökt örret (norsk öring)

Värdinna för kvällen var chefredaktören för Allt om Mat, Mona Johansson. Hon presenterade aftonens pristagare och påminde dessutom om att Sveriges första och största mattidning firar 45 framgångsrika år. 1970, när idén att satsa på en tidskrift som uteslutande skulle handla om matkultur föddes, verkade den inte bara djärv utan rentav våghalsig. Husmanskost dominerade i de svenska köken. Vem skulle vilja läsa om vad som dagligen ställs på ett matbord? Behovet av inspiration och nya trender visade sig dock så stort, att Allt om Mat blev snart inte bara en stor succé utan även en stilbildare inom den snabbväxande nya genren som idag omfattar en mängd olika titlar.

Tidningsomslagen såg något annorlunda ut då jämfört med idag… Allt om Mats chefredaktör, Mona Johansson.

Laks för god att tillaga

Lax är gott. Och nyttigt. Inte särskilt dyrt heller. Åtminstone inte jämfört med förr, då (vildfångad) lax utgjorde en exklusiv finmåltid, medan exempelvis torsk var billig vardagsmat. Idag är det ju tvärtom. Tack vare den odlade laxen och på grund av utfiskning av torsken.

Salma lax

Den allra godaste laxen kommer från Bømlo i Norge och heter Salma (varumärket). En skinn- och benfri innerfilé av odlad lax, som vakuumförpackas senast fyra timmar från det att fisken fångats, vilket utgör en garanti för fiskens färskhet. Laxens avnjutes med fördel rå, utan infrysning eller tillagning. Exempelvis som sashimi, som måste vara något av det enklaste och godaste man kan servera. Det är bara att öppna förpackningen och skära upp den vackra filén i skivor samt eventuellt servera med wasabi & soja.

I samband med att Salma-laksen nu lanseras i en mindre förpackning om 140 g – lagom för en – så bjöds jag att provsmaka några nya recept signerade kocken Fredrik Eriksson på hans Långbro Värdshus

Allt smakade naturligtvis utmärkt, med god vinmatchning till! Allra bäst var likafullt det minst tillagade, carpaccion med beurre blanc – delikat!

Sötsakerna som avrundade långlunchen var laxbefriade…

Visst, SALMAn är en bra bit dyrare än annan färsk lax. Men det är den värd!

 

Smaka på annan norsk god firre

 

Årets Kock

Igår lagades det mat så det stod härliga till på Stockholm Waterfront! Inte av mig, men väl av halvdussinet något mer välmeriterade yrkeskockar; de återstående finalisterna av de inalles 146 spisproffs som anmält sig till tävlingen Årets Kock, d.v.s. SM i matlagning. Inför ett fullsatt auditorium av bransch, media & matnördar i största allmänhet fick de sex tävlande i uppgift att på fem timmar göra sitt bästa. Tvenne varmrätter skulle skapas, en förberedd och tränad på och där fjällröding var huvudråvaran samt en härtill mer skapad i stunden utifrån en råvarukorg där dovhjort var den enda i förväg kända ingrediensen för tävlingsdeltagarna.

De färdiga rätterna betraktades sedan med kritiska ögon och smakades av dito gommar av deras än mer etablerade kolleger, en jury bestående av snudd på hela Sveriges kändaste kock/krögarelit (jämte ett par sponsoroutsiders. Samt en prins).

En stilstudie (i detalj) av juryöverläggningen…

Och efter en hel dags intensivt tävlande så var det slutligen dags att utse en ny svensk mästare… Och Årets Kock, som förärades Gastronomiska Akademiens guldmedalj, blev Daniel Räms, som enligt juryn ”naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett!”

Daniel Räms vinnande varmrätter: Hällristad fjällröding och kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt himmelsraften med ansjovis / Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia (originalfoto: ÅK)

2013:års Kock (med stort K) är 37 år och driver Räms Mat & Gastronomi i Kristineberg. För tre år sedan blev Räms tvåa i samma tävling, men nu nådde han således top of the kocks.

Den nye Mäster kock hyllades förstås med stående ovationer. Samt gratulationer – Daniel Räms födelsedagsfirade också idag!

Senare på aftonen bjöds det till banketten Årets Kock där de 1 500 smokingklädda gästerna först välkomnades med ett glas Philipponnat Royal Réserve Brut champagne och sedan utfordrades vi med en meny komponerad och exekverad av Skeppsholms-krögaren Malin Söderström (Moderna Museet, Hjerta)

Ett snäckskal med algmarinerad pilgrimsmussla och öring; krabbsallad med rostad blomkål samt blåmusselsoppa (vin: Pouilly Fumé, Cave de Perrière 2011, Lacheteau)
Oxfilé med vintergrönsaker, toppad med tuppleversmör, smälta Ingrid Marie-äpplen och rotfruktskrisp (vin: Sonoma County Cabernet Sauvignon 2009, Louis M Martini)
Kryddig chokladkräm & bärgodis (Plantation Rum, Grande Reserve)

Förförande förfriskningar!

Sammanfattningsvis, en god kväll!

En god kväll!