Gräddlikören Baileys Original Irish Cream fyller 40 år

Grädde & whiskey i berusande förening

I år fyller en av världens populäraste likörer 40 år: Baileys Original Irish Cream, den krämiga gräddlikören på whiskeybas. Det lyckade resultatet av föreningen av två annars oförenliga ingredienser: sprit+mjölk/grädde. Normalt koagulerar gräddproteinet när den möter en syra som alkohol/etanol, men med Baileys tillverkningsmetod håller de ihop, utan att klumpa sig och tål härtill att lagras i rumstemperatur. Att blanda sprit med mjölkprodukter är således inte utan komplikationer. Lättare är att blanda den redan färdigblandade Baileys med grädde, vispad och ovispad, det visade sig när konditorn Frida Bäcke från Kocklandslaget och bartendern Rikard Enell presenterade sina nya, liköranstrukna recept på Taverna Brillo.

Crème brûlée med Baileys och mjölkchoklad
6 portioner
375 g grädde/126 g mjölk/1 vaniljstång/6 äggulor
100 g socker/50 g mjölkchoklad/1½ kapsyl Baileys
Rörsocker till flambering
1/ Sätt ugnen på 100°. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Blanda under tiden ihop socker och äggula. Blandningen behöver inte vispas bara blandas ordentligt.
2/ När gräddmjölken kokar sila den över äggblandningen och tillsätt chokladen. Mixa slät och tillsätt Baileys.
3/ Häll sedan upp smeten i sex portionsformar och grädda i ugnen1 tim. Skaka lite på en av formarna för att se om den är färdig.
4/ Låt svalna innan du strör på ett lager med rårörsocker ovanpå. Värm sedan försiktigt på sockret med en brännare tills sockret får en fin färg. Servera gärna med en kompott på säsongens bär.
Donuts med salt Baileys-karamellfyllning
ca 15 stycken
50 g vatten/50 g grädde/50 g socker/300 g mjöl/50 g smör/15 g jäst/½ krm salt/ ½ krm hjorthornssalt/zest från 1 citron/1 ägg
1 l rapsolja till fritering
200 g socker att rulla i
Fyllning
150 g socker/150 g grädde/1 vaniljstång/30 g smör/1½ kapsyl Baileys
1/ Blanda alla ingredienser i en degbunke och knåda degen i maskin eller för hand i tio minuter.
2/ Degen ska gå ihop och bli klibbig och smidig. Gör sedan runda bollar utav degen i önskad storlek. Lägg bollarna på bakplåtspapper med ca, 3 cm avstånd ifrån varandra och låt jäsa under bakduk tills de har nått dubbel storlek.
3/ Värm oljan i en kastrull och börja fritera när oljan har en temperatur på 180 grader. Fritera bollarna gyllene på varje sida. Ta upp donutsen med hjälp utav hålslev och låt dem först rinna av på hushållspapper.
4/ Rulla dem sedan i socker.
5/ Till Fyllningen: Värm grädden, vaniljstången i en kastrull. Karamellisera sockret i en stor kastrull tills det blir gyllene, rör ej om i kastrullen. När sockret är gyllene häll på den varma grädden och koka tills allt socker har löst sig.
6/ Tag kastrullen åt sidan och häll upp i en bunke. Tillsätt smör och Baileys och blanda degen slät. Kyl sedan smeten.
7/ Fyll sedan donutsen genom att trycka ett hål i mitten med hjälp av en tyll eller baksidan av en sked, fyll med Baileys karamellsås och servera.

Frida Bäcke bjöd på tre nya desserter: Munkar med salt Baileys-karamellfyllning, Crème brûlée med Baileys och mjölkchoklad samt Baileys-glass med karamelliserade mandlar.

– Jag gillar att experimentera när jag bakar, och att blanda i en skvätt Baileys förhöjer ofta smaken ytterligare. Att blanda samman salt och sött skapar en kontrast som gör att det uppstår en harmoni med smakerna som ligger väldigt bra i munnen, och magen för den delen, säger Frida Bäcke.

Rikard Enell lekte med både kalla och varma element i sin trio Baileysdrinkar: en myntadoftande kaffedrink, The Spice Cooler, den Taliskerspetsade varma kaffedrinken The Smoke and Cream samt en svalkande isfrappé.

The Spice Cooler
60 ml Baileys
60 ml ”Spicy Cold Brew”-kaffe (kan köpas färdigt eller göras själv)
6 st. myntablad
Blanda kaffet och myntan i ett highballglas fyllt med is (slå gärna myntan i handflatan först så smakar den mer). Häll sedan över Baileys och blanda lätt. Garnera med en myntakvist.

– Sommarhalvåret är de kalla kaffedrinkarnas högtid. Att tillsätta Baileys gör att en klassisk drink kan bli lite mer spännande och att den friska smaken av till exempel mynta eller bär kommer fram på ett nytt sätt. En klick grädde och Baileys är en solklar kombination – du kan inte misslyckas, menar Rikard Enell.

Isfrappé
60 ml Baileys
1 enkel espresso
lättvispad grädde
riven mörk choklad
Baileys, espresso och krossad is skakas ordentligt i en shaker. Servera allt, inkl. isen, i ett highballglas, toppa med grädde och litet choklad.

En berusande söt eftermiddag i gräddfilen kan man väl summera det hela som!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *