Konradfestivalen 2012, Soldaten Svejk

Inte en vanlig stor stark

Efter all champagne i veckan så var det dags för öl idag! Närmare bestämt färsk pils på fat, dvs. underjäst öl med rötterna ursprungligen från staden Plzeň i Tjeckien (/Böhmen). I eftermiddags bjöd nämligen importören Bibendum och huvudstadens bästa tjeckölskrog, Soldaten Svejk (Švejk), till årets Konradfestival, den andra i ordningen. Ett sällsynt tillfälle att prova opastöriserad och ofiltrerad pils på fat, en typ av öl som är mycket populär på hemmaplan, men som vi svenskar sällan får möjlighet att prova.

I Tjeckien levererades den här typen av öl till de avlägsna bergsbyarna före den första snön kom, och vägarna snöade igen. Det ölet var tvunget att räcka över hela vintern eftersom byarna blev isolerade då vägarna oftast inte var farbara förrän fram i mars när snön smälte. Förr i tiden förvarades faten alltid i stenkällare för att hålla ölen vid konstant temperatur även vid sträng kyla.

Nå, hur smakar då årets Konrad (eller Konrad Světlý Ležák (Vratislav) 12° som detta 5,2%-iga ljusa färsköl heter på riktigt)? Jo, det första man kan konstatera är att under skumkronan är denna pils är helt klar trots att den är ofiltrerad. Den har en milt kryddigt, fruktig doft och en tilltalande maltighet, samt avrundas med bra beska med en antydan till bitter ton. Utmärkt gott! Och lättdrucken, dvs. den tål att drickas i stora klunkar!

Konradfestivalen varar tom. 3 nov. (eller så länge faten räcker), så vänta inte för länge, för då har jag kanske druckit upp allt!

Na zdraví!

2 reaktioner på ”Inte en vanlig stor stark”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *