Glas fyllda med Fox Creek Wines på Adam & Albin Matstudio

Shiraz

För någon vecka sedan doppade jag näsan och vätte strupen i en provning av det vita vinet Sauvignon Blanc (se nedan). Nu är det dags att göra detsamma med rödvinet Shiraz, när den australiensiska producenten Fox Creek Wines idag – vältajmat på självaste Australia Day! – gör ett nedslag på Adam & Albin Matstudio (som f.ö. är högaktuell i årets stundande ”kock-VM”, Bocuse d’Or).

Den mörkblå, i det närmaste svarta druvan Syrah ger eldiga och kraftfulla viner, med såväl höga halter av tannin som alkohol vilkas komplexa smakrikedom både utvecklas och mildras genom ett till två års lagring på ekfat. I Australien, där druvan kallas Shiraz, äger den bland rödvinsdruvorna; den täcker inte mindre än 40% av kontinentens vinodlade yta. Onekligen en enorm fullträff – även kommersiellt – sedan den invandrade 1788 med slavskepp från Sydafrika!

Så lång tid har inte makarna Jim och Helen Watts odlat sin shiraz, utan de slog sig ned i Fox Creek, i vindistriktet McLaren Vale, strax söder om Adelaide (South Australia), i början av 1980-talet. Och denna rävbäck har sedan fått ge namnet till deras viner, som vunnit framgång, inte minst i Sverige, som är en stor exportmarknad.

Högste räven själv, Paul Rogers
, gillar doften av sitt eget vin!

Trots att just ingen i omgivningen trodde att det gick att odla kvalitetsvin på deras egendom, som tidigare använts för majsodling och betesmark och vars jordmån var tjocklera, så visade det sig överraskande nog att paret råkat bygga sitt hus på en bit av den allra bästa vingårdsmarken. Vinrankorna som planterats vid deras boningshus hade kortare rader så vinet som kommer från dessa fick följaktligen namnet Short Row. En serie prestigevin som vunnit mången utmärkelse och utsetts till en av Australiens bästa shirazviner. Medan Fox Creek-etiketten Red Baron har mindre struktur, mer av bär, inget fat, ett lägre pris samt knappast vinner på att lagras till skillnad från Short Row.

Profilen på dessa bägge McLaren Vale-shirazer är som sagt mustigt rustika, alkoholrika (ca 14%, varmklimatsviner) med en kraftfull doft av mörka bär, med inslag av charkuterier, rök, kryddor och rostade fat. Smaken är fruktig och tät, med en kryddig komplexitet av tanniner som nästa biter dig fast i eftersmaken. Med naturlig årgångsvariation i beaktande av varierande väderbetingelser.

Vid dagens vertikalprovning provades fem årgångar, 2006-2010, av Short Row Shiraz och sex av Red Baron Shiraz, 2006-2011. På Systembolaget finns en av vardera av senaste årgång, 175 resp. 109 kr.

Och eftersom vin ju självfallet avnjutes bäst tillsammans med mat så serverades också en av Adam & Albin välkomponerad och dito -smakande meny till Fox Creek. Kraften i en rejäl shiraz kräver kraft och smakrikedom i maten, som kött och gärna vilt!

Grillad kyckling, chili, gurka majonäs och koriander / Sotat hjortinnanlår, picklad gulbeta och riven pepparrot / Brässerad älghögrev, pumpacrème och vattenkrasse / Lagrad prästost, honung och rostade nötter

2 reaktioner på ”Shiraz”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *