Etikettarkiv: Haute couture

Fransk förtjänstorden förlänad fashionista för föredömligt fullödig förrättning

I över 30 år har Cay Bond varit verksam inom modevärlden. Som journalist och redaktör för magasinet Clic och tv-programmet Modemaffian, som hon startade parallellt. Som trendanalytiker för Promostyl i Paris. Samt som föreläsare och författare. Frankrike löper som en röd tråd genom Cays långa, modeinriktade yrkesverksamhet. Hon har inte bara gjort dess exklusiva skrädderi- och sömnadskonst, haute couture, och den färdigsydda konfektionen, prêt-à-porter, jämte dess kreatörer bekanta för en svensk publik. Härtill har hon spridit den franska synen på mode: att mode är kultur, kunskap och personligt uttryck.

Som ett erkännande och tack för sin mångåriga gärning har Cay Bond utnämnts till Officier de l’ordre national du Mérite, Nationalförtjänstorden, enligt ett beslut av republikens president François Hollande. Denna hedersbetygelse delades ut igår av Frankrikes ambassadör i Sverige, Jacques Lapouge, vid en ceremoni på Frankrikes residens.

”Vi vill med denna utmärkelse hedra Cay Bond för hennes framstående insatser för Frankrike som inspirationskälla, besöksmål och modenation. Med sina gedigna kunskaper har hon fört fram franska modeskapare och företag, men också bidragit till värdefulla fransk-svenska kontakter.” Detta bland annat uttryckte ambassadör Lapouge innan han dekorerade aftonens huvudperson.

Som följdes av tacktal – på välartikulerad franska förstås – av den nyförtjänta…

Och så avrundades ceremonin med ett uppsluppet mingel med champagne i glasen och kanapéer på faten.

Mes félicitations, Mme Officier Bond!

Små bilder med stort uttryck

Jag är alltid en smula avundsjuk på dem som med endast ett ritstift eller litet tusch kan utforma en bild – en talang som jag dessvärre är alldeles utan. Med detta följer min respekt och beundran, när jag på sista dagen omsider ser Millesgårdens sommarutställning Fashion Figures Faces, där modebilder signerade Mats Gustafson pryder konsthallens vita väggar.

Mats-Gustafson1 / © LEX 2013Mats-Gustafson2 / © LEX 2013

Med pensel, penna och krita skapar Mats Gustafson sina teckningar, pasteller och akvareller, från den grafiska silhuetten till färgstarkare, måleriska uttryck. Med (skenbart) enkla linjer och snabba penseldrag fångar han elegant konturerna och rörelsen av modellens kropp, klädd eller oklädd, snitt och mönster i ett couture-plagg eller porträttet av modevärldens celebriteter. Imponerande.

Mats-Gustafson4 / © LEX 2013Mats-Gustafson3 / © LEX 2013Mats-Gustafson7 / © LEX 2013Mats-Gustafson5 / © LEX 2013Mats-Gustafson6 / © LEX 2013Mats-Gustafson9 / ©

 

Mats GustafsonFashion Figures Faces, Millesgården t.o.m. 22 september

Mode som skön konst

Bråttom, bråttom! Sista dagarna för sommarens kanske största utställningsupplevelse i Stockholm: den anslående Jean Paul Gaultier-salongen på Centrum för Arkitektur och Design (fd. Arkitekturmuseet) på Skeppsholmen.

En unik möjlighet att se, begrunda och beundra mode, inte bara som mode, utan även som enastående hantverk – och konst! Fler än hundra av den franske modeskaparens makalösa, fantasifulla och vackra originalkreationer går igen i denna praktfulla installation. Här samsas den 61-årige legendarens couture- och konfektionskollektioner med scen- och filmplagg, som exempelvis Madonnas ikoniska korsett och strutbehå. En fascinerande och rolig historik över de senaste tre decenniernas catwalk och rue signerad modevärldens före detta l’enfant terrible. Allra mest imponerad blir man vid en riktig närtitt på haute couturen och (in)ser vilket enastående detaljarbete som ligger bakom varje plagg. Tyger, mönster, snitt och sömnad… Mode som skön konst alltså!

Jean Paul Gaultier lui-même

Elegans, humor, lekfullhet, feminin maskulinitet och vice versa, sjömansrandigt, sex, cowboys & punkigt, korsettvarianter, bondage, underkläder som överkläder, maskerad…

The World of Jean Paul Gaultier – From the Sidewalk to the Catwalk t.o.m. söndag 22 sep.