Lars Nilssons skulptur på Galleri Andersson/Sandström

Gallerirond januari I

Nytt år, så också nytt konstdito. Efter den ovanligt tidiga starten med Vårsalongen så inleddes Stockholms gallerisäsong förra veckan med vernissager såväl i klustret vid Vanadisplan som i city. För att börja med de förra – Citygallerierna följer i nästa inlägg – så kan konstateras att Young Art/NAU Gallery har flyttat. I rummet på Hudiksvallsgatan 4 har istället Galleri Andersson/Sandström brett ut sig för att totalt omfatta hela 835 m2 – störst i stan. Den nya lokalen hyser frapperande verk ur samlingarna.

Tony Craggs Point of View och Lars Nilssons The Return (högst upp på sidan) – två av de stora skulpturer som man möter i Andersson/Sandströms nya exponeringsyta. Det som ger färg åt de vita väggarna i huvudgalleriet på innergården är engelsmannen Ian McKeevers dynamiska måleri.

Hours of Darkness – Hours of Light och Henge heter Ian McKeevers senaste serier målningar. Abstrakta bilder i olje- och akrylfärg har applicerats lager på lager. Delar av duken har dock lämnats bara. Snyggt!

Ian McKeevers Paintings and Painted Panels på Andersson/Sandström. Priser: GBP 7 000-24 500.

 

Ännu en förändring i Stockholm Gallery District, denna dock av smärre art. Christian Larsen Gallery har krympt, åtminstone dess utställningsyta för denna säsongspremiär, som visas i ett mindre utrymme vägg-i-vägg med den gamla lokalen. Vilket i och för sig är fullt tillräckligt för David Åbergs halvdussin datorgenererade printar, animation samt 3D-skulptur. Den blanka estetiken är sci-fi/fantasy-världens, där det mänskliga (=kvinnliga) möter det virtuella.

Chrysalis (puppa på engelska) heter David Åbergs presentation av replikanter. Priser: 24 000-85 000 kr.

 

Om verken var få på Christian Larsen är de desto fler en trappa upp hos Andréhn-Schiptjenko, där Martin Jacobsons färgstarka bilder inte lämnar mycket av de vita väggarna synliga. En överväldigande syn av ett 60-tal målningar, akvareller, collage och objekt, möter besökaren i denna klassiska salongshängning, med bilderna tätt, tätt i rad på rad.

Inte lätt att fixera blicken när det finns så mycket som ropar på uppmärksamhet. Själv blev jag lätt stressad av såväl mängden verk som det högljudda uttrycket. Inte se skogen för alla träd…

Utställning – så deskriptivt bokstavligt heter Martin Jacobsons eklektiska jättepresentation.

Åh, all denna konst gör mig så trött…

 

Priser: 20 000-300 000 kr.

 

Mer sparsmakade är Lovisa Ringborgs fotografier på Cecilia Hillström Gallery, Night Remains. Inte bara till antalet utan även till anslaget. Man får öppna ögonen och titta koncentrerat för att upptäcka det som vid första anblicken exempelvis enbart kan se ut som sten. De vackra marmoreringar visar sig dock ha en hel del mer att förtälja.

Ringborgs omsorgsfullt digitalredigerade, intrikata och motsägelsefulla verk lämnar betraktaren med viss ambivalens om vad man egentligen ser och om man har sett ”rätt”.

Priser: 18 000-75 000 kr.

 

Lana del Rey är visst motivet för denna målning betitlad Blue Jeans

Natten består in i granngalleriet, Flach, där Johanna Fjaestads separatutställning bär namnet Nattens lägsta temperatur. Figurativa oljemålningar, eteriskt upplösta i en dämpad färgskala.

Inte bara målat utan även gjutit små cowboys (i Jesmonite) har Johanna Fjaestad gjort.

Priser: 16 000-28 000 kr, kofösarna kostar 14 000 kr/st.

 

Susanne Larssons glaserade keramik har jag noterat på såväl årets som fjolårets Vårsalongen. Skulpturer som parafraser på motiv från olika konsthistoriska epoker, som Backanal – fritt efter Tizian respektive Yttersta domen. Denna gång delar hon inte utställningsytan med någon annan, utan visar sina tablåer i en separatutställning på S.P.G. Medusas flotte är dess titel, efter den romantiske konstnären Théodore Géricaults berömda målning (Louvren), som gestaltar de överlevande efter ett skeppsbrott 1816. Vilket ofrånkomligen får en att tänka på vår tids nödlidande migrantströmmar över Medelhavet.

Bland andra klassiska målningar som Susanne Larsson fyndigt och begåvat översatt till tredimensionella keramiska skulpturer visas

detalj ur Botticellis Historien om Nastagio degli Onesti (1482) / fritt efter Peter Paul Rubens Flodhäst och krokodiljakt (1616) / fritt efter Jean-Honoré Fragonards Gungan (1767). Priser: 30 000-110 000 kr.

 

Samson Kambalu själv mitt bland sina bilder

Galerie Nordenhake lyser väggarna kycklinggula. Det ligger fotografier strödda på golvet och en hoper projektorer i det inre rummet visar minutkorta stumfilmer i sepia och svartvitt…

Den malawi-brittiske konstnären Samson Kambalu har besökt platsen där Eadweard Muybridge utförde sina animal locomotion-studier på 1870-talet, Red Barn Farm, och låtit sig inspireras till denna utställning/installation. Som jag faktiskt inte orkar försöka tränga in i…

 

 

Utställningarna visas till t.o.m. 18 feb. förutom Martin Jacobson på Andréhn-Schiptjenko som pågår ända till 4 mars.

En reaktion på ”Gallerirond januari I”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *