Clos de l’Oratoire des Papes Blanc / 946 Rosé

Fem franska vinhus & Filip Fastén

I en större fotostudio på Östermalm: vinmakare och representanter från fem franska vinhus jämte ett bord fullt av deras viner, från ljusaste rosé till den spritförstärkta, söta typen. I köksdelen av samma studio: Filip Fastén, Årets Kock 2014, i full färd med att tillreda en meny av mattolkningar till vinerna i fråga.

Dagens rosévinsval gick i olika stil:

  • den bleka Mas Mellot (Grenache/Cincault/Merlot, ekologisk), mycket av röda bär och frisk mineral (Languedoc-Roussillon/12,5%/Jeanjean/ 79 kr (SB).
  • kraftigare laxrosa färg har 946 Rosé (Grenache/Syrah/Rolle); fylligare och med exotiska frukter och viss kryddighet (Côtes de Provence/12%/Gassier).

Bland de vita utmärkte sig dessa:

  • ”ostronvinet” 2014 Ormarine Picpoul de Pinet. Picpoul-druvan ger en örtig karaktär med citrus i både doft och smak samt bra syra. Perfekt till skaldjur och bouillabaisse (Languedoc/12,5%/Jeanjean/ 95 kr (BS).
  • 2013 Clos de l’Oratoire des Papes Blanc (Grenache/Clairette/Roussanne/Bourboulenc) är ännu bara i sin linda men lovar redan nu en komplexitet av ungdomlig fräschör, vita, aromatiska frukter och en mineralitet med längd (Châteauneuf-du-Pape/13,5%/Ogier/ 320 kr (BS). Snygg flaska och stilig etikett, anno 1926!

 De röda favoriterna:

  • 2012 Clos de l’Oratoire des Papes Rouge (Grenache/Syrah/Mourvèdre/Cinsault), ovanståendes syster, blev en av mina två röda gunstlingar för dagen. Kraftfull, komplex och smakrik. Här finns mycket för både näsan och tungan att upptäcka, från lavendel till lakritstoner och mogna tanniner (Châteauneuf-du-Pape/14,5%/Ogier/ 320 kr (BS).
  • för snudd på en tredjedel av det priset får man en flaska av 2013 Lirac les Chenais (Grenache/Syrah/Mourvèdre) också den fyllig med mycken smak av kryddig frukt och örtighet, fint balanserad av hög syra och en smak som stannar kvar länge i munnen. (Rhône/15%/Ogier/ 105 kr (SB). Köp och drick nu eller lagra!

Från Roussillon härstammade de två söta starkvinerna:

  • 2012 Banyuls Rimage Les clos de Pauililles (Grenache noir)
  • 1997 Rivesaltes Ambré (Grenache blanc, ekologisk)
    Den yngre djupröda, med mycket av mörka bär och viss kryddighet medan den äldre, bärnstensfärgade, bjuder en större komplexitet och koncentration (16% resp. 16,5%/Cazes/ca 210 kr resp. ca 170 kr (38 cl) (PI).

Vinerna blev självfallet ingalunda sämre av att beledsagas av Filip Fasténs läckra anrättningar…

Ostron med syrade nässlor, nässelolja och grädde med hackad valnöt / Mizorostade jordärtskockor med ostronsås, malda sesamfrön, grönpeppar, ”nästan bränd” grädde samt citrontimjan / Tunt skivad kalvfilé med lättrökt musselkräm, brynt smör och gurkblommor / Sotad, hängmörad svensk oxrygg, brynt smör och krispig majs / Stekta boveteplättar, chokladganache med picklade granskott och syrlig grädde

En god och annorlunda, informellt upplagd vinprovning!

Flertalet av de provade vinerna finns att tillgå på Systembolaget, en del i fasta sortimentet (SB), andra i beställningssortimentet (BS). Ett fåtal importeras inte i dagsläget men kan privatimporteras (PI).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *