White Guide Café

Guide till bästa fikat

White Guide Café

Senaste nytt från kaffe- och bakverksfronten: den är full av liv och framåtanda! Kaffet rinner inte bara ned i koppen utan även in i degen. Kaffebarer i framkant tar tillvara chaffet – de papperstunna innerskal som kaffebönorna släpper vid rostningen – som en ingrediens i olika bakverk. Det – trendiga! – bryggkaffet används även till att skålla rågen vid baket. Kaffet följer öl- och vinutvecklingen och blir alltmer lokalt: mikrorostat samt med större fokus på kaffebärens ursprung och säsong. Åtminstone bland de nördigaste hipsterbaristorna på de coolaste kaffebarerna. Att matcha kakorna, brödet och pålägget med kaffets smakprofil av sötma, syrlighet och beska ligger också i tiden. Kaffeläsk och kaffe i drinkar. Men det serveras inte bara kaffe, utan även te, som det trendiga, jästa, syrliga kombucha, med publikfriande fruktsmaker. Caféerna har också tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och serverar färskpressade juicer och smoothies samt hippa, alternativa läskmärken, i små flaskor.

Ida Strid på Lavazza fixar min cappuccino

Konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. Inspirationen hämtas med fördel från det franska patisseriet, med kändisarna pain-au-chocolat, croissant och brioche, doldisarna kouign-amann och financier samt framför allt: éclairerna, som tar sig olika form och fyllningar. Fler bagerier borgar också för bättre bröd, såväl söte~ som mat~.

Dagens godaste gâteau: den (saltade)smörstinna och sockerkaramelliserade kouign-amann! Bördig från Bretagne men härbakad av Bageri Petrus.
Bageri Petrus (Mariatorget) bakverk var oemotståndliga. Inte ens sockerbagaren själv, Petrus Jakobsson, kunde stå emot!

Fikandet är ju något av den svenskaste av företeelser och det är ju i det närmaste självklart att vi därför behöver en guide till de bästa fiken. White Guide Café har tagit på sig den uppgiften och igår presenterades årets utgåva, den tredje i ordningen, i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Av närmare 400 testade caféer över hela Sverige rankas 317 i den vita guiden, varav 71 i Stockholm. De allra främsta inom de åtta olika kategorierna belönades också vid prisutdelningen, under konferencieren Johanna Westmans ledning.

Årets Bästa Café – det finaste priset: da Matteo, Gbg. ”För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller en extremt hög kvalitet”, skriver White Guide Café i sin motivering. Guidens chefredaktör Lena Ilkjær (t.h.) och Mia Örn delade ut diplomet till Matts Johansson & NN.
Årets Kaffebar: Drop Coffee, Sth. ”För att ständigt flytta fram gränserna för vad en kaffebar är och ska vara med stor känsla för service, nytänkande, produktutveckling och gästbemötande i varje led”. Chefan Joanna Alm är mottagaren.
Årets Konditori: Tössebageriet, Sth. ”För att ha lyckats med bedriften att utveckla en klassisk tradition genom nytänkande och innovation, utan att ge avkall på vare sig smak, hantverkskunskap eller gästbemötande”. 100 000 semmelwraps sålda!
Årets Stjärnskott: Uggla kaffebar & café, Mmö. ”För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor”
Årets Hållbara Café: Strandnära Ekocafé, Mörbylånga. ”För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat Ölandsvete”.
Sebastian Boudet gav vinnarna korgen!
Årets Värt en Resa: Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad. ”För att ha skapat ett unikt café bland gröna rum och växthus där lekfullhet och kreativitet gör varje besök till en lustfylld upplevelse”. Vinnartrion flankeras av Eva Nordlinder, chefred. på tidningen Hembakat.
Årets Fikaställe: Annas Hembageri, Mariefred. ”För att med entusiasm och stort hantverkskunnade ha skapat ett hemma-hos-café i den röda stugan där gott kaffe och egna bakverk lockar fikagäster från när och fjärran”
Årets Bageri: Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Sth. ”För att lyckas med konststycket att kombinera respekten för gamla, nästan bortglömda, spannmålssorter med sprudlande kreativitet och nyskaparanda när det gäller utvecklingen av nya bröd och bakverk”. Mästerbagare Jan Hedh var det som överlämnade diplomet till Martin Berg med personal.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo på Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Söder. Det främsta konditoriet är Östermalmsinstitutionen: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet, väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Mathias Dahlgrens och Martin Bergs Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Tegnérg.

Vinnargroupie!

Fast, som någon påpekade, glöm inte att ”det bästa kaffet är det som serveras med ett leende”.

Kör från Stockholms Musikgymnasium sjöng in tillställningen och på, nåja, ”galan” fanns såväl kaffe som diverse bakverk att smaka på…

”Be Healthy” kallar ”rebell”-pop up-bagarna Pasteleria 413 från Gbg sin bakelse i kvarg, honung, nötter, rabarber, ingefära, choklad och syra
Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans crew på pop up:en Pasteleria 413 kombinerar attityd, hiphop och rap med sockerkonst!

Handgranater, knogjärn, seriemördad Barbie… Allt i socker och ätligt. Göteborgskonditorn Jimmy Wigh och hans gangsta-crew på pop up:en Pasteleria 413 bakar ihop hip-hop med sockerkonst!

Mr White Guide himself, Mikael Mölstad, håller ett vakande öga över sitt evenemang

White Guide Café kostar 149 kr.

Rapporten från årets ”stora” White Guide Gala här!

 

Fler White Guide-tilldragelser

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *