Näst efter julen är påsken årets största mathelg. Fem dagar (om man räknar med Skärtorsdagen) av målade, omålade och förlorade ägg, sillar och laxar, lammstek och -fiol samt, inte minst, godis. För att skölja ned allt detta krävs det (traditionella) drycker, som exempelvis must och öl. Samt snaps förstås, som liksom musten och ölen, byter prefixet jul mot påsk i dessa tider. Någon påskglögg har dock, mig veterligen, ännu inte lanserats.
Påsksnaps
Nyligen bjöds jag in till att prova en trio skandinaviska påsksnapsar tillsammans med olika smörrebröd: nyheten Snälleröds Lundasnaps jämte akvavitklassikerna Aalborg Taffel och Gammel Opland.
Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet till sin ekologiska Lundasnaps, kryddad med humle, fläder, citrus och havtorn. Ett milt somrigt och hyfsat lättdrucket brännvin med relativt låg alkoholhalt, 35%. En påsksnaps för den som inte är så begeistrad i en tung akvavit, möjligen ett alternativ till den som uppskattar Hallands Fläder. (199 kr/50 cl)
Aalborg Taffel Akvavit, röd Aalborg kallad efter sin kända etikett, är med sin omisskännligt kummindominanta särdrag Danmarks mest populära akvavit. 45%. Avnjutes med fördel till sillbordet och varför inte till lammsteken med potatisgratängen. En personlig favorit på alla snapsbrickor! (259 kr)
Gammel Opland Aquavit är som alla norska akvaviter tillverkad på potatissprit och fatlagrad. Den får sin gyllene färgton jämte fylligt runda eftersmak av mer än två år på gamla sherryfat. Karaktären är kryddig med inslag av kummin, citrus och anis. 41,5%. Den lär trivas bra med laxen på påskbordet. (315 kr)
Och som alltid: För bästa smakupplevelse ska all påsksnaps drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran, alkoholen, i det kryddade brännvinet.
Smørrebrød
Till snapsarna serverades det således alldeles nygjorda, goda smörrebröd från Nybroe Smørrebrød (Östermalms Saluhall):
- Räkor och Skagensnitt toppad med Kalixlöjrom
- Currysillsnitt
- Drottning Margrethe: gravad lax, sparris, hackad röd lök, crème fraîche och Kalixlöjrom
- HC Andersen: leverpastej, skygelé, pressgurka och hackad bacon
- Rostbiffsnitt: remoulade, pressgurka, färskriven pepparrot och rostad lök
- Ostsnitt: brie, fikonmarmelad och pecannöt
Fundamentet för alla smörrebröden är ett lätt smörat osötat danskt rågbröd.
Fler provade snapsar hittar du här (jul) och här (midsommar)
Vin till påsk i stället för snaps?