Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: draken Chuti

Solrospallar, silkesdrakar, porslinsmeloner och självporträtt i Lego

Lars Bohman Gallery har bommat igen för att i stället ägna sig åt ren konsthandel. I dess lokaler på Karlavägen har det anrika Helsingfors-galleriet Forsblom flyttat in efter en omfattande renovering, där bland annat betonggolvet bytts ut mot ett i trä. Med sina 600 kvm har den stockholmska Forsblom-filialen blivit en av Sveriges största gallerier.

Ai Weiwei på Galerie Forsblom

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom

Stort, för att inte säga storstilat, inleder man också själva utställningsprogrammet. Allra först visar man en omfattande (vi pratar fortfarande om ett gallerisammanhang) utställning med en av samtidskonstens absolut främsta superstjärnor: den (Berlin-baserade) kinesiske aktivisten och konstnären Ai Weiwei. Det är ett tjugotal verk från det senaste decenniet som står i centrum. Kinesisk historia blandas med internationell samtid.

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Ci Dun & Brain Inflation

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Ci Dun & Brain Plates
”Ci Dun” (2014) – pallar täckta av solrosfrön / ”Brain Inflation” (2009) & porslinsfaten ”CT Plates” (2012) – röntgenbilder av konstnären efter polismisshandel

 

Som arkitekt var Ai Weiwei inför OS 2008 delaktig i skapandet av Pekings/Beijings nationalstadion. Efter jordbävningskatastrofen i Sichuan samma år kritiserade han myndigheterna i texter som han publicerade på internet. Han väckte enormt uppseende 2010 med installationen Sunflower Seeds på Tate Modern i London. Med en matta av solrosfrön i porslin kommenterade han såväl kulturrevolutionen som dagens massproduktion. Året därpå greps Ai Weiwei misstänkt för ”ekonomisk brottslighet” och satt fängslad några månader, vilket väckte protester världen över.

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Study of Perspective (2014)
Weiwei ger fingret åt allt och alla i ”Study of Perspective” (2014)

Mycket att ta in på utställingen Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Men Shen Kite & Watermelon
Väktardraken ”Men Shen Kite” (2014) / Porslinsskulpturerna ”Watermelon” (2006)
Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Ruyi
Talismanen ”Ruyi” (2012) i kvittenmonter
Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Marble Stool
Samling vid ”Marble Stool” (2016)

Urvalet av verken till utställningen på Forsblom är Ai Weiweis eget. Utställningstiteln Tyre kommer från en skulptur i marmor som föreställer staplade livbojar – en kommentar till flyktingtragedin på Medelhavet.

Ai Weiwei – Tyre på Galerie ForsblomAi Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom

På Galerie Forsblom visas även (och förstås!) vaserna från Han-dynastin. Några är övermålade med metallicfärger, andra har ”förskönats” med Coca-Cola-logotyp. Dessa kärl har blivit ett slags signum för Ai Weiwei efter det att han 1995 släppte en tvåtusen år gammal urna i golvet och avsiktligt lät den gå i kras. Detta performanceverk, Dropping a Han Dynasty Urn, förevigades på en fotografisk triptyk, som blivit konstnärens mest ikoniska verk och bidrog även till hans internationella genombrott. Triptyken, parafraserad i Legobitar, utgör en spektakulär fondvägg i Forsbloms största utställningsrum.

 

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Dropping a Han Dynasty Urn (Lego)

Ai Weiweis politiska konst har naturligtvis sin kraft. De verk som jag mest tar till mig utgår från den kinesiska historien och hantverkstraditionen. De starkaste intrycken lämnar de skira, flygande drakarna av silke och bambu. I verken tolkar Ai Weiwei mytologiska varelser och monster från bilderböckerna i sin barndom.

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: draken Quiyuan

Trälådan Treasure Box (2014) i kinesisk kvitten är ytterligare en på alla sätt imponerande pjäs med sitt detaljerade snickeri av sammanfogade hexagoner. Även här handlar det om ett symboliskt möte mellan det massproducerade och det traditionella hantverket. Hyllor och dolda fack i kuben symboliserar det förflutna och minnen. Med ett pris på drygt 90 Mkr är det utställningens dyrbaraste verk.

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Treasure BoxAi Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom: Treasure Box

 

Kaj Forsblom, Anna Persson och Ebba Bozorgnia – galleristerna på Galerie Forsblom Stockholm
Helsingforsgalleristen Kaj Forsblom och hans medarbetare på nya galleriet i Stockholm, Anna Persson och Ebba Bozorgnia

 

Ai Weiwei – Tyre, Galerie Forsblom t.o.m. 26 mars

 

Ai Weiwei – Tyre på Galerie Forsblom

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *