Etikettarkiv: LRF

White Guide Gala 2015

Det är måndag och många av landets främsta krogar håller stängt. En icke obetydlig numerär av dess personal har just denna eftermiddag samlats i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm för att förhoppningsvis få höra hur namnet på just deras restaurang läses upp från scenen.

Idag utsågs de bästa restaurangerna och de största dito upplevelserna vid White Guide Gala. I samband med detta släpptes även årets upplaga, den elfte, av den vita guiden med 598 av de inalles närmare 800 testade restaurangerna. Till det finaste priset, Årets bästa restaurang, utsågs Fäviken Magasinet utanför Järpen/Åre i Jämtland.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och galans konferenciere Titti Schultz applåderar Magnus Nilsson och hans Fäviken
Dagens mesta vinnare: Magnus Nilsson, Fäviken

Magnus Nilsson (och hans medarbetare) på Fäviken fick anledning att beträda Grands scen hela tre gånger under White Guide Gala. Förutom utmärkelsen som Sveriges bästa restaurang tilldelades krogen även priset för Årets serviceupplevelse. Härtill belönades den unge krögaren själv – som förste svensk – med hedersutmärkelsen White Guide Global Gastronomy Award.

Magnus Nilsson med medarbetare, Fäviken

Operakällarens restaurangchef Carl Frosterud & medarbetare

Årets matupplevelse får man på Gastrologik i Stockholm, där även Operakällaren premierades, för Årets vinupplevelse. Endast två vinnare i huvudstaden, ett omvänt rekord. Desto bättre gick det för rikets andra, eller numera första matstad, Göteborg, dubbelt så många vinnare: Koka blev Årets Stjärnskott, Thörnströms kök tillhandahåller Årets ölupplevelse, Upper House Dining i Gothia Towers Kaffeupplevelsen medan det nya fiskpriset, Merroir Award, vanns av Hoze. Till Malmö(s närhet) tar man sig, om man vill besöka Ambiance Restaurant i Tygelsjö, som fick priset Värt en resa.

WhiteGuideGala15-11 / © LEX 2015

Årets norska språkliga innovation: havsterroir = ”merroir”… Vinnare: Hoze
Lina Ahlin Olofsson, Restaurant Frantzén – Årets White Guide Rising Star t.h.
Årets Stjärnskott: Koka, Göteborg
Årets Hjärtekrog: Jazzköket, Östersund (delvis skymd av prisutdelaren)

Inför och efter prisutdelningen trängdes krogfolket, branschen, sponsorer jämte andra inbjudna på White Guide Gala med smått och gott att mumsa på och förfriska sig med.

Pilgrimsmussla / Hummer med laxrom på ärtpuré / Carpaccio med råkost / Hallon/citron-bakelse

Svenska ostar: t.v. buffelmozzarella med granskottsolja 👍
Caviar, närmare bestämt kaffe~

När galan var till ända öppnade den nyssprisade Sveriges bästa restaurang, Fäviken, en tillfällig liten Stockholmsfilial – en pop-up-korvkiosk i Kungsan! De tusen medhavda korvarna gick åt i ett nafs.

 

Om du vill kolla in White Guide Gala 2014 klickar du… här!

 

Fler White Guide-tilldragelser