Etikettarkiv: Gambrinus/Kozel/Master Dark

Världens bästa öl på besök

Igår var det en högtidsdag för alla älskare av tjeckisk pils – premiären för årets upplaga av Soldaten Svejks ölfestival. En synnerligen populär händelse som får stammisarna och andra hängivna ölfantaster av den klassiskt rena pilsnern att inte bara hänga på låset utan till och med köa utanför den trivsamma krogen! Fem ölmärken på fat är representerade under festivalveckan: de ljusa Pilsner Urquell (4,4%) och Gambrinus (5%), som båda finns såväl pastöriserade som ej. Dessutom tre (halv)mörka lageröl: Master Dark (7%), Master Semi-Dark (5,3%) resp. Kozel Dark (3,8%). Alla sprungna ur samma byggerikoncern, SAB Miller.

Det är de två förstnämnda som utgör den största attraktionen. I synnerhet de smakrikare, ofiltrerade/opastöriserade varianterna. I Gambrinus fall är det dessutom första gången som den serveras i Sverige.

Alla gillar pils, stora som små!

 

Världens bästa öl(?)

Pilsner Urquell från Pilsen är inte bara världens första ljusa lageröl (bryggd sedan 1842) utan också världens bästa! Åtminstone om man ska tro den stora ölsajten RateBeer.com, där den (ofiltrerade varianten) nyligen erhöll absolut högsta betyg, 100 poäng av 100 möjliga! Ingen protest från mig; fet smörkola och betydande beska är obestridligen en vinnande kombination. 2700 liter av denna prestigepils har Svejk räknat med att det ska gå åt under festivalveckan – själv nöjde jag mig igår med blott en sejdel. Eller tre.

Moa Johanson langar snyggt

 

Årets ölfestival på Soldaten Švejk pågår t.o.m. 4 april.

Mer om tjeckisk pils på Švejken här och här!