Påsk i glasen och på faten

Magnumbuteljer av Palmer & Co Vintage Brut 2005 & Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2005 (Påskvin)

Fredagsprovning med påskmat stod det på inbjudan från vinimportören Oenoforos. Nyheter och nya årgångar jämte tillfälliga exklusiva lanseringar stod på provningsbordet. Påskvin. Bland alla dessa flaskor fattade jag särskilt tycke för ett par röda från Mendoza respektive Toscana samt en, ja två, champagne.

Champagne är alltid champagne och Palmer-kooperativets är alltid ett av de mest prisvärda. Smakrik, med en harmonisk kombination av det citrus- och äppelfruktiga och av brödighet. Dessa 2005:or är, åldern till trots, ännu bara i början av sin utveckling. Torra och friska med fina bubblor. Den vanliga Brut:en är brödigare än den rena Chardonnay-varianten. Således tvenne tolvåringar till årgångsbubbel i optimal buteljstorlek, d.v.s. magnum, för 800 pix. Perfekt mängd påskvin för en långhelg!

Palmer & Co Vintage Brut 2005 829 kr (1 500 cl, 7867) / Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2005 799 kr (1 500 cl, 7553)

Clos de los Siete 2013 (Påskvin)

Clos de los Siete 2013 (Argentina). Ett Malbec-dominant rödvin (Merlot/Cabernet Sauvignon/Syrah/Petit Verdot) med väl avvägd struktur och parant fatkaraktär. Örtkryddig, med silkiga tanniner och inslag av mogna, mörka bär och lakrits. 189 kr (TSE, 2 400 flaskor, 99185)

Col d'Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2008 

Col d’Orcia Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2008. Elegans, fylligt djup, mjuka tanniner och en eftersmak som varar… länge! Ett litet påskmirakel på flaska. Köp tre om du har råd och spara två till (näst)nästa påsk! 579 kr (TSE, 96 flaskor, 95526)

 

Påsklunch

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos Oenoforos

Efter väl förrättad provning av allt påskvin bjöd Fredagskocken (Långfredagskocken?) Mattias Larsson på en god påsk(inspirerad) köksmåltid med yppiga, gröna smaker.

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos OenoforosLättgravad Fröyas-lax med rabarbervinägrett, dillcrème, krämigt 64-gradersägg toppad med ängssyra, citrusmarinerad spetskål och fänkål

Mattias Larsson, Fredagskocken lagar mat hos OenoforosPåskalammet: lammstek med kokta betor, dragoncrème, hyvlad parmesan kantad av bränt fänkålsfrö

Ostbricka till Oenoforos vinerBrillat-Savarin, Gruyère och Roquefort

 

Sugen på snaps till påsk? Se här!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *